Log in

I forgot my password

Latest topics
» Medela Harmony
Tue Mar 05, 2013 3:45 pm by alliey.5241

» Medela PIS
Tue Mar 05, 2013 3:42 pm by alliey.5241

» Quinny Zapp
Tue Mar 05, 2013 3:36 pm by alliey.5241

» Testing tickers, Avatar,Signature Etc
Mon Dec 05, 2011 10:28 am by mrssyediz

» Selamat Datang!
Mon Dec 05, 2011 9:47 am by mrssyediz

» Aktiviti Penyusuan Susuibu sepanjang Bulan Julai 2011
Wed Jul 13, 2011 7:16 pm by Hayatie

» Salam kenal..
Wed Jul 13, 2011 7:13 pm by Hayatie

» Hai saya orang Baru
Mon Jun 20, 2011 2:00 pm by Hayatie

» oooouuuh~ terjumpa sudah!
Mon Jun 20, 2011 1:02 am by Hayatie

Cit Chat Cak

penyusuan di bulan puasa..pengalaman,pendapat dan cadangan.

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

Re: penyusuan di bulan puasa..pengalaman,pendapat dan cadangan.

Post  tumitu on Mon Jun 22, 2009 10:23 am

nik-mm wrote:
tumitu wrote:tak tak.. bukan nak cerai sekarang.. maksudku nanti2.. bila tiba masanya... mungkin bila umur dia dekat 3 tahun ke.. 2 tahun lebih ke.. bila masa dia dah tak nak.. mesti kita pon rindu.. saat kita mnyusukan... iskh.. ** syahdu lak ku rasa

haza, jangan syahdu2..pe kata utk hilangkan syahdu mu banje mommy kat sini ngan tart buah mu..hish..sedap..

hehe.. mu pernah mkn ke dear?
ku tak syahdu dah.. hehehe..

tumitu
Kenalan Baru

Posts : 60
Reputation : 0
Join date : 21/04/2009

View user profile http://gemalam.blogspot.com

Back to top Go down

Re: penyusuan di bulan puasa..pengalaman,pendapat dan cadangan.

Post  ummuTasnim on Mon Jun 22, 2009 1:50 pm

tumitu wrote:tak tak.. bukan nak cerai sekarang.. maksudku nanti2.. bila tiba masanya... mungkin bila umur dia dekat 3 tahun ke.. 2 tahun lebih ke.. bila masa dia dah tak nak.. mesti kita pon rindu.. saat kita mnyusukan... iskh.. ** syahdu lak ku rasa

Haza...nnt2 tu bile... Very Happy
Pengalaman nisa...KakLong Tasnim yg dah 3 thn tu...still mahu lg bergantungan...tambahan tmpt bergantungan sudah kembali berisi..."eh, ummi ade susu lah t** ummi..." camno tu... Laughing
Rasanye xde istilah "dia dah tak nak" kecuali kt yg dah xlarat hehe...mcm tasnim, bila nisa susukan dia sambil baring...dia dah lebih separuh pjgnye dr umminye...(maklumle ummi pon "rendang" aje...) Rolling Eyes

ummuTasnim
Kenalan Baru

Posts : 8
Reputation : 0
Join date : 19/06/2009
Age : 34
Location : Batu Gajah, Perak.

View user profile http://tasnim-amani.blogspot.com

Back to top Go down

Re: penyusuan di bulan puasa..pengalaman,pendapat dan cadangan.

Post  tumitu on Mon Jun 22, 2009 3:15 pm

hehehe.. nanti2 tu mayb ujung tahun ni ke.. bulan 8 zafran dah cukup 2 tahun... so.. tgk la nanti cemana.. hehehhe

tumitu
Kenalan Baru

Posts : 60
Reputation : 0
Join date : 21/04/2009

View user profile http://gemalam.blogspot.com

Back to top Go down

Re: penyusuan di bulan puasa..pengalaman,pendapat dan cadangan.

Post  Hayatie on Wed Jun 24, 2009 12:24 am

haha..haza..nik dah rasa..ku dah jebakkan dia juga..sure dia dah termimpi2 tart mu itu..hoho!

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: penyusuan di bulan puasa..pengalaman,pendapat dan cadangan.

Post  nik-mm on Wed Jun 24, 2009 1:58 am

sebab mu la tha ku dah mengigau malam2 sebut nama tart haza..bangun pagi tu terus mintak nombor haza ngan akma..tapi ku peram dulu nombor tu..mana la tau, naik nombor tu..buleh borong tart banyak2 ..hahaha..uhuk..uhukk..gelak sambil batuk

nik-mm
Kenalan Baru

Posts : 296
Reputation : 1
Join date : 21/04/2009
Age : 32
Location : klang, selangor.

View user profile http://www.nik-kingsyah.blogspot.com.my

Back to top Go down

Re: penyusuan di bulan puasa..pengalaman,pendapat dan cadangan.

Post  izzahazfar on Mon Jul 06, 2009 10:57 am

saya cuba puasa ari ni..
ingat nak bangun sahur..
tapi..
nenen kan akmal..
last2 saya terlena sama..
kul 6.10 pagi tak dan nak sahur dahkan..
hehehe

pagi tadi masa pump susu dapt 12oz..
tak tau...sat g punya hasil mcmana..

izzahazfar
Kenalan Baru

Posts : 10
Reputation : 0
Join date : 06/07/2009
Age : 33
Location : pulau pinang

View user profile http://izzahazfar.blogspot.com

Back to top Go down

penyusuan di bulan puasa..pengalaman,pendapat dan cadangan.

Post  mamanoa on Mon Aug 17, 2009 5:59 pm

Ia dibenarkan andai dikhuatiri kesihatan ibu dan bayi terjejas kerana itu, ini pun pendapat aku..dan apa yg aku blaja masa amik shariah dulu.. farao korang try rujuk sini la...mayb bleh tolong skit...sharing is caring... flower



WANITA MENYUSUKAN ANAK BERPUASA

Pertama ialah dehidrasi. Antara komplikasi utama yang membolehkan wanita menyusukan anak berbuka puasa adalah dehidrasi atau kekurangan air dalam badan. Tanda-tanda yang puan nyatakan seperti tekanan darah rendah, letih, menggigil, rasa loya, pening-pening dan rasa haus yang teruk adalah berpunca dari dehidrasi. Apabila terdapat gejala sebegini, maka dibenarkan berbuka.



Kekurangan susu pula adalah akibat dari dehidrasi yang teruk. Namun, terdapat beberapa kajian yang menunjukkan puasa di bulan Ramadhan tidak membawa kepada dehidrasi kepada ibu yang menyusukan anak. Kecuali apabila si ibu kurang menitik beratkan amalan sahur dan tidak meminum air yang cukup dalam selang waktu yang lama sebelum berpuasa.



....BLA..BLA...



Punca kurang susu ibu. Jika menurut kajian di atas, punca kekurangan susu tidak boleh dikaitkan sepenuhnya dengan puasa kecuali berlakunya dehidrasi. Dalam banyak keaadaan, kerisauan ibu yang takut letih & kekeringan susu menyebabkan mereka kurang menyusukan bayi mereka semasa puasa. Kurangnya rangsangan kepada payudara membawa kepada kurangnya susu.



Ini kerana konsep utama breastfeeding ini adalah demand and supply. Lagi banyak demand, lagi banyak supply yg dihasilkan. Badan kita memahami demand untuk menyusu ini bila bayi kerap menyusu (8-12 kali sehari semalam). Inilah satu-satunya cara secara fisiologi (fitrah fungsi badan) yang paling penting untuk memastikan penghasilan susu yang berterusan.



Di samping hormon prolaktin (berfungsi untuk membuat/menghasilkan susu) dan oksitosin (berfungsi untuk mengeluarkan susu dari payudara), terdapat satu lagi substance penting yang dinamakan Feedback Inhibitor of Lactation (FIL).

FIL adalah sejenis protein yg terdapat di dalam susu yg berkumpul di payudara ibu itu. Ia memberi negative feedback kepada proses penghasilan susu tu. Jika banyak susu tidak dikeluarkan dari payudara (sebab kurang penyusuan dari bayi/kurang diperah keluar), maka banyaklah FIL ini berkumpul dalam payudara. Level FIL yang tinggi ni akan memberi signal supaya kurang susu dihasilkan (negative feedback). Jika perkara ini dibiarkan berterusan, maka lama kelamaan payudara itu akan mengecil.
Sebaliknya, jika susu sentiasa dikeluarkan dari payudara (bayi kerap menyusu / kerap diperah keluar), maka kurang FIL dalam payudara. Level FIL yang rendah ini akan memberi signal supaya lebih banyak susu dihasilkan.



Maka, penyusuan berterusan samada puasa ataupun tidak amat penting supaya payudara tidak terputus menghasilkan susu.

mamanoa
Kenalan Baru

Posts : 15
Reputation : 0
Join date : 26/05/2009
Age : 35
Location : eiy-pooh

View user profile http://mamanoa-themoment.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: penyusuan di bulan puasa..pengalaman,pendapat dan cadangan.

Post  Hayatie on Mon Aug 17, 2009 9:02 pm

ye kah , mamanoa...ku ada terbaca kat mana tah..ibu hamil, bersalin pastu menyusukan anak sepanjang tahun, tidak wajib qada puasa tapi wajib bayar fidyah atas pose yang ditinggalkan..dushh..pening2..bulan pose ni akan ku usahakan utk pose selang2 tengok production susu dulu cemana...semoga dipermudahkanNya hendaknya..amin! cheers

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: penyusuan di bulan puasa..pengalaman,pendapat dan cadangan.

Post  mamanoa on Tue Aug 18, 2009 4:24 pm

yati.aku jumper ni..ko baca laman ni ker??? study hukum wanita tidak berpuasa

2. Wanita Hamil dan Menyusui Bagi wanita yang hamil, jika khawatir akan membahayakan dirinya atau bayinya, maka diperbolehkan untuk tidak berpuasa. Begitu juga dengan wanita yang sedang menyusui, apalagi jika tidak dapat mencari pengganti wanita lain yang dapat menyusui bayinya.

Maka, wanita yang mengalami dua keadaan tersebut, menurut pendapat yang lebih kuat, adalah wajib baginya untuk membayar fidyah yaitu memberi makan orang miskin sebanyak hari yang dia tinggalkan, tanpa perlu meng-qadha’ puasanya, sebagaimana fidyah bagi orang yang telah renta (Al Wajiz, hal. 199) Fidyah yang harus diberikan berupa makanan pokok negeri tersebut, misalnya beras atau roti, sebanyak 0,5 sha’ (500 gram) makanan untuk selain burr jayyid (tepung yang sangat halus). Adapun burr jayyid, ditentukan sebesar 0,25 sha’ (510 gram). Bisa juga diberikan bersama lauk pauknya. Fidyah tersebut bisa diberikan dengan cara mengumpulkan fakir miskin sebanyak hari yang ditinggalkan atau memberikannya secara terpisah (sendiri-sendiri), yaitu setiap satu orang miskin hanya berhak mendapat jatah satu kali fidyah. (Fushul fi Ash Shiyam, hal. 9). Yang perlu diperhatikan dalam hal ini, fidyah tidak bisa digantikan dengan dengan uang senilai 0,5 sha’ makanan pokok, sebagaimana yang lazim dipahami oleh sebagian orang, karena lafadz dalil adalah “memberi makanan”, bukan “memberi uang”.

so aku rasa..kalu kiter xlarat boleh jer buka..tp xperlu ganti poser..juz bayar fidyah jer..Razz

mamanoa
Kenalan Baru

Posts : 15
Reputation : 0
Join date : 26/05/2009
Age : 35
Location : eiy-pooh

View user profile http://mamanoa-themoment.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: penyusuan di bulan puasa..pengalaman,pendapat dan cadangan.

Post  Hayatie on Wed Aug 19, 2009 12:45 am

ye la..aku pun rasa gitu gak...ada satu statement cmtu ku post kt belog gak...

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Penyusuan Di Bulan Puasa

Post  fieza-mamacun on Sat Aug 22, 2009 11:23 pm

Sebenarnya ini adalah pertama kali saya menyusukan bayi di bulan puasa dan secara exclusive walaupun anak saya dah seramai 4 orang. Sebelum ni saya bekerja dan tidak begitu peka terhadap BF dan di samping itu juga, tuntutan kerja membuatkan saya lebih selesa memberikan bayi-bayi saya FM sahaja. But for my youngest boy, dari hari pertama dia dilahirkan sehinggalah ke hari ini ( 8 months ), saya maintain sebab saya sekarang fulltime MAMA.

Alhamdulillah hari ni adalah hari pertama puasa dan pengeluaran susu memberangsangkan. Bahkan sampai memancut-mancut. Mungkin kerana hari ini adalah hari pertama. Sememangnya pemakanan memainkan peranan utama dalam merangsang pengeluaran air susu. Memandangkan sampai ke hari nipun saya masih belum period, hopefully dapat berpuasa penuh. Laughing Laughing

Bersahur dan berbuka saya akan pastikan minum air yang secukupnya. Memancut-mancut keluar mungkin sebab saya banyak sangat minum air kot!! Very Happy Very Happy

fieza-mamacun
Kenalan Baru

Posts : 3
Reputation : 0
Join date : 22/08/2009
Age : 39
Location : Kuala Lumpur

View user profile http://fieza-mamacun.blogspot.com , http://krafbonda.fotopages.c

Back to top Go down

Re: penyusuan di bulan puasa..pengalaman,pendapat dan cadangan.

Post  Hayatie on Mon Aug 24, 2009 5:35 am

Wah tahniah yer fieza....alhamdulillah, susu awak meriah juga walaupun pose. Share lah cara awak bersahur & berbuka tu... Very Happy

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: penyusuan di bulan puasa..pengalaman,pendapat dan cadangan.

Post  Sponsored content Today at 2:48 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum