Log in

I forgot my password

Latest topics
» Medela Harmony
Tue Mar 05, 2013 3:45 pm by alliey.5241

» Medela PIS
Tue Mar 05, 2013 3:42 pm by alliey.5241

» Quinny Zapp
Tue Mar 05, 2013 3:36 pm by alliey.5241

» Testing tickers, Avatar,Signature Etc
Mon Dec 05, 2011 10:28 am by mrssyediz

» Selamat Datang!
Mon Dec 05, 2011 9:47 am by mrssyediz

» Aktiviti Penyusuan Susuibu sepanjang Bulan Julai 2011
Wed Jul 13, 2011 7:16 pm by Hayatie

» Salam kenal..
Wed Jul 13, 2011 7:13 pm by Hayatie

» Hai saya orang Baru
Mon Jun 20, 2011 2:00 pm by Hayatie

» oooouuuh~ terjumpa sudah!
Mon Jun 20, 2011 1:02 am by Hayatie

Cit Chat Cak

Berat Baby

View previous topic View next topic Go down

Berat Baby

Post  fizabi101 on Sat May 29, 2010 10:42 am

Salam to all,

TQ for this forum!!adoi, sungguh 3 4 bulan ni rasa ter-gigih sorang2 EP..alhamdulillah sgt2 jupe this forum..baby nipple confusion mase di hospital (frust betul)..bwk balik umah baby x pndi latch properly..abis my nip..adeh2..so i opt to EP!then trjupe blog kak Hayatie lagi la semangat nak EP smpi..em smpi bile2 lah, selagi ade rezeki baby nk rase BM saya..

Nway, ni tanya experienced EPer cm Kak Hayatie..betul ke kalo baby EP ni beratnye tak serancak peningkatannye mcm baby yg direct BF or minum FM? met wif a Paed last 2 weeks, and she not satisfied wif my bb weight (4 bulan baru 5 kg, mase lahir 3.18 kg)..then she said

"i m sorry aa, if by 5 months tak naik byk, sorry to tell u a, u have to supplement with FM"

I was so appalled..then surf sana sini kat net, xde pun ckp perlu supplement with FM..frust tul..goin to change Paed this month, nak carik yg support BF..adeh2..

mcm mane nak increase our baby weight..my baby mmg tak tembam, tp tinggi..ehehhe..mase lahir pun ramai tak caya berat die 3.18 sbb npk kecikkk je..ekekek..he is very2 active..berpeluh kuat cm DH..tido kuat, nyusu pun kuat..ngeh2..jenuh mamanye mengepam..adeh2..now i pump 6-7 times a day, 24-30 oz..ok ke?tgok ade org dpt 40 oz..wow222

fizabi101
Kenalan Baru

Posts : 1
Reputation : 0
Join date : 29/05/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Berat Baby

Post  Hayatie on Fri Jun 18, 2010 11:04 am

Salam fiza...


Bravo EP Mom...! Tahniah, anda memang seorang yang kuat.

Mengenai berat bayi tu, saya rasa you better get a second opinion..dari doc yang pro BF..

Tumbesaran bayi berbeza mengikut byk faktor..dan ianya mengikut genetik yang diwarisi oleh keturunan ibu-bapa.

Yang pertama, cuba fiza kira penggunaan lampin basah dan lampin kotor yang diguna bayi. Bayi seelok-elok mempunyai 6-8 kali lampin basah (5-6 kalau dispo) dan 3-4 kali bowel movement ( lampir yg kotor) dalam masa 24 jam. Jika bayi fiza tergolong dalam range itu bermakna, bayi fiza cukup susu, cuma peningkatan berat badannya agak perlahan. Namun apabila bayi meningkat dewasa, ada juga bayi yang kurang bowel movements dan ada yang sehingga seminggu sekali baru buang air besar, and its still normal, as long as najis yang keluar tu lembut, tiada tanda sembelit, its still consider normal.

Mengenai berat badan bayi itu, fiza boleh cuba dapat 2-3 opinion dari dr. kat sini saya link kan senarai peadiatrik (pakar kanak-kanak) yang ada dalam malaysia..fiza boleh ke link itu

http://www.disabilitymalaysia.com/index2.php?type=list&table=specialist&detail=Paediatricians+%28Child+Specialists%29
http://www.disabilitymalaysia.com/index2.php?type=list&table=specialist&detail=Paediatricians+%28Child+Specialists%29

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum