Log in

I forgot my password

Latest topics
» Medela Harmony
Tue Mar 05, 2013 3:45 pm by alliey.5241

» Medela PIS
Tue Mar 05, 2013 3:42 pm by alliey.5241

» Quinny Zapp
Tue Mar 05, 2013 3:36 pm by alliey.5241

» Testing tickers, Avatar,Signature Etc
Mon Dec 05, 2011 10:28 am by mrssyediz

» Selamat Datang!
Mon Dec 05, 2011 9:47 am by mrssyediz

» Aktiviti Penyusuan Susuibu sepanjang Bulan Julai 2011
Wed Jul 13, 2011 7:16 pm by Hayatie

» Salam kenal..
Wed Jul 13, 2011 7:13 pm by Hayatie

» Hai saya orang Baru
Mon Jun 20, 2011 2:00 pm by Hayatie

» oooouuuh~ terjumpa sudah!
Mon Jun 20, 2011 1:02 am by Hayatie

Cit Chat Cak

Relaktasi - Bolehkah?

View previous topic View next topic Go down

Relaktasi - Bolehkah?

Post  maryaaa on Mon Jun 15, 2009 10:18 pm

salam kenkawan.

ku nak tanya ni, sb kusegan tanya LC, LC tak layanku. bolehkah relaktasi berlaku bila baby dah umur 1thn 2 bln?

ku stop direct feed baby ku abt 3 bulan, kekadang ku pam, most of the time bg fm (before this mmg fully ebm)reason since tumbuh gigi baby ku taknak direct..

susu ku masih ada..kalo kurajin pump byk tp ku dah lama slow down. ku ingat nak start balik...is it possible? and how should i do it? thank u in advance

maryaaa
Kenalan Baru

Posts : 41
Reputation : 0
Join date : 18/04/2009
Age : 40
Location : Kuantan Pahang

View user profile http://www.crazymomy.com www.maryaaa-oogle.blogspot.com www.mary

Back to top Go down

Re: Relaktasi - Bolehkah?

Post  Hayatie on Tue Jun 16, 2009 12:10 am

maryaaa wrote:salam kenkawan.

ku nak tanya ni, sb kusegan tanya LC, LC tak layanku. bolehkah relaktasi berlaku bila baby dah umur 1thn 2 bln?

ku stop direct feed baby ku abt 3 bulan, kekadang ku pam, most of the time bg fm (before this mmg fully ebm)reason since tumbuh gigi baby ku taknak direct..

susu ku masih ada..kalo kurajin pump byk tp ku dah lama slow down. ku ingat nak start balik...is it possible? and how should i do it? thank u in advance

maryaaa..pa&ma julai ni ada artikel pasal relaktasi! Razz

maryaaa..possible jer..based dari experience dari anak ku yang tak direct ini..haha..lagi kerapa mu pam..lagi byk la kuar..but then again..cepat atau tidak tu tak sama la bagi setiap orang..dah berapa bulan baby tu, dan sebagainya..tapi secara kasar, when baby gets older..lagi berkuranglah hormon prolaktin kita. tapi klu mu series..maybe mu leh consider supplement utk boost kan susu..mcm fenugreek, MMT, tu utk yang herba la.. utk prescribed drugs lak mcm motilium & maxolon..tapi tak silap ku..maxolon ni ada adverse effect iaitu depression..ramai yang prefer motilium..yg tu kene consult dr atau pharmacist ker..

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Relaktasi - Bolehkah?

Post  amyshazz on Tue Jun 16, 2009 1:08 am

Hayatie wrote:
maryaaa wrote:salam kenkawan.

ku nak tanya ni, sb kusegan tanya LC, LC tak layanku. bolehkah relaktasi berlaku bila baby dah umur 1thn 2 bln?

ku stop direct feed baby ku abt 3 bulan, kekadang ku pam, most of the time bg fm (before this mmg fully ebm)reason since tumbuh gigi baby ku taknak direct..

susu ku masih ada..kalo kurajin pump byk tp ku dah lama slow down. ku ingat nak start balik...is it possible? and how should i do it? thank u in advance

maryaaa..pa&ma julai ni ada artikel pasal relaktasi! Razz

maryaaa..possible jer..based dari experience dari anak ku yang tak direct ini..haha..lagi kerapa mu pam..lagi byk la kuar..but then again..cepat atau tidak tu tak sama la bagi setiap orang..dah berapa bulan baby tu, dan sebagainya..tapi secara kasar, when baby gets older..lagi berkuranglah hormon prolaktin kita. tapi klu mu series..maybe mu leh consider supplement utk boost kan susu..mcm fenugreek, MMT, tu utk yang herba la.. utk prescribed drugs lak mcm motilium & maxolon..tapi tak silap ku..maxolon ni ada adverse effect iaitu depression..ramai yang prefer motilium..yg tu kene consult dr atau pharmacist ker..

maryaa..

relaktasi...hmm so mu fkir nak bg EBM kat anak mu kembali...
aku bukan LC ok...tp aku cuba mjawap soalan mu...dari cerita member ku yang ku g sedarkan dia tuk BF ...dia adalah kawan yg susu dah kering tp dsebab kan tgk member aku ni yg tekun mengepam even anak dia campur FM kadang2 cos tak ckup supply....member dia ni pun bertanya camne nak adakan SI balik..so aku rasa kes ko tu ok sikit kot..sebab ko nye SI ada lg..

member aku ni keje HUKM hehe..so dia prescribe motilium 2bj 3x sehari ok...pam 8x sehari, power pam n mesti disiplin..now from kering dah ada SI...so aku rasa notin its impossible as long ko beruhasa...usaha tangga kejayaan..

ala if mind ko dah set NAK...ko akan usaha sampai ada..tu semua bgantung pada mentaliti mu maryaa...

amyshazz
Kenalan Baru

Posts : 94
Reputation : 0
Join date : 11/05/2009
Age : 34
Location : Kuala Lumpur

View user profile http://mylilaida.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Relaktasi - Bolehkah?

Post  Hayatie on Tue Jun 16, 2009 1:50 am

betull2..meh join clubb mengepaam acik ni haH! geek

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Relaktasi - Bolehkah?

Post  amyshazz on Tue Jun 16, 2009 9:45 am

Hayatie wrote:betull2..meh join clubb mengepaam acik ni haH! geek

sabar jer ar....ko kasi pam semangat kat maryaa dulu ar...pastu baru ko ajak join da club ok acik..

amyshazz
Kenalan Baru

Posts : 94
Reputation : 0
Join date : 11/05/2009
Age : 34
Location : Kuala Lumpur

View user profile http://mylilaida.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Relaktasi - Bolehkah?

Post  maryaaa on Tue Jun 16, 2009 11:28 am

thank u kenkawan, ku tak sabar nak ambik MH ngan ecah ni. Ecah jaga2 ku ada ATTITUDE ni.

ku dah baca artikel dlm pa n ma tu tp tak informative sgt sbb kalo nak detail kena jumpa LC<---bayar k. ku nak jimat ni nak beli pam.

okay since ku mmg ade mmt AKAN KUMINUM PAGI PETANG SIANG MALAM.

maryaaa
Kenalan Baru

Posts : 41
Reputation : 0
Join date : 18/04/2009
Age : 40
Location : Kuantan Pahang

View user profile http://www.crazymomy.com www.maryaaa-oogle.blogspot.com www.mary

Back to top Go down

Re: Relaktasi - Bolehkah?

Post  amyshazz on Tue Jun 16, 2009 11:35 am

maryaaa wrote:thank u kenkawan, ku tak sabar nak ambik MH ngan ecah ni. Ecah jaga2 ku ada ATTITUDE ni.

ku dah baca artikel dlm pa n ma tu tp tak informative sgt sbb kalo nak detail kena jumpa LC<---bayar k. ku nak jimat ni nak beli pam.

okay since ku mmg ade mmt AKAN KUMINUM PAGI PETANG SIANG MALAM.

hmm artikel tu by sape ek..aku baru mbeli pa&ma lom baca lagi hehehe...

anyway apa2 pun kita kena usaha....kalau menunggu jerk mana nak dpt hasil...

amyshazz
Kenalan Baru

Posts : 94
Reputation : 0
Join date : 11/05/2009
Age : 34
Location : Kuala Lumpur

View user profile http://mylilaida.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Relaktasi - Bolehkah?

Post  Hayatie on Tue Jun 16, 2009 1:23 pm

amyshazz wrote:
maryaaa wrote:thank u kenkawan, ku tak sabar nak ambik MH ngan ecah ni. Ecah jaga2 ku ada ATTITUDE ni.

ku dah baca artikel dlm pa n ma tu tp tak informative sgt sbb kalo nak detail kena jumpa LC<---bayar k. ku nak jimat ni nak beli pam.

okay since ku mmg ade mmt AKAN KUMINUM PAGI PETANG SIANG MALAM.

hmm artikel tu by sape ek..aku baru mbeli pa&ma lom baca lagi hehehe...

anyway apa2 pun kita kena usaha....kalau menunggu jerk mana nak dpt hasil...

ecah..artikel tu tulisan kak sue ler..ihikkkss..
Takpa maryaaa, kedai mu sume ada, apa lagi,,bantaii satu2 haha..takkan nak jumpa lc lari bajet nk beli pam MH..hahaha

...jaga2 mrs attitude the second ni, pas relaktasi, jgn attitude plak...


Last edited by Hayatie on Sat Jan 09, 2010 2:05 pm; edited 1 time in total

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Relaktasi - Bolehkah?

Post  amyshazz on Tue Jun 16, 2009 1:25 pm

Hayatie wrote:
amyshazz wrote:
maryaaa wrote:thank u kenkawan, ku tak sabar nak ambik MH ngan ecah ni. Ecah jaga2 ku ada ATTITUDE ni.

ku dah baca artikel dlm pa n ma tu tp tak informative sgt sbb kalo nak detail kena jumpa LC<---bayar k. ku nak jimat ni nak beli pam.

okay since ku mmg ade mmt AKAN KUMINUM PAGI PETANG SIANG MALAM.

hmm artikel tu by sape ek..aku baru mbeli pa&ma lom baca lagi hehehe...

anyway apa2 pun kita kena usaha....kalau menunggu jerk mana nak dpt hasil...

ecah..artikel tu tulisan kak sue ler..ihikkkss..
Takpa maryaaa, kedai mu sume ada, apa lagi,,bantaii satu2 haha..takkan nak jumpa lc lari bajet nk beli pam MH..hahaha

x sabar aku nk menunggu selesa depan ni...jaga2 geng2 mrs ATTITUDE sume..muahahah, kami akan mengganasss! Twisted Evil
jaga2 mrs attitude the second ni...

saper mrs attitude???

amyshazz
Kenalan Baru

Posts : 94
Reputation : 0
Join date : 11/05/2009
Age : 34
Location : Kuala Lumpur

View user profile http://mylilaida.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Relaktasi - Bolehkah?

Post  Hayatie on Fri Jun 19, 2009 12:23 pm

amyshazz wrote:
Hayatie wrote:
amyshazz wrote:
maryaaa wrote:thank u kenkawan, ku tak sabar nak ambik MH ngan ecah ni. Ecah jaga2 ku ada ATTITUDE ni.

ku dah baca artikel dlm pa n ma tu tp tak informative sgt sbb kalo nak detail kena jumpa LC<---bayar k. ku nak jimat ni nak beli pam.

okay since ku mmg ade mmt AKAN KUMINUM PAGI PETANG SIANG MALAM.

hmm artikel tu by sape ek..aku baru mbeli pa&ma lom baca lagi hehehe...

anyway apa2 pun kita kena usaha....kalau menunggu jerk mana nak dpt hasil...

ecah..artikel tu tulisan kak sue ler..ihikkkss..
Takpa maryaaa, kedai mu sume ada, apa lagi,,bantaii satu2 haha..takkan nak jumpa lc lari bajet nk beli pam MH..hahaha

x sabar aku nk menunggu selesa depan ni...jaga2 geng2 mrs ATTITUDE sume..muahahah, kami akan mengganasss! Twisted Evil
jaga2 mrs attitude the second ni...

saper mrs attitude???


MRS ATTITUDE TU KITA LAH..HAHHAA..GURAU2 JER..HOHO

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Relaktasi - Bolehkah?

Post  dhamiraqistina on Tue Aug 25, 2009 1:24 am

huhuuhuhu...
ku rasa kes ku ni lg parah dr maryaa...
ku dh stop bf n pumping about 2-3 mnths ago...

sejak ku baca entry ecar ttg bf ku rasa perasaan nk bf semula menggunung tgi....
before ni ter pk gak nk try bf skali lg..
tp ku ni ilmu SI kurg di buah dada ku..

1st of all ku kena mind set yg ku leh fully pumping cm acik (sbb ku kn jauh dr si kembor)...
2nd ku kena ada gadget yg mantop...(ku tgh ushar2 ni...sape leh bg discount tahap cipanzi calling2 mokcik ye)
3rd ku kena sedia prepare cmne caranye ku nk pikul stok ebm ku nnt dr medan...

memandangkn ader yg suggest utk amik motilium kn...
motilium ni prescribed by doc ke pharmacist je??ku musykil ni....
habaq mai...

dhamiraqistina
Kenalan Baru

Posts : 209
Reputation : 0
Join date : 21/04/2009
Age : 31
Location : klang, selangor

View user profile http://cintakusayangmu.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Relaktasi - Bolehkah?

Post  Hayatie on Tue Aug 25, 2009 11:07 pm

Salam Qis....

First of all...kena tanya pada diri dulu sama ada mental& fizikal sudah ready atau tidak untuk relaktasi & EP.?? Kerana proses ni tak semudah yang disangkakan. Amat memerlukan 3 elemen K untuk menjayakannya; KERAJINAN. KECEKALAN/KESUNGGUHAN dan KESABARAN


Untuk memerlukan proses, tidak lain dan tidak bukan adalah perlu untuk mengepam 2-2 1/2 jam sekali dengan konsisten walaupun hasilnya tidak seperti diharapkan. Tujuan pumping dengan kerap adalah untuk establish milk supply. Tidak boleh skip waktu pumping, dan timing perlu konsisten tiap kali waktu mengepam. Cth: kalau hari ni pam pukul 10am, esok pun mesti pam pada waktu yang sama. Buat satu jadual pumping untuk satu hari sebagai contoh: 6am-8am-10am-12pm-2pm-4pm-6pm-dan seterus-seterusnya. Kekerapan pumping sangat ler penting, makanlah segala mcm benda yang up kan susu tapi jika tidak kerap pump, tidak akan nampak hasilnya. Lagi kerap breast dikosongkan lagi banyak susu akan terhasil.

Kegagalan proses relaktasi kebanyakan adalah kerana kurang kesungguhan kerana terlalu banyak komitmen lain yang perlu dipenuhi, tidak yakin dan kurang sabar. Bayangkanlah perlu mengepam setiap 2 jam sekali!. Sebab itu memerlukan kesungguhan dan disiplin yang tinggi. Tidak ada istilah holiday dalam pumping bagi EP apetahlagi relaktasi. Jika EP, pam harus terus berjalan selagi mahu meneruskan penyusuan.

Hasil relaktasi itu bergantung kepada kesungguhan seseorang itu. Jika dia betul2 bersungguh dan dengan penuh komited, insyallah hasilnya akan lebih cepat lagi. Insyallah..

Tentang ubat2an seperti motilium dan maxolon, perlu prekripsi dari doc. tapi ada sesetengah farmasi yang menjualnya tanpa perlu prescription. kedua-duanya mempunyai kesan, tetapi maxolon lebih kuat kesannya berbanding motilium,tetapi still pada badan yang tak boleh terima motilium, jika makan akan rasa pening, sakit kepala dan sebagainya. Maxolon pula side effect dia akan buat kita depression. So diantara motilium dan maxolon, ramai yang mencadangkan motilium. Tetapi sebelum mencuba presribed drugs, cuba lah try yang herbal2 dulu..spt fenugreek, pil asi, milk maid tea, dan macam2 lagi...selain byk minum oats, soya dan air..

Ok qis selamat berelaktasi...jgn give up! Kalau ada pape...meh cite kat acikkk..huhu Wink

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Relaktasi - Bolehkah?

Post  dhamiraqistina on Wed Aug 26, 2009 9:50 am

tq acik ..mu sudi reply pertanyaan ku....
bg munge sekuntum... flower

so skrgn ni dgn susu yg mmg de dlm cik B ku ni...
ape bnda 1 st yg ku kena wat..
truskn pump walaupn xde susu atau ku kena tgu ada susu baru ku start pump??
cmno tu??


dhamiraqistina
Kenalan Baru

Posts : 209
Reputation : 0
Join date : 21/04/2009
Age : 31
Location : klang, selangor

View user profile http://cintakusayangmu.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Relaktasi - Bolehkah?

Post  Hayatie on Wed Aug 26, 2009 10:33 am

dhamiraqistina wrote:tq acik ..mu sudi reply pertanyaan ku....
bg munge sekuntum... flower

so skrgn ni dgn susu yg mmg de dlm cik B ku ni...
ape bnda 1 st yg ku kena wat..
truskn pump walaupn xde susu atau ku kena tgu ada susu baru ku start pump??
cmno tu??


haipp....jgn tunggu susu nk kuar..klu takda stimulation, susu takkan kuar. Mesti slalu ingt ni, "Lagi kerap breast dikosongkn, lagi byk susu akan dihasilkan"..

Teruskan mengepam 2 jam skali tu. Klu tak buat begitu..hasilnya tak akan nampak...pam dgn konsisten..jgn skip/delay..pun hasilnya akn lmbt.. kalau betul2, paling awal dlm 2 mnggu dah leh nmpk perubahan...hingga ke sebulan lebih...bergantung badan dan kesungguhan

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Relaktasi - Bolehkah?

Post  dhamiraqistina on Wed Aug 26, 2009 12:49 pm

Hayatie wrote:
dhamiraqistina wrote:tq acik ..mu sudi reply pertanyaan ku....
bg munge sekuntum... flower

so skrgn ni dgn susu yg mmg de dlm cik B ku ni...
ape bnda 1 st yg ku kena wat..
truskn pump walaupn xde susu atau ku kena tgu ada susu baru ku start pump??
cmno tu??


haipp....jgn tunggu susu nk kuar..klu takda stimulation, susu takkan kuar. Mesti slalu ingt ni, "Lagi kerap breast dikosongkn, lagi byk susu akan dihasilkan"..

Teruskan mengepam 2 jam skali tu. Klu tak buat begitu..hasilnya tak akan nampak...pam dgn konsisten..jgn skip/delay..pun hasilnya akn lmbt.. kalau betul2, paling awal dlm 2 mnggu dah leh nmpk perubahan...hingga ke sebulan lebih...bergantung badan dan kesungguhan



o...ku kna trus pam walaupun bila ku pump xde dpt ape2 ye...

ok..akn ku usahakn....
tq ye acik...
akn ku update stiap kali terjd sesuatu...
hehee

dhamiraqistina
Kenalan Baru

Posts : 209
Reputation : 0
Join date : 21/04/2009
Age : 31
Location : klang, selangor

View user profile http://cintakusayangmu.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Relaktasi - Bolehkah?

Post  Hayatie on Wed Aug 26, 2009 4:54 pm

dhamiraqistina wrote:
Hayatie wrote:
dhamiraqistina wrote:tq acik ..mu sudi reply pertanyaan ku....
bg munge sekuntum... flower

so skrgn ni dgn susu yg mmg de dlm cik B ku ni...
ape bnda 1 st yg ku kena wat..
truskn pump walaupn xde susu atau ku kena tgu ada susu baru ku start pump??
cmno tu??


haipp....jgn tunggu susu nk kuar..klu takda stimulation, susu takkan kuar. Mesti slalu ingt ni, "Lagi kerap breast dikosongkn, lagi byk susu akan dihasilkan"..

Teruskan mengepam 2 jam skali tu. Klu tak buat begitu..hasilnya tak akan nampak...pam dgn konsisten..jgn skip/delay..pun hasilnya akn lmbt.. kalau betul2, paling awal dlm 2 mnggu dah leh nmpk perubahan...hingga ke sebulan lebih...bergantung badan dan kesungguhan



o...ku kna trus pam walaupun bila ku pump xde dpt ape2 ye...

ok..akn ku usahakn....
tq ye acik...
akn ku update stiap kali terjd sesuatu...
hehee

boleh ku lantiks mu jadi protege ku...hahah.. pasni sila buat report di sini..buka topic "Report sesi pumpingku"..ekkekeke

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Relaktasi - Bolehkah?

Post  dhamiraqistina on Wed Aug 26, 2009 10:34 pm

Hayatie wrote:
dhamiraqistina wrote:
Hayatie wrote:
dhamiraqistina wrote:tq acik ..mu sudi reply pertanyaan ku....
bg munge sekuntum... flower

so skrgn ni dgn susu yg mmg de dlm cik B ku ni...
ape bnda 1 st yg ku kena wat..
truskn pump walaupn xde susu atau ku kena tgu ada susu baru ku start pump??
cmno tu??


haipp....jgn tunggu susu nk kuar..klu takda stimulation, susu takkan kuar. Mesti slalu ingt ni, "Lagi kerap breast dikosongkn, lagi byk susu akan dihasilkan"..

Teruskan mengepam 2 jam skali tu. Klu tak buat begitu..hasilnya tak akan nampak...pam dgn konsisten..jgn skip/delay..pun hasilnya akn lmbt.. kalau betul2, paling awal dlm 2 mnggu dah leh nmpk perubahan...hingga ke sebulan lebih...bergantung badan dan kesungguhan



o...ku kna trus pam walaupun bila ku pump xde dpt ape2 ye...

ok..akn ku usahakn....
tq ye acik...
akn ku update stiap kali terjd sesuatu...
hehee

boleh ku lantiks mu jadi protege ku...hahah.. pasni sila buat report di sini..buka topic "Report sesi pumpingku"..ekkekeke

baikla sifu.,...akan ku wat report utkmu...nk bertentang mata , payah lak ..kita ni jauh di mata tp dkt dihati ...

akan ku mulakan report ku arini ye...
akhir kata...
Tunjuk ajarku sifu....!!!!
I love you sunny flower

dhamiraqistina
Kenalan Baru

Posts : 209
Reputation : 0
Join date : 21/04/2009
Age : 31
Location : klang, selangor

View user profile http://cintakusayangmu.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Relaktasi - Bolehkah?

Post  chippo on Fri Sep 04, 2009 3:18 pm

Nak tanya la..sebelum ni sekali perah boleh la dapat dalam 1 oz. Kekadang tu lebih. Tapi sejak demam, sakit gigi bagai..susu dah merudum teruk la. Satu hari kumpul2 0.5 oz pun tak sampai Sad
Skg dah pose pulak..camana ni???

chippo
Kenalan Baru

Posts : 11
Reputation : 0
Join date : 21/04/2009
Age : 36
Location : PJ

View user profile

Back to top Go down

Re: Relaktasi - Bolehkah?

Post  Hayatie on Fri Sep 04, 2009 3:38 pm

chippo wrote:Nak tanya la..sebelum ni sekali perah boleh la dapat dalam 1 oz. Kekadang tu lebih. Tapi sejak demam, sakit gigi bagai..susu dah merudum teruk la. Satu hari kumpul2 0.5 oz pun tak sampai Sad
Skg dah pose pulak..camana ni???

Chippo..kalau sakit, stress, period memang akan menjejaskan sedikit pengeluaran susu. lagi2 pada yang baru2 nak relaktasi ditambah lagi dalam bulan puasa ni..so kalau boleh, jaga kesihatan, pemakanan, dan hindari stress..dan kalau boleh mesti yakinn al the way yang ianya akan berhasil..insyallah...Chippo dah give up ke? Jgn putus asa yer..meh report sesi pumping dekat thread atas tu yer!...bila lagi ramai join relaktasi, lagi bersemangat ..hopefully..

makin ramai protege ku ni..huhu..harap2 semuanya berjaya dan membuatkan hasil!cammon guys!.. i support uols!

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Relaktasi - Bolehkah?

Post  dhamiraqistina on Tue Sep 08, 2009 2:35 am

chippo wrote:Nak tanya la..sebelum ni sekali perah boleh la dapat dalam 1 oz. Kekadang tu lebih. Tapi sejak demam, sakit gigi bagai..susu dah merudum teruk la. Satu hari kumpul2 0.5 oz pun tak sampai Sad
Skg dah pose pulak..camana ni???

chippo...
truskn pump...jgn give up....
yakin boleh..rakan muda...

susu ku lg la dh lngsung xde...
skrg ni dh ada blk...
yg penting usaha..doa n tawakal...(dh jd moto sekolah sape ni???)

meh la kita same2 merapatkn saff jd protege tha...
sila report sesi pumping mu ye...di topik yg telah kubuka...hahaha..giler kose jap..
Twisted Evil

dhamiraqistina
Kenalan Baru

Posts : 209
Reputation : 0
Join date : 21/04/2009
Age : 31
Location : klang, selangor

View user profile http://cintakusayangmu.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Relaktasi - Bolehkah?

Post  Hayatie on Tue Sep 08, 2009 10:22 pm

haha..moh2..rapatkan barisan skali... bounce

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Relaktasi - Bolehkah?

Post  chippo on Fri Sep 11, 2009 9:24 am

Insyaallah ku tak kan berputus asa hingga ke titisan susu terakhir. Tapi tu la, susu ni makin sikit plak bulan2 pose ni..

Banyak dah geng2 relaktasi. Makin bersemangat rasanya.. bounce

chippo
Kenalan Baru

Posts : 11
Reputation : 0
Join date : 21/04/2009
Age : 36
Location : PJ

View user profile

Back to top Go down

Re: Relaktasi - Bolehkah?

Post  Sponsored content Today at 2:49 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum