Log in

I forgot my password

Latest topics
» Medela Harmony
Tue Mar 05, 2013 3:45 pm by alliey.5241

» Medela PIS
Tue Mar 05, 2013 3:42 pm by alliey.5241

» Quinny Zapp
Tue Mar 05, 2013 3:36 pm by alliey.5241

» Testing tickers, Avatar,Signature Etc
Mon Dec 05, 2011 10:28 am by mrssyediz

» Selamat Datang!
Mon Dec 05, 2011 9:47 am by mrssyediz

» Aktiviti Penyusuan Susuibu sepanjang Bulan Julai 2011
Wed Jul 13, 2011 7:16 pm by Hayatie

» Salam kenal..
Wed Jul 13, 2011 7:13 pm by Hayatie

» Hai saya orang Baru
Mon Jun 20, 2011 2:00 pm by Hayatie

» oooouuuh~ terjumpa sudah!
Mon Jun 20, 2011 1:02 am by Hayatie

Cit Chat Cak

Bayi selsema

View previous topic View next topic Go down

Bayi selsema

Post  Hayatie on Sat May 16, 2009 9:45 am

Apa yang amalan2/tips2 yang korang buat kalau bayi kalian diserang selsama ?

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bayi selsema

Post  akma on Sat May 16, 2009 12:52 pm

Hayatie wrote:Apa yang amalan2/tips2 yang korang buat kalau bayi kalian diserang selsama ?

selsema ekkk
memang geram kalau kena kat bb cos dia tak reti nak buang sendiri n bla lelama takut jd benda lain lakkan
so ape yg akma wat la ne dia mau minum air mask so bg dia minum air mask banyak2 selain sedut hingus dia bg dia senang nak bernafas kalau tak ok gak bw p jumpa doc la jwpannya
Very Happy Very Happy Very Happy

akma
Kenalan Baru

Posts : 238
Reputation : 0
Join date : 19/04/2009
Age : 33
Location : bATU cAVES

View user profile

Back to top Go down

Re: Bayi selsema

Post  nik-mm on Sat May 16, 2009 8:33 pm

Hayatie wrote:Apa yang amalan2/tips2 yang korang buat kalau bayi kalian diserang selsama ?
kalo nk kasi selsema reda ku letak kunyit kt batang hidung dia.dgn izin Allah, selsema akan kurang..sehari dua lps tu kurang la selsemanya..

nik-mm
Kenalan Baru

Posts : 296
Reputation : 1
Join date : 21/04/2009
Age : 32
Location : klang, selangor.

View user profile http://www.nik-kingsyah.blogspot.com.my

Back to top Go down

Re: Bayi selsema

Post  dhamiraqistina on Sat May 16, 2009 10:10 pm

klu ku plak....ku letak air garam..amik garam...bncuh ngn air..
pastu sapu kt ats idung dia.
sape kerap la spya cepat baik...

insyaAllah akan berhasil..try la ye..

dhamiraqistina
Kenalan Baru

Posts : 209
Reputation : 0
Join date : 21/04/2009
Age : 31
Location : klang, selangor

View user profile http://cintakusayangmu.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Bayi selsema

Post  luvhaziq on Sun May 17, 2009 12:56 am

dhamiraqistina wrote:klu ku plak....ku letak air garam..amik garam...bncuh ngn air..
pastu sapu kt ats idung dia.
sape kerap la spya cepat baik...

insyaAllah akan berhasil..try la ye..

air garam...1st time ku dgr nih.harus ku cuba nnti.ku xder nk amalkan apa2 petua plak,tp kalau hingus dh menyemak penuh dlm lobang hidung anakku,en hubby le sedut pkai mulut.ku xpernah try sbb xpandai. Smile

luvhaziq
Kenalan Baru

Posts : 118
Reputation : 0
Join date : 18/04/2009
Age : 33
Location : kl<>jitra

View user profile http://luvhaziq.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bayi selsema

Post  nik-mm on Mon May 18, 2009 12:54 am

dhamiraqistina wrote:klu ku plak....ku letak air garam..amik garam...bncuh ngn air..
pastu sapu kt ats idung dia.
sape kerap la spya cepat baik...

insyaAllah akan berhasil..try la ye..
wah qis..uniknye petua mu.nnti ku try..solution tu nk kena pekat ke cair?
luvhaziq wrote:air garam...1st time ku dgr nih.harus ku cuba nnti.ku xder nk amalkan apa2 petua plak,tp kalau hingus dh menyemak penuh dlm lobang hidung anakku,en hubby le sedut pkai mulut.ku xpernah try sbb xpandai. Smile
ku pun slalu telan hisap ingus anak..sian..bila bernafas je musti bunyik2..en suami takmo hisap sbb takut tetelan hingusnye..

nik-mm
Kenalan Baru

Posts : 296
Reputation : 1
Join date : 21/04/2009
Age : 32
Location : klang, selangor.

View user profile http://www.nik-kingsyah.blogspot.com.my

Back to top Go down

Re: Bayi selsema

Post  akma on Mon May 18, 2009 1:46 pm

dhamiraqistina wrote:klu ku plak....ku letak air garam..amik garam...bncuh ngn air..
pastu sapu kt ats idung dia.
sape kerap la spya cepat baik...

insyaAllah akan berhasil..try la ye..

FES TIME NE DENGAR GUNA AIR GARAM NE
LEH LA TRY NANTI
TAK LE LEPAS NE TERTELAN HIGUS DANIA LG
HAHAHAHAHAHA

akma
Kenalan Baru

Posts : 238
Reputation : 0
Join date : 19/04/2009
Age : 33
Location : bATU cAVES

View user profile

Back to top Go down

Re: Bayi selsema

Post  Hayatie on Mon May 18, 2009 11:37 pm

nik-mm wrote:
ku pun slalu telan hisap ingus anak..sian..bila bernafas je musti bunyik2..en suami takmo hisap sbb takut tetelan hingusnye..

Nik, camana hisap ingus anak tu? tak penah ku dengar lakk..

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bayi selsema

Post  dhamiraqistina on Mon May 18, 2009 11:55 pm

Hayatie wrote:
nik-mm wrote:
ku pun slalu telan hisap ingus anak..sian..bila bernafas je musti bunyik2..en suami takmo hisap sbb takut tetelan hingusnye..

Nik, camana hisap ingus anak tu? tak penah ku dengar lakk..

ku pernah gak try sedut menyedut ingus ank ni..tp xpernah berhasil..
xtau la sbb ku slh teknik..atau ingus tu takut ngn ku...hahaha...


solution tu jgn pekat sgt...ala2 air cmtu..mu sapy je kt idung anak...kena kerap la sape...nnt nmpk la cm putih2 skit n kilat2 skit kt tas idung dorg tu...
tu garam la..jgn plak pelik nnt...

dhamiraqistina
Kenalan Baru

Posts : 209
Reputation : 0
Join date : 21/04/2009
Age : 31
Location : klang, selangor

View user profile http://cintakusayangmu.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Bayi selsema

Post  nik-mm on Tue May 19, 2009 12:59 am

Hayatie wrote:
nik-mm wrote:
ku pun slalu telan hisap ingus anak..sian..bila bernafas je musti bunyik2..en suami takmo hisap sbb takut tetelan hingusnye..

Nik, camana hisap ingus anak tu? tak penah ku dengar lakk..

mula2 pastikan kita dok kt sisi baby, letak mulut kita kat hidung dia sambil tu mu letak lidah (lidah tu wat cam kita gulung lidah) sket kat hidung dia dan hisap dlm 1 nafas. (tujuan kite gulung dulu lidah tu sbb xnk kasi tertelan hingus dan nak bagi kuasa hisapan maksimum)..ni berkait dengan kadar tekanan dlm mulut kita dn hidung dia..try lama..buat mcm2 gaya..lama2 blh mahir..
harap2 penerangan sambil meroyan ni mendapat kefahaman dari sume..

nik-mm
Kenalan Baru

Posts : 296
Reputation : 1
Join date : 21/04/2009
Age : 32
Location : klang, selangor.

View user profile http://www.nik-kingsyah.blogspot.com.my

Back to top Go down

Re: Bayi selsema

Post  dhamiraqistina on Tue May 19, 2009 9:12 am

nik-mm wrote:
Hayatie wrote:
nik-mm wrote:
ku pun slalu telan hisap ingus anak..sian..bila bernafas je musti bunyik2..en suami takmo hisap sbb takut tetelan hingusnye..

Nik, camana hisap ingus anak tu? tak penah ku dengar lakk..

mula2 pastikan kita dok kt sisi baby, letak mulut kita kat hidung dia sambil tu mu letak lidah (lidah tu wat cam kita gulung lidah) sket kat hidung dia dan hisap dlm 1 nafas. (tujuan kite gulung dulu lidah tu sbb xnk kasi tertelan hingus dan nak bagi kuasa hisapan maksimum)..ni berkait dengan kadar tekanan dlm mulut kita dn hidung dia..try lama..buat mcm2 gaya..lama2 blh mahir..
harap2 penerangan sambil meroyan ni mendapat kefahaman dari sume..


wah..syabas cikgu nik...
tunjuk ajar yg bagus..tnjuk teori skit..heheh
bounce

dhamiraqistina
Kenalan Baru

Posts : 209
Reputation : 0
Join date : 21/04/2009
Age : 31
Location : klang, selangor

View user profile http://cintakusayangmu.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Bayi selsema

Post  HerniComel on Tue May 19, 2009 11:25 pm

dhamiraqistina wrote:klu ku plak....ku letak air garam..amik garam...bncuh ngn air..
pastu sapu kt ats idung dia.
sape kerap la spya cepat baik...

insyaAllah akan berhasil..try la ye..

wahh menarik nih...leh ku try nnt hehe Smile Razz

HerniComel
Moderator

Posts : 191
Reputation : 0
Join date : 19/04/2009
Age : 35
Location : gombak, kl

View user profile http://dmostsantai.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bayi selsema

Post  HerniComel on Tue May 19, 2009 11:27 pm

nik-mm wrote:
Hayatie wrote:
nik-mm wrote:
ku pun slalu telan hisap ingus anak..sian..bila bernafas je musti bunyik2..en suami takmo hisap sbb takut tetelan hingusnye..

Nik, camana hisap ingus anak tu? tak penah ku dengar lakk..

mula2 pastikan kita dok kt sisi baby, letak mulut kita kat hidung dia sambil tu mu letak lidah (lidah tu wat cam kita gulung lidah) sket kat hidung dia dan hisap dlm 1 nafas. (tujuan kite gulung dulu lidah tu sbb xnk kasi tertelan hingus dan nak bagi kuasa hisapan maksimum)..ni berkait dengan kadar tekanan dlm mulut kita dn hidung dia..try lama..buat mcm2 gaya..lama2 blh mahir..
harap2 penerangan sambil meroyan ni mendapat kefahaman dari sume..


wahhh nik! mu ni mmg sesuaiii jadik cekgu cikgi sains cheers Laughing

HerniComel
Moderator

Posts : 191
Reputation : 0
Join date : 19/04/2009
Age : 35
Location : gombak, kl

View user profile http://dmostsantai.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bayi selsema

Post  FizaCute on Wed May 20, 2009 12:59 pm

luvhaziq wrote:
dhamiraqistina wrote:klu ku plak....ku letak air garam..amik garam...bncuh ngn air..
pastu sapu kt ats idung dia.
sape kerap la spya cepat baik...

insyaAllah akan berhasil..try la ye..

air garam...1st time ku dgr nih.harus ku cuba nnti.ku xder nk amalkan apa2 petua plak,tp kalau hingus dh menyemak penuh dlm lobang hidung anakku,en hubby le sedut pkai mulut.ku xpernah try sbb xpandai. Smile

Ku pon 1st time dgr pakai garam.

Luvhaziq, mu tak pandai ker atau mu geli sbenarny lol!, hehehe...ku tak pernah sedut, slalu hubby yg sedut, sbb ku tak sanggup Laughing Laughing

Slalunya klo anakku selsema, ku letak vicks yg utk toddler nyer, letak kat tapak kaki, pastu pakaikan socks, letak sket jer. So far ok.

FizaCute
Kenalan Baru

Posts : 73
Reputation : 0
Join date : 20/04/2009
Age : 37
Location : Pandan Village

View user profile http://sharingiscaring-fiza.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bayi selsema

Post  Hayatie on Thu May 21, 2009 8:51 pm

adoi..ku tak imejin lagi teknik sedut hingus tu..huhu

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bayi selsema

Post  dhamiraqistina on Fri May 22, 2009 1:29 am

FizaCute wrote:
luvhaziq wrote:
dhamiraqistina wrote:klu ku plak....ku letak air garam..amik garam...bncuh ngn air..
pastu sapu kt ats idung dia.
sape kerap la spya cepat baik...

insyaAllah akan berhasil..try la ye..

air garam...1st time ku dgr nih.harus ku cuba nnti.ku xder nk amalkan apa2 petua plak,tp kalau hingus dh menyemak penuh dlm lobang hidung anakku,en hubby le sedut pkai mulut.ku xpernah try sbb xpandai. Smile

Ku pon 1st time dgr pakai garam.

Luvhaziq, mu tak pandai ker atau mu geli sbenarny lol!, hehehe...ku tak pernah sedut, slalu hubby yg sedut, sbb ku tak sanggup Laughing Laughing

Slalunya klo anakku selsema, ku letak vicks yg utk toddler nyer, letak kat tapak kaki, pastu pakaikan socks, letak sket jer. So far ok.


fiza, qis dh cari vicks utk toddler tu tp xprnh nye jmpa..mane leh dpt ye??

dhamiraqistina
Kenalan Baru

Posts : 209
Reputation : 0
Join date : 21/04/2009
Age : 31
Location : klang, selangor

View user profile http://cintakusayangmu.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Bayi selsema

Post  nik-mm on Fri May 22, 2009 5:05 am

HerniComel wrote:
nik-mm wrote:
Hayatie wrote:
nik-mm wrote:
ku pun slalu telan hisap ingus anak..sian..bila bernafas je musti bunyik2..en suami takmo hisap sbb takut tetelan hingusnye..

Nik, camana hisap ingus anak tu? tak penah ku dengar lakk..

mula2 pastikan kita dok kt sisi baby, letak mulut kita kat hidung dia sambil tu mu letak lidah (lidah tu wat cam kita gulung lidah) sket kat hidung dia dan hisap dlm 1 nafas. (tujuan kite gulung dulu lidah tu sbb xnk kasi tertelan hingus dan nak bagi kuasa hisapan maksimum)..ni berkait dengan kadar tekanan dlm mulut kita dn hidung dia..try lama..buat mcm2 gaya..lama2 blh mahir..
harap2 penerangan sambil meroyan ni mendapat kefahaman dari sume..


wahhh nik! mu ni mmg sesuaiii jadik cekgu cikgi sains cheers Laughing


tenkiu..semoga ilmu yg Tuhan berikan dapt kita kongsi2 utk kebaikan bersama2..

nik-mm
Kenalan Baru

Posts : 296
Reputation : 1
Join date : 21/04/2009
Age : 32
Location : klang, selangor.

View user profile http://www.nik-kingsyah.blogspot.com.my

Back to top Go down

Re: Bayi selsema

Post  FizaCute on Mon May 25, 2009 11:11 am

dhamiraqistina wrote:
FizaCute wrote:
luvhaziq wrote:
dhamiraqistina wrote:klu ku plak....ku letak air garam..amik garam...bncuh ngn air..
pastu sapu kt ats idung dia.
sape kerap la spya cepat baik...

insyaAllah akan berhasil..try la ye..

air garam...1st time ku dgr nih.harus ku cuba nnti.ku xder nk amalkan apa2 petua plak,tp kalau hingus dh menyemak penuh dlm lobang hidung anakku,en hubby le sedut pkai mulut.ku xpernah try sbb xpandai. Smile

Ku pon 1st time dgr pakai garam.

Luvhaziq, mu tak pandai ker atau mu geli sbenarny lol!, hehehe...ku tak pernah sedut, slalu hubby yg sedut, sbb ku tak sanggup Laughing Laughing

Slalunya klo anakku selsema, ku letak vicks yg utk toddler nyer, letak kat tapak kaki, pastu pakaikan socks, letak sket jer. So far ok.


fiza, qis dh cari vicks utk toddler tu tp xprnh nye jmpa..mane leh dpt ye??

Qis, kat farmasi ada jual, ku lupa lah brand apa, rasanya 21st century.

FizaCute
Kenalan Baru

Posts : 73
Reputation : 0
Join date : 20/04/2009
Age : 37
Location : Pandan Village

View user profile http://sharingiscaring-fiza.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bayi selsema

Post  Angkasa on Mon Jan 31, 2011 12:53 am

alat sedut hingus baby ada di jual kedai baby dan farmasi saya beli harga RM 15 senang dan berbaloi...tak susah

Angkasa
Kenalan Baru

Posts : 1
Reputation : 0
Join date : 31/01/2011

View user profile

Back to top Go down

Re: Bayi selsema

Post  Sponsored content Today at 2:49 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum