Log in

I forgot my password

Latest topics
» Medela Harmony
Tue Mar 05, 2013 3:45 pm by alliey.5241

» Medela PIS
Tue Mar 05, 2013 3:42 pm by alliey.5241

» Quinny Zapp
Tue Mar 05, 2013 3:36 pm by alliey.5241

» Testing tickers, Avatar,Signature Etc
Mon Dec 05, 2011 10:28 am by mrssyediz

» Selamat Datang!
Mon Dec 05, 2011 9:47 am by mrssyediz

» Aktiviti Penyusuan Susuibu sepanjang Bulan Julai 2011
Wed Jul 13, 2011 7:16 pm by Hayatie

» Salam kenal..
Wed Jul 13, 2011 7:13 pm by Hayatie

» Hai saya orang Baru
Mon Jun 20, 2011 2:00 pm by Hayatie

» oooouuuh~ terjumpa sudah!
Mon Jun 20, 2011 1:02 am by Hayatie

Cit Chat Cak

Share cara anda utk banyakkan susu

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

Re: Share cara anda utk banyakkan susu

Post  amyshazz on Tue Jun 30, 2009 1:21 pm

mamaairell wrote:Maybe salah satu nyer Airell dia tak nak menyusu direct so lama2 my breast rasa ringan so i budget dah takder la. coz kalo i bg airell dia marah tau. that's why i ingat susu i dah takder. if i nak pump should i use electric double pumping. which product is better.

sayang...
u kena faham konsep bfeeding nie...the more demand (drect/pump) the more supply..sebab tu bila u tanya mana2 nurse berapa kerap patut u nyusukan anak...most of them yg tau the konsep akan jawap ...bfeed on DEMAND ...max is 2jam sekali la...lg kerap lg bagus...

so now ur bb refuse to direct feed? mula1 masa lahir dia bf drect tak? or u dah start kasi bottle feed? if bottle feed maybe ur bb dah nipple confius...its still early to retrain ur bb to drect feeding....bg la masa dia mamai2 nak tido tu ...u dpt stimulate ur breast...

pam every 2hrs for 15minit, power pumping, dbl pump kalau boleh...

walaupun u kata ur breast lembik, tak bermakna susu u takda...

u fkir konsep flush toilet tu...u flush dia refill...so camtu gak la ur kilang susu...

amyshazz
Kenalan Baru

Posts : 94
Reputation : 0
Join date : 11/05/2009
Age : 34
Location : Kuala Lumpur

View user profile http://mylilaida.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Share cara anda utk banyakkan susu

Post  nonnie78 on Tue Jun 30, 2009 1:43 pm

mamaairell wrote:Maybe salah satu nyer Airell dia tak nak menyusu direct so lama2 my breast rasa ringan so i budget dah takder la. coz kalo i bg airell dia marah tau. that's why i ingat susu i dah takder. if i nak pump should i use electric double pumping. which product is better.

salam. mamaairell, thru my experience, awak kena bg juga baby direct bf utk stimulate breast. macam yg amyshazz cakap tu more demand, more supply. dia menangis bkn sbb susu tak de tapi budak kalau dah lapar sangat memang tak sabar. baby ni manalah tau nak bitau dia lapar, jadi next time u suakan nipple kat baby time dia tak berapa nak lapar.. jangan tunggu dia dah teriak baru sibuk nak selak baju. kita pun hilang sabar bila tgk dia nangis tak hingat tu. jadi jalan mudah bagi fm dalam botol.

which product of bp is better? so far saya dah pakai s3 dan medela harmony. both also great in performance but then one is double pumping and the other is manual. the best and top ranking and always be an issue is medela freestyle. saya pun dah amik satu, insya Allah hari ni dapat. utk breastpump tak brani nak komen sbb tak experience tang tu. mungkin ada members lain yang bleh explain.

nonnie78
Kenalan Baru

Posts : 13
Reputation : 0
Join date : 21/04/2009
Age : 38
Location : Bandar Tun Razak / Tmn Cheras Indah

View user profile http://www.cuppycakeyumyum.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Share cara anda utk banyakkan susu

Post  amyshazz on Tue Jun 30, 2009 1:57 pm

nonnie78 wrote:
mamaairell wrote:Maybe salah satu nyer Airell dia tak nak menyusu direct so lama2 my breast rasa ringan so i budget dah takder la. coz kalo i bg airell dia marah tau. that's why i ingat susu i dah takder. if i nak pump should i use electric double pumping. which product is better.

salam. mamaairell, thru my experience, awak kena bg juga baby direct bf utk stimulate breast. macam yg amyshazz cakap tu more demand, more supply. dia menangis bkn sbb susu tak de tapi budak kalau dah lapar sangat memang tak sabar. baby ni manalah tau nak bitau dia lapar, jadi next time u suakan nipple kat baby time dia tak berapa nak lapar.. jangan tunggu dia dah teriak baru sibuk nak selak baju. kita pun hilang sabar bila tgk dia nangis tak hingat tu. jadi jalan mudah bagi fm dalam botol.

which product of bp is better? so far saya dah pakai s3 dan medela harmony. both also great in performance but then one is double pumping and the other is manual. the best and top ranking and always be an issue is medela freestyle. saya pun dah amik satu, insya Allah hari ni dapat. utk breastpump tak brani nak komen sbb tak experience tang tu. mungkin ada members lain yang bleh explain.

well2 pump apa ..i guna FS personally comment for this pump i suka cos very mobile....n tak berat....

amyshazz
Kenalan Baru

Posts : 94
Reputation : 0
Join date : 11/05/2009
Age : 34
Location : Kuala Lumpur

View user profile http://mylilaida.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Share cara anda utk banyakkan susu

Post  tumitu on Wed Jul 01, 2009 1:40 am

mamaairel.. kalo nak buat boleh..tapi semangat mau kental..anak baru 3 bulan,kan?level prolactin masih tinggi... sayang kalo terus biar..tapoi mmg kena kerja keras..... all the best

tumitu
Kenalan Baru

Posts : 60
Reputation : 0
Join date : 21/04/2009

View user profile http://gemalam.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Share cara anda utk banyakkan susu

Post  Hayatie on Thu Jul 02, 2009 9:56 am

Cara utk bykkn bykkn susu (xdala byk mana pun tp membantu la juga Very Happy ):

1. minum air masak & soya berkoyan-koyan berselang-seli..
2. kerapkan waktu pam
3. Bangun 2x untuk pam waktu diantara pukul 1-5pagi (waaa ni mesti susahkann...hihi)

selamat mencuba! Wink

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Share cara anda utk banyakkan susu

Post  tumitu on Thu Jul 02, 2009 11:11 am

no 3 tu mmg susah.. ku rasa ku leh kira berapa kali ku bangun malam..
yg penting..susuku cukup untuk zafran ..hehehe.. ngelat kan ku...

tumitu
Kenalan Baru

Posts : 60
Reputation : 0
Join date : 21/04/2009

View user profile http://gemalam.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Share cara anda utk banyakkan susu

Post  Sponsored content Today at 2:48 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum