Log in

I forgot my password

Latest topics
» Medela Harmony
Tue Mar 05, 2013 3:45 pm by alliey.5241

» Medela PIS
Tue Mar 05, 2013 3:42 pm by alliey.5241

» Quinny Zapp
Tue Mar 05, 2013 3:36 pm by alliey.5241

» Testing tickers, Avatar,Signature Etc
Mon Dec 05, 2011 10:28 am by mrssyediz

» Selamat Datang!
Mon Dec 05, 2011 9:47 am by mrssyediz

» Aktiviti Penyusuan Susuibu sepanjang Bulan Julai 2011
Wed Jul 13, 2011 7:16 pm by Hayatie

» Salam kenal..
Wed Jul 13, 2011 7:13 pm by Hayatie

» Hai saya orang Baru
Mon Jun 20, 2011 2:00 pm by Hayatie

» oooouuuh~ terjumpa sudah!
Mon Jun 20, 2011 1:02 am by Hayatie

Cit Chat Cak

Gatal gusi?

View previous topic View next topic Go down

Gatal gusi?

Post  azma43 on Wed May 13, 2009 7:42 pm

salam semua

nak tanya ibu ibu ni. anakku dah 7 bln tp belum ada gigi tp asik nak menggigit ja..gigit siku kita gigit jari dan dia selalu mcm menyondol2 n tenyeh mulut dia kat kita. dia dah start makan n suka makan pun. tp lepas bagi mkn kita pulak nak makan dia dok kacau lagi.. agaknya nak tumbuh gigi ke? ini anak first tak de pengalaman lagi.
bole kita bagi epal yang dipotong utk gigit2 tak? ada apa apa petua?


sekian terima kaseyy

azma43
Kenalan Baru

Posts : 6
Reputation : 0
Join date : 21/04/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: Gatal gusi?

Post  Hayatie on Wed May 13, 2009 9:23 pm

azma43 wrote:salam semua

nak tanya ibu ibu ni. anakku dah 7 bln tp belum ada gigi tp asik nak menggigit ja..gigit siku kita gigit jari dan dia selalu mcm menyondol2 n tenyeh mulut dia kat kita. dia dah start makan n suka makan pun. tp lepas bagi mkn kita pulak nak makan dia dok kacau lagi.. agaknya nak tumbuh gigi ke? ini anak first tak de pengalaman lagi.
bole kita bagi epal yang dipotong utk gigit2 tak? ada apa apa petua?


sekian terima kaseyy


Ye la tu kot azma..agaknya nak tumbuh gigi tu. cuba tengok gusi die tu mcm memutih tak. Azri ku dulu pun begitu juga. tup tup dah terjongol 2 batang belah bawah. Patutla sebelum tu kemain die shiokk tenyeh2 bagai kat gusi die tu.

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Gatal gusi?

Post  HerniComel on Wed May 13, 2009 9:48 pm

kalo ku tak silap, kalo ikut KKM punya guideline...finger food (mknn tuk dipegang) diaorg suggest 9-11 bulan...

kalo 7 bulan tu ku rasa awal lagik kot azma nk bagi finger food tuh..takot bb tak pandai control lagik nnt terjolok ke tekak bahaya lak...hehe mesti ada sebab KKM letakkan 9bulan ke atas tul tak......kenkawan lain cmne? Laughing

HerniComel
Moderator

Posts : 191
Reputation : 0
Join date : 19/04/2009
Age : 35
Location : gombak, kl

View user profile http://dmostsantai.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Gatal gusi?

Post  dhamiraqistina on Thu May 14, 2009 1:44 am

HerniComel wrote:kalo ku tak silap, kalo ikut KKM punya guideline...finger food (mknn tuk dipegang) diaorg suggest 9-11 bulan...

kalo 7 bulan tu ku rasa awal lagik kot azma nk bagi finger food tuh..takot bb tak pandai control lagik nnt terjolok ke tekak bahaya lak...hehe mesti ada sebab KKM letakkan 9bulan ke atas tul tak......kenkawan lain cmne? Laughing

tul tu...bby yg 9 bln ke ats ni gg dpn dia dh ader..gg geraham pn ader gak skit...
sok leh la ngonyel2..cm org tua tu..hehehe

tp utk 7 bln tu awal lg...epal tu pn keras gak kn...so rasanye jgn la bg lg...kang tercekik plak...

ku rasa bby azma tu nk tmbh gg...utk gg susu bwh akn tumbuh sekitar umur 6-8bln...tgu je..msti kuarnye...skrg gusi dia dok ngenyam la tu...

dhamiraqistina
Kenalan Baru

Posts : 209
Reputation : 0
Join date : 21/04/2009
Age : 31
Location : klang, selangor

View user profile http://cintakusayangmu.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Gatal gusi?

Post  tumitu on Thu May 14, 2009 10:02 am

hehe..nak tumbuh ggg la tuh... acu hulur jari..kompom gigit dgn rakusnya..hopefully dia tak demam... Very Happy... n bersedialah tek mu digigit nanti..

zafran 4.5 bulan dah start tumbuh gg..
la ni.. 21 bulan.. gg hampir penuh... walla
kije menggigit bila nyusu..aduyai.....
hampir bersilat mak nya!

tumitu
Kenalan Baru

Posts : 60
Reputation : 0
Join date : 21/04/2009

View user profile http://gemalam.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Gatal gusi?

Post  tumitu on Thu May 14, 2009 10:04 am

azma43 wrote:salam semua

nak tanya ibu ibu ni. anakku dah 7 bln tp belum ada gigi tp asik nak menggigit ja..gigit siku kita gigit jari dan dia selalu mcm menyondol2 n tenyeh mulut dia kat kita. dia dah start makan n suka makan pun. tp lepas bagi mkn kita pulak nak makan dia dok kacau lagi.. agaknya nak tumbuh gigi ke? ini anak first tak de pengalaman lagi.
bole kita bagi epal yang dipotong utk gigit2 tak? ada apa apa petua?


sekian terima kaseyy

lupa ku nak menjawab soklan...
leh kasi dia teething tuh.. yg getah tu..Very Happy

tumitu
Kenalan Baru

Posts : 60
Reputation : 0
Join date : 21/04/2009

View user profile http://gemalam.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Gatal gusi?

Post  dhamiraqistina on Thu May 14, 2009 10:38 am

tumitu wrote:
azma43 wrote:salam semua

nak tanya ibu ibu ni. anakku dah 7 bln tp belum ada gigi tp asik nak menggigit ja..gigit siku kita gigit jari dan dia selalu mcm menyondol2 n tenyeh mulut dia kat kita. dia dah start makan n suka makan pun. tp lepas bagi mkn kita pulak nak makan dia dok kacau lagi.. agaknya nak tumbuh gigi ke? ini anak first tak de pengalaman lagi.
bole kita bagi epal yang dipotong utk gigit2 tak? ada apa apa petua?


sekian terima kaseyy

lupa ku nak menjawab soklan...
leh kasi dia teething tuh.. yg getah tu..Very Happy


haa...tul tu..pki yg getah tu...biar dia geget2...

dhamiraqistina
Kenalan Baru

Posts : 209
Reputation : 0
Join date : 21/04/2009
Age : 31
Location : klang, selangor

View user profile http://cintakusayangmu.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Gatal gusi?

Post  azma43 on Thu May 14, 2009 10:50 am

memang jari toksah ckp sua aja memang sah dia gigit. try jugak kasik yang getah tu dia takmau. nak mende yang original je dia nih.. haritu kita dok tekan2 laptop dia tgk n kacau2 pastu belikan dia laptop mainan siap kluaq bunyi2 ada lampu2 lagi, tup tup tanak jugak nak laptop ummi dia jugak...

ooo finger food 9 bln yek. baiklah tak kan ku beri lagi.. kena bagi isap getah tu la huhu sian dia

azma43
Kenalan Baru

Posts : 6
Reputation : 0
Join date : 21/04/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: Gatal gusi?

Post  akma on Thu May 14, 2009 11:55 am

tumitu wrote:
zafran 4.5 bulan dah start tumbuh gg..
la ni.. 21 bulan.. gg hampir penuh... walla
kije menggigit bila nyusu..aduyai.....
hampir bersilat mak nya!

ku dah nampak haza nak buka langkah waktu zafran gigit nen mamanya
bounce bounce bounce bounce

akma
Kenalan Baru

Posts : 238
Reputation : 0
Join date : 19/04/2009
Age : 33
Location : bATU cAVES

View user profile

Back to top Go down

Re: Gatal gusi?

Post  akma on Thu May 14, 2009 11:59 am

azma43 wrote:memang jari toksah ckp sua aja memang sah dia gigit. try jugak kasik yang getah tu dia takmau. nak mende yang original je dia nih.. haritu kita dok tekan2 laptop dia tgk n kacau2 pastu belikan dia laptop mainan siap kluaq bunyi2 ada lampu2 lagi, tup tup tanak jugak nak laptop ummi dia jugak...

ooo finger food 9 bln yek. baiklah tak kan ku beri lagi.. kena bagi isap getah tu la huhu sian dia

my darling dania pun mcm ank mu gak la azma
tp ku suka dia gigit tangan or jari ku sebab ku leh tahu berapa btg gginya ade w/ pun dah nampak tp entah ku suka lak

tp alhamdulillah sepanjang ade gg ne ade 2-3 x je dia gigit nen ku tu pun sebab ku paksa dia nen kalau tak insya allah nen ku selamat lg la wat masa ne dr gigitan ank ku
Very Happy Very Happy Very Happy

akma
Kenalan Baru

Posts : 238
Reputation : 0
Join date : 19/04/2009
Age : 33
Location : bATU cAVES

View user profile

Back to top Go down

Re: Gatal gusi?

Post  luvhaziq on Sat May 16, 2009 2:04 am

waktu mula2 haziq dk bergalak nk tumbuh gigi,dia asyik nk gigit apa jer benda nk hilangkan gatal gusi dia.ku bg teether lembut yg ada air kt dlmnya tue,ku letak dulu benda tue dlm fridge.so teether nie jd sejuk n dia akan rasa lega mengigitnya. cara nie elok utk baby yg alami bengkak gusi.
skang nie ku suka bg carrot utk dia geget,ku bg je sebatang yg besar sbb sah2 xlepas msk kerongkong dia.ku beli byk2 buat stok.bila dia ngamuk2 xnak duduk,ku bagi carrot nie terus diam.nk geget jer... Smile

luvhaziq
Kenalan Baru

Posts : 118
Reputation : 0
Join date : 18/04/2009
Age : 33
Location : kl<>jitra

View user profile http://luvhaziq.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Gatal gusi?

Post  Sponsored content Today at 2:49 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum