Log in

I forgot my password

Latest topics
» Medela Harmony
Tue Mar 05, 2013 3:45 pm by alliey.5241

» Medela PIS
Tue Mar 05, 2013 3:42 pm by alliey.5241

» Quinny Zapp
Tue Mar 05, 2013 3:36 pm by alliey.5241

» Testing tickers, Avatar,Signature Etc
Mon Dec 05, 2011 10:28 am by mrssyediz

» Selamat Datang!
Mon Dec 05, 2011 9:47 am by mrssyediz

» Aktiviti Penyusuan Susuibu sepanjang Bulan Julai 2011
Wed Jul 13, 2011 7:16 pm by Hayatie

» Salam kenal..
Wed Jul 13, 2011 7:13 pm by Hayatie

» Hai saya orang Baru
Mon Jun 20, 2011 2:00 pm by Hayatie

» oooouuuh~ terjumpa sudah!
Mon Jun 20, 2011 1:02 am by Hayatie

Cit Chat Cak

Nutrition & Weaning

View previous topic View next topic Go down

Nutrition & Weaning

Post  nonnie78 on Mon Jun 29, 2009 12:54 pm

Ari tu masa gi SGM5, memang dah keluar info tentang Nutrition And Weaning ni. Tapi balik tu aku macam bengong2 lagi bila Manja makan sekali tak cukup. Time bf dia tetap bf cam slalu tp bila time makan bubur tu dia bleh abiskan semangkuk bubur. Tanda2 dia nak stop makan bila dia burpp je.. risau gak aku. Malam pun cam tu gak. Kekadang terpekik terlolong menangis masa orang lain makan. Sua sudu, laju je dia gigit. Nampak sangat lapar. Soklan aku.. okay ke budak umur 8 bulan makan sampai 3 kali sehari? Kat umah ibu dia pun kekadang dia makan sampai 2 kali, 11am dan 5pm. tapi malam bila ngan aku slalu gk dia dok tinjau2 pinggan makan kakak2 dia.

Ari tu kak Shiha cakap depends pada baby tu sendiri. Aku cuma risau kalau dia terlebih makan mesti dia tak nak direct bf, sebab dah kekenyangan. Any idea? Crying or Very sad

nonnie78
Kenalan Baru

Posts : 13
Reputation : 0
Join date : 21/04/2009
Age : 38
Location : Bandar Tun Razak / Tmn Cheras Indah

View user profile http://www.cuppycakeyumyum.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Nutrition & Weaning

Post  Hayatie on Mon Jun 29, 2009 8:37 pm

nonnie78 wrote:Ari tu masa gi SGM5, memang dah keluar info tentang Nutrition And Weaning ni. Tapi balik tu aku macam bengong2 lagi bila Manja makan sekali tak cukup. Time bf dia tetap bf cam slalu tp bila time makan bubur tu dia bleh abiskan semangkuk bubur. Tanda2 dia nak stop makan bila dia burpp je.. risau gak aku. Malam pun cam tu gak. Kekadang terpekik terlolong menangis masa orang lain makan. Sua sudu, laju je dia gigit. Nampak sangat lapar. Soklan aku.. okay ke budak umur 8 bulan makan sampai 3 kali sehari? Kat umah ibu dia pun kekadang dia makan sampai 2 kali, 11am dan 5pm. tapi malam bila ngan aku slalu gk dia dok tinjau2 pinggan makan kakak2 dia.

Ari tu kak Shiha cakap depends pada baby tu sendiri. Aku cuma risau kalau dia terlebih makan mesti dia tak nak direct bf, sebab dah kekenyangan. Any idea? Crying or Very sad

Nonnie..cuba hang kasi bf die dulu sebelum makan...malam pun gitu..seelok2nya train die makan sebelum kol 7..malam dah takyah makan sebenarnya...kalau nak kasi 3x sehari tu pun okey sebenarnya..ku penah tanya nurse dulu..kalau baby 6 month makan tak lebih 5 sudu besar satu hari..kalau dah 8 bulan tu .mu agak2 ar..mcm azri ku skang ni..dia dah 8 bulan gak..makan 2 x sehari..sekali makan bubur satu cawan dadih tu..tapi die ni selalu nangis bukan nak makan tapi nak susu juga..kadang2 dah makan satu mangkuk tu pun nangis gak..bila ku kasi susu baru die senyap...maknanya die masih nak susu juga baru die kenyang kot.

Dalam kes mu..ku berpendapat..samada dia lapar susu atau pun memang lapar makanan. Memang terjadi bila anak tetiba jadi "lazy feeder" maknanya die hisap susu ala2 main2/malas. So die akan rasa lapar walaupun lepas BF..cube mu kerap2 BF kan dia..

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Nutrition & Weaning

Post  nonnie78 on Tue Jun 30, 2009 2:08 pm

Tha, thanks ye.. Each time lepas makan dia memang bf. cuma skrang ni aku sukat makan dia. tak bleh lebih dari secawan cawan kopi tu. takut gak nanti dia tak nak susu dah.

nonnie78
Kenalan Baru

Posts : 13
Reputation : 0
Join date : 21/04/2009
Age : 38
Location : Bandar Tun Razak / Tmn Cheras Indah

View user profile http://www.cuppycakeyumyum.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Nutrition & Weaning

Post  Sponsored content Today at 2:48 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum