Log in

I forgot my password

Latest topics
» Medela Harmony
Tue Mar 05, 2013 3:45 pm by alliey.5241

» Medela PIS
Tue Mar 05, 2013 3:42 pm by alliey.5241

» Quinny Zapp
Tue Mar 05, 2013 3:36 pm by alliey.5241

» Testing tickers, Avatar,Signature Etc
Mon Dec 05, 2011 10:28 am by mrssyediz

» Selamat Datang!
Mon Dec 05, 2011 9:47 am by mrssyediz

» Aktiviti Penyusuan Susuibu sepanjang Bulan Julai 2011
Wed Jul 13, 2011 7:16 pm by Hayatie

» Salam kenal..
Wed Jul 13, 2011 7:13 pm by Hayatie

» Hai saya orang Baru
Mon Jun 20, 2011 2:00 pm by Hayatie

» oooouuuh~ terjumpa sudah!
Mon Jun 20, 2011 1:02 am by Hayatie

Cit Chat Cak

Share cara anda utk banyakkan susu

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Share cara anda utk banyakkan susu

Post  Hayatie on Wed Apr 22, 2009 1:19 am

Jom share jadual pemakanan korangs sehari-hari untuk banyakkan susu dan lemakss

Mcm diriku, jadual pemakanan ku sehari-hari seperti berikut:

Pagi:
Minum susu dgn oats +sarapan pagi (tak kisah la pape)
Makan 1 biji fenugreek
minum air masak

Tengahari:
Makan nasii cam biasa.
Minum air masak berselang-seli dengan soya setiap sejam dua jam

Petang:
Makan biskut oat, biskut2, atau roti
Makan 1 biji fenugreek lagi
Minum,minum,minum

Sebelum mlm:
Makan nasi balik..
Minum,minum,minum

Sebelum kol 12:
Minum susu dgn oats
kdg2 makan 1 biji lagi fenugreek atau kdg ganti makan pil asi pula


Alhamdulillah susu memang masih maintain lagi setakat. So korang punya rutin amalan pemakanan harian pula bagaimana? Rolling Eyes

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Share cara anda utk banyakkan susu

Post  HerniComel on Wed Apr 22, 2009 1:33 am

vavava~tha, complete mcm duk kt asrama arr mu punyer time makan hehe

ku pulak sama ngan mu kecuali bab fenugreek, pil asi dan minum mlm tu mmg ku tak wat laaa...kenkadang terasa nk minum air manis baru ku buat...yg lain mkn je apa2

cuma bila B ku dah mula ringan maka ku pon up menu anak tamban ku...alhmdlh mgkin sbb ku bf on demand lagik takat nih...sok kalo dah start keje WAJIB ku tuko menu mcm mu hoho~

HerniComel
Moderator

Posts : 191
Reputation : 0
Join date : 19/04/2009
Age : 35
Location : gombak, kl

View user profile http://dmostsantai.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Share cara anda utk banyakkan susu

Post  dhamiraqistina on Wed Apr 22, 2009 2:10 am

ku slh post la..terpost kat topik lain la..\patutnye kt sni...

ku mkn xtentu masa...ikut suka ku..kdg2 ku lunch kul 4 ptg....
hehehe....
tp ku skrg ni nk start mkn blk lobak putih tu...bior susu tmbh byk...
pil asi tu..nnt la ku mkn..hehehe Razz

dhamiraqistina
Kenalan Baru

Posts : 209
Reputation : 0
Join date : 21/04/2009
Age : 31
Location : klang, selangor

View user profile http://cintakusayangmu.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Share cara anda utk banyakkan susu

Post  Hayatie on Wed Apr 22, 2009 7:01 am

dhamiraqistina wrote:ku slh post la..terpost kat topik lain la..\patutnye kt sni...

ku mkn xtentu masa...ikut suka ku..kdg2 ku lunch kul 4 ptg....
hehehe....
tp ku skrg ni nk start mkn blk lobak putih tu...bior susu tmbh byk...
pil asi tu..nnt la ku mkn..hehehe Razz

haha..takpe..susu mu dah meriah tuhhh.. Very Happy

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Share cara anda utk banyakkan susu

Post  nik-mm on Wed Apr 22, 2009 10:05 am

susku tak semegah mana tapi cukup la utk tmpung keperluan mikhail.. aku cube gak curik masa kt skolah utk pam susu.. kdg2 suh ketua kls jaga lab(aku cikgu sains) n aku g pam susu..stengah jam je aku ponteng keje...
skrg ni aku maman halba utk kasi susu meriah..dan mlm2 ku mamam oat..sbb ku tgh nak kuruskan badan mslhnya ku takde byk masa nk pam kat skolah..waktu free ade je meting la, nak tanda buku bdk la.. ku rasa mcm prestasi keje ku merosot huhuhu..rasa mcm bersalah la pulahk..

nik-mm
Kenalan Baru

Posts : 296
Reputation : 1
Join date : 21/04/2009
Age : 32
Location : klang, selangor.

View user profile http://www.nik-kingsyah.blogspot.com.my

Back to top Go down

Share cara anda utk banyakkan susu

Post  elysuhaili on Wed Apr 22, 2009 2:54 pm

ya allah berdisiplin sungguh... huhuhu terharu la tgk jadual pemakanan tuh.. gulp terasa bersalah plak sbb tak disiplin pasai bab mkn2 nih.

elysuhaili
Kenalan Baru

Posts : 9
Reputation : 0
Join date : 21/04/2009
Age : 38
Location : ampang, bukit antarabangsa

View user profile http://www.mrspapi.blogspot.com, www.packmelove.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Share cara anda utk banyakkan susu

Post  didahaida on Wed Apr 22, 2009 4:24 pm

ku lak mmng hantu air.bab mkn ku bantai jer.pil2 dah x mkn sbb ku kurang disiplin.tiap 1 jam ku minum air masak.500ml tuk skali mnum.sblm n slps pum ku musti mnum.jap ku nak tkucil lai nih

didahaida
Kenalan Baru

Posts : 34
Reputation : 0
Join date : 20/04/2009
Age : 38
Location : klang, selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: Share cara anda utk banyakkan susu

Post  luvhaziq on Wed Apr 22, 2009 9:00 pm

HerniComel wrote:vavava~tha, complete mcm duk kt asrama arr mu punyer time makan hehe

ku pulak sama ngan mu kecuali bab fenugreek, pil asi dan minum mlm tu mmg ku tak wat laaa...kenkadang terasa nk minum air manis baru ku buat...yg lain mkn je apa2

cuma bila B ku dah mula ringan maka ku pon up menu anak tamban ku...alhmdlh mgkin sbb ku bf on demand lagik takat nih...sok kalo dah start keje WAJIB ku tuko menu mcm mu hoho~

herni,ku kn anak tamban xjdi ler,ku termakan ibunya kot Rolling Eyes
terharu le tha ku tgk jadual pemakananmu.mcm program diet lak ader jadual.mcm ku plak mkn jer apa saja.pg,ptg,mlm semua ku mkn nasi.ku suka mkn jantung pisang,so far ok gak dgn ku.oat tue klau time rajin le.bru2 nie beli in-comix 2 in 1 yg +spirulina.tu pn blh gak tmbah2 susu nie. Very Happy

luvhaziq
Kenalan Baru

Posts : 118
Reputation : 0
Join date : 18/04/2009
Age : 33
Location : kl<>jitra

View user profile http://luvhaziq.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Share cara anda utk banyakkan susu

Post  tumitu on Wed Apr 29, 2009 9:20 am

"Share cara anda utk banyakkan susu"

Ku kan. mmg ada masa2 susu mandom..bila mandom ku gelabah... heheh.. dan ku start la balik minum soya...horlick (pagi horlick..lunch horlick.. mlm horlick).... pastu meroyan makan cis kek bebanyak..minum air yogurt tuh... n tak lupa juga tambah sessi pumping..tak kesah la ku dapat 1 oz pon..janji sessi pump ku bertambah.... (ni kes 2 minggu lepas susu ku mandom )

Alhamdulillah.. minggu ni dah slowly up balik..... ku cukup nebes kalo susu kurang... tapi meng cool kan diri..hehehhe

tumitu
Kenalan Baru

Posts : 60
Reputation : 0
Join date : 21/04/2009

View user profile http://gemalam.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Share cara anda utk banyakkan susu

Post  HerniComel on Wed Apr 29, 2009 4:00 pm

luvhaziq wrote:
HerniComel wrote:vavava~tha, complete mcm duk kt asrama arr mu punyer time makan hehe

ku pulak sama ngan mu kecuali bab fenugreek, pil asi dan minum mlm tu mmg ku tak wat laaa...kenkadang terasa nk minum air manis baru ku buat...yg lain mkn je apa2

cuma bila B ku dah mula ringan maka ku pon up menu anak tamban ku...alhmdlh mgkin sbb ku bf on demand lagik takat nih...sok kalo dah start keje WAJIB ku tuko menu mcm mu hoho~

herni,ku kn anak tamban xjdi ler,ku termakan ibunya kot Rolling Eyes
terharu le tha ku tgk jadual pemakananmu.mcm program diet lak ader jadual.mcm ku plak mkn jer apa saja.pg,ptg,mlm semua ku mkn nasi.ku suka mkn jantung pisang,so far ok gak dgn ku.oat tue klau time rajin le.bru2 nie beli in-comix 2 in 1 yg +spirulina.tu pn blh gak tmbah2 susu nie. Very Happy

luv...betul tuh lain kilang lain sistem hoho~mcm ku lak longan ku tak jalan beb...buat kembong Iman adala...huhu. btw, ku pon suke ngan jantung pisang n ulam2an nih...

anak tamban nih kira yg paling senang lagik murah hehe dan mudah ku nk ngap lahhh...maklumlahhh kedai dpn umah lak tuh hihi slain tuh...ada gak standby cheese dlm peti...ku mkn ngan roti je...tauhu pon ku layan...so far bnda2 nih mmg kasik kilang ku bz lah ekeke Razz

HerniComel
Moderator

Posts : 191
Reputation : 0
Join date : 19/04/2009
Age : 35
Location : gombak, kl

View user profile http://dmostsantai.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Share cara anda utk banyakkan susu

Post  luvhaziq on Wed Apr 29, 2009 11:03 pm

HerniComel wrote:
luvhaziq wrote:
HerniComel wrote:vavava~tha, complete mcm duk kt asrama arr mu punyer time makan hehe

ku pulak sama ngan mu kecuali bab fenugreek, pil asi dan minum mlm tu mmg ku tak wat laaa...kenkadang terasa nk minum air manis baru ku buat...yg lain mkn je apa2

cuma bila B ku dah mula ringan maka ku pon up menu anak tamban ku...alhmdlh mgkin sbb ku bf on demand lagik takat nih...sok kalo dah start keje WAJIB ku tuko menu mcm mu hoho~

herni,ku kn anak tamban xjdi ler,ku termakan ibunya kot Rolling Eyes
terharu le tha ku tgk jadual pemakananmu.mcm program diet lak ader jadual.mcm ku plak mkn jer apa saja.pg,ptg,mlm semua ku mkn nasi.ku suka mkn jantung pisang,so far ok gak dgn ku.oat tue klau time rajin le.bru2 nie beli in-comix 2 in 1 yg +spirulina.tu pn blh gak tmbah2 susu nie. Very Happy

luv...betul tuh lain kilang lain sistem hoho~mcm ku lak longan ku tak jalan beb...buat kembong Iman adala...huhu. btw, ku pon suke ngan jantung pisang n ulam2an nih...

anak tamban nih kira yg paling senang lagik murah hehe dan mudah ku nk ngap lahhh...maklumlahhh kedai dpn umah lak tuh hihi slain tuh...ada gak standby cheese dlm peti...ku mkn ngan roti je...tauhu pon ku layan...so far bnda2 nih mmg kasik kilang ku bz lah ekeke Razz

bkn kilang jer bz sekali dgn tokei kilang pn sama la.... rabbit

luvhaziq
Kenalan Baru

Posts : 118
Reputation : 0
Join date : 18/04/2009
Age : 33
Location : kl<>jitra

View user profile http://luvhaziq.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Share cara anda utk banyakkan susu

Post  nik-mm on Thu Apr 30, 2009 1:31 am

susu melimph ruah takpe..jgn sampai body yang melimpah ruah plk..tak psl2 dh jimat duit beli CD kene kuar duti nak mngkuruskan diri pulak..

nik-mm
Kenalan Baru

Posts : 296
Reputation : 1
Join date : 21/04/2009
Age : 32
Location : klang, selangor.

View user profile http://www.nik-kingsyah.blogspot.com.my

Back to top Go down

Re: Share cara anda utk banyakkan susu

Post  nonnie78 on Thu Apr 30, 2009 4:54 pm

hi guys! Salam.

ku amalkan makan milo ngan minum air masak yang teramat banyakkkkkkkkkk. longan ku dah stop sebab batuk. kurma ku dah abis stock. cheese ku tak penah cuba, boleh ke upkan susu? paling2 pun ku belasah horlick ngan nestum ngan roti kosong ngan biskut oat. so far okay je. kekadang merundum, kekadang naik mendadak, ikut mood tuan punya br3a5t.. dan ikut mood and time pumping tuan punya br3a5t juga. sekarang ni sibuk ya amat, so, pumping dah lari2 dari 4 ke 3 kekadang jadi 2 sesi je... kejamkan? ku nak cuba cheese ngan ikan tamban lah.. tapi mana nak carik itu si ikan tamban? tolong2 lah post kan pada ku ye... Embarassed

nonnie78
Kenalan Baru

Posts : 13
Reputation : 0
Join date : 21/04/2009
Age : 38
Location : Bandar Tun Razak / Tmn Cheras Indah

View user profile http://www.cuppycakeyumyum.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Share cara anda utk banyakkan susu

Post  mamababy on Mon Jun 15, 2009 5:10 pm

halu fwen sume...
nk tya klu dlm pantang bleh ke ku amik pil ASI tu? n korg sume beli kt ner pil tu ye? klu xnk bgtau kt sni pm daku pn xpe lol!

lgik 1 nk tya ikut pengalaman korang sume dh brjaya dlm ilmu2 penyusuan susu ibu nih, mn lgik bagus antara pil ASI & fenugreek tu? ke mkn dua2?

mamababy
Kenalan Baru

Posts : 44
Reputation : 0
Join date : 20/05/2009
Age : 33
Location : atas kerusi..

View user profile

Back to top Go down

Re: Share cara anda utk banyakkan susu

Post  umisyifa06 on Mon Jun 15, 2009 6:27 pm

ku rasa kurma merah pon bleh bykkan susu, rasanya pon sodappp

umisyifa06
Kenalan Baru

Posts : 14
Reputation : 0
Join date : 02/05/2009
Age : 37
Location : KK

View user profile http://www.syikzaini.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Share cara anda utk banyakkan susu

Post  umisyifa06 on Mon Jun 15, 2009 6:30 pm

mamababy wrote:halu fwen sume...
nk tya klu dlm pantang bleh ke ku amik pil ASI tu? n korg sume beli kt ner pil tu ye? klu xnk bgtau kt sni pm daku pn xpe lol!

pada pandanganku la masa dlm pantang mmg susu tgh meriah, jd tak perlu ambik dulu kot, kawan2 lain bg pendapat Very Happy

umisyifa06
Kenalan Baru

Posts : 14
Reputation : 0
Join date : 02/05/2009
Age : 37
Location : KK

View user profile http://www.syikzaini.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Share cara anda utk banyakkan susu

Post  mamababy on Tue Jun 16, 2009 12:38 pm

umisyifa06 wrote:
mamababy wrote:halu fwen sume...
nk tya klu dlm pantang bleh ke ku amik pil ASI tu? n korg sume beli kt ner pil tu ye? klu xnk bgtau kt sni pm daku pn xpe lol!

pada pandanganku la masa dlm pantang mmg susu tgh meriah, jd tak perlu ambik dulu kot, kawan2 lain bg pendapat Very Happy

ikut pnglaman 1st baby ku dl..susu ku xmeriah even dlm pntang..dh ngurut pn still xde..poket(B) kosong jek...huhuhu Crying or Very sad Crying or Very sad
sbb tu kali nih ku brsedia nk amik suppliment siap2 tkt jdik cm dlu.. bounce bounce

mamababy
Kenalan Baru

Posts : 44
Reputation : 0
Join date : 20/05/2009
Age : 33
Location : atas kerusi..

View user profile

Back to top Go down

Re: Share cara anda utk banyakkan susu

Post  syahir on Tue Jun 16, 2009 9:56 pm

Nak share jugak walau baru 2,3 hari amal.. Very Happy

Ku makan kurma dan minum air.. tah la baper kali sebab sebelum pam makan sebiji kurma, minum air.. lepas pam makan lagi dan minum air macam masa nak berbuka plak.. pastu kalau baby lepas nyusu pun makan kurma, minum air.. jangan overload kurma sudah..Shocked

Setakat ni.. setakat ni lah.. bleh increase susu, even lepas baby nyusu bleh dapat 4oz compare ngan just minum air jer. Ok lah tu bagi ku yg baru ngat pam nih sbb nak kejar naik keje esok dah lambat nak buat stok.. tongue

syahir
Kenalan Baru

Posts : 6
Reputation : 0
Join date : 14/06/2009
Age : 36
Location : Batu Pahat

View user profile http://ayahwaummibf.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Share cara anda utk banyakkan susu

Post  umisyifa06 on Wed Jun 17, 2009 12:49 am

mamababy wrote:
umisyifa06 wrote:
mamababy wrote:halu fwen sume...
nk tya klu dlm pantang bleh ke ku amik pil ASI tu? n korg sume beli kt ner pil tu ye? klu xnk bgtau kt sni pm daku pn xpe lol!

pada pandanganku la masa dlm pantang mmg susu tgh meriah, jd tak perlu ambik dulu kot, kawan2 lain bg pendapat Very Happy

ikut pnglaman 1st baby ku dl..susu ku xmeriah even dlm pntang..dh ngurut pn still xde..poket(B) kosong jek...huhuhu Crying or Very sad Crying or Very sad
sbb tu kali nih ku brsedia nk amik suppliment siap2 tkt jdik cm dlu.. bounce bounce

masa dlm pantang ku bedal soya melilea+oat+kurma (xtau la boleh makan ke x soya dlm pantang tp ku bedal je)...

umisyifa06
Kenalan Baru

Posts : 14
Reputation : 0
Join date : 02/05/2009
Age : 37
Location : KK

View user profile http://www.syikzaini.blogspot.com

Back to top Go down

Kembalikan susu semula

Post  mamaairell on Wed Jun 24, 2009 6:05 pm

Airell sekarang dah 3 bulan. sekarang dia dah tak dapat susu saya lagi. Saya dah tak bagi coz rasa dah takder susu. boleh ker banyakkan susu semula selepas dah sebulan baby tak minum. Mcm mana kita nak pujuk dia minum susu kita semula yer...
Sad
Sad
Rolling Eyes Rolling Eyes


mamaairell
Kenalan Baru

Posts : 3
Reputation : 0
Join date : 23/06/2009
Age : 34
Location : Gombak ,Selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: Share cara anda utk banyakkan susu

Post  umi_nisa on Thu Jun 25, 2009 11:00 am

penemuan baru..nisa makan rebung B terus bengkak..dah dua kali camtu..kengkawan sekalian..jom pulun rebung banyak22 Twisted Evil

umi_nisa
Kenalan Baru

Posts : 57
Reputation : 0
Join date : 18/05/2009
Age : 32
Location : Batu Caves

View user profile

Back to top Go down

Re: Share cara anda utk banyakkan susu

Post  Hayatie on Tue Jun 30, 2009 11:21 am

mamaairell wrote:Airell sekarang dah 3 bulan. sekarang dia dah tak dapat susu saya lagi. Saya dah tak bagi coz rasa dah takder susu. boleh ker banyakkan susu semula selepas dah sebulan baby tak minum. Mcm mana kita nak pujuk dia minum susu kita semula yer... <.


mamaairell...masih buleh lagi..tapi dgn syarat..klu ada kemahuan...klu tak bersungguh ..mmg tak kan jln..dan kena sabar..mulakan stimulation kembali dgn pump. setiap 2 jam sekali...buat power pumping..

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Share cara anda utk banyakkan susu

Post  umi_nisa on Tue Jun 30, 2009 11:26 am

Hayatie wrote:
mamaairell wrote:Airell sekarang dah 3 bulan. sekarang dia dah tak dapat susu saya lagi. Saya dah tak bagi coz rasa dah takder susu. boleh ker banyakkan susu semula selepas dah sebulan baby tak minum. Mcm mana kita nak pujuk dia minum susu kita semula yer... <.


mamaairell...masih buleh lagi..tapi dgn syarat..klu ada kemahuan...klu tak bersungguh ..mmg tak kan jln..dan kena sabar..mulakan stimulation kembali dgn pump. setiap 2 jam sekali...buat power pumping..

betul tu..saye sokong cheers ..azam kena kuat..xde xpe..yg penting SEMANGAT!!!!

umi_nisa
Kenalan Baru

Posts : 57
Reputation : 0
Join date : 18/05/2009
Age : 32
Location : Batu Caves

View user profile

Back to top Go down

Re: Share cara anda utk banyakkan susu

Post  amyshazz on Tue Jun 30, 2009 11:48 am

mamaairell wrote:Airell sekarang dah 3 bulan. sekarang dia dah tak dapat susu saya lagi. Saya dah tak bagi coz rasa dah takder susu. boleh ker banyakkan susu semula selepas dah sebulan baby tak minum. Mcm mana kita nak pujuk dia minum susu kita semula yer...
Sad
Sad
Rolling Eyes Rolling Eyes


mamaairell, u bleh bf balik semula baru sebulan...tapi i nak tanya u la, apa yang mbuatkan u berfikir u takda susu masa masih bf to ur bb yer?? maybe you leh cite in details and we can help u out to solve ur prob and up kan ur milk supply balik

amyshazz
Kenalan Baru

Posts : 94
Reputation : 0
Join date : 11/05/2009
Age : 34
Location : Kuala Lumpur

View user profile http://mylilaida.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Share cara anda utk banyakkan susu

Post  mamaairell on Tue Jun 30, 2009 1:12 pm

Maybe salah satu nyer Airell dia tak nak menyusu direct so lama2 my breast rasa ringan so i budget dah takder la. coz kalo i bg airell dia marah tau. that's why i ingat susu i dah takder. if i nak pump should i use electric double pumping. which product is better.

mamaairell
Kenalan Baru

Posts : 3
Reputation : 0
Join date : 23/06/2009
Age : 34
Location : Gombak ,Selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: Share cara anda utk banyakkan susu

Post  Sponsored content Today at 2:49 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum