Log in

I forgot my password

Latest topics
» Medela Harmony
Tue Mar 05, 2013 3:45 pm by alliey.5241

» Medela PIS
Tue Mar 05, 2013 3:42 pm by alliey.5241

» Quinny Zapp
Tue Mar 05, 2013 3:36 pm by alliey.5241

» Testing tickers, Avatar,Signature Etc
Mon Dec 05, 2011 10:28 am by mrssyediz

» Selamat Datang!
Mon Dec 05, 2011 9:47 am by mrssyediz

» Aktiviti Penyusuan Susuibu sepanjang Bulan Julai 2011
Wed Jul 13, 2011 7:16 pm by Hayatie

» Salam kenal..
Wed Jul 13, 2011 7:13 pm by Hayatie

» Hai saya orang Baru
Mon Jun 20, 2011 2:00 pm by Hayatie

» oooouuuh~ terjumpa sudah!
Mon Jun 20, 2011 1:02 am by Hayatie

Cit Chat Cak

Beri EBM Sejuk pada baby

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

Re: Beri EBM Sejuk pada baby

Post  Hayatie on Thu May 28, 2009 8:11 pm

mamanoa,

  • EBM beku boleh thn 3-6bln- ye betull
  • EBM thaw bleh thn 1hari (btul kew..)ye betul, perlu digunakan dalam masa 24 jam selepas dicairkan
  • fresh EBM cold -bleh thn 3minggu -Chiiled fresh EBM hanya tahan 48 jam sahaja, ada yang kata sehinga 3-4 hari, tapi tu bergantung kepada kekerapan kita buka fridge tu. Tapi ku pakai maksimam 48 jam sahaja. Takut rosak ebm tu.
  • fresh EBM yg xsejuk (3jam).-EBM yang baru diperah leh tahan sampai 4 jam.
    Thawed EBM yang dipanaskan perlu dihabiskan dalam masa satu jam. Lebihan thawed EBM jika baby tak habis tak boleh disimpan balik.

    Lebihan fresh EBM yang tak dihabiskan oleh baby leh disejukkan balik dlm fridge untuk next feeding, tapi kalau tak habis juga kena buang.


itu prektis ku selama 7 bulan bergelumang dengan EBM ni..hehe..so far azri ku sihat dan kuat! Very Happy

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Beri EBM Sejuk pada baby

Post  umisyifa06 on Fri Jun 12, 2009 1:54 pm

jelesnya tgk baby2 yg pandai minum ebm

umisyifa06
Kenalan Baru

Posts : 14
Reputation : 0
Join date : 02/05/2009
Age : 37
Location : KK

View user profile http://www.syikzaini.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Beri EBM Sejuk pada baby

Post  Hayatie on Fri Jun 12, 2009 6:14 pm

umisyifa06 wrote:jelesnya tgk baby2 yg pandai minum ebm

baby umisyifa memang takmau ebm ker? atau dia mmg takmau ebm yang dlm botol?

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Beri EBM Sejuk pada baby

Post  umisyifa06 on Sat Jun 13, 2009 12:16 pm

actually dah seminggu lbh direct feeding,sbb cuti sek + direct feeding senang skit sbb malas nak angkut2 gadjet2 p umah PIL & my parents

baru ptg smlm bg ebm (ok dia minum), pg ni plak dia nak minum skit je,lps tu nangis xmau...husband yg bg ebm...ptg ni xtau la...

ke cara ku menguruskan bg ebm ni x btul? Rolling Eyes

umisyifa06
Kenalan Baru

Posts : 14
Reputation : 0
Join date : 02/05/2009
Age : 37
Location : KK

View user profile http://www.syikzaini.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Beri EBM Sejuk pada baby

Post  umisyifa06 on Mon Jun 15, 2009 6:15 pm

alhamdulillah just nak update, hari ni naufal minum 3 x 3oz = 9 oz fresh EBM ...skrg naufal tgh lena diulit mimpi slps bergayut...
2 3 hari lps bg frozen EBM, sbb tu dia reject kot bounce Basketball

umisyifa06
Kenalan Baru

Posts : 14
Reputation : 0
Join date : 02/05/2009
Age : 37
Location : KK

View user profile http://www.syikzaini.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Beri EBM Sejuk pada baby

Post  Hayatie on Tue Jun 16, 2009 1:43 am

wah..tahniah ar ummsyifa..sure lega pasni...maybe die tak suka frozen la tu..mcm azri ku juga...huhu

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Beri EBM Sejuk pada baby

Post  umisyifa06 on Wed Jun 17, 2009 12:42 am

lega sesangat sbb naufal dah pandai minum ebm melalui botol,hari ni licin 5 botol bounce (tp hari ni abah dia yg jaga,BS ada hal) bounce

umisyifa06
Kenalan Baru

Posts : 14
Reputation : 0
Join date : 02/05/2009
Age : 37
Location : KK

View user profile http://www.syikzaini.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Beri EBM Sejuk pada baby

Post  ummuTasnim on Mon Jun 22, 2009 11:00 pm

off topic jap bleh...
emm nak tanye pd yg lebih berpengalaman la nih...
agak2nye rase fresh ebm ngan ebm yg kite panaskan ade beza x...?
Becoz my dotter ckp xsedap susu yg dah perah...sy bg dia hirup sket mase nak simpan dlm botol...sbbnye botol da penuh...
Then dia ckp xsedap...kat T** je sedap... Rolling Eyes

ummuTasnim
Kenalan Baru

Posts : 8
Reputation : 0
Join date : 19/06/2009
Age : 34
Location : Batu Gajah, Perak.

View user profile http://tasnim-amani.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Beri EBM Sejuk pada baby

Post  Hayatie on Mon Jun 29, 2009 7:51 am

ummuTasnim wrote:off topic jap bleh...
emm nak tanye pd yg lebih berpengalaman la nih...
agak2nye rase fresh ebm ngan ebm yg kite panaskan ade beza x...?
Becoz my dotter ckp xsedap susu yg dah perah...sy bg dia hirup sket mase nak simpan dlm botol...sbbnye botol da penuh...
Then dia ckp xsedap...kat T** je sedap... Rolling Eyes

ummu tasnim...yup memang ada beza...rasa pun dah berlainan dari yang fresh. Lagi2 kalau dah yang sejukkan atau yang difrozenkan..

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Beri EBM Sejuk pada baby

Post  nik-mm on Mon Aug 31, 2009 10:03 pm

usaha ku nak suh Mikhail minum kembali ebm GAGAL..sedih sangat..takkan nak terusan bagi FM kat nursery..hadoi..baru 10 bulan..nampaknya aku kalah dengan percaturanku sendiri..maybe sbb rasa susu direct dari breast tak sama kesedapannye berbanding susu frozen dan chilled..

nik-mm
Kenalan Baru

Posts : 296
Reputation : 1
Join date : 21/04/2009
Age : 32
Location : klang, selangor.

View user profile http://www.nik-kingsyah.blogspot.com.my

Back to top Go down

Re: Beri EBM Sejuk pada baby

Post  Hayatie on Tue Sep 01, 2009 12:07 am

nik-mm wrote:usaha ku nak suh Mikhail minum kembali ebm GAGAL..sedih sangat..takkan nak terusan bagi FM kat nursery..hadoi..baru 10 bulan..nampaknya aku kalah dengan percaturanku sendiri..maybe sbb rasa susu direct dari breast tak sama kesedapannye berbanding susu frozen dan chilled..

nik...kalau mu bagi dia yang baru lepas diperah menggunakan botol dia nak tak? Kalau yang baru diperah ni kan sama macam dia direct dibreast..Dah cuba try?..kalau dia hendak..maknanya dia hendak yang baru lepas di perah sebab macam direct. Kalau dia taknak, maknanya dia memang takmau minum bm dari botol..kecuali FM...

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Beri EBM Sejuk pada baby

Post  nik-mm on Wed Sep 02, 2009 6:52 am

yatie, jawapan dia yang B..boleh ke jawab camni?hehehe..
walo susu tu panas2 lagi..dia ttp xmo..dah segala mak nenek botol ku terai..ada 1 lagi yang belum..pakai training cup.tapo kalo fm..dia akan minum..hatta FM abang dia punye pun, dia akan sebat kalo aku tak nampak.
ku tgh pikirkan frozen ebm yg dah melimpah ruah tak di guna tu..nak wat ape..
kalo blh buat bancuh wat kuih raya takpe la jugak..

nik-mm
Kenalan Baru

Posts : 296
Reputation : 1
Join date : 21/04/2009
Age : 32
Location : klang, selangor.

View user profile http://www.nik-kingsyah.blogspot.com.my

Back to top Go down

Re: Beri EBM Sejuk pada baby

Post  Sponsored content Today at 10:36 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum