Log in

I forgot my password

Latest topics
» Medela Harmony
Tue Mar 05, 2013 3:45 pm by alliey.5241

» Medela PIS
Tue Mar 05, 2013 3:42 pm by alliey.5241

» Quinny Zapp
Tue Mar 05, 2013 3:36 pm by alliey.5241

» Testing tickers, Avatar,Signature Etc
Mon Dec 05, 2011 10:28 am by mrssyediz

» Selamat Datang!
Mon Dec 05, 2011 9:47 am by mrssyediz

» Aktiviti Penyusuan Susuibu sepanjang Bulan Julai 2011
Wed Jul 13, 2011 7:16 pm by Hayatie

» Salam kenal..
Wed Jul 13, 2011 7:13 pm by Hayatie

» Hai saya orang Baru
Mon Jun 20, 2011 2:00 pm by Hayatie

» oooouuuh~ terjumpa sudah!
Mon Jun 20, 2011 1:02 am by Hayatie

Cit Chat Cak

Cara utk untuk maintain susu jika EP

View previous topic View next topic Go down

Cara utk untuk maintain susu jika EP

Post  Hayatie on Sat Apr 18, 2009 8:28 pm

Sekali lagi ini adalah copy entri dari belog saya...

Kali ni ku nak bersharing sekali lagi bagaimana kita nak mengekal pengeluaran susu dengan hanya mengepam. Sekali lagi rumusan daripada artikel yang ku cedok sana sini dan ku susun mengikut pemahaman ku serta dicampur tolak dengan pengalaman ku sebagai pengepam tegar. Sebagaimana yang kita tahu nursing dan pumping adalah sesuatu yang berlainan. Didalam konsep untuk membina bekalan, nursing didapati lebih mudah daripada mengepam kerana bayi secara efektifnya akan menyusukan on demand dan dengan stimulasi yang telah didapati, badan akan segera membina supply. Kita tidak perlu untuk mengingati bila waktu yang terakhir kita mengepam dan waktu-waktu yang seterusnya untuk mengepam lagi. Oleh itu bayi adalah stimulasi yang terbaik untuk menyakinkan breast untuk menghasilkan susu daripada pam.

Berikut adalah tips2 untuk membina/me-maintain bekalan susu if you ended up with pumping:

1. Breastpump
Pam yang efektif adalah sangat2 crucial didalam isu ini. Pam yang berkualiti akan membantu menggalakkan pengeluaran susu secara efektif dan memudahkan tugas-tugas pengepaman. Pam yang heavy duty diperlukan kerana proses pengepaman yang kerap. Dikhuatiri pam yang kurang berkualiti akan menyakitkan dan membantutkan proses pengepaman. Saya petik kata-kata yang pernah saya dengar 'a pump should never hurts!'

2. Ketetapan waktu mengepam
Ketetapan waktu mengepam juga adalah sama penting dengan kekerapan mengepam. Tentukan masa-masa yang tetap untuk mengepam setiap hari. Ini kerana timing yang tidak konsisten menyebabkan badan sukar mendapat signal dan meng-adjust untuk menghasilkan lebih susu. Hasilnya seseorang itu akan merasakan susunya tiada pertambahan. Sebagai contoh, pagi ini pam pukul 7, esok pam pukul 10. Percayalah ada masa yang kita akan terlepas waktu yang sepatutnya mengepam. Kerana saya juga begitu Smile oleh itu buat satu jadual dan tampal di fridge! atau set timing di telefon bimbit! Bagi yang baru-baru mengepam ini, konsisten di bulan2 yang pertama sangat penting. Dan selepas itu anda boleh mengadjustnya mengikut fleksibiliti anda tetapi masih mengekal frekuensi pengepaman yang sama.

Sebagai contoh jadual saya, pada awal bulan pertama saya mengepam (sepanjang tempoh 4 bulan ini), saya memulakan frekuensi pengepaman sy hanya sebanyak 5-6 kali sehari sahaja (masa tu takde ilmu lagi) selepas itu saya terus meningkatkan frekuensi sekurang 8-10 kali sehari. Saya juga mengepam pada waktu tengah malam. Boleh dikatakan tanpa henti!. Apabila pengeluaran tenusu saya sudah stabil, saya mula mengadjust sedikit waktu pengepaman dimana saya tidak lagi mengepam di waktu tengah2 malam dan tidak lagi mengepam setiap 2 jam sekali tetapi selang 2.5 jam atau 3 jam.

3. Buat jadual mirip seperti penyusuan bayi
Seperti yang saya dah ceritakan dientri yang lepas, kejayaan mengepam ini bergantung kepada jumlah kekerapan mengepam ini. Bagaimana bayi menyusu setiap 2-3 jam sekali sehingan 7-8 kali sehari, same goes to pumping as well!Insyallah jika kita mengepam mengikut jadual peluang untuk mengeluarkan susu yang lebih daripada bayi kita perlukan. Oleh kerana pam kurang efektif daripada bayi untuk menghasilkan supply, jadi kita PERLU untuk over-supply pengeluaran susu sebagai bekalan.

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Cara utk untuk maintain susu jika EP

Post  chippo on Tue Apr 21, 2009 3:14 pm

Kalau kita terlajak dalam 10-15 minit ada apa2 kesan tak? Contohnya kalau tiap2 hari pam kul 9.30pg, tapi esoknya pam kul 9.45 atau kul 10pg? Cool

chippo
Kenalan Baru

Posts : 11
Reputation : 0
Join date : 21/04/2009
Age : 36
Location : PJ

View user profile

Back to top Go down

Re: Cara utk untuk maintain susu jika EP

Post  foreville on Tue Apr 21, 2009 3:30 pm

hoho... saya selalu terlajak, bukan sahaja 15 minit, stgh jam atau sejam juga... biasanya kalau terlajak ni, bahayanya ialah dia akan 'makan' timing kita utk next pumping session.. contohnya biasanya kita bg gap 3 jam skali pump, tapi bila dah terlajak, next pumping session takkan dpt gap 3 jam, mungkin akan kurg... effect2 lain x tau la plak.. hehe..

foreville
Kenalan Baru

Posts : 5
Reputation : 0
Join date : 20/04/2009
Age : 37
Location : Alor Star

View user profile

Back to top Go down

Re: Cara utk untuk maintain susu jika EP

Post  Hayatie on Tue Apr 21, 2009 4:55 pm

chippo wrote:Kalau kita terlajak dalam 10-15 minit ada apa2 kesan tak? Contohnya kalau tiap2 hari pam kul 9.30pg, tapi esoknya pam kul 9.45 atau kul 10pg? Cool

Chippo klu terlajak gitu takpa...kdg2 ku pun mcm tu juga.. cuma terlajak sampai sejam dua jam tu yang tak digalakkan

foreville wrote:hoho... saya selalu terlajak, bukan sahaja 15 minit, stgh jam atau sejam juga... biasanya kalau terlajak ni, bahayanya ialah dia akan 'makan' timing kita utk next pumping session.. contohnya biasanya kita bg gap 3 jam skali pump, tapi bila dah terlajak, next pumping session takkan dpt gap 3 jam, mungkin akan kurg... effect2 lain x tau la plak.. hehe..

Betul kata foreville tu, klu terlajak, mesti next pumping pumping session pon akan berganjak juga..perasan tak kesudahannya, jumlah mengepam pun dah kurang untuk satu hari tu.. yang ni ku biasa hadapi bila time keluar berjalan dimana bila tiba time mengepam tu mmg ku tak dapat nak curik2 ngepam disebabkan keadaan yang constraint tu masa tu...tul tak...

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Cara utk untuk maintain susu jika EP

Post  dhamiraqistina on Wed Apr 22, 2009 2:02 am

ku baru kembali mkn lobak putih..smoga usaha ku utk truskn pumping ni berhasil...
kena wat cm tha ni...kembali mengepump 3 jam sekali...ku kena set timing lps ni....huhuhuhu

dhamiraqistina
Kenalan Baru

Posts : 209
Reputation : 0
Join date : 21/04/2009
Age : 31
Location : klang, selangor

View user profile http://cintakusayangmu.blogspot.com/

Back to top Go down

susu tak stabil

Post  azma43 on Wed May 13, 2009 7:24 pm

yatie n kawan kawn
saya dah setat mengepam dah nakmasuk 2 bln ni mmg ada improve pengeluaran susu. tp mcm tak stabil semlm dpt banyak harini pam waktu sama 8x jugak tp kurang. kdg2 banyak dlm sehari kdg2 kurang, melantak sama ja.. apa sebab aaa..

ada sesapa pernah jadi mcmani tak?

azma43
Kenalan Baru

Posts : 6
Reputation : 0
Join date : 21/04/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: Cara utk untuk maintain susu jika EP

Post  Hayatie on Wed May 13, 2009 10:35 pm

azma43 wrote:yatie n kawan kawn
saya dah setat mengepam dah nakmasuk 2 bln ni mmg ada improve pengeluaran susu. tp mcm tak stabil semlm dpt banyak harini pam waktu sama 8x jugak tp kurang. kdg2 banyak dlm sehari kdg2 kurang, melantak sama ja.. apa sebab aaa..

ada sesapa pernah jadi mcmani tak?

Azma..jumlah perahan kadang2 tak sama juga tiap2 hari tu..jangan risau..setakat lari 3-4 oz tu..kira ok..ku jua begitu

\

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Cara utk untuk maintain susu jika EP

Post  tumitu on Thu May 14, 2009 10:31 am

susu ada naik turunnya...
timing pumping- takpe lari sket2... ye la.. kekadang kan kita ada kije urgent ke.. kan.. should b ok

hasil tak stabil... mungkin berkaitan dengan stress.. pada ku kalo lari 2-3 oz ok lagik.. tapi kalo hari ni pump 20 oz.. esok pump 5 oz.. haruslah ku meroyan.. sbb tak cukup supply..Very Happy

tumitu
Kenalan Baru

Posts : 60
Reputation : 0
Join date : 21/04/2009

View user profile http://gemalam.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Cara utk untuk maintain susu jika EP

Post  amyshazz on Thu May 14, 2009 11:10 am

tumitu wrote:susu ada naik turunnya...
timing pumping- takpe lari sket2... ye la.. kekadang kan kita ada kije urgent ke.. kan.. should b ok

hasil tak stabil... mungkin berkaitan dengan stress.. pada ku kalo lari 2-3 oz ok lagik.. tapi kalo hari ni pump 20 oz.. esok pump 5 oz.. haruslah ku meroyan.. sbb tak cukup supply..Very Happy

kalau 20oz ke 5oz aku rasa bukan mu je meroyan aku pun meroyan mana nak cekoh lg 15oz...

susu ni bukan nye tentu ...mil ku selalu complaint masa mula2 susu tak ckup la apala, padahal dia yg tak betul bg ikut jadual n mbazir bg 1/2way...ngadu kat hubby..hubby la kena tempias "ingat paip ke bukak mencurah" terus diam n tak tanya2 dah..hahah

amyshazz
Kenalan Baru

Posts : 94
Reputation : 0
Join date : 11/05/2009
Age : 34
Location : Kuala Lumpur

View user profile http://mylilaida.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Cara utk untuk maintain susu jika EP

Post  tumitu on Thu May 14, 2009 11:15 am

hehe..maa sesama la kita meroyan...
dear kawan2.. takpe susu naik turun.. yg penting..stick to pumping schedule... make sure jadual pam kita ikut.. n bila susu mandom.. tambahkan sessi pam.. n cari apape yg leh bykkan susu...

u can do it!


*** ku sonok sebenarnya.. dah 2 hari hasil tenusuku 16 oz per day..alhamdulillah

tumitu
Kenalan Baru

Posts : 60
Reputation : 0
Join date : 21/04/2009

View user profile http://gemalam.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Cara utk untuk maintain susu jika EP

Post  azma43 on Thu May 14, 2009 6:46 pm

kurang setakat 1-2 oz tapi stil frust la jugakkan..

tapi sekrg mcm happy jugak baby dah bole terima b sbb dok pam rasa susu pun makin banyak Alhamdulillah. tp dia nak hisap waktu nak tido je.
katakan bgn dlm kol 11 saya bagi la 4oz(botol) then after 1/2 jam makan soild+air masak sikit then dekat2 nak tido tu bagi b sampai tertido.

baby 7 bln so far saya bagi 4ozx6 kali, then bagi b sama antara tu, mlm2 nak tido sampai pagi mmg bagi b je.. agak2 cukup ke..sbb bagi b ni tatau berapa oz kan kan..

2 bln lepas langsung dia tanak hisap b sbb susu sikit kot..

azma43
Kenalan Baru

Posts : 6
Reputation : 0
Join date : 21/04/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: Cara utk untuk maintain susu jika EP

Post  Sponsored content Today at 2:49 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum