Log in

I forgot my password

Latest topics
» Medela Harmony
Tue Mar 05, 2013 3:45 pm by alliey.5241

» Medela PIS
Tue Mar 05, 2013 3:42 pm by alliey.5241

» Quinny Zapp
Tue Mar 05, 2013 3:36 pm by alliey.5241

» Testing tickers, Avatar,Signature Etc
Mon Dec 05, 2011 10:28 am by mrssyediz

» Selamat Datang!
Mon Dec 05, 2011 9:47 am by mrssyediz

» Aktiviti Penyusuan Susuibu sepanjang Bulan Julai 2011
Wed Jul 13, 2011 7:16 pm by Hayatie

» Salam kenal..
Wed Jul 13, 2011 7:13 pm by Hayatie

» Hai saya orang Baru
Mon Jun 20, 2011 2:00 pm by Hayatie

» oooouuuh~ terjumpa sudah!
Mon Jun 20, 2011 1:02 am by Hayatie

Cit Chat Cak

I'm So Excited

View previous topic View next topic Go down

I'm So Excited

Post  teppei on Tue Apr 27, 2010 12:50 pm

Salam perkenalan to all Smile

Tak tau nk mule dr mane. Betapa terujanya sy bile jumpe forum nie. Sy x sangka lansong ada forum ibu2 yg menyokong EP & scr x lansong bersituasi sama dgn sy. Sbnrnya inilah kali pertama sy scr terbuka nk bercerita ttg keadaan sy yg EP for my 1st child. Sblm nie sy mmg rasa malu nk share bhw sy x breastfeed anak sy direct. Rase mcm satu kekurangan yg maha hebat pd diri nie. Apetah lg kakak & kakak ipar sy xde masalah BF anak diorang sdgkn sy mengEP shj.

Cerita sy bermula mcm nie. 5 hari lps bersalinkn Naurah, dia mmg fully FM sbb susu badan blm keluar. Betapa terhirisnya hati bila tgk Naurah menyusu botol penuh dgn FM. Slps 3 hari berurut, hari ke-6 Alhamdulillah susu mulai byk & pd hari tu jugaklah sy tau yg sy ade msalah inverted nipple. Anak sy meraung raung menangis bile sy sua my B sbb susu yg keluar sikit sgt. Plus sdh 5 hari dia terbiasa dgn puting botol yg bile dihisap keluar laju while susu from B mengambil masa utk keluar. Sy mmg tensen sgt time tu sbb susu badan time tu mmg sgt byk. Tak sampai 2 jam dh kene pam. Habis baju basah lencun dgn susu bdn. Eventho bkn seorg yg sgt concious dgn kebaikan susu ibu, dlm otak mmg dh set nk bg bb susu bdn. Mcm x pernah pn tau ramai ibu2 skrg yg prefer bg FM utk anak diorang. Ade ungkapan yg sllu disemat dlm hati 'susu lembu adlh utk lembu, susu ibu adlh utk anak manusia'. Dan anak sy of course la seorg manusia tongue

Alhamdulillah dgn pengetahuan yg x seberapa, breast pump mmg dh beli siap2 sblm bersalin lagi. Pam pertama sy ialah Avent Isis Manual (skrg dh ade Spectra 3 utk kegunaan kt opis)& itulah penyelamat sy utk mengenyangkn perut Naurah dgn susu ibu bkn FM. Mula2 sy perah dgn tgn (sgt susah) & bile hubby nmpk sy terkial-kial memerah, dia keluarkn BP yg sy beli (i owe u on this incik suami) & dialah yg tlg pamkan susu bdn sy buat pertama kalinya (sy x yakin susu bdn dh byk utk membolehkn pam digunakan). Mule2 cuma titik2 air yg keluar & akhirnya susu keluar mencurah curah. Ya Allah, gembiranya sy pd masa tu sgt x terkata. Bermula dr hari itulah sehingga Naurah sdh pn berusia 2 bln+, sy adalah ibu yg berEP. Dan hasil dr EP itu jugalah Naurah semakin bam-bam (5kg+). Melihat Naurah membesar hanya dgn susu ibu adlh kepuasan yg tak terungkap dgn kata2 eventho x direct from B. Lantak la org nk kata ape (yg x tau citer sbnr), yg penting ianya tetap susu ibu, bkn susu lembu Wink

teppei
Kenalan Baru

Posts : 3
Reputation : 1
Join date : 27/04/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: I'm So Excited

Post  Hayatie on Tue May 11, 2010 10:49 pm

salam tepei..

Tahniah kerana berjaya juga meneruskan penyusuan walaupun tidak dapat secara terus. Insyallah, kita semua belajar dari kesilapan kan. Saya yakin untuk yang seterusnya pasti sudah bersedia kan . Dan jika kita berjaya pada waktu itu, kita adalah orang yang sangat bertuah kerana telah melalui dua pengalaman yang berbeza dalam penyusuan susu ibu ini cheers ..

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum