Log in

I forgot my password

Latest topics
» Medela Harmony
Tue Mar 05, 2013 3:45 pm by alliey.5241

» Medela PIS
Tue Mar 05, 2013 3:42 pm by alliey.5241

» Quinny Zapp
Tue Mar 05, 2013 3:36 pm by alliey.5241

» Testing tickers, Avatar,Signature Etc
Mon Dec 05, 2011 10:28 am by mrssyediz

» Selamat Datang!
Mon Dec 05, 2011 9:47 am by mrssyediz

» Aktiviti Penyusuan Susuibu sepanjang Bulan Julai 2011
Wed Jul 13, 2011 7:16 pm by Hayatie

» Salam kenal..
Wed Jul 13, 2011 7:13 pm by Hayatie

» Hai saya orang Baru
Mon Jun 20, 2011 2:00 pm by Hayatie

» oooouuuh~ terjumpa sudah!
Mon Jun 20, 2011 1:02 am by Hayatie

Cit Chat Cak

Nak meningkatkan production susu

View previous topic View next topic Go down

Nak meningkatkan production susu

Post  ziela on Wed Apr 13, 2011 12:05 pm

Salam, saye baru join sini arini.. salam perkenalan.mtk maaf kalau salah post topic,

nk tanye pendapat rakan2, kakak yang berpengalaman. saya dah mempunyai anak sulung, berumur 7 bulan, dan sejak lahir lagi saya dah top up dgn FM Sad salah saya sbb tak banyak menimba ilmu sejak mengandung. dan kerana itu, sejak lahir saya dah campur susu. sekarang ni anak saya hanya nak direct bf di waktu malam time die mamai2. dan saya dah lakukan macam2 nak upkan susu saya supaya lebih banyak. contoh kat ofis skang saya pump 4x. tetapi hasil untuk 4x pump tu hanya mampu saya bawa pulang sbyk 3oz.. sangat sedih tapi bersyukur kerana mampu lagi beri anak susu ibu walaupun skali minum. cume saya kalau boleh nak susu tu lagi byk supaya lebih byk saya dpt beri ank saya. malam pun saya pump sblm tido tu, kol 8. kol 10pm. tp hasil hanya 1oz..saya risau if ank saya bf mlm2 susu tak byk mcm2 sy dh try, halba, longan kering, mkn lobak putih, pil motilium( cuma sy nk tau bape lame amik mase utk nmpak kesan) tp hasil ttp sama,mintak pendapat semua, tq.. Very Happy

ziela
Kenalan Baru

Posts : 1
Reputation : 0
Join date : 13/04/2011

View user profile

Back to top Go down

Re: Nak meningkatkan production susu

Post  Hayatie on Mon Jun 20, 2011 12:59 am

ziela wrote:Salam, saye baru join sini arini.. salam perkenalan.mtk maaf kalau salah post topic,

nk tanye pendapat rakan2, kakak yang berpengalaman. saya dah mempunyai anak sulung, berumur 7 bulan, dan sejak lahir lagi saya dah top up dgn FM Sad salah saya sbb tak banyak menimba ilmu sejak mengandung. dan kerana itu, sejak lahir saya dah campur susu. sekarang ni anak saya hanya nak direct bf di waktu malam time die mamai2. dan saya dah lakukan macam2 nak upkan susu saya supaya lebih banyak. contoh kat ofis skang saya pump 4x. tetapi hasil untuk 4x pump tu hanya mampu saya bawa pulang sbyk 3oz.. sangat sedih tapi bersyukur kerana mampu lagi beri anak susu ibu walaupun skali minum. cume saya kalau boleh nak susu tu lagi byk supaya lebih byk saya dpt beri ank saya. malam pun saya pump sblm tido tu, kol 8. kol 10pm. tp hasil hanya 1oz..saya risau if ank saya bf mlm2 susu tak byk mcm2 sy dh try, halba, longan kering, mkn lobak putih, pil motilium( cuma sy nk tau bape lame amik mase utk nmpak kesan) tp hasil ttp sama,mintak pendapat semua, tq.. Very Happy

Assalammualaikum ziela,

Secara faktanya, pengeluaran susu bergantung kepada demand dan supply. Bermaksud, jika semakin kurang permintaan semakin kurang lah susu yang akan dihasilkan. Permintaan disini merujuk kepada pengosongan payudara yang kerap samada secara menyusukan bayi atau memerah keluar (ketika tidak bersama dengan bayi).

Kekerapan penyusuan yang dicadangkan adalah sekurang-kurangnya 8-12 kali dalam sehari. Sebagai contoh, jika ibu berkerja dari pukul 8am - 5 petang, pemerahan perlu dilakukan sekurang-kurangnya 2-3 kali. dan meneruskan penyusuan secara terus dengan bayi sekembalinya dirumah.

Jika kesemua rutin diatas dilakukan oleh ibu dengan konsisten, insyallah penghasilan susu akan stabil. Jika rutin ini tidak dilakukan dengan betul, sebarang makanan tambahan untuk menambahkan susu tidak akan memberi kesan jika prinsip diatas tidak dibuat dengan konsisten.

Wink

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum