Log in

I forgot my password

Latest topics
» Medela Harmony
Tue Mar 05, 2013 3:45 pm by alliey.5241

» Medela PIS
Tue Mar 05, 2013 3:42 pm by alliey.5241

» Quinny Zapp
Tue Mar 05, 2013 3:36 pm by alliey.5241

» Testing tickers, Avatar,Signature Etc
Mon Dec 05, 2011 10:28 am by mrssyediz

» Selamat Datang!
Mon Dec 05, 2011 9:47 am by mrssyediz

» Aktiviti Penyusuan Susuibu sepanjang Bulan Julai 2011
Wed Jul 13, 2011 7:16 pm by Hayatie

» Salam kenal..
Wed Jul 13, 2011 7:13 pm by Hayatie

» Hai saya orang Baru
Mon Jun 20, 2011 2:00 pm by Hayatie

» oooouuuh~ terjumpa sudah!
Mon Jun 20, 2011 1:02 am by Hayatie

Cit Chat Cak

BANTU KU URUSKAN EBM SEMASA KURSUS

View previous topic View next topic Go down

BANTU KU URUSKAN EBM SEMASA KURSUS

Post  nik-mm on Fri May 15, 2009 2:26 am

Thn ni ku bakal ke kursus induksi utk pengesahan jwtn guru..yang pastinyaku akan berjauhan ngan mikhail selama 14 HARI.. camner

1. ku nak curi masa utk pam susu semasa kursus?
2. nak simpan ebm?
3. if xde plug letrik, apa pam manual or bateri operated yg paling seswai?
4. perlukah ku perah dan buang ebm?

harap2 ada di kalangan ibu2 di sini blh bagi idea utk panduan bersama..

tq.. Smile

nik-mm
Kenalan Baru

Posts : 296
Reputation : 1
Join date : 21/04/2009
Age : 32
Location : klang, selangor.

View user profile http://www.nik-kingsyah.blogspot.com.my

Back to top Go down

Re: BANTU KU URUSKAN EBM SEMASA KURSUS

Post  Hayatie on Fri May 15, 2009 8:44 am

hoho...ku paling takuts bab ini...seb ku ni hanyalah SAHM jer..ini adalah sekadar pendapatan ku jer lah..
Perkara pertama sebelum berkursus selama 14 hari itu adalah:

1.Sediakan stock EBM banyak2, darab jumlah keperluan baby utk satu hari dengan jumlah hari yang ko away tu
2. Mu kene edisi siasatlah dulu tempat mu akan berkursus tu, katne, ape kemudahan dia, ada frigde kah..(kalau ada lagi bagus), kalau takde, buleh kan tumpang fridge 'kitchen' diorang. Sume tu kene surveyla..
3. Semasa berjauhan tu juga, mu mesti pam dengan konsisten juga seperti mana jumlah pam+bf jika bersama bayi, utk maintain pengeluaran susu tu.. Dalam kes ini, ada dua pilihan samada pam dan simpan (ni kes kalau ada kemudahan spt diatas ler) atau pam dan buang (jika tempat itu jauh & tiada kemudahan)
3. Bawa ler pam yang mudah utk digunakan (kalau FS lagi bagus, haha), klu s3 pun buleh jer usung, tapi make sure bawa pam manual juga la.
4. Bawa juga beberapa botol utk mengepam. Klu kes pam & simpan, (jika ku, bawa cawan dadih jer byk2 utk storage, botol utk pam cuma 2 jer..hihi, ni kes ku masuk wad 3 hari dulu)
5. Kalau tempat kursus mu dekat..cuba la usaha utk hantar jer EBM tu balik rumah..2 kali sehari (ni kalau ada fridgela) kalau takde hari2 (tapi ni kena standby chiller extra, utk ditukar2...balik rumah husby tolong bekukan, pastu hantar chiller beku).
6. Kalau takde kemudahan2 dan tempat yang jauh..takde pilihan kena lah pakai option PAM & BUANG. atau kalau la kursus boleh bawa family sekali, tapi susah lah en.husby kene amik cuti 14 hari la lak..ihihi!

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: BANTU KU URUSKAN EBM SEMASA KURSUS

Post  HerniComel on Fri May 15, 2009 9:17 pm

nik-mm wrote:Thn ni ku bakal ke kursus induksi utk pengesahan jwtn guru..yang pastinyaku akan berjauhan ngan mikhail selama 14 HARI.. camner

1. ku nak curi masa utk pam susu semasa kursus?
2. nak simpan ebm?
3. if xde plug letrik, apa pam manual or bateri operated yg paling seswai?
4. perlukah ku perah dan buang ebm?

harap2 ada di kalangan ibu2 di sini blh bagi idea utk panduan bersama..

tq.. Smile

walopon mu tuju kt tha jek...ku pon nak sebuk jua hihi tongue byk tha dah bantu tuh

bab ni ada bincang juga di SI sbg rujukan...thread nnt kalu ku dpt godek balik ku bgtau mu...tp mmg pnting

1. Siasat betul2 tmpt mu nak gi...ada kantin ke...kalo kt hotel kenal dapurnya..sapa incharged...freezer diorg cmne etc...

2. dlm bilik ada peti ais kecik ke (kalo mu kt hotel lah)

3. cek betul2 schedule course mu tuh...pack ke idak...nak nyelit pump time bila, kt ne...surau dia kt ne etc..

siapkan jadual pam mu lebih awal...paling penting bgtau person incharged course mu itu yg mu ni pengepam hehe.. penting beb, pe2 hal nnt depa leh support..penting jugak bgtau roommate mu supaya gerak kerja mu lebih mudah dan berjalan lancar

4. bawa 2 jenis pump, current/bateri dan juga manual...kot2 nnt blackout ada back up

5. bawa brite ice lebih sket tuk ganti2 pakai...kalo tumpang dapur depa senang sket...survey skali kalo blackout ada tmpt beli ais ketul ke idak...

6. survey kot2 ada kenalan2 berhampiran venue mu...kot2 lah leh mtk tolong tumpang umah dia pe2 hal..

7. seboleh mgkin mu elakkan perah buang...selamatkan 'mereka' sedaya upaya hehe

8. paling penting beb! start sekarang gandakan stok mu tuk si chomel!!!

gud luck bebeh
cheers Basketball flower amik munge nih letak kt tinga lol!

HerniComel
Moderator

Posts : 191
Reputation : 0
Join date : 19/04/2009
Age : 35
Location : gombak, kl

View user profile http://dmostsantai.blogspot.com

Back to top Go down

Re: BANTU KU URUSKAN EBM SEMASA KURSUS

Post  luvhaziq on Sat May 16, 2009 1:00 am

nik-mm wrote:Thn ni ku bakal ke kursus induksi utk pengesahan jwtn guru..yang pastinyaku akan berjauhan ngan mikhail selama 14 HARI.. camner

1. ku nak curi masa utk pam susu semasa kursus?
2. nak simpan ebm?
3. if xde plug letrik, apa pam manual or bateri operated yg paling seswai?
4. perlukah ku perah dan buang ebm?

harap2 ada di kalangan ibu2 di sini blh bagi idea utk panduan bersama..

tq.. Smile

ku pn bersependapat bernas spt pn admin n pn mod kt ats... Very Happy

1. mu check jadualmu masa kursus nnti.klau tlalu padat maybe blh mtk pelepasan skjap utk mu memeras susu.mu kna ingat at least 8kali mu kena pump dlm sehari.
2. check tmpat kursus,especially dapur diaorang.at least mesti diaorang ada fridge utk simpan stok basah diaorang kan???mintak le kebenaran utk simpan susumu itu.tp make sure mu bwk bekas btutup takut2 tercemar dgn kuman2 dlm peti plak.lgpn xsumer org boleh tgk si nie(officemate ku rasa pelik tgk perahan ku).
3. bab pump nie ku xtau nk bg pendapat,tp melalui review,byk ckp medela harmony ok.so better bwk manual nyer la sbgai spare.lgpn dlm 14hari tue mesti mu mengeah keringat berpeluh ketiak kan pakai,takut lak klau yg bath operated tue hancus.
4. klau xder tempat simpan terpaksa le mu buat camtu.tp sayang la weh...penat je pump n haslnya terbuang.sian anak sbb tue kan rezeki dia.cuba le selamatkan susu tue..

mu jgn lupa lak segala benda yg perlu ada utk mu transferkan susu tue klau mu berjaya simpan.cooler beg,brite ice,label2...
anyway gud luck ya.. Very Happy

luvhaziq
Kenalan Baru

Posts : 118
Reputation : 0
Join date : 18/04/2009
Age : 34
Location : kl<>jitra

View user profile http://luvhaziq.blogspot.com

Back to top Go down

Re: BANTU KU URUSKAN EBM SEMASA KURSUS

Post  nik-mm on Sat May 16, 2009 6:07 pm

tenkiu banyak2..ku tak tau lagi bile tarikhnya..cuma nak standby awal2..tanak bagi kelam kabut nnti bile nk pegi sana.. nak pikir anak lagi, suami lagi...huhuhu.. Crying or Very sad

nik-mm
Kenalan Baru

Posts : 296
Reputation : 1
Join date : 21/04/2009
Age : 32
Location : klang, selangor.

View user profile http://www.nik-kingsyah.blogspot.com.my

Back to top Go down

Re: BANTU KU URUSKAN EBM SEMASA KURSUS

Post  dhamiraqistina on Wed May 20, 2009 7:10 pm

nik-mm wrote:tenkiu banyak2..ku tak tau lagi bile tarikhnya..cuma nak standby awal2..tanak bagi kelam kabut nnti bile nk pegi sana.. nak pikir anak lagi, suami lagi...huhuhu.. Crying or Very sad


soga mu berjaya menghandle ebm mu nnt yang...

dhamiraqistina
Kenalan Baru

Posts : 209
Reputation : 0
Join date : 21/04/2009
Age : 31
Location : klang, selangor

View user profile http://cintakusayangmu.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: BANTU KU URUSKAN EBM SEMASA KURSUS

Post  nik-mm on Thu May 21, 2009 12:09 am

trimas..ku akn cuba kumpul ilmu di dada..sbagai latihan ku apply kalo2 ade kursus 3 hari 2 malm ke, 2 hari 1 malam ke..ku volunteer nk g.. tapi hubby tak stuju pulak..sbb nnti dia kena jaga anak..bagi ku tu practice time for en. bapa la..

nik-mm
Kenalan Baru

Posts : 296
Reputation : 1
Join date : 21/04/2009
Age : 32
Location : klang, selangor.

View user profile http://www.nik-kingsyah.blogspot.com.my

Back to top Go down

Re: BANTU KU URUSKAN EBM SEMASA KURSUS

Post  izzahazfar on Mon Jul 06, 2009 11:17 am

sama la..
zah pun risau ni..
nak kena kursus induksi..
harap2 tahun depan..
sebab la ni..
cian kat anak..
dia tido mmg nak zah..
mlm zah takde jenuh nangis.. Crying or Very sad

susupun tengah byk..rasa mcm rugi kena buang..
kalau kena kat intan SP takpe..
abg leh mai amik ptg..
tapi klu kena kat intan KL..
jenuh..
jauh la..

izzahazfar
Kenalan Baru

Posts : 10
Reputation : 0
Join date : 06/07/2009
Age : 33
Location : pulau pinang

View user profile http://izzahazfar.blogspot.com

Back to top Go down

Re: BANTU KU URUSKAN EBM SEMASA KURSUS

Post  Hayatie on Mon Jul 06, 2009 2:29 pm

izzahazfar wrote:sama la..
zah pun risau ni..
nak kena kursus induksi..
harap2 tahun depan..
sebab la ni..
cian kat anak..
dia tido mmg nak zah..
mlm zah takde jenuh nangis.. Crying or Very sad

susupun tengah byk..rasa mcm rugi kena buang..
kalau kena kat intan SP takpe..
abg leh mai amik ptg..
tapi klu kena kat intan KL..
jenuh..
jauh la..

Zah...
Cuba survey dulu tempat yang nak berkursus tu..yatie rasa sure mesti ada fridge ker..apa yang boleh kita buat adalah, pam dan bekukan terus. Tumpang lah fridge2 kafe ker...atau rumah2 sedara mara kat kl ker...kalau nak tumpang freezer yatie pun boleh..tapi kene dtg hanto la ke kajang .. Very Happy Beli milk liner. Jgn pakai botol, leceh dan consume space!

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: BANTU KU URUSKAN EBM SEMASA KURSUS

Post  izzahazfar on Mon Jul 06, 2009 3:01 pm

hehehe
kalau terpaksa..
zah cari akak jer nanti... Embarassed

izzahazfar
Kenalan Baru

Posts : 10
Reputation : 0
Join date : 06/07/2009
Age : 33
Location : pulau pinang

View user profile http://izzahazfar.blogspot.com

Back to top Go down

Re: BANTU KU URUSKAN EBM SEMASA KURSUS

Post  nik-mm on Thu Jul 09, 2009 3:21 am

zah..oo..zah..sama la kite..

nik-mm
Kenalan Baru

Posts : 296
Reputation : 1
Join date : 21/04/2009
Age : 32
Location : klang, selangor.

View user profile http://www.nik-kingsyah.blogspot.com.my

Back to top Go down

Re: BANTU KU URUSKAN EBM SEMASA KURSUS

Post  afne on Sat Nov 14, 2009 5:02 pm

next tuesday kena attend training huhu.. sehari je pun tp mmg tak pernah attend training masa bf hana dulu.

techni ice sheet tu tak tahan sejuk tak utk 10-12 jam? kursus 8.30am-5.30pm. ice packs gel avent tu rasanya tak blh thn selama tu.

afne
Kenalan Baru

Posts : 16
Reputation : 0
Join date : 01/06/2009
Age : 35
Location : Bangsar/Desa Petaling

View user profile http://noorafne.blogspot.com

Back to top Go down

Re: BANTU KU URUSKAN EBM SEMASA KURSUS

Post  Hayatie on Sun Nov 15, 2009 12:50 pm

afne wrote:next tuesday kena attend training huhu.. sehari je pun tp mmg tak pernah attend training masa bf hana dulu.

techni ice sheet tu tak tahan sejuk tak utk 10-12 jam? kursus 8.30am-5.30pm. ice packs gel avent tu rasanya tak blh thn selama tu.

tak tahan afne..paling lama pun 8 je..tu pun dah cair2 separuh...afne boleh bahagi 2 tecni ice tu...yang separuh tu leh tumpang kat mana2 fridge tempat berkursus tu..sebab nnti bila petang boleh ambik yang beku tu untk cover yang dah cair pagi tu...kalau buat camtu je ebm tu leh kekal sejuk sampai ke mlm..

sbb yatie pun hari tu course dari 8am-10pm..bawa icepack lebih tumpang kat fridge hotel...bila petang..amik yang hat beku tu ganti semula....

kalau afne nak ice pack tu lagi tahan lama...masak letak dalam cooler begg..balutsume dengan napkin dgn ebm2 tu skali..nnt cool area tu jadi lagi kecik (dlm bungkus napkin tu) so techni ice tu akan tahan lagi lama skit....yati pun buat cam gitu..sbb cooler beg plak besar hari tu...huhu!

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: BANTU KU URUSKAN EBM SEMASA KURSUS

Post  afne on Sun Nov 15, 2009 5:27 pm

tq yatie sudi menjawab persoalanku.

afne
Kenalan Baru

Posts : 16
Reputation : 0
Join date : 01/06/2009
Age : 35
Location : Bangsar/Desa Petaling

View user profile http://noorafne.blogspot.com

Back to top Go down

Re: BANTU KU URUSKAN EBM SEMASA KURSUS

Post  Sponsored content Today at 10:36 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum