Log in

I forgot my password

Latest topics
» Medela Harmony
Tue Mar 05, 2013 3:45 pm by alliey.5241

» Medela PIS
Tue Mar 05, 2013 3:42 pm by alliey.5241

» Quinny Zapp
Tue Mar 05, 2013 3:36 pm by alliey.5241

» Testing tickers, Avatar,Signature Etc
Mon Dec 05, 2011 10:28 am by mrssyediz

» Selamat Datang!
Mon Dec 05, 2011 9:47 am by mrssyediz

» Aktiviti Penyusuan Susuibu sepanjang Bulan Julai 2011
Wed Jul 13, 2011 7:16 pm by Hayatie

» Salam kenal..
Wed Jul 13, 2011 7:13 pm by Hayatie

» Hai saya orang Baru
Mon Jun 20, 2011 2:00 pm by Hayatie

» oooouuuh~ terjumpa sudah!
Mon Jun 20, 2011 1:02 am by Hayatie

Cit Chat Cak

Janji SANG IBLIS

View previous topic View next topic Go down

Janji SANG IBLIS

Post  HerniComel on Tue Apr 21, 2009 3:46 am

...dipetik dan diolah dari ruangan Pedoman Harian Metro 'Pendusta sahabat iblis' buat renungan bersama. Mudah2an bersama kita mdpt manfaat dr artikel ini.

"Wahai Muhammad, umatmu ada yg suka melewatkan solat.

Setiap kali ia berdiri utk solat, kubisikkan padanya 'waktu masih lama, kamu masih sibuk'..lalu ia menunda solatnya hingga ke luar waktu. Maka solat itu dipukul ke mukanya."

"Jika ia berhasil mengalahkan ku..aku biarkan ia solat.
Namun kubisikkan ke telinganya 'lihat kiri dan kananmu'..ia pun menoleh. Lalu ku usap dgn tgnku dan ku cium keningnya lalu ku kata 'solatmu tidak sah'. Bukan kah kamu tahu Muhammad, org yg byk menoleh dlm solat akan dipukul?"

"Jika ia solat sendirian, ku suruh ia bergegas.

Ia pun solat seperti ayam mematuk beras. Jika ia berhasil mengalahkan ku melalui solat jemaah, ku ikat lehernya dgn tali sehingga ia mengangkat kepala sebelum Imam atau meletakkannya sebelum Imam. Kamu tahu itu boleh mengubah wajahnya menjadi keldai (nauzubillahh)"

"Jika ia berhasil mengalahkan ku, ku tiup hidungnya hingga ia menguap dlm solat.

Jika ia tidak menutup mulutnya, maka syaitan akan masuk ke dlm dirinya dan membuatnya menjadi bertambah serakah dan gila dunia. Maka ia pun semakin taat padaku."

"Kebahagiaan apa untukmu sedang aku memerintahkan org miskin supaya meninggalkan solat. Aku katakan padanya, 'Kamu tidak wajib solat, solat hanya wajib bagi org yg berkemampuan dan sihat. Org sakit dan miskin tidak wajib dan jika kehidupanmu sudah berubah baru kau solat'.
Ia pun mati dlm kekafiran (nauzubillahh)

HerniComel
Moderator

Posts : 191
Reputation : 0
Join date : 19/04/2009
Age : 35
Location : gombak, kl

View user profile http://dmostsantai.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Janji SANG IBLIS

Post  luvhaziq on Tue Apr 21, 2009 11:09 am

tq pn herni yg cute sbb berkongsi ilmu di forum nie.jelas tmpat nie bkn utk meroyan shj ttp utk kuliah ilmu...i like.bg bunga sekuntum flower

luvhaziq
Kenalan Baru

Posts : 118
Reputation : 0
Join date : 18/04/2009
Age : 34
Location : kl<>jitra

View user profile http://luvhaziq.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Janji SANG IBLIS

Post  HerniComel on Tue Apr 21, 2009 11:16 am

tq puan tie...ku suka bunga itu sunny harum baunya...

sambil2 kita bergurau senda~indah juga diselangi bekalan ukhrawi...kalian, kalu ku post, sbenarnya supaya ku pon sendiri tidak terus hanyut dan leka...ilmu dan pengetahuan kalu tak dikongsi tak ke mana, silap2 terus lupa huhu~

sama2lah kita berkongsi kasih sayang Smile

HerniComel
Moderator

Posts : 191
Reputation : 0
Join date : 19/04/2009
Age : 35
Location : gombak, kl

View user profile http://dmostsantai.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Janji SANG IBLIS

Post  Hayatie on Tue Apr 21, 2009 2:07 pm

hoho..herni, info yang baguss...insafku baca...sbb kadang-kadang diriku seperti perkara no. 1 itu...huhuh.. Crying or Very sad

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Janji SANG IBLIS

Post  HerniComel on Tue Apr 21, 2009 2:10 pm

Hayatie wrote:hoho..herni, info yang baguss...insafku baca...sbb kadang-kadang diriku seperti perkara no. 1 itu...huhuh.. Crying or Very sad

huhu~ku pon begitu duhai sahabat...tu yg nk share tu..start smlm ku berazam xnak tangguh2 lagik Mad Embarassed Crying or Very sad

HerniComel
Moderator

Posts : 191
Reputation : 0
Join date : 19/04/2009
Age : 35
Location : gombak, kl

View user profile http://dmostsantai.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Janji SANG IBLIS

Post  FizaCute on Tue Apr 21, 2009 5:20 pm

Hayatie wrote:hoho..herni, info yang baguss...insafku baca...sbb kadang-kadang diriku seperti perkara no. 1 itu...huhuh.. Crying or Very sad

Evil or Very Mad ku pon begitu, slalu leka, asyik ber YM dan berblogel jer. Lpas ni nak disiplin.

FizaCute
Kenalan Baru

Posts : 73
Reputation : 0
Join date : 20/04/2009
Age : 37
Location : Pandan Village

View user profile http://sharingiscaring-fiza.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Janji SANG IBLIS

Post  HerniComel on Tue Apr 21, 2009 5:24 pm

aduyaii fiza...zass kena sedebukkk~ pc di umah ku ni pon on manjang 12 jam 7 hari Embarassed Laughing

HerniComel
Moderator

Posts : 191
Reputation : 0
Join date : 19/04/2009
Age : 35
Location : gombak, kl

View user profile http://dmostsantai.blogspot.com

Back to top Go down

bunuh kapir

Post  amyatie on Wed Apr 22, 2009 11:05 am

ustaz saya kata kalo org dh bernikah melakukan hubungan suami isteri (ah ah) setiap kali hubungan suami isteri berlaku sama seperti mereka membunuh 10 org kafir laknatullah...

Oleh itu marila kita sama2 bunuh kapir yg semakin ramai di dunia yg fana ini.. jgn tggu mlm jumaat je tau kawan2... heheheh

sharing is caring Embarassed

amyatie
Moderator

Posts : 117
Reputation : 0
Join date : 18/04/2009
Age : 34
Location : Sunway, Selangor

View user profile http://amyatie.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Janji SANG IBLIS

Post  FizaCute on Wed Apr 22, 2009 12:11 pm

amyatie wrote:ustaz saya kata kalo org dh bernikah melakukan hubungan suami isteri (ah ah) setiap kali hubungan suami isteri berlaku sama seperti mereka membunuh 10 org kafir laknatullah...

Oleh itu marila kita sama2 bunuh kapir yg semakin ramai di dunia yg fana ini.. jgn tggu mlm jumaat je tau kawan2... heheheh

sharing is caring Embarassed

THU...bunuh 10 orang kafir ker atau bunuh syaitan? ku konpius ni. Ada sapa2 bley comfirmkan? Ustazah HerniComey.....mana ustazah ni Very Happy

FizaCute
Kenalan Baru

Posts : 73
Reputation : 0
Join date : 20/04/2009
Age : 37
Location : Pandan Village

View user profile http://sharingiscaring-fiza.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Janji SANG IBLIS

Post  amyatie on Wed Apr 22, 2009 12:23 pm

alamak ustaz ku bg tahu kafir laa fiza, ku masih terngiang2 lagi kata2 nya... syaitan tak sure plak....

p/s: fiza kasi address ku nk pos legging mu ku punyer pc smlm terus hang tak sempat nk save alamat mu..

amyatie
Moderator

Posts : 117
Reputation : 0
Join date : 18/04/2009
Age : 34
Location : Sunway, Selangor

View user profile http://amyatie.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Janji SANG IBLIS

Post  didahaida on Wed Apr 22, 2009 4:57 pm

amyatie wrote:alamak ustaz ku bg tahu kafir laa fiza, ku masih terngiang2 lagi kata2 nya... syaitan tak sure plak....

kafir n syaitan sama jer.. x beriman pada Allah What a Face

didahaida
Kenalan Baru

Posts : 34
Reputation : 0
Join date : 20/04/2009
Age : 38
Location : klang, selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: Janji SANG IBLIS

Post  HerniComel on Wed Apr 22, 2009 5:25 pm

ye kalian...ada khilaf pasal perkara ni, tp yg nyata dua2 menyekutukan Allah. Bukan itu shj, bila kita bersama suami iblis dan syaitan akan menangis spjg mlm apatah lagi bila kita bersama berlandaskan guide yg ditetapkan syarak.

Tu belum lagi bila kita berjaya dikurniakan 'benih' aka zuriat yg menambah bilangan khalifah di muka bumi ni...

Islam memberi ruang untuk kita menikmati keinginan nafsu dengan izin syarak,serta cara dan etika dalam mengadakan hubungan suami isteri perlu dijaga.
Ia sebagai ibadat.

Dalam surah al-Baqarah, Allah s.w.t. berfirman yang bermaksud, Isteri-isteri kamu adalah sebagai kebun tanaman kamu, oleh itu datangilah kebun tanaman kamu menurut cara yang kamu sukai dan sediakanlah (amal-amal yang baik) untuk diri kamu dan bertakwalah kepada Allah serta ketahuilah sesungguhnya kamu akan menemui-Nya (pada hari akhirat kelak). Dan berilah khabar gembira (wahai Muhammad) kepada orang-orang yang beriman.

marilah kita sama2 berkongsi~ku sukeeee kongsi2 nih
Very Happy

p/s: fiza mu jgn panggil ku begitu...mcm langit dgn bumi la padaku hoho~ Laughing

HerniComel
Moderator

Posts : 191
Reputation : 0
Join date : 19/04/2009
Age : 35
Location : gombak, kl

View user profile http://dmostsantai.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Janji SANG IBLIS

Post  amyatie on Wed Apr 22, 2009 6:00 pm

didahaida wrote:
amyatie wrote:alamak ustaz ku bg tahu kafir laa fiza, ku masih terngiang2 lagi kata2 nya... syaitan tak sure plak....

kafir n syaitan sama jer.. x beriman pada Allah What a Face

haaaa betul tu syu

amyatie
Moderator

Posts : 117
Reputation : 0
Join date : 18/04/2009
Age : 34
Location : Sunway, Selangor

View user profile http://amyatie.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Janji SANG IBLIS

Post  luvhaziq on Wed Apr 22, 2009 8:36 pm

insaf insaf...kdg2 ku terleka sbb wktu oncall ku berdua jer dgn partnerku .bila sibuk tahap tapir aku mmg terpaksa menunda waktu solatku tp tkut2 gak tlepas.jln penyelesaian,ku bt mka xmalu usung tikar sembahyang ke dlm lab.herni,tq sbb ingatkan kami semua Very Happy

luvhaziq
Kenalan Baru

Posts : 118
Reputation : 0
Join date : 18/04/2009
Age : 34
Location : kl<>jitra

View user profile http://luvhaziq.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Janji SANG IBLIS

Post  Hayatie on Thu Apr 23, 2009 12:49 pm

luvhaziq wrote:insaf insaf...kdg2 ku terleka sbb wktu oncall ku berdua jer dgn partnerku .bila sibuk tahap tapir aku mmg terpaksa menunda waktu solatku tp tkut2 gak tlepas.jln penyelesaian,ku bt mka xmalu usung tikar sembahyang ke dlm lab.herni,tq sbb ingatkan kami semua Very Happy

ku juga, semenjak sebok dengan dunia berbeloging, sumenya entah kemanaa... Crying or Very sad

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Janji SANG IBLIS

Post  HerniComel on Thu Apr 23, 2009 11:22 pm

luvhaziq wrote:insaf insaf...kdg2 ku terleka sbb wktu oncall ku berdua jer dgn partnerku .bila sibuk tahap tapir aku mmg terpaksa menunda waktu solatku tp tkut2 gak tlepas.jln penyelesaian,ku bt mka xmalu usung tikar sembahyang ke dlm lab.herni,tq sbb ingatkan kami semua Very Happy

luv, marilah kita sama2 ingat-mengingati Smile mudah2an seiring ladunni wa ukhrawi Smile inilah gunanya kita berforum, tak gitu? sharing is caring~ Razz

HerniComel
Moderator

Posts : 191
Reputation : 0
Join date : 19/04/2009
Age : 35
Location : gombak, kl

View user profile http://dmostsantai.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Janji SANG IBLIS

Post  Sponsored content Today at 10:34 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum