Log in

I forgot my password

Latest topics
» Medela Harmony
Tue Mar 05, 2013 3:45 pm by alliey.5241

» Medela PIS
Tue Mar 05, 2013 3:42 pm by alliey.5241

» Quinny Zapp
Tue Mar 05, 2013 3:36 pm by alliey.5241

» Testing tickers, Avatar,Signature Etc
Mon Dec 05, 2011 10:28 am by mrssyediz

» Selamat Datang!
Mon Dec 05, 2011 9:47 am by mrssyediz

» Aktiviti Penyusuan Susuibu sepanjang Bulan Julai 2011
Wed Jul 13, 2011 7:16 pm by Hayatie

» Salam kenal..
Wed Jul 13, 2011 7:13 pm by Hayatie

» Hai saya orang Baru
Mon Jun 20, 2011 2:00 pm by Hayatie

» oooouuuh~ terjumpa sudah!
Mon Jun 20, 2011 1:02 am by Hayatie

Cit Chat Cak

Kisah Exclusive Pumping saya...

View previous topic View next topic Go down

Kisah Exclusive Pumping saya...

Post  Hayatie on Sat Apr 18, 2009 8:25 pm

Ini adalah copy daripada entri dibelog saya (sy malas nak menaip Very Happy)

I just want to share my 2cents experience into this wonderful journey ‘ups n down’ of giving the best mother nature of all…susu ibu. Aku bukanlah dikalangan ibu-ibu yang dah professional dlm bab2 penyusuan ni, I’m just another newbies here,first time mom n etc. All of this things is new to me…

All of this started when i coincedently found susuibu.com while surfing the net in my 8 months preggy. Syukurlah aku terjumpa laman web ni secara tidak sengaja sejak waktu pregnant lagi. Dan bermula dari sinila, aku menyimpan azam utk fully breastfeeding Azri,walaupun tinggal sebulan je lagi aku nak due. N there is a lot of things to dig here. Disinilah timbulnya kesedaran untuk memberi penyusuan secara esklusif kepada Azri. Tiap-tiap hari, selama berjam-jam aku bertapa dalam susuibu.com ni untuk mencari info berkenaan dengan susu ibu ni. Dan sebagai persedian mental, aku ingat aku sudah cukup bersedia!.After my delivery, my journey begins and I was so frustrated and realized its was not as easy as I thought before.

Setelah 5 hari berlalu after my delivery, baru ada susu itupun sedikit shj, n my son had to be supplemented with formula milk..then start nipple confusion bla bla bla..another same stories just like the other new mommies here..n now I become exclusively expressing mommies,its funny coz aku dah le fulltime housewife and cannot give direct bf to him, I do try..maybe I was not trying hard enough!dan skang sy dpt bf hanya pd waktu mlm. aku pun malas dah nak stressed out of trying giving him direct.sbb realized that ouput susu pun affected. Aku fikir if dia xnak direct,I’ll just pump. Lebih baik aku fokuskan dulu macammana nak memperbanyakkan susu badan daripada aku asyik nak fokus untuk suh dia menetek, dah la susu aku memang tak byk mana pun. (Masa tu aku terlalu memikirkan kata orang, kalau anak tak menghisap direct,nanti takde stimulation, and susu akan kering). Day by day i try to be positive,aku mencuba pelbagai cara untuk memperbanyakkan susu. Alhamdulillah, usaha aku menampakkan hasil. Ape yang pasti, hasil itu tidaklah datang dalam sekelip mata, sehari-dua, ia memerlukan masa, keazaman dan kesabaran yang amat tinggi.

From manual to electric, from single to double pumping, from just 4 to 5 times of pumping session n now at least 7 to 10 times pumping session per day, from just 8-10oz per day, now up to 30 oz per day..from need to be supplemented with FM at least 2-3 times a day, n now almost none…that was my journey of motherhood for 3 months of being exclusively expressing mommies now. And believed me it is not easy & it was hard!and at one time i do feel like giving up..well, nothing much.as compared to the others but I’m very proud of what I’ve achieved so far, and that’s kept me going of giving the best for my son.

Now, aku teringin untuk membantu memberi semangat kepada ibu-ibu baru yand didalam dilema, yang mengalami situasi yang sama seperti aku dulu bahawa mereka juga boleh melakukannya. Walaupun aku baru beberapa bulan dalam bab-bab penyusuan ni dan masih panjang lagi perjalanan aku, aku tetap bersemangat dalam menghitung hari-hari untuk memberikan susu ibu kepada azri selama mana yg mungkin. (Misi jangka pendek: untuk memberikan penyusuan susu ibu secara ekslusif for at least 6 month. Misi jangka panjang: Untuk meneruskan penyusuan sehingga setahun lebih). So pada ibu-ibu yang sedang mengalami situasi seperti diriku,always think that semuanya bermula dari bawah, you’re not alone here..n you’re not the only one who faced the same situation here…almost all of us had gone the same as you’re before..n the only thing that works out best here are the DETERMINATION & PATIENCE and it needs a really2 big effort and lots of sacrifices!..

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Exclusive Pumping Mom

Post  ibuAQ on Mon Apr 20, 2009 11:45 am

Halu hayatie,

Kita serupa....kita serupa..hehe satu kapal yer..
ina pon nk share my experience, sehingga terjerumus ke lembah exclusive pumping ni..
act diriku xtahan stress..bila blk dr hospital, my alisha asik nangis jer..mcm ibu2 yg lain,ingatkan baby lapar sbb xcukup susu..
so,hari ke2 tu jugak,sprectra ku mula beroperasi...ku fikir,dgn cara mengepam,dptla kluarkan susu ku yg beku didalam..hehe
sekali dapat 1/2 oz da...frustnyer..huhu...
disebabkan asik dok mgepam (xpuas hati neh..), N****E ku berdarah...waaaaaaa...
jadi, myAlisha minum ebm start dr hari tu...sehinggalah dia xcam lagi yg mana permata yang mana kaca..
itulah story ku..
skrg dh almost 4 months ku menjadi exclusive pumping mom..but i'm happy as u....peace

ibuAQ
Kenalan Baru

Posts : 1
Reputation : 0
Join date : 20/04/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: Kisah Exclusive Pumping saya...

Post  mdmza on Wed Apr 22, 2009 12:17 pm

nak cerita nie, first time i guna S3 bln mac tahun ni. sekali pam alahai sikit je dpt (0.5-1 oz je). tapi husband i betul2 supportive, dia cakap lama2 nnt byk la. nasib baik ada dia, kalu tak, i pun dh give up.

dh sebulan lebih berlalu..sekarang i dpt 4-5.5 oz klu pam awal pg. biasenye pkl 5.30-6pg. time tu la yg paling byk. waktu2 biase dpt dlm 2-3oz.

utk beginner pumper mcm i, i bersyukur sgt sbb 'tuaian' i bertambah. klu dulu sehari dapat 2 oz. skrg lebih kurang 10-13 oz.

mdmza
Kenalan Baru

Posts : 5
Reputation : 0
Join date : 22/04/2009
Location : bandar baru bangi

View user profile

Back to top Go down

Re: Kisah Exclusive Pumping saya...

Post  Hayatie on Thu Apr 23, 2009 2:37 pm

mdmza wrote:nak cerita nie, first time i guna S3 bln mac tahun ni. sekali pam alahai sikit je dpt (0.5-1 oz je). tapi husband i betul2 supportive, dia cakap lama2 nnt byk la. nasib baik ada dia, kalu tak, i pun dh give up.

dh sebulan lebih berlalu..sekarang i dpt 4-5.5 oz klu pam awal pg. biasenye pkl 5.30-6pg. time tu la yg paling byk. waktu2 biase dpt dlm 2-3oz.

utk beginner pumper mcm i, i bersyukur sgt sbb 'tuaian' i bertambah. klu dulu sehari dapat 2 oz. skrg lebih kurang 10-13 oz.

insyallah mdmza, klu pump dgn kerap dan konsisten, insyallah, hasil tuaian mu akan bertambah. percaya..pada awal2 penggunaan s3 ku juga, tidak meriah...tapi berkat kesabaran dan cabaran yg ku set kan di minda yang ku akan cuba memerah lebih lagi pada keesokanya dari semalam.... Very Happy

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kisah Exclusive Pumping saya...

Post  sunshine_b on Tue Apr 28, 2009 1:25 pm

hi hayatie!
saya pun EP... ok apa2 pun kisahnya.. mmg its my fault la tak try hard enough.. terus je give-up & bagi susu pump terus. balik dari hospital tu... mmg baby melalak tak ingat la... dah tgh melalak tu mmg dia tak sabar la.... apa2 pun mmg berkeras tak nak bagi FM.. so terus pump... dapat cikit giler... tp bila bagi baby terus dia minum & lena....... Smile pastu bermula la sessi pump... sampai la sekarang... hehehehe... next month dah birthday my babygirl....
anyways.. dont be too hard on ourselves ok.... I love you it's still breastmilk whaaaaat........

sunshine_b
Kenalan Baru

Posts : 2
Reputation : 0
Join date : 28/04/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: Kisah Exclusive Pumping saya...

Post  Hayatie on Tue Apr 28, 2009 11:24 pm

sunshine_b wrote:hi hayatie!
saya pun EP... ok apa2 pun kisahnya.. mmg its my fault la tak try hard enough.. terus je give-up & bagi susu pump terus. balik dari hospital tu... mmg baby melalak tak ingat la... dah tgh melalak tu mmg dia tak sabar la.... apa2 pun mmg berkeras tak nak bagi FM.. so terus pump... dapat cikit giler... tp bila bagi baby terus dia minum & lena....... Smile pastu bermula la sessi pump... sampai la sekarang... hehehehe... next month dah birthday my babygirl....
anyways.. dont be too hard on ourselves oke.... I love you it's still breastmilk whaaaaat........

Betul..cuma sy amat sedih kerana tak ramai yang continue pumping bila penyusuan secara direct tidak berjaya, ramai yang give up. Kerana sy merasakan yang EP ni is 90% is mental..

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kisah Exclusive Pumping saya...

Post  tumitu on Wed Apr 29, 2009 9:14 am

Pada ibu2 yg EP... sila amik tangan kanan.. tepuk bahu kiri! Syabbas.. Ku tabik spring toing toing... Betul kata tha... mmg mental memainkan peranan penting.. n mmg ramai yg terus kasi baby FM bila anak mereka tak minum direct.. Kebanyakannya adalah kerana mereka tak tahu dan tak ambil tahu bahawa dengan EP jua anak bleh mendapat susu yg terbaik....

Tahniah buat ibu2 yg berjaya..... Keep it up!Chaiiyouk!

tumitu
Kenalan Baru

Posts : 60
Reputation : 0
Join date : 21/04/2009

View user profile http://gemalam.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kisah Exclusive Pumping saya...

Post  ibuarief on Fri May 29, 2009 2:39 pm

hi semua...i'm new here..member dari SI yang suggest thiw link...nampak gayenye saya pun nak ke arah EP jek..skang ni every 2-3 hours saya pumping..(still dlm pantang 24 hari)..tap dapat sikit sgt..40ml je each session..even though mlm kul 2/3 pagi..so still kene topup FM..or sbnanye FM tapi EBM yg topup..sbb sikit sgt..

ermm..kawan2 amek masa brape lame baru milk supply tu increase??mmg lame mcm ni ke?saya baru je stat EP seminggu after tinggalkan direct seminggu (nipple melecet n berdarah)..sbb x direct pun coz fikir..drpd asik ajar dia direct but still melecet, baik pump.bile dah melecet, nak pump pun takleh, nak direct pun trauma...tulah kisahnyee...

ibuarief
Kenalan Baru

Posts : 1
Reputation : 0
Join date : 29/05/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: Kisah Exclusive Pumping saya...

Post  Hayatie on Sat May 30, 2009 5:12 pm

ibuarief wrote:hi semua...i'm new here..member dari SI yang suggest thiw link...nampak gayenye saya pun nak ke arah EP jek..skang ni every 2-3 hours saya pumping..(still dlm pantang 24 hari)..tap dapat sikit sgt..40ml je each session..even though mlm kul 2/3 pagi..so still kene topup FM..or sbnanye FM tapi EBM yg topup..sbb sikit sgt..

ermm..kawan2 amek masa brape lame baru milk supply tu increase??mmg lame mcm ni ke?saya baru je stat EP seminggu after tinggalkan direct seminggu (nipple melecet n berdarah)..sbb x direct pun coz fikir..drpd asik ajar dia direct but still melecet, baik pump.bile dah melecet, nak pump pun takleh, nak direct pun trauma...tulah kisahnyee...

Ibuarief...bila tak direct BF baby..jgn stop pump for 2-3 hour skali..tapi untuk awal2 ni adalah lebih baik 2 jam sekali..sy pon dulu pum mmg 1-2oz jer. alhamdulilah lepas 2 minggu baru nampak peningkatan. Provided that, pam kene konsisten, buat power pumping atau hyperstimulation ...tapi baby baru sebulan.so kira belum terlambat untuk train direct BF..sbb EP ni bukan path yg mudah..tak ramai yang sukses all the way..ramai yang stuck kat tgh jalan.. kerana pelbagai faktor..paling utama, bila mental down.I wish if i could turn back time, i will try hard enough for nursing rather than EP..cuba consult LC dulu.buat epoinment dgn mereka..Good luck..

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kisah Exclusive Pumping saya...

Post  amyshazz on Sat May 30, 2009 5:41 pm

Hayatie wrote:
ibuarief wrote:hi semua...i'm new here..member dari SI yang suggest thiw link...nampak gayenye saya pun nak ke arah EP jek..skang ni every 2-3 hours saya pumping..(still dlm pantang 24 hari)..tap dapat sikit sgt..40ml je each session..even though mlm kul 2/3 pagi..so still kene topup FM..or sbnanye FM tapi EBM yg topup..sbb sikit sgt..

ermm..kawan2 amek masa brape lame baru milk supply tu increase??mmg lame mcm ni ke?saya baru je stat EP seminggu after tinggalkan direct seminggu (nipple melecet n berdarah)..sbb x direct pun coz fikir..drpd asik ajar dia direct but still melecet, baik pump.bile dah melecet, nak pump pun takleh, nak direct pun trauma...tulah kisahnyee...

Ibuarief...bila tak direct BF baby..jgn stop pump for 2-3 hour skali..tapi untuk awal2 ni adalah lebih baik 2 jam sekali..sy pon dulu pum mmg 1-2oz jer. alhamdulilah lepas 2 minggu baru nampak peningkatan. Provided that, pam kene konsisten, buat power pumping atau hyperstimulation ...tapi baby baru sebulan.so kira belum terlambat untuk train direct BF..sbb EP ni bukan path yg mudah..tak ramai yang sukses all the way..ramai yang stuck kat tgh jalan.. kerana pelbagai faktor..paling utama, bila mental down.I wish if i could turn back time, i will try hard enough for nursing rather than EP..cuba consult LC dulu.buat epoinment dgn mereka..Good luck..

betul tu ibu_arief EP tak semudah yg d sangkakan..mentality kena kuat tak leh cepat mengalah..anyway ur baby still small leh train cuma you jangan patah semangat..cari la LC mintak tolong kalau semua tu you dah lalui anak you reject gak your B then itu cerita lain.apa2 pun usaha dan ikhtiar dulu biar direct feeding. EP adalah pilihan terakhir OK

amyshazz
Kenalan Baru

Posts : 94
Reputation : 0
Join date : 11/05/2009
Age : 34
Location : Kuala Lumpur

View user profile http://mylilaida.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kisah Exclusive Pumping saya...

Post  mama_alya on Thu Jun 11, 2009 10:29 am

hayati, anak u mmg tak nak menetek lgsg ke? mcm anak nurul,
mmg tak nak lgsg dah.pump susu pun utk bekalan mlm, kat umah bb sitter
anak minum FM.skrg my bb 3 month.susu sekali pam dapat 3oz hingga 4 oz je.sehari nurul pam dlm 5 kali je.harap sgt boleh bagi SI smapai bb setahun.mcm2 cuba nak bg bb BF direct tapi die tak mau.kalau letak SI dlm botol laju je dier isap.bolh bagi no phone, senang sikit nak share cite.

mama_alya
Kenalan Baru

Posts : 2
Reputation : 0
Join date : 10/06/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: Kisah Exclusive Pumping saya...

Post  Hayatie on Thu Jun 11, 2009 11:27 am

mama_alya wrote:hayati, anak u mmg tak nak menetek lgsg ke? mcm anak nurul,
mmg tak nak lgsg dah.pump susu pun utk bekalan mlm, kat umah bb sitter
anak minum FM.skrg my bb 3 month.susu sekali pam dapat 3oz hingga 4 oz je.sehari nurul pam dlm 5 kali je.harap sgt boleh bagi SI smapai bb setahun.mcm2 cuba nak bg bb BF direct tapi die tak mau.kalau letak SI dlm botol laju je dier isap.bolh bagi no phone, senang sikit nak share cite.

ye mama_alya, tak direct..pape nak share leh contact yatie 012-2045646

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kisah Exclusive Pumping saya...

Post  amyshazz on Fri Jun 12, 2009 10:29 am

mama_alya wrote:hayati, anak u mmg tak nak menetek lgsg ke? mcm anak nurul,
mmg tak nak lgsg dah.pump susu pun utk bekalan mlm, kat umah bb sitter
anak minum FM.skrg my bb 3 month.susu sekali pam dapat 3oz hingga 4 oz je.sehari nurul pam dlm 5 kali je.harap sgt boleh bagi SI smapai bb setahun.mcm2 cuba nak bg bb BF direct tapi die tak mau.kalau letak SI dlm botol laju je dier isap.bolh bagi no phone, senang sikit nak share cite.

hi mama_alya..

kawan2 kat sini sudi membantu ...boleh share ur prob here ...
anyway apa target u at this moment to give ur SI dlm bottle or u nak direct feed...

kalau u tak kisah kat SI dlm bottle means u kena usaha keras sikit la pump, pump n pump 2 established the milk supply..i think ur supply dah drop kan?

amyshazz
Kenalan Baru

Posts : 94
Reputation : 0
Join date : 11/05/2009
Age : 34
Location : Kuala Lumpur

View user profile http://mylilaida.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kisah Exclusive Pumping saya...

Post  syahir on Tue Jun 16, 2009 9:14 pm

Memang rasa sama je kalau kisah2 BF ni.. Very Happy Cuma yg membezakan antara boleh EP ngan terpaksa supply FM adalah kekuatan 'mental' masing-masing..

Cam saya, dah 2 anak sebelum nih tak berapa berjaya, so yang kali ni ku tak mahu mengalah.. sebab tu sementara ada waktu cuti bersalin nih guna habis-habisan kumpul maklumat and kumpul semangat pun yer.. sebab bila baca cerita2 EP nih dalam blog org, macam ada semangat jer nak buat stok.. hehheeh..

Gud Luck untuk semua and ku jua.. cheers

syahir
Kenalan Baru

Posts : 6
Reputation : 0
Join date : 14/06/2009
Age : 36
Location : Batu Pahat

View user profile http://ayahwaummibf.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kisah Exclusive Pumping saya...

Post  Hayatie on Thu Jul 02, 2009 12:25 am

Syahir,

hopefully mu dapat mengumpul stok dengan jayanya...rajin2 mengepam..susu memang tengah meriah time2..silap2 buleh kumpul satu fridge... Very Happy

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kisah Exclusive Pumping saya...

Post  tumitu on Thu Jul 02, 2009 1:46 pm

akan ada byk cerita dalam tempoh mengepam dan menyusukan anak..
again.. semangat dan mental yg kuat akan menjadi bukti yg kita leh berjaya.. insyaAlalh..
moga segalanya dipermudahkan..amin

tumitu
Kenalan Baru

Posts : 60
Reputation : 0
Join date : 21/04/2009

View user profile http://gemalam.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kisah Exclusive Pumping saya...

Post  izzahazfar on Mon Jul 06, 2009 10:34 am

saya juga tak dapat bg anak direct BF..
Cuma masa dalam pantang jer..
tupun paksa raziq sampai merah2 muka dia...

masa bersalin raziq..dia lahir tak cukup bulan..
so zahpun bersalin kat swasta yg tak berapa rakan susu ibu..
hari keempat baru zah dapat bersama ngan raziq..
hari 1-3 zah hy jumpa raziq 2-3 kali sehari..
tetap usaha bg "B"..

balik rumah-Raziq py kuning dah tinggi
sebab tak tahan tengok dia kena cucuk kat kaki..
bagi "B" dia tolak..
mau tak mau..
zah terpaksa perah dan bg guna botol..
alhamdulillah...
start ari tu raziq minum susu zah..
FM dia memang tolak..
FM yg free masa bersalin pun tak habis..

so sekarang...
zah mmg pengepam susu yg tegar..
setiap 3 jam kena pump..klu tak..
memang "B" akan bengkak..
kadang2 2 jam sekali kena pump..
bila makan benda2 yg bagi banyak susu..
dari stok ebm hy guna peti ais umah..
tapi la..freezer pun dah penuh..tu baru 3 bulan keje..
harap n doa zah...
sampai raziq 2 tahun la dapat nyusu nih..

izzahazfar.blogspot.com

izzahazfar
Kenalan Baru

Posts : 10
Reputation : 0
Join date : 06/07/2009
Age : 33
Location : pulau pinang

View user profile http://izzahazfar.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kisah Exclusive Pumping saya...

Post  Hayatie on Mon Jul 06, 2009 2:24 pm

tahniah ye zah sbb masih bertahan walaupun anak dah tak direct. Bukan senang kan nk sustain utk pumping jer, ramai yg give up half way thru. yatie rasa, mesti zah pun alami apa yg yatie lalui. Sbb perjalanan ni bkn satu yg mudah. ditmbh lagi dgn komitmen2 lain. rasa stress mmg takleh lari la...kerna terpaksa terikat dgn pumping schedule yg tight siang mlm demi nk memastikan bekalan ebm sentiasa mencukupi. Tapi at the end kita puas hati juga sbb dpt provide susu kita sahaja!... Very Happy

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kisah Exclusive Pumping saya...

Post  izzahazfar on Mon Jul 06, 2009 3:00 pm

Hayatie wrote:tahniah ye zah sbb masih bertahan walaupun anak dah tak direct. Bukan senang kan nk sustain utk pumping jer, ramai yg give up half way thru. yatie rasa, mesti zah pun alami apa yg yatie lalui. Sbb perjalanan ni bkn satu yg mudah. ditmbh lagi dgn komitmen2 lain. rasa stress mmg takleh lari la...kerna terpaksa terikat dgn pumping schedule yg tight siang mlm demi nk memastikan bekalan ebm sentiasa mencukupi. Tapi at the end kita puas hati juga sbb dpt provide susu kita sahaja!... Very Happy

haah kak..
kalau ikut hati..adoi malas nyer..siamg tu ok..tp klu mlm...
sib baik anak zah jenis yg bangun gak mlm2..
minum susu sebab zah mg dah ajar dia sejak kecil..

tapi klu tak bangunpun jam mmg zah kunci setiap 3 jam..
tp bukan hari2 zah leh jaga..
so far alhamdulillah..
rezeki utk anak itu masih ada..
nak 5 bulan dah kak..
hope akan terus sampai hujung.. Smile

izzahazfar
Kenalan Baru

Posts : 10
Reputation : 0
Join date : 06/07/2009
Age : 33
Location : pulau pinang

View user profile http://izzahazfar.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kisah Exclusive Pumping saya...

Post  nik-mm on Thu Jul 09, 2009 2:34 am

izzahazfar wrote:
Hayatie wrote:tahniah ye zah sbb masih bertahan walaupun anak dah tak direct. Bukan senang kan nk sustain utk pumping jer, ramai yg give up half way thru. yatie rasa, mesti zah pun alami apa yg yatie lalui. Sbb perjalanan ni bkn satu yg mudah. ditmbh lagi dgn komitmen2 lain. rasa stress mmg takleh lari la...kerna terpaksa terikat dgn pumping schedule yg tight siang mlm demi nk memastikan bekalan ebm sentiasa mencukupi. Tapi at the end kita puas hati juga sbb dpt provide susu kita sahaja!... Very Happy

haah kak..
kalau ikut hati..adoi malas nyer..siamg tu ok..tp klu mlm...
sib baik anak zah jenis yg bangun gak mlm2..
minum susu sebab zah mg dah ajar dia sejak kecil..

tapi klu tak bangunpun jam mmg zah kunci setiap 3 jam..
tp bukan hari2 zah leh jaga..
so far alhamdulillah..
rezeki utk anak itu masih ada..
nak 5 bulan dah kak..
hope akan terus sampai hujung.. Smile

zah, semoga mu tabah dan di beri kesihatan olehNya untuk melakukan yg terbaik utk anakmu..wah..emosi pulak..

nik-mm
Kenalan Baru

Posts : 296
Reputation : 1
Join date : 21/04/2009
Age : 32
Location : klang, selangor.

View user profile http://www.nik-kingsyah.blogspot.com.my

Back to top Go down

Re: Kisah Exclusive Pumping saya...

Post  izzahazfar on Thu Jul 09, 2009 8:59 am

amin...
tabah2...
kuat2...

harap samapai ke penghujungnya...

izzahazfar
Kenalan Baru

Posts : 10
Reputation : 0
Join date : 06/07/2009
Age : 33
Location : pulau pinang

View user profile http://izzahazfar.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kisah Exclusive Pumping saya...

Post  NuiZ on Mon Aug 03, 2009 5:01 pm

salam..saya pon nak kongsi pengalaman jadik ep nih..anak saye lahir dgn tracheal esophageal fistula (tef)..so umur 2 hari dah kene operate and duk kat nicu sampai 2 weeks..meaning anak saye lahir mmg tak bf and saye start ari ke-3 dah start mengepam kat spital sbb misi2 suh..katenye nanti anak saye dah bley minum,susu dah ready..anak saye start diberi minum pakai tiub mase umur die 10 hari (seblm tuh pose sbb doc nak luka operate betul2 heal) dan continue dengan botol..time nak discharge baru misi ajar bf and alhamdulillah anak saye takde masalah nipple confusion and bley latch dgn baik..tapi mase umur anak saye umur 26 hari (ingat lagik),tgh2 bf kat umah dlm tak sampai 5 minit,tetibe anak saye biru..menjerit2 saye panggil mil (time tuh mil yg tunggu + jaga)..berlari2 mil dtg, tepuk2 belakang baby and rupa2nya susu lekat..trus anta anak ke emergency hosp putrajaya..check2 sume and found out that baby sume okie..patut kene stay for observation 1 day tp nicu ade jangkitan, baby diorang refer balik ke hospital tpt baby operate (hosp swasta)..masuk la sane 4 hari for observation..time nih baby dah start minum ikut tiub balik..and b4 discharge doc trus advise stop bf and bg susu thru cup or bottle..start from there saye jadik pengepam tegar..every 3hrs mmg pam..siang ke mlm same je..and saye mmg pastikan jadual pam saye tak lari..kalau lewat 5-10 minit tuh bley dimaafkan la..alhamdulillah selama ep nih susu saye cukup utk anak saye minum dan ade lebih utk dibuat stok..even frozen ebm yg ade gune time anak masuk spital dulu je..pastuh sampai skang tak gune2 sbb anak minum yg fresh (perah ari nih, minum esok)...

NuiZ
Kenalan Baru

Posts : 1
Reputation : 0
Join date : 03/08/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: Kisah Exclusive Pumping saya...

Post  Hayatie on Tue Aug 04, 2009 1:53 pm

NuiZ wrote:salam..saya pon nak kongsi pengalaman jadik ep nih..anak saye lahir dgn tracheal esophageal fistula (tef)..so umur 2 hari dah kene operate and duk kat nicu sampai 2 weeks..meaning anak saye lahir mmg tak bf and saye start ari ke-3 dah start mengepam kat spital sbb misi2 suh..katenye nanti anak saye dah bley minum,susu dah ready..anak saye start diberi minum pakai tiub mase umur die 10 hari (seblm tuh pose sbb doc nak luka operate betul2 heal) dan continue dengan botol..time nak discharge baru misi ajar bf and alhamdulillah anak saye takde masalah nipple confusion and bley latch dgn baik..tapi mase umur anak saye umur 26 hari (ingat lagik),tgh2 bf kat umah dlm tak sampai 5 minit,tetibe anak saye biru..menjerit2 saye panggil mil (time tuh mil yg tunggu + jaga)..berlari2 mil dtg, tepuk2 belakang baby and rupa2nya susu lekat..trus anta anak ke emergency hosp putrajaya..check2 sume and found out that baby sume okie..patut kene stay for observation 1 day tp nicu ade jangkitan, baby diorang refer balik ke hospital tpt baby operate (hosp swasta)..masuk la sane 4 hari for observation..time nih baby dah start minum ikut tiub balik..and b4 discharge doc trus advise stop bf and bg susu thru cup or bottle..start from there saye jadik pengepam tegar..every 3hrs mmg pam..siang ke mlm same je..and saye mmg pastikan jadual pam saye tak lari..kalau lewat 5-10 minit tuh bley dimaafkan la..alhamdulillah selama ep nih susu saye cukup utk anak saye minum dan ade lebih utk dibuat stok..even frozen ebm yg ade gune time anak masuk spital dulu je..pastuh sampai skang tak gune2 sbb anak minum yg fresh (perah ari nih, minum esok)...

nuiz...kuatkan semangat yer..untung baby dapat ibu macam nuiz ni...baby skang dah brapa bulan? dia skang minum cemana ,ikut tiub lagi kah?...cerita lah progress baby dan aktiviti pumping nuiz skang,..

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kisah Exclusive Pumping saya...

Post  dhamiraqistina on Tue Aug 25, 2009 10:06 pm

ku dlm usaha utk menjadi EP semula....

ku harap cita2 ku ni berhasil..
setiap masa ku psycho diriku yg aku mmpu utk hasilkn SI again....
n bila ku susukn si kembar ku bisik2kn azimat cinta supaya dia mendoakan SI ku akan kembali terhasil setelah lebih kurg 2 3bulan mnyembunyikn diri....

kawan2...
doan ku ye....ku mengharapkn sokong kawan2ku...

dhamiraqistina
Kenalan Baru

Posts : 209
Reputation : 0
Join date : 21/04/2009
Age : 31
Location : klang, selangor

View user profile http://cintakusayangmu.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Kisah Exclusive Pumping saya...

Post  Hayatie on Tue Aug 25, 2009 11:30 pm

dhamiraqistina wrote:ku dlm usaha utk menjadi EP semula....

ku harap cita2 ku ni berhasil..
setiap masa ku psycho diriku yg aku mmpu utk hasilkn SI again....
n bila ku susukn si kembar ku bisik2kn azimat cinta supaya dia mendoakan SI ku akan kembali terhasil setelah lebih kurg 2 3bulan mnyembunyikn diri....

kawan2...
doan ku ye....ku mengharapkn sokong kawan2ku...

ye, tiada apa yang mustahil...selamat melangkah ke alam EP yg penuh pancaroba ini... cheers

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kisah Exclusive Pumping saya...

Post  Sponsored content Today at 2:50 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum