Log in

I forgot my password

Latest topics
» Medela Harmony
Tue Mar 05, 2013 3:45 pm by alliey.5241

» Medela PIS
Tue Mar 05, 2013 3:42 pm by alliey.5241

» Quinny Zapp
Tue Mar 05, 2013 3:36 pm by alliey.5241

» Testing tickers, Avatar,Signature Etc
Mon Dec 05, 2011 10:28 am by mrssyediz

» Selamat Datang!
Mon Dec 05, 2011 9:47 am by mrssyediz

» Aktiviti Penyusuan Susuibu sepanjang Bulan Julai 2011
Wed Jul 13, 2011 7:16 pm by Hayatie

» Salam kenal..
Wed Jul 13, 2011 7:13 pm by Hayatie

» Hai saya orang Baru
Mon Jun 20, 2011 2:00 pm by Hayatie

» oooouuuh~ terjumpa sudah!
Mon Jun 20, 2011 1:02 am by Hayatie

Cit Chat Cak

pengalaman menyusukan bayi

View previous topic View next topic Go down

pengalaman menyusukan bayi

Post  luvhaziq on Sun Apr 19, 2009 4:59 am

salam..
ku buka topik nie utk kita berkongsi pengalaman pahit manis sepanjang meyusukan baby.

nie la antara pengalaman pahit manis ku spjang bf haziq

pengalaman manis
-berjaya exclussive bf haziq selama 6 bln n now haziq still fully bf
-berjaya digelar pengilang susu oleh officemate ku
-berjaya memujukmeyakinkan kawanku bf tbaik utk babynya.now tggal sebulan utk dia berjaya exclussive bf babynya tue(utk 6bln pertama)
-berjaya pujuk hubby utk beli s3(sesuwei le dgn budget ciputku tue)
-kenal ramai kawan2 yg seangkatan denganku nie
-berjaya mbantu hubby menebalkan poket mengurangkan blanja isi umah
skang nie dh start pakai cd plak.
dpt ilmu yg bguna ttg bf melalui kwn2 forumer

pengalaman pahit
-sktnye hatiku nie bila ada sedara yg bgurau nk bg duit bt beli fm sbb kata depa ku nie ibu yg kedekut
-masih xberjaya menyusu in public sbb perasaan malu tu masih menebal.dh try tp still xbjaya dgn jayanya

walau mcm mana pn dugaan akanku tempuhi n ku akan sedaya upaya susukan haziq selama mungkin.kwn2 doakan ku berjaya k....


Last edited by luvhaziq on Sun Apr 19, 2009 5:01 am; edited 1 time in total (Reason for editing : .)

luvhaziq
Kenalan Baru

Posts : 118
Reputation : 0
Join date : 18/04/2009
Age : 33
Location : kl<>jitra

View user profile http://luvhaziq.blogspot.com

Back to top Go down

Re: pengalaman menyusukan bayi

Post  Hayatie on Sun Apr 19, 2009 10:13 am

hihi...ku pon nak bercerita pengalaman masam2 manis ku ini dalam tempoh 6 bulan ini.
Pengalaman manis adalah :
  • Azriku masih dapat minum susu ibunya walaupun tidak secara direct.

  • Azri membesar dengan kuat dan sihat, azri tak penah demam lagi hingga setakat ini, alhamdulillah! Very Happy

  • Duit belanja pon dapat dijimatkan sbb takyah beli FM, hoho


Pengalaman pahit pula:
  • Ku gagal nak train azri semula setelah die dah terkenal nipple prefference.. Crying or Very sad dan akhir menjadikan ku sebagai pemerah tegar..huhu

  • Sbg pemerah tegar, ativiti luar ku sgt2 terbatas dan ku kena sentiasa alert dan ingat waktu2 untuk mengepam, sekaligs kadang-kadang trus buat mcm takde mood nak berjalan2 keluar lama2..(Ini dikira pahit kah..hoho)

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: pengalaman menyusukan bayi

Post  ibuEiymann aka e-caR on Thu Apr 23, 2009 3:23 am

nk share gaks stori-mori-monink-glori ku BF Eiymann..

Pengalaman manis
- dipermudahkn BF Eiymann fr the 1st time within an hour after deliver -->>pretty-tremendous-utmost moment i've ever had..syahduu gilos time tue..rasa sebak+hepi sgt time tue.. flower
- b'jaya exclusive BF fr 6 mths n 1 week (no FM, no air masak, no solid foods, no drugs, BF on demand >10x per day)
- mnyambung ke fully-BF shngga kini..2 thn 11 ari queen ..
- Eiymann m'besar dgn sihat berkat susu ibu -->> jarang sakit..klu sakit pun skjp jer
- Eiymann's development pun cpt -->> tmbuh gg 4 btg + b'diri ms 6 mths..leh b'jln ms 11 mths..skg ni dh 2 thn 11 ari dh pndai ngaji aliff, ba...ya, counting one, two..ten, mngira satu, dua..sepuluh, sebut A, B..Z etc..
- duit byk jimat sbb x pyh beli FM -->>ibu leh giat sopeng lg.. cheers
- ku suke kempen BF nie..wpun dr 10 org yg ku kempen tu, ade lar 2-3 yg dpt kesedaran pun ku dh syukur..
- ku bertuah dikurniakn hubby yg 200% support BF (org pertama yg ajk ku pi Seminar Penyusuan Ibu @ Hotel Nikko.. org yg hdhkn ku Spectra 3)
- ku gumbira ankku x b'kongsi kasih ngn lembu -->>lembu pun x jd ibu susuan ankku lol!
- ku rasa damai ble tgk Eiymann t'tido kekenyangan lps BF..
- ku suke com-molot ngn Eiymann -->>mulut yg sgt wangi
- klu ku jln2, ku blh lenggang-lenggang-knkung-di tepi paya -->>blh jer nk vogeh ngn handbag ku..x pyh nk bwk gadjets bagai
- ku adlh BREASTAURANT-->> anytime, anywhere, FOC, no Q, no waiting list
- smbil ku BF, ku blh b'senda gurauan ngn Eiymann (mulut melekap kt B smbil tgn m'getel B lg satu) -->>FM-mom-bby x dpt moment nie
- bonding ku ngn Eiymann amt kuat -->>pntang tgk ibu sedey, dia psti akn dtg hug & kisses ibunyer..
- ku hepi dpt jmpe geng2 in the same boat/ship/submarine -->> klu ku x jmpe korunks, xde lar aku smpi kt sini..


Pengalaman kelat-kelat-pahit-masin
- org2 yg pro-FM ni suke naw menyoundku dgn soklan2 hampess spt: cukup ke susu??..ade ke susu org kurus cmnie??.. nape BF, xde duit nk bli FM?? ..x malu ke BF dpn2 org??..bby dh tua pun nk BF lg ke?? Eiymann ni nangis msti x ckup susu, kena topup FM nie!
- ku pnh dihdhkn FM -->>ku sedey banget time tu Sad No ..kite ni punye lar beria2 nk BF ank..ade ke pi bg FM???
- ku benci ble ade org yg suke compare ank dorang yg gebus-gebas ngn Eiymann..kata dorang Eiymann x gebus-gebas sb x mnum FM-->> hallluuuu...mmg lar FM-bby bdn dorang gebus-gebas, tp muscle dorang lembik jer compared to BF-bby yg ade solid-molid muscle..
- klu ku BF in public ade jer mata2 juling sinis What a Face yg mmndang ku..ooiii, BF in public is not against the law!!! korunks tu sbnrnye jelez sbb haku ni godjes jer BF ankku dpn mata korunks tp korunks x blh nk jd segodjes haku, kan!! geek


wpun pd mulanye ramai yg x yakin akn kemampuan ku utk BF smpi 2 thn (ade ke dorang tgk fizikalku yg hnye 35.5kg wif bra cup 32A Rolling Eyes ) -->>but then, berkat NIAT+NEKAD+TEKAD ku utk trus BF..alhamdulillah, i've managed to BF w/out cow's milk fr 2 yrs++..

nie lar E'izz Eiymann Nazrin bin Mohd Nazrin yg m'dpt khasiat susu ibu shngga 2 thn 11 ari (ade sesape b'kenan buat menantu?? king )..


ibuEiymann aka e-caR
Kenalan Baru

Posts : 29
Reputation : 0
Join date : 22/04/2009
Age : 36
Location : Bandar Seri Putra, Bangi

View user profile http://ecarnazrin.blogspot.com

Back to top Go down

Re: pengalaman menyusukan bayi

Post  nik-mm on Thu Apr 23, 2009 4:19 am

e-car.. hensem sungguh anakmu,
tapi ku x blh bt menantu coz ku pye 2-2 berbird..
nanti tunggu ku lahirkan girl dulu..

nik-mm
Kenalan Baru

Posts : 296
Reputation : 1
Join date : 21/04/2009
Age : 32
Location : klang, selangor.

View user profile http://www.nik-kingsyah.blogspot.com.my

Back to top Go down

Re: pengalaman menyusukan bayi

Post  ibuEiymann aka e-caR on Thu Apr 23, 2009 4:39 am

nique-mm wrote:e-car.. hensem sungguh anakmu,
tapi ku x blh bt menantu coz ku pye 2-2 berbird..
nanti tunggu ku lahirkan girl dulu..
hehe..tenkiu..nmpknye x blh lg lar kite b'besan yerr..ku pun dh gedixx nk gegurl pasnie..sama2 lar kite doa dpt gegirl laks.. ameen..

ibuEiymann aka e-caR
Kenalan Baru

Posts : 29
Reputation : 0
Join date : 22/04/2009
Age : 36
Location : Bandar Seri Putra, Bangi

View user profile http://ecarnazrin.blogspot.com

Back to top Go down

Re: pengalaman menyusukan bayi

Post  didahaida on Thu Apr 23, 2009 11:26 am

ku pun nak story kisah bf bb nih.ku dah ada 3 anak (7 thn boy,4 thn boy n 8bln girl-sape yg cari calon ku dah ada gegirl ni). ku mmng x malu nak nyusukan anak2 ku.walau kat mane ceruk ku pegi.pernah skali FIL bkata padaku yg tengah BF myra kat buai luar umah 'ko tak malu ke nak tunjuk2 kat luar tu' hehehhe ku ckp 'laa bukan bogel pun' huhuhu FIL ku itu org melaka..mmng kalu bkata, pedas2 belaka.dan skang FIL la yg bnyk tolong amik susu kat umah,kalu stok kat umah SIL abis..huhuhu.tq abah.

didahaida
Kenalan Baru

Posts : 34
Reputation : 0
Join date : 20/04/2009
Age : 38
Location : klang, selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: pengalaman menyusukan bayi

Post  maryaaa on Wed Apr 29, 2009 12:06 am

salam momies..

nak jugak kongsi...semua pengalaman BF Ibrahim sgt manis bagiku..especially time ku dapat Direct feed dia, masa tu kitaorg slalu gurau2...ku slalu nyanyi2...baca2..kat dia, main cak2..hehe.

pengalaman pahit, bukan pahit tapi more like a challenge to me: Dulu hubby ku mmg tak bagi ku BF Ibrahim in public places, dia mesti akan suruh bg botol....tulah bermulanya idea jahit NC itu.

sekarang ku ingat bila dah benti keje dapatlaa direct feed dia 100T%, tgk2 dia takmo dah..dia cam geli gitu. takper pump jerlaaaaa janji bg BM...

maryaaa
Kenalan Baru

Posts : 41
Reputation : 0
Join date : 18/04/2009
Age : 40
Location : Kuantan Pahang

View user profile http://www.crazymomy.com www.maryaaa-oogle.blogspot.com www.mary

Back to top Go down

Re: pengalaman menyusukan bayi

Post  amyatie on Wed Apr 29, 2009 7:56 am

cite ku pulak, maira dh terminum FM masa kat spital ehehehe....
blk umh sample susu yg spital bg abis, somi ku cari sana sini tak jumpa, pastu ku sumbat la tek tek, punyer la laju maira isap, time dia isap tu ku mcm nk nangis plak..mula2 takde susu tapi ku bg je nk wat cam ne kan dh FM dh abis...syahdu je rasa terus ku semangat nk kasi susu badanku dtg ku pam pam pam utk buat stok time ni susu warna kuning yg kluar org kata apa ku lupa la namanya tapi bagus la utk antibodi bayi..makin kerap dia isap/pam tetek ku makin berair bkn tetek je berair atas bawah berair,, ekekkekekek

start dr mlm tu bila ku dh terasa syok nyer tak payah bgn tuk bancuh FM ku rasa nk teruskan bg BF, yela kalo maira nk susu ku selak je.. hihi (actually mmg somi ku suh bf dr dia tahu ku ngandung) tapi ku je yg endah tak endah. start dgn pureen pam pastu s3 sekarang maira prefer direct. yela puting susu tak sebesar puting ku yg ala2 tyra banks ni mana leh challenge..ekekekek

sape tak tetekkan anak nnti hari kiamat tetek dia kene gantung takut beb !!!!

yg sukar ku tak leh nk berdating dgn suami lama2 pasti teringat maira yg cumels itu... tapi takpe la sekarang dh start solid dia tak bergantung sgt pd tek tek di siang hari, cuma mlm je mesti maira nk mama dia yg vouge ni..

- mmg jimat
- ku dpt makanan yg best2 somi beli (yela apa ku mkn anak makan)
- selalu ku ckp kat somi beli ni beli tu utk bykkan susu..tapi ada udang sebalik mee hihi

anakku admitted sekarang ni ALhamdulillah berkat susu ibu cpt je dia cure,(ku suke beramah mesra dgn jiran bilik sebelah tujuannya nk suh amik education plan dgn ku ekekekeke) anak dia minum FM kene pneumonia cam anakku jugak tapi dia kata dh 5 hari tak baik2 sian plak ku dgr, ku ckp kat dia anakku dh blh discharge esok terkejut dia ... hehehe sempat ku promote nnti anak kedua bg la BF yer...

p/s majoriti kat SJMC ni admitted guna medical card insurance.. hehehe (bagus ku suke sape yg ada ins leh guna kan time2 cam ni, malang tak berbau, sediakan payung sblm ujan)

amyatie
Moderator

Posts : 117
Reputation : 0
Join date : 18/04/2009
Age : 34
Location : Sunway, Selangor

View user profile http://amyatie.blogspot.com

Back to top Go down

Re: pengalaman menyusukan bayi

Post  anna on Wed Apr 29, 2009 11:46 am

im on BF too!!!! Very Happy Very Happy tp sikit keciwa sbb hariz minum FM dl.My BM btol2 kuar on 3rd day after delivery.sblm2 tu im trying to BF die,sakit tu tahan jerla....tatau ler samade susu tu kuar ke tak tp yg pasti pas die menetek konfom die tdo.Nurse kat situ ckp kalo die snyap dan tdo pas netek tu maknenye susu tu kuar la...tp sy still konpius sbb bile sy picit takkuar pape pon.Nway misi pertame nak bf hariz smpai umo die 6 bulan dah tercapai Laughing ,ni nak cube smpai umo die sethn lak.
Mmg sonok bf anak sbb die punye ikatan btw mami n baby tu lain mcm sket and sy pon mcm ibu2 yg bf anak jgk....tak perlu risau kalo p jenjln,asal nangis jer sumbat jer aset paling mahal tu kat die Razz .Waktu tdo pon senang,asal die rengek2 sket sumbat jer smbil baring,kite leh tdo baby pon leh tdo Laughing
pengalaman pahit lak.....ms sy mention pasal breastpump kat mak sy,die kate apesal la membazir beli mahal2 ni,then die kate takyah nak pump2 ms keje bla bla bla...tp sy jwb,dl mak lain skang dah lain.....bla bla bla....dan sekarang die dah boleh terime kenyataan yg even kite p keje pon kite still leh bf anak.MIL pon pakse suh ajar hariz minum FM.Huh...sabojela,yg ni tak buleh la nak kasik ceramah panjang2 lebar kan sbb MIL.tgk sekarang.....sy berjaye menangkis ckp2 org sekeliling yg BF ni bukannye ssh.Walaupon keje we still can BF anak kite.Betul tak ibu2 semua????

anna
Kenalan Baru

Posts : 6
Reputation : 0
Join date : 27/04/2009
Age : 36
Location : gombak

View user profile http://annaidris.blogspot.com

Back to top Go down

Re: pengalaman menyusukan bayi

Post  nik-mm on Fri May 15, 2009 2:35 am

betul2..kite sume ibu yg hebat..we proud yg teramat sgt ble ank minum susu kita..tuhan dah cipta yg sebaik2nya utk hambanya..syukur..

nik-mm
Kenalan Baru

Posts : 296
Reputation : 1
Join date : 21/04/2009
Age : 32
Location : klang, selangor.

View user profile http://www.nik-kingsyah.blogspot.com.my

Back to top Go down

Re: pengalaman menyusukan bayi

Post  luvhaziq on Sat May 16, 2009 1:28 am

nik-mm wrote:betul2..kite sume ibu yg hebat..we proud yg teramat sgt ble ank minum susu kita..tuhan dah cipta yg sebaik2nya utk hambanya..syukur..

tp kadang2 rasa geram sangat bila ada ibu2 kt luar sana yg ambik mudah pasal kebaikan susu ibu nie.mungkin depa nie xambil pot sgt pasal benda nie.at least,xkan le depa nie xrasa apa2 1st time masa susukan baby depa smpai sggup bt keputusan bg fm ha???ku yg bercita2 bg fm masa ngandung boleh ubah pemikiran nk bf selama mgkin after his 1st sucking...

Mad Mad Mad

luvhaziq
Kenalan Baru

Posts : 118
Reputation : 0
Join date : 18/04/2009
Age : 33
Location : kl<>jitra

View user profile http://luvhaziq.blogspot.com

Back to top Go down

Re: pengalaman menyusukan bayi

Post  dania on Fri Dec 18, 2009 2:19 pm

Salam...

Nk share juge..

Mula bf dania pada 5/6/2009 iaitu hari pertama kelahirannya. Alhamdulillah sehingga ke hari ini sy berjaya menfully bfkan dania sehingga 6 bln pertama tanpa air masak, susu tepung, solid food.. etc. Target nk bf smp 2 thn... insyaAllah.

Pengalaman manis
Berjaya fully bf dania selama 6 bln wlaupun sy seorg ibu yg bekerja

Pengalaman pahit
Disindir oleh fil yg sy dh mcm lembu asik pam susu je!!! Apa yg sy lakukan, sy hanya mampu tersenyum.

dania
Kenalan Baru

Posts : 4
Reputation : 0
Join date : 12/09/2009
Age : 36

View user profile

Back to top Go down

Re: pengalaman menyusukan bayi

Post  Sponsored content Today at 2:49 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum