Log in

I forgot my password

Latest topics
» Medela Harmony
Tue Mar 05, 2013 3:45 pm by alliey.5241

» Medela PIS
Tue Mar 05, 2013 3:42 pm by alliey.5241

» Quinny Zapp
Tue Mar 05, 2013 3:36 pm by alliey.5241

» Testing tickers, Avatar,Signature Etc
Mon Dec 05, 2011 10:28 am by mrssyediz

» Selamat Datang!
Mon Dec 05, 2011 9:47 am by mrssyediz

» Aktiviti Penyusuan Susuibu sepanjang Bulan Julai 2011
Wed Jul 13, 2011 7:16 pm by Hayatie

» Salam kenal..
Wed Jul 13, 2011 7:13 pm by Hayatie

» Hai saya orang Baru
Mon Jun 20, 2011 2:00 pm by Hayatie

» oooouuuh~ terjumpa sudah!
Mon Jun 20, 2011 1:02 am by Hayatie

Cit Chat Cak

This is how i do it

View previous topic View next topic Go down

This is how i do it

Post  sunshine_b on Tue Apr 28, 2009 1:42 pm

now i pump only 5x setiap hari.... kat ofis 2x (11am,4pm), kat rumah, 8pm, b4 tido & lepas bangun tido.
tiap kali pump.. minimum 6-7oz.. max tu...... 14oz pun penah dapat!!! tapi kebiasaannya 8-10oz lah...
so far mmg cukup untuk my babygirl minum banyak ni... siap lebih lagi.. jadi stok...
& i raaarely pakai frozen stok tu... i just simpan just in case.. so i will throw away my frozen stok yg dah past 6months (i simpan my frozen stash in deep freezer).. so everymonth mmg akan throw away more than 100oz!! hehheh.. rasanya mommy yg bagi direct pun tak byk stok mcm ni kan.... hehehe.. bukan apa.. coz in a way.. bila EP ni panic skit la kalau2 pump susu tiba2 sikit... at least kalau direct tu.. kalau pump sikit, boleh bagi direct.. Smile

weekend pun timing pump lebih kurang sama... & kalau nak kuar jalan2, bila tiba time pump tu, i pump kat nursing room lah, or surau... kejap je.. 20mins... so rasanya tak la mengganggu sgt kalau nak keluar jalan tu.. i pakai FS.. mmg sangat2 menyenangkan... small size(masuk hbag je), rechargeable batt.. kadang OTW nak gi kuar jalan tu pump dalam kete Smile

actually EP takde la susah sgt.. at least it is not for me... of coz kalau direct ada pro nya.. but let's not dwell on that ok...


I love you ,
sunshine_b

sunshine_b
Kenalan Baru

Posts : 2
Reputation : 0
Join date : 28/04/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: This is how i do it

Post  Hayatie on Tue Apr 28, 2009 2:56 pm

sunshine_b wrote:now i pump only 5x setiap hari.... kat ofis 2x (11am,4pm), kat rumah, 8pm, b4 tido & lepas bangun tido.
tiap kali pump.. minimum 6-7oz.. max tu...... 14oz pun penah dapat!!! tapi kebiasaannya 8-10oz lah...
so far mmg cukup untuk my babygirl minum banyak ni... siap lebih lagi.. jadi stok...
& i raaarely pakai frozen stok tu... i just simpan just in case.. so i will throw away my frozen stok yg dah past 6months (i simpan my frozen stash in deep freezer).. so everymonth mmg akan throw away more than 100oz!! hehheh.. rasanya mommy yg bagi direct pun tak byk stok mcm ni kan.... hehehe.. bukan apa.. coz in a way.. bila EP ni panic skit la kalau2 pump susu tiba2 sikit... at least kalau direct tu.. kalau pump sikit, boleh bagi direct.. Smile

weekend pun timing pump lebih kurang sama... & kalau nak kuar jalan2, bila tiba time pump tu, i pump kat nursing room lah, or surau... kejap je.. 20mins... so rasanya tak la mengganggu sgt kalau nak keluar jalan tu.. i pakai FS.. mmg sangat2 menyenangkan... small size(masuk hbag je), rechargeable batt.. kadang OTW nak gi kuar jalan tu pump dalam kete Smile

actually EP takde la susah sgt.. at least it is not for me... of coz kalau direct ada pro nya.. but let's not dwell on that ok...


I love you ,
sunshine_b
[b]
wahh..sunshine, mmg u meriah susu lah,syukran2.! .. Anak u minum total bape oz sehari? i nak kumpul more than 30 oz per day pun kena pump atleast 8x. I punye stok mmg very tight. my baby minum 34oz perday. that;s why i've to keep on pumping..tak buleh nak drop tu 5-6 times a day.. Mad . Betulla..as a full timer EP, mmg FS amat2 lah berbaloi. I still kena usung spectra3 kehulur hilir n terpaksa pump dlm kete dulu before kuar. Adakah tiba masanya ku perlu bertukar ker FS...uwaaaa Neutral

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: This is how i do it

Post  HerniComel on Wed Apr 29, 2009 2:30 am

Hayatie wrote:
sunshine_b wrote:now i pump only 5x setiap hari.... kat ofis 2x (11am,4pm), kat rumah, 8pm, b4 tido & lepas bangun tido.
tiap kali pump.. minimum 6-7oz.. max tu...... 14oz pun penah dapat!!! tapi kebiasaannya 8-10oz lah...
so far mmg cukup untuk my babygirl minum banyak ni... siap lebih lagi.. jadi stok...
& i raaarely pakai frozen stok tu... i just simpan just in case.. so i will throw away my frozen stok yg dah past 6months (i simpan my frozen stash in deep freezer).. so everymonth mmg akan throw away more than 100oz!! hehheh.. rasanya mommy yg bagi direct pun tak byk stok mcm ni kan.... hehehe.. bukan apa.. coz in a way.. bila EP ni panic skit la kalau2 pump susu tiba2 sikit... at least kalau direct tu.. kalau pump sikit, boleh bagi direct.. Smile

weekend pun timing pump lebih kurang sama... & kalau nak kuar jalan2, bila tiba time pump tu, i pump kat nursing room lah, or surau... kejap je.. 20mins... so rasanya tak la mengganggu sgt kalau nak keluar jalan tu.. i pakai FS.. mmg sangat2 menyenangkan... small size(masuk hbag je), rechargeable batt.. kadang OTW nak gi kuar jalan tu pump dalam kete Smile

actually EP takde la susah sgt.. at least it is not for me... of coz kalau direct ada pro nya.. but let's not dwell on that ok...


I love you ,
sunshine_b
[b]
wahh..sunshine, mmg u meriah susu lah,syukran2.! .. Anak u minum total bape oz sehari? i nak kumpul more than 30 oz per day pun kena pump atleast 8x. I punye stok mmg very tight. my baby minum 34oz perday. that;s why i've to keep on pumping..tak buleh nak drop tu 5-6 times a day.. Mad . Betulla..as a full timer EP, mmg FS amat2 lah berbaloi. I still kena usung spectra3 kehulur hilir n terpaksa pump dlm kete dulu before kuar. Adakah tiba masanya ku perlu bertukar ker FS...uwaaaa Neutral

ye,ye...ku rasa masanya telah tiba puan hayatie Razz Laughing cheers lol! lol! lol!

HerniComel
Moderator

Posts : 191
Reputation : 0
Join date : 19/04/2009
Age : 35
Location : gombak, kl

View user profile http://dmostsantai.blogspot.com

Back to top Go down

Re: This is how i do it

Post  nik-mm on Fri May 08, 2009 11:51 pm

ku hanya pam masa ku kat sekolah (2x) dan mlm2 kalo mikhail xmo nyusu..jadi sto ebm ku tak semewah haytaie mahupun qis, cukupla utk mikhail minum selama ketiadaanku berjuang turun naik tangga sekolah..

nik-mm
Kenalan Baru

Posts : 296
Reputation : 1
Join date : 21/04/2009
Age : 32
Location : klang, selangor.

View user profile http://www.nik-kingsyah.blogspot.com.my

Back to top Go down

Re: This is how i do it

Post  dhamiraqistina on Sat May 09, 2009 2:35 pm

nik-mm wrote:ku hanya pam masa ku kat sekolah (2x) dan mlm2 kalo mikhail xmo nyusu..jadi sto ebm ku tak semewah haytaie mahupun qis, cukupla utk mikhail minum selama ketiadaanku berjuang turun naik tangga sekolah..

dolu mmg meriah la susu ku....
skrg ni makin merundum pulok..
ku sedey dh ni..wawawa......xsnggup nk bg fm kt ank2 ku...

si kembor tu bkn tau nk berjimat..wakakaka...
dia tau sejam sekali msti mau sumbat dia nye tekak...

sehari dkt 200 oz ku kena sediakan....
adoi...lombu pn geleng klapatau x....

klu direct bf tu smpi kempes la kiri kanan tek ku si kembor ni kejekn...
sabor je la...
anakk....anakk....
pastu xpuas lg tu...
nganga cm 20 thn xdpt mkn..

adakah perlu ku sumbt mulut dorg ni ngn nestum atau bubur cair??

oohh..tidak..dorg kecik lg..lom lg msuk 4 bulan...jgn wat keje bodoh mummy qis....

ku dh rasa nk torjun bangunn skrg jugak...
bounce bounce bom

dhamiraqistina
Kenalan Baru

Posts : 209
Reputation : 0
Join date : 21/04/2009
Age : 31
Location : klang, selangor

View user profile http://cintakusayangmu.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: This is how i do it

Post  nik-mm on Sat May 09, 2009 3:46 pm

qis, anak2 mu x blh disuap lg nestum dan sbagainye lagi..x seswai ngan masa..nnti leh efek digestive system dia..bahaya utk usus dia..eh anakmu kmbar patut ku guna kata nama mereka..insyaAllah tuhan akan bagi mereka rezeki..masing2 ada bahagian masing2..

eh..susu tetek mu yg diperah kat indon, cmne mu bawa blk..jauh tu..

nik-mm
Kenalan Baru

Posts : 296
Reputation : 1
Join date : 21/04/2009
Age : 32
Location : klang, selangor.

View user profile http://www.nik-kingsyah.blogspot.com.my

Back to top Go down

Re: This is how i do it

Post  teppei on Tue Apr 27, 2010 1:33 pm

sy pulak kt opis 2 kali, malam pn 2 kali jer. kdg2 je 5-6 kali.
sy pn x simpan stok ebm byk2. prefer bg Naurah yg fresh.
sekali pam dpt dlm 8-12oz. bg bekal ebm kt nursery utk Naurah dlm 16-20oz.
alhamdulillah pengasuh kate cukup. kdg2 ade lebih lagi heheh. leh guna esknya lagi.
susu yg pam kt opis mmg buat bekal utk esknya kt nursery.
mlm Naurah x byk menom sbb byk tido Wink

teppei
Kenalan Baru

Posts : 3
Reputation : 1
Join date : 27/04/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: This is how i do it

Post  Sponsored content Today at 10:37 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum