Log in

I forgot my password

Latest topics
» Micromax X288 Internet Pc Suite Free Download
Wed Dec 18, 2013 1:40 am by savanch

» Micromax X288 Internet Pc Suite Free Download
Wed Dec 18, 2013 1:39 am by savanch

» Micromax X288 Internet Pc Suite Free Download
Wed Dec 18, 2013 1:39 am by savanch

» Micromax X288 Internet Pc Suite Free Download
Wed Dec 18, 2013 1:38 am by savanch

» Tef Test D Evaluation De Francais 250 Activites
Sat Dec 14, 2013 12:02 pm by savanch

» Tef Test D Evaluation De Francais 250 Activites
Sat Dec 14, 2013 12:01 pm by savanch

» Black Ops 2 Prestige Master Hack
Wed Dec 11, 2013 11:05 am by savanch

» Medela Harmony
Tue Mar 05, 2013 3:45 pm by alliey.5241

» Medela PIS
Tue Mar 05, 2013 3:42 pm by alliey.5241

Cit Chat Cak

kongsi kenangan indah saat-saat bersalin

View previous topic View next topic Go down

kongsi kenangan indah saat-saat bersalin

Post  nik-mm on Fri Apr 24, 2009 1:13 am

kalians..jom la kte bkongsi pengalaman kte di labour room..
bile edd kalian dn ble saat keramat si comel menjengah dunia,
di mana kalian delivery,
momen pertama si comel menikmati rezeki susu dari kalian..
and so on..

nik-mm
Kenalan Baru

Posts : 296
Reputation : 1
Join date : 21/04/2009
Age : 31
Location : klang, selangor.

View user profile http://www.nik-kingsyah.blogspot.com.my

Back to top Go down

Re: kongsi kenangan indah saat-saat bersalin

Post  nik-mm on Fri Apr 24, 2009 1:24 am

ku mulakan ye kalian..starting dgn anak sulungku..
ku pregnant masa ku masih study sambil berkahwin kat UKM (amik degree jadi cikgu.owh murninya cita cinta ku)
ku bersalin di hospital pakar an-nur bb bangi..
ku bersalin pada 13 April 2007 awal dari edd ku (22 April 2007)
ku sakit bersalin kol 10.30 mlm dan ku bersalin pada 3.10 am. sonotnye dh dpt anak..
dan huk-huk-huk..kalain tau x bhwku hnya smpt bf anakku (MUSLIM DANIEL)selama 8 hari saje sbb ibu ku bawa anakku pulang ke kelantan sbb ku harus menempuh final examku pada hari ke 10 ku berpantang..betapa cetekknye air pengetahuannku ttg BF..anakku hanya sempat meneguk susu ibu selama 8 hari saje..huhu...ku menyesal sgt.. dan sbb itula ku bertekad utk BF anak keduaku (MIKHAIL IFZAL)exclusively. anakku mau susu kalian..nnti ku smbung lagi royaanku..

nik-mm
Kenalan Baru

Posts : 296
Reputation : 1
Join date : 21/04/2009
Age : 31
Location : klang, selangor.

View user profile http://www.nik-kingsyah.blogspot.com.my

Back to top Go down

Re: kongsi kenangan indah saat-saat bersalin

Post  Hayatie on Fri Apr 24, 2009 11:11 pm

Pengalaman bersalin ku pula..
Sepatutnya due date ku adalah pada 6hb nov 2008, tapi ku bersalin pada 23hb oct. Percaya tak korang yang haritu ku 'terpaksa' bersalin, sebab ku memang takde tanda2 nak bersalin pun, tkde turun darah ker, air ker, sakit perut ker. Al kisahnya bermula begini..

Pada 23hb itu sepatutnya adalah hari utk regular check up. So pada hari itu, ku komplen dekat dr. yang baby ku tak gerak sangat la..rasa mcm tak lebih 10 kali sehari pun. Trus dr. tu tulis surat refer HUKM utk buat CTG yang graf tu. Ku pun pergi la sehelai sepinggang dgn hubby, masa tu dah pikir mcm nak bawa beg2 sume, tapi hubby kata, 'ala pergi chekc dulu la, kata dr. kejap je buat tu, klu takde pape , balik'.. so kami pun pergi la berlenggang kangkung ke HUKM.

Sampai2 kat emergency-bersalin kat HUKM tu, diorang trus buat ctg tu. Then dr. yang check tu kata..'okey jer puan, baby puan aktif, maybe puan kot yang tak perasann..ngehhh!. ku pun sengeh je la.. ye la ku takut laa pape kan... so dr tu kata 'ok dah boleh balik'. Then seblm ku nk keluar, die teringat, n mintak ku untuk check 'bawah'. Then pas die 'seluk' punye seluk, die tekejutt..'ehh, jalan dah bukak 3cm dah..kena admitt ni'. trus dia tulis2 surat bagai utk ku masuk wad aritu.

ku pun dgn terpinga-pinga ku tanya dr. tu..'dr. thats mean saya kena bersalin ker aritu? pastu die jawab 'yela, awak taknak bersalin ker?' hmm..ku mana la tahu kan.. sbb yang selalu ku dengar tanda2 nak bersalin adalah kuar darah, air ketuban atau sakit perut ker, tapi ku takde rasa ketiga-tiga tu pun. Pastu ku1 1tghari ku masuk wad sampai kol 4pm seluk lagi dah 4 cm, pastu dr kata dah nak pecahkan air ketuban ku, pastu ku kol 6pm ku ditolak masuk labor room.

Sampai kat LR, dah siap2 pakai tu ini, ku masih tak rasa apa-apa lagi..kol 8pm ku diinduce ikut iv drip, start dari kol 8-10pm tu ku dah mula rasa sakit skit2, tapi masih buleh sengeh2 kunun mcm takde la sakit sgt la kot. Lepas jer pukul 10 wahhh..ku dah tak tahan..seluk lagi masih lagi 5cm, makin lama makin sakit, abih berpeluh2 kepala. Seluk lagi kol 12am, masih lagi 6 cm pula..perh ku memang dah sakit tahap gaban dah tu..sampai ku meracau2 kat midwife, yang ku taknak bersalin normal, ku nak operate jer..wakaka...nasib midwife tu bersabar melayan kemerapuan ku itu..haha!

Tepat jam kol 4pagi, seluk dah 8 cm, so diorang pun dah prepare2 utk suruh ku meneran..alhamdulillah, pukul 4.30pagi azri pun lahirlah seberat 3.60kg. Lama sungguh ku berada di LR dari pukul 6 ptg hinggalah 4.30, sepanjang ku kat dalam tu, dah 2-3 orang masuk n dah bersalin pun, ku jer yang belum lagi..hahaha

Huih..panjangnye kemeroyanan ku ni..ekekeke


_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 34
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: kongsi kenangan indah saat-saat bersalin

Post  nik-mm on Sat Apr 25, 2009 1:59 am

Hayatie wrote:

Tepat jam kol 4pagi, seluk dah 8 cm, so diorang pun dah prepare2 utk suruh ku meneran..alhamdulillah, pukul 4.30pagi azri pun lahirlah seberat 3.60kg. Lama sungguh ku berada di LR dari pukul 6 ptg hinggalah 4.30, sepanjang ku kat dalam tu, dah 2-3 orang masuk n dah bersalin pun, ku jer yang belum lagi..hahaha




3.60kg..besar sungguh azri ye..skrg sdh bape kg? ku bersalin anak ke-2 pd 4 nov 08..3.2kg je..sakit kol 8 am, kol 10am, anakku dh melalak..x sbr ku mau bagi mikhail solid food.. kene tunggu 2 mggu lagi..

nik-mm
Kenalan Baru

Posts : 296
Reputation : 1
Join date : 21/04/2009
Age : 31
Location : klang, selangor.

View user profile http://www.nik-kingsyah.blogspot.com.my

Back to top Go down

Re: kongsi kenangan indah saat-saat bersalin

Post  Hayatie on Sat Apr 25, 2009 12:42 pm

nik-mm wrote:

3.60kg..besar sungguh azri ye..skrg sdh bape kg? ku bersalin anak ke-2 pd 4 nov 08..3.2kg je..sakit kol 8 am, kol 10am, anakku dh melalak..x sbr ku mau bagi mikhail solid food.. kene tunggu 2 mggu lagi..

hahaha..skarang azriku sudah 6 bulan seberat 9kg.. baru beberapa hari start solid food.. hmm..tak empukk lagi..makan setengah jer..wakakak..

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 34
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: kongsi kenangan indah saat-saat bersalin

Post  nik-mm on Sat Apr 25, 2009 7:00 pm

Hayatie wrote:



hahaha..skarang azriku sudah 6 bulan seberat 9kg.. baru beberapa hari start solid food.. hmm..tak empukk lagi..makan setengah jer..wakakak..

anakku baru nk msk 6 bln tapi beratnye dah 10 kg..kalo dh msk solid food cmner la..skrg pn asyik jeling2 mcm x puas hati je tgk ku mkn dgn berselera

nik-mm
Kenalan Baru

Posts : 296
Reputation : 1
Join date : 21/04/2009
Age : 31
Location : klang, selangor.

View user profile http://www.nik-kingsyah.blogspot.com.my

Back to top Go down

Re: kongsi kenangan indah saat-saat bersalin

Post  dhamiraqistina on Sat Apr 25, 2009 11:42 pm

meh ku lak nk stori mori ttg kenangan ku bersalin....

ku dh start rasa contraction yg malu2 katak tu masa 17 jan 09...
ku thn kn gak..ku ingt anak2 ku ni nk main2 je...
18hb..ku bethn lg..tp ptg tu ku call ibu ku...
ku bgtau yg ku dh rasa sakit2...
ibu ku kate..blk skrg gak...check ader x tiket flght..suh book time tu gak...

ku pn google la...skali tu smuanye fully book...
wawawa...pesal la sume org nk blk msia time tu...

ader pn 20hb pg..
housemate ku meredah ujan segala bagai g airport utk bli tket airasia....
ku call speacialist yg handle kes ku kt cni...nk mnta surat kbnrn ku naik flght...
skali tu dia outstation daa....

mlm tu satu umah ku xtdo..
dorg tkut akk dorg ni terberanak la plak kt indon ni....
sume dok lepak dpn tv teman ku tdo..
ku pn xlena tdosgt...sbb contraction stiap 10-12 mnt skali...

sok pg tu ku trus siap2 nk ke airport...
smpi kt counter..ku berlakon ...
wat2 la xsakit...
tp dlm hati Tuhan je yg tau..
betapa sakitnye contraction yg makin kuat tu....

ku tipu kt kerani kaunter tu kate ku pregnant 27mgu...
wawawa..dh wat dosa tu...
sori manyak2 la ye.....

naik je flght ku trus berdoa agar anak2 ku ni xkuor time tu...
sape lak nk nyambutnye nnt...adoi....

sampi lcct...parents ku sambut...trus berdesup ke umah parentsku...
smpt singgh kedai ..ku bli eskrim..wawawa..best wooo....

ku lunch di umah...pastu trus g emergency HTAR....

doc seluk ....mak ai....
dh buka 2cm...
ku pn disuruh tukor uniform.....

haru biru laki ku wktu tu..
dia lak kt penang time tu...outstation ke sana....
trus dia book firefly ptg tu....smpi klang after mgrb...

ku dh slmt dok dlm ward time tu...
laki ku dtg bawa buku2 ku....
ku kena siapkn skripsi ku...so dgn tenang n kdg2 ku wat muka sememeh thn sakit...
ku baca2 la buku...
nurse dok senyum2 je...
siap pesan lg , klu sakit pnggil dia..
dia ader dkt2 ctu jek....

lps je laki ku blk, doc dtg amik drh ku....
smpt dia jeling2 tgk ku baca buku pe...

dh tu..trus nurse ajak ku g labour room utk cek CTG baby...
sbbkn CTG utk twins hnya ada kt labour room je...

mmg susah giler la nk dpt graf utk 2 2 baby...
dh dpt 1...satu lg hlg..
sakit pinggang ku time tu...Rolling Eyes

ghupe2nye ku kena bermlm kt ctu...
stiap 15mnt nurse suapkn ubt utk kurgkn contraction...selama 2 jam...
dh ghupe org xde pinggng nk duduk dh...
smpi nurse kate xyah bngun..mkn ubt smbil baring...dia bawakn air ngn straw...
fuyyoo....baik giler la nurse tu...
tngn dia xlps dok kt ats perot ku...

kiranye mlm tu dia tdo dgn tngn kt ats perot ku....
baik giler dia..siap bg ku 2 selimut lg sbb sjuk sgt dlm LR tu

sok tu kul 8 pg specialist cek..tgk dh 4cm....
adoi...ni mmg kena bersalin dia kate...

so scan sume...mula2 dorg kate leh normal..
skali tu tgk tul2 ...xleh lak..kena cser...

kul 4 dpt tau kena cser...
hubby tgu kt tngkp je..dh jd ahli mesyuarat tgkt kitorg ni..sbb hubby xleh msuk LR..
sembg kt tgkp je..
tp yg sedey nye ku xdpt nk mmun teh o ais...
hubby dh bawa dh..
wawawa..dh kena pose time tu...

msuk OT kul 7.30, kul 7.52 n 7.54 kuar mat ber 2 tu....
kul 11 baru ku kuar OT...
epidural xjln dgn ku...ku still rasa ms dorg nk incision perot ku...
so ku kena general anesthesia....xsedor lngsung pe yg dorg wat...
sedor2 dh kuar OT...

smpi skrg kurasa cm mimpi je yg ku dh bersalin.....
rindu lak nk bersalin lg...

dhamiraqistina
Kenalan Baru

Posts : 209
Reputation : 0
Join date : 21/04/2009
Age : 31
Location : klang, selangor

View user profile http://cintakusayangmu.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: kongsi kenangan indah saat-saat bersalin

Post  anna on Mon Apr 27, 2009 5:19 pm

citer bersalin sy pulak

septt due date 13/8 tp sy berdoa hariz kuar 080808.hehehehee.....mmg dah mimpi2 dah hariz bersalin date tu Very Happy ,tp hariz dahtak sabo nak kuar...sy bersalin on 070808 kol 220pg kat hospital ampang.Alkisahnye mlm sblm tu ms nak p toilet rs mcm ade air mengalir..laju jerrrr.Suami time peknen die alert lebih sket,pantang kite bgn mesti die bgn gak,bile rs mcm air kuar tu gtau die kain batik dah basah,die panik suh cpt2 siap2 p spital,yg kite ni relak jer...gtau die esok jer la pg,kebetulan lak esoknye mmg ade rutin cekup kat klinik

Esoknye ms cekup tu gtau la doktor tu kejadian mlm td then doktor tu buat referral letter suh p hospital pas cekup tu.Then kami balik umah dl siap2 ape yg ptt baru p spital.Sampai sane p PAC bg surat tu ....as usual dorang pasang mesin tu.Pas tgk graf sumer ok doktor buat VE...Whoaa ms tu mcm nak pengsan.tatau la bape cm dah bukak ms tu tp ms tu blm rs contraction ke hape ke.

Then nurse suh tukar baju.Ms tu lgsg tak rs ape2 sampai ler ke tghari esoknye baru la rs sakit.Ptg tu cek jln baru bukak 3cm mlm sket kol 8 gitu cek lg bukak another 1cm.Doktor pecahkan air ketuban. Bile air ketuban dah pecah ms tu mmg sakit tak hengat.SMS suami suh dtg hospital cepat sbb nurse nak sorong masuk LR dah.Sblm tu dktr dah masukkan ubat montot dan die kasik time utk berade dlm toilet.hehehehehe

Masuk LR lebih kurang dlm pkl 10.Contraction mmg giler2 sampaikan sy ckp ngn suami nak mintak ceaser jer...hohohoho....ms tu mmg tak pk ape2 dah yg penting nak sakit tu cpt2 ilang.Kol 12 cmtu misi dtg tgk graf contraction,die tgk graf tu naik2 jer tp die pelik tgk sy relak jer mcm takde perasaan.Ceh...padehal die tatau yg kite ni tgh tahan sakit ni.Sejok2 aku dok lam LR tu.Misi tu ofer kat sy pain killer walaupon sy tak mintak sbb die kate contraction sy kuat.Sy ni angguk jela.Pas die cucuk tu rs la high jap.Ms tu jln dah bukak 6cm

kol 1 lebih cmtu misi dtg lg die cek jln tgk2 dah bukak abis dah.Misi terkejut sbb die kate bukak sgt cepat.Pas siap2 tu bile time sakit jer misi suh teran...sy apelagi...Pushhhhhhhhhh...push......push....tp takmo kuar lak si hariz ni

last2 ntah bape kali push kuarla sihariz dgn berat 3.83kg....tu diaaaa.....ptt ler payah sgt aku nak meneran. Alhamdulillah semuanye ok sy selamat dan sicomel hariz pon selamat.Suami pon selamat(die tak buleh tgk darah byk tp die pakse diri sendiri masuk lam LR)

anna
Kenalan Baru

Posts : 6
Reputation : 0
Join date : 27/04/2009
Age : 35
Location : gombak

View user profile http://annaidris.blogspot.com

Back to top Go down

Re: kongsi kenangan indah saat-saat bersalin

Post  didahaida on Wed Apr 29, 2009 1:48 pm

ku dah rasa bsalin normal dan ceaser.bgku dua2 sama jer,dua2 rasa sakit.anak pertama lahir normal 31.12.02, 3.15kg jam 12.16am.tu pun dah 2 jam dlm lr.lahir senang jer.anak kedua ceaser sbb darah tinggi masa peknen 32 weeks (lccs) lahir 15.4.05, 1.35kg jam 5.57pm.huhuhu lepas sedar tu siksa oi..tp pas 2 ari ok jer.anak ke3 lahir normal 23.08.08, 2.975kg jam 2.35am.huhuhu dari pandangan ku lah yerk..bsalin last tu paling senang..sbb pompuan..bulih ka gitu

didahaida
Kenalan Baru

Posts : 34
Reputation : 0
Join date : 20/04/2009
Age : 37
Location : klang, selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: kongsi kenangan indah saat-saat bersalin

Post  nik-mm on Sat May 09, 2009 12:02 am

anak no 2..mikhail ifzal lahir kat SMC (dah tkr nama skrg tapiku lupa-KPJ ......) mase kol 6.30 pagi 4-11-2008 ku tgk ade drh kt suar dlm..kejutkan en.suami dn kami trs ke SMC. bkn sbb ku skt perut nak bersalin bagai..tapi takot KESAS jem.smpai kt smc ku ke bahagian A&E (emergency), pastu ku dikerusirodakan ke labour room. cek dh 4 cm. mase kol 8 baru ku sakit sgt2..tahan..tahan..tahan..kendian kol 9 baru Dr Yin datang..dia cek 6 cm..kol 9.45 mak ku kol..kami borak kejap..pastu dlm kol 10.00 ku rasa panas je..rupa2 darah ketul dah kuar..stop borak ngn mak..panggil Dr Yin dan cek lagi..wahh! cepatnya 10 cm..Dr Yin suh aku puh dan Alhamdulillah dgn 1push ku ulang 1 push..Mikhail kuar..uweekk..uwweekk..3.21kg.

ank no 3 nanti camner ek?

nik-mm
Kenalan Baru

Posts : 296
Reputation : 1
Join date : 21/04/2009
Age : 31
Location : klang, selangor.

View user profile http://www.nik-kingsyah.blogspot.com.my

Back to top Go down

Re: kongsi kenangan indah saat-saat bersalin

Post  mamababy on Wed May 20, 2009 2:49 pm

didahaida wrote:ku dah rasa bsalin normal dan ceaser.bgku dua2 sama jer,dua2 rasa sakit.anak pertama lahir normal 31.12.02, 3.15kg jam 12.16am.tu pun dah 2 jam dlm lr.lahir senang jer.anak kedua ceaser sbb darah tinggi masa peknen 32 weeks (lccs) lahir 15.4.05, 1.35kg jam 5.57pm.huhuhu lepas sedar tu siksa oi..tp pas 2 ari ok jer.anak ke3 lahir normal 23.08.08, 2.975kg jam 2.35am.huhuhu dari pandangan ku lah yerk..bsalin last tu paling senang..sbb pompuan..bulih ka gitu

hi dida..
nk tya nih ms nk push anak ke3 tu rs skit xkt tmpt bekas ceaser dl? cos my 1st baby ceaser gaks..then yg second insyaAllah by mid julai 09 ni brsalin..doc ckp bleh nrmal..tu yg nk tya pnglaman dida skit kt ceaser tu ms nk push?

mamababy
Kenalan Baru

Posts : 44
Reputation : 0
Join date : 20/05/2009
Age : 33
Location : atas kerusi..

View user profile

Back to top Go down

Re: kongsi kenangan indah saat-saat bersalin

Post  nik-mm on Thu May 21, 2009 12:13 am

mamababy wrote:
didahaida wrote:ku dah rasa bsalin normal dan ceaser.bgku dua2 sama jer,dua2 rasa sakit.anak pertama lahir normal 31.12.02, 3.15kg jam 12.16am.tu pun dah 2 jam dlm lr.lahir senang jer.anak kedua ceaser sbb darah tinggi masa peknen 32 weeks (lccs) lahir 15.4.05, 1.35kg jam 5.57pm.huhuhu lepas sedar tu siksa oi..tp pas 2 ari ok jer.anak ke3 lahir normal 23.08.08, 2.975kg jam 2.35am.huhuhu dari pandangan ku lah yerk..bsalin last tu paling senang..sbb pompuan..bulih ka gitu

hi dida..
nk tya nih ms nk push anak ke3 tu rs skit xkt tmpt bekas ceaser dl? cos my 1st baby ceaser gaks..then yg second insyaAllah by mid julai 09 ni brsalin..doc ckp bleh nrmal..tu yg nk tya pnglaman dida skit kt ceaser tu ms nk push?

mamababy, semoga mu selamat bersalin..

nik-mm
Kenalan Baru

Posts : 296
Reputation : 1
Join date : 21/04/2009
Age : 31
Location : klang, selangor.

View user profile http://www.nik-kingsyah.blogspot.com.my

Back to top Go down

Re: kongsi kenangan indah saat-saat bersalin

Post  mamababy on Thu May 21, 2009 8:54 am

nik-mm wrote:
mamababy wrote:
didahaida wrote:ku dah rasa bsalin normal dan ceaser.bgku dua2 sama jer,dua2 rasa sakit.anak pertama lahir normal 31.12.02, 3.15kg jam 12.16am.tu pun dah 2 jam dlm lr.lahir senang jer.anak kedua ceaser sbb darah tinggi masa peknen 32 weeks (lccs) lahir 15.4.05, 1.35kg jam 5.57pm.huhuhu lepas sedar tu siksa oi..tp pas 2 ari ok jer.anak ke3 lahir normal 23.08.08, 2.975kg jam 2.35am.huhuhu dari pandangan ku lah yerk..bsalin last tu paling senang..sbb pompuan..bulih ka gitu

hi dida..
nk tya nih ms nk push anak ke3 tu rs skit xkt tmpt bekas ceaser dl? cos my 1st baby ceaser gaks..then yg second insyaAllah by mid julai 09 ni brsalin..doc ckp bleh nrmal..tu yg nk tya pnglaman dida skit kt ceaser tu ms nk push?

mamababy, semoga mu selamat bersalin..


thanks nik-mm, insyaAllah ku juga doakan sumenya slamat..tgok ticker around 57 day to go..huhuhu tkutnya.. Laughing

mamababy
Kenalan Baru

Posts : 44
Reputation : 0
Join date : 20/05/2009
Age : 33
Location : atas kerusi..

View user profile

Back to top Go down

Re: kongsi kenangan indah saat-saat bersalin

Post  nik-mm on Sat May 23, 2009 12:42 am

ini bukan kisahku tapi ku nak berkongsi kisah rakan sekerja ku yang baru bersalin pada 20 mei 2009.. dia bersalin kat hospital bersalin swasta berhampiran HTAR..sini ku bukan nak bersherita pasal dimana di bersalin tapi kisah dia nak tak nak je BF anak dia..ku sungguh kesian ngan anak dia..hari dia bersalin tu, ku terus melawat dia..konon2 nak bagi support supaya dia BF anak dia.. sampai je kat dlm bilik dia, ku nampak 1 botol susu..as a BF mom..ku blh bezakan susu FM ngan susu ibu yg berada dlm botol tu..ku tanya dia..kenapa bagi FM..katanya..dia takde susu..FYI, ku dh bagi tau supaya dia request utk BF kan anak memanddangkan hospital tu bkn hospital rkn bayi..ku sungguh2 suruh dia BF kan anak..tapi lainpulak jadinya di pihak dia..suaminya pun tak kisah anak hisap FM..hari ni ku call dia tya khabar,,namun sedih jugak sebab dia bagi anaknya FM jugak..masih lagi alasan yang sama..ku srh dia bagi bb hisap sejam sekali..namun jawapannya..dia malas.. satu lagi dia cian kat bb dia ..takut bb lapar..hmm..apa la harus ku buat nih..rasa cam rugi je bile ada peluang utk BF anak..ada yang taknak..

nik-mm
Kenalan Baru

Posts : 296
Reputation : 1
Join date : 21/04/2009
Age : 31
Location : klang, selangor.

View user profile http://www.nik-kingsyah.blogspot.com.my

Back to top Go down

Re: kongsi kenangan indah saat-saat bersalin

Post  dhamiraqistina on Tue May 26, 2009 7:55 pm

nik-mm wrote:ini bukan kisahku tapi ku nak berkongsi kisah rakan sekerja ku yang baru bersalin pada 20 mei 2009.. dia bersalin kat hospital bersalin swasta berhampiran HTAR..sini ku bukan nak bersherita pasal dimana di bersalin tapi kisah dia nak tak nak je BF anak dia..ku sungguh kesian ngan anak dia..hari dia bersalin tu, ku terus melawat dia..konon2 nak bagi support supaya dia BF anak dia.. sampai je kat dlm bilik dia, ku nampak 1 botol susu..as a BF mom..ku blh bezakan susu FM ngan susu ibu yg berada dlm botol tu..ku tanya dia..kenapa bagi FM..katanya..dia takde susu..FYI, ku dh bagi tau supaya dia request utk BF kan anak memanddangkan hospital tu bkn hospital rkn bayi..ku sungguh2 suruh dia BF kan anak..tapi lainpulak jadinya di pihak dia..suaminya pun tak kisah anak hisap FM..hari ni ku call dia tya khabar,,namun sedih jugak sebab dia bagi anaknya FM jugak..masih lagi alasan yang sama..ku srh dia bagi bb hisap sejam sekali..namun jawapannya..dia malas.. satu lagi dia cian kat bb dia ..takut bb lapar..hmm..apa la harus ku buat nih..rasa cam rugi je bile ada peluang utk BF anak..ada yang taknak..

ada gak la org cmtu kn...
nk wat cmne..mgkin bg dia sng bg bb FM...erpulang la..ank masing2....

ku ni hah..klu leh mmg xnk cmpur la susu ku ngn FM..
tp nk wat cmne...supplier EBM jauh..anak2 ku 2 lak tu....
kang kebulur la plak budak ber2 tu....huhuhuhu

dhamiraqistina
Kenalan Baru

Posts : 209
Reputation : 0
Join date : 21/04/2009
Age : 31
Location : klang, selangor

View user profile http://cintakusayangmu.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: kongsi kenangan indah saat-saat bersalin

Post  nik-mm on Wed May 27, 2009 7:49 am

dhamiraqistina wrote:
nik-mm wrote:ini bukan kisahku tapi ku nak berkongsi kisah rakan sekerja ku yang baru bersalin pada 20 mei 2009.. dia bersalin kat hospital bersalin swasta berhampiran HTAR..sini ku bukan nak bersherita pasal dimana di bersalin tapi kisah dia nak tak nak je BF anak dia..ku sungguh kesian ngan anak dia..hari dia bersalin tu, ku terus melawat dia..konon2 nak bagi support supaya dia BF anak dia.. sampai je kat dlm bilik dia, ku nampak 1 botol susu..as a BF mom..ku blh bezakan susu FM ngan susu ibu yg berada dlm botol tu..ku tanya dia..kenapa bagi FM..katanya..dia takde susu..FYI, ku dh bagi tau supaya dia request utk BF kan anak memanddangkan hospital tu bkn hospital rkn bayi..ku sungguh2 suruh dia BF kan anak..tapi lainpulak jadinya di pihak dia..suaminya pun tak kisah anak hisap FM..hari ni ku call dia tya khabar,,namun sedih jugak sebab dia bagi anaknya FM jugak..masih lagi alasan yang sama..ku srh dia bagi bb hisap sejam sekali..namun jawapannya..dia malas.. satu lagi dia cian kat bb dia ..takut bb lapar..hmm..apa la harus ku buat nih..rasa cam rugi je bile ada peluang utk BF anak..ada yang taknak..

ada gak la org cmtu kn...
nk wat cmne..mgkin bg dia sng bg bb FM...erpulang la..ank masing2....

ku ni hah..klu leh mmg xnk cmpur la susu ku ngn FM..
tp nk wat cmne...supplier EBM jauh..anak2 ku 2 lak tu....
kang kebulur la plak budak ber2 tu....huhuhuhu
mu ni kes terpencil..nak wat camne..mu kan tengah berjuang menuntut ilmu..ku pun tak lama lagi nak sambung master..takkan nak kasi anak2mu kebulur pulak..

nik-mm
Kenalan Baru

Posts : 296
Reputation : 1
Join date : 21/04/2009
Age : 31
Location : klang, selangor.

View user profile http://www.nik-kingsyah.blogspot.com.my

Back to top Go down

Re: kongsi kenangan indah saat-saat bersalin

Post  umi_nisa on Wed May 27, 2009 11:33 am

nisa pun nak cite gak la..boss xde ni..huhuhuhuhu

nisa sepatutnyer due 30/12/08 tp bersalin on 27/12/08.citenyer bermula begini...(cewah...) 26/12 10am ku pegi cek up cam bese kat naluri wangsa maju. doc ku tanya ade rase sakit2? ku dgn selamber jawab xde pape pun.. siap tanya doc, sakit tu camne Razz ?huhuhuhu pastu doc kte by 30/12 dtg balik kalau xsakit masuk LR.then ku teman husby ku gi dialisis kat tawakal sbb ku rase malas nak p keje ari tu.

mase kat dialisis ku dah rase sakit2 pewot + lenguh2 pinggang.tp ku wat dekkk jer..ingat sakit bese. maleh nak kacau en.husby tp dah xreti duk diam dah, kejap pusing kiri kejap pusing kanan.dalam hati siap berdoa, ku xnak bersalin kat situ kalau itu lah sakit bersalin...

petang tu still sakit..tp ku diam jer..balik umah melepet jer sbb sakit perut+pinggang lenguh.then mak ku ckp dah nak bersalin dah ni..ku menahan sakit sampai tertido..tp xlena la.

esok pagi tu,niat nak semayang subuh. ku bangun la, tetibe rase ade air mengalir. ingat ku terkencing..terus panggil en.husby tanya ku kencing ats katil ker:P. then ku jalan pelahan2 kua bilik panggil bondaku tanya dia ckp tu tanda nak bersalin..

wah berkobar2+berbunga2 la hati..p la mandi n b/fast dulu..tengah2 b/fast ku rase semacam jer..mase tu dah kul 8pg p toilet ade darah plak ..cuak gak mse tu. takut terbersalin kat umah..then en.husby soh siap p sepital. tetibe ku xkua2 bilik.. huby tu p tgk ku nangis dlm bilik ghupernyer..xmo p sepital.. sbb ttakut..Smile) Smile)

ku gagahkan diri gak p sepital..cek cek br buka 1cm jer..nurse suh baring kat ape ntah name room tu.. ku leh golek2 lagi gelak2 lagi sbb xsakit. mak ku sibok menjahit sarung bantal tisya kat sebelah ku

kebetulan ari tu cousin ku kawin kat rawang, so ku ditinggalkn seorg diri hanya adik ku n huby jer ade.. mase tu br kul 11pg. kul 1 nurse drip.. ku ni penakut jarum so byk la tanya kat nurse tu..xde jarum kecik ker bape lame kena drip ni.huhuhuhu nasib nurse tu nak melayan songeh ku..

kul 6.30ptg ku ditolak ke LR..pastu nurse kate nak pecah air kutuban.. muka ku dah cuak..nak pecah camne ku tanya..sure nurse tu ckp songeh la budak ni..kuikuikui nurse kate nak masuk tiub kencing ku ingat tiub cam ade beg kencing tu..aduh..siap ckp "xnak la nurse"..rupenyer tiub tu tuk buang air kencing..kekekekek..sakit dah 10-15min sekali..huby ku ade kat sebelah..mak pesan suh baca yasin..dia gelisah tgk ku sakit.tp mulut diam jer badan jer berpusing2 sampai alas katil pun dah jatuh2 ku tahan sakit..nurse siap ckp.."dik duk lurus2 nnt bby xleh kuar" ku xkire tu la position yg paling selesa ku rase.. muka huby ku dah pucat dah..kua jap dr LR nurse tanya dia nape pucat..sekali cek BP tinggi giller huby ku yg cuak tgk ku sakit then dinasihatkan supaya xyah masuk LR nnt dia yg pengsan.

mase kul 8pm,nurse cek br bukak 5 cm.ku ckp ngan huby p la makan dulu then pastu cek lagi kul 8.30pm dah bukak 9cm..cepat tul ku rase dr 5cm ke 8-9cm tuh..pastu ku call hubby tp bat kong la pulak so ku bersalin sorg2 la dlm lr tu..

saat2 nak bersalin la yg paling kelakar..ku tanya nurse"nurse, saya rase cam nak terberak jer..ke nak bersalin tu rase cam tu Smile"aduh..mcm2 hal. kul 840pm doc pun sampai..sume peralatan dah siap, disuruhnyer ku push..ku mane reti..siap tanya doc camne nak push. kul 8.54pm bby ku yg bernama eryna bathrisya pun kuar la seberat 3.21kg..

aduh..bersalin ngan penuh supprising..tp besh..nak bersalin lagi Laughing Laughing

panjangnyer ku meroyan...kekekekekekek gara2 bos xde..

sekian la cite ku..rase cam kanak2 nak bersalin jer ku ni...

umi_nisa
Kenalan Baru

Posts : 57
Reputation : 0
Join date : 18/05/2009
Age : 31
Location : Batu Caves

View user profile

Back to top Go down

Re: kongsi kenangan indah saat-saat bersalin

Post  dhamiraqistina on Wed May 27, 2009 3:43 pm

umi nisa..pnjg tul mu meroyan...
fuh..dasat r....klu ku...msti ku jd cm mu gaks..yela..ank 1st mane tau cmne sakit tu....

klu ku agknye ank ke2 nnt pn lom tntu ku tau cmne sakitnye bersalin..sbb aritu ku sakit xde la sakit sgt...leh thn lg...

tul tu nik...
xkn nk bg anak kebuluran..lg la xsmpi ati..so nk x nk..terpksa la..

dhamiraqistina
Kenalan Baru

Posts : 209
Reputation : 0
Join date : 21/04/2009
Age : 31
Location : klang, selangor

View user profile http://cintakusayangmu.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: kongsi kenangan indah saat-saat bersalin

Post  fadzna on Thu Dec 03, 2009 8:05 am

SALAM TO All..

nk share gaklaa..

edd patutnya 1 dis 08..mula2 be4 that date dah rs sakit,tp pas urut,dh ok balik..
hubby waktu tue cuti 2 minggu,keje kt china..so dia start cuti dr 20 nov lg,n dok tunggu baby kuar..tp x kuar2..

tgk muka hubbyku dh lain mcm bila baby x nk kuar,(may be cuti dia dh nk habis n dia kna fly balik ke sana) 2hb dis, aku gi check up kt pusat perubatan an nisa' KB,n terus decide nk induce.
telan ubat kul 1 pas zohor, masih ok lagi, siap minta hubby gi men bowling lg,,,tp dia x kasik..sumer masih ok, n start je maghrib, dh rs cam terkencing dlm telekung smayang..then br ku tahu itulah air ketuban..

n bermulalah kesakitan sejam pastu..sampai kul 12,ku ditolak ke LR, mak ayah n suami masuk sama2..patutnya x leh masuk, tp memandgkan aku sorg je dlm LR hr tu, sampai kul 3,hubbyku minta izin nk tido jap..

waktu tu,ku ingt ku akan mati,,air mata dh x kuar sebab sakit sgt, n ku dpt lihat sipi2, mak n ayhku baca quran n berzikir sampai erat memegang tgnku... n saat itu, ku berjanji pd diri ini, akan berbakti pd org tuaku,terutama pd ibuku, kerna baru kutau sakitnya n azabnye nk lahirkan seseorang khalifah di bumi ini...(bergenang air mata bila igt balik)

kul 5 pg, bukaan dh 8 cm,Dr roseliza hj Muhammad,suh aku berthn lg 1 cm.ku dh x berdaya, n mta czer je..hubbyku masuk balik, n erat pegang tgnku..suh aku bersabar..waktu tu aku rs nyampah sgt kat hubby,ntahler...setan kot rasuk aku waktu tu...hu2..(dose nyer).sebab nk lahirkan zuriat dia aku dh nk mati...tp bila mak ku pegang ubun2ku, ku rs sejuk sgt hati,n mengucap balik..alhamdulillah, tepat kul 6.48 am...dgn semngt dr hubby, mak n ayah, ku berjaya lahirkan baby dgn bantuan vacuum, ammar farihin seberat 3.45kg... alhamdulillah... pastu ku tertido x ingat dunia..

bangun2 je, ku tercari2 anak ku..sempatla BF ankku itu..n thx to my hubby yg x geli2 tlg aku dgn darah..(aku pun geli geleman..hu2)

n alhamdulillah,hari ini,ammar ku dh genap setahun n masih nyusu bdn sepenuhnya...syukur...

itu saje..pjg lak rsnya...^_^

wslm

fadzna
Kenalan Baru

Posts : 2
Reputation : 0
Join date : 03/12/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: kongsi kenangan indah saat-saat bersalin

Post  Sponsored content Today at 1:58 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum