Log in

I forgot my password

Latest topics
» Medela Harmony
Tue Mar 05, 2013 3:45 pm by alliey.5241

» Medela PIS
Tue Mar 05, 2013 3:42 pm by alliey.5241

» Quinny Zapp
Tue Mar 05, 2013 3:36 pm by alliey.5241

» Testing tickers, Avatar,Signature Etc
Mon Dec 05, 2011 10:28 am by mrssyediz

» Selamat Datang!
Mon Dec 05, 2011 9:47 am by mrssyediz

» Aktiviti Penyusuan Susuibu sepanjang Bulan Julai 2011
Wed Jul 13, 2011 7:16 pm by Hayatie

» Salam kenal..
Wed Jul 13, 2011 7:13 pm by Hayatie

» Hai saya orang Baru
Mon Jun 20, 2011 2:00 pm by Hayatie

» oooouuuh~ terjumpa sudah!
Mon Jun 20, 2011 1:02 am by Hayatie

Cit Chat Cak

Insert mfiber

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Insert mfiber

Post  Hayatie on Thu Jul 02, 2009 4:21 pm

daku nak tanya pada tokey2 cd atau yang berpengalaman. insert mfiber ni bile dah terlampau lama..perasan tak dia mcm mengerass. ok ker tu? mcm mana daya serapan dia tu? masih tip top lagi ker?..nnti ku nak sorting insert2 mfiber yg dah mengeras skit kain die nak buat uji kaji. rasa mcm nak letak softlan jer kasi lembut..huhu..pakkal lagi insert ni anti-softener..

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Insert mfiber

Post  HerniComel on Fri Jul 03, 2009 1:11 am

tipsnye...mu rendam ngan air panas dlm 10 min...nak tambah baking soda sket pon boleh...di samping memutihkan, air panas tuk melembutkan.. hehe selamat mencobaaaaaaaa Laughing

HerniComel
Moderator

Posts : 191
Reputation : 0
Join date : 19/04/2009
Age : 35
Location : gombak, kl

View user profile http://dmostsantai.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Insert mfiber

Post  nik-mm on Fri Jul 03, 2009 10:11 am

HerniComel wrote:tipsnye...mu rendam ngan air panas dlm 10 min...nak tambah baking soda sket pon boleh...di samping memutihkan, air panas tuk melembutkan.. hehe selamat mencobaaaaaaaa Laughing

tenkiu herni..ku baru tau nih..

nik-mm
Kenalan Baru

Posts : 296
Reputation : 1
Join date : 21/04/2009
Age : 32
Location : klang, selangor.

View user profile http://www.nik-kingsyah.blogspot.com.my

Back to top Go down

Re: Insert mfiber

Post  akma on Fri Jul 03, 2009 11:53 am

HerniComel wrote:tipsnye...mu rendam ngan air panas dlm 10 min...nak tambah baking soda sket pon boleh...di samping memutihkan, air panas tuk melembutkan.. hehe selamat mencobaaaaaaaa Laughing


thanks for sharing herni
kena cuba nnt ne
Wink Wink Wink

akma
Kenalan Baru

Posts : 238
Reputation : 0
Join date : 19/04/2009
Age : 33
Location : bATU cAVES

View user profile

Back to top Go down

Re: Insert mfiber

Post  HerniComel on Fri Jul 03, 2009 12:05 pm

haa..coba2...ku pon ceduk2 ilmu kt tenet gak kenkawan hehe tp part air panas tu mmg ku prektis nak bai serapan power ngeh3... Laughing

HerniComel
Moderator

Posts : 191
Reputation : 0
Join date : 19/04/2009
Age : 35
Location : gombak, kl

View user profile http://dmostsantai.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Insert mfiber

Post  akma on Fri Jul 03, 2009 12:19 pm

herni mu basuh insert tu tipa2 hari ngan air panas ke ade time2 tertentu mu wat mcm tu geek

akma
Kenalan Baru

Posts : 238
Reputation : 0
Join date : 19/04/2009
Age : 33
Location : bATU cAVES

View user profile

Back to top Go down

Re: Insert mfiber

Post  HerniComel on Fri Jul 03, 2009 1:14 pm

ku buat bila rasa resapan da tak power je...ikut mu la dear...nak wat 2mggu skalik pon ok =)

HerniComel
Moderator

Posts : 191
Reputation : 0
Join date : 19/04/2009
Age : 35
Location : gombak, kl

View user profile http://dmostsantai.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Insert mfiber

Post  Hayatie on Fri Jul 03, 2009 2:42 pm

nak basuh air panas tu..rendam2 jer buleh ker..
nnti die gebu balik ker..kang skang ni die mcm melepek keras jer

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Insert mfiber

Post  HerniComel on Fri Jul 03, 2009 5:11 pm

hoho~baru ku prasan akma kata basuh ek...tak dear...mu rendam je dlm 10-15min...ku buat curah dlm besen air yg baru masak tuh...biar then buang arr air tuh...kalu tak mggelupur gak nk pgang insert tu hehe...HATI2 TAU Laughing

HerniComel
Moderator

Posts : 191
Reputation : 0
Join date : 19/04/2009
Age : 35
Location : gombak, kl

View user profile http://dmostsantai.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Insert mfiber

Post  Hayatie on Fri Jul 03, 2009 7:29 pm

oo gitu...nak kene gune penyepit lak ni..jadi mcm insert salai..muahahaha..toceh yer mbakk herni! Very Happy

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Insert mfiber

Post  HerniComel on Fri Jul 03, 2009 9:31 pm

haahaha lucu lak ku baca penyepit tuh tha wehhh...terbayang chopstik lak ekeke...ku rasa marilah kita ramai2 beli 'tong' kepit botol sterilized tuh beramai2 khas tuk kepit insert...ketuk sket lol! lol! lol!

HerniComel
Moderator

Posts : 191
Reputation : 0
Join date : 19/04/2009
Age : 35
Location : gombak, kl

View user profile http://dmostsantai.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Insert mfiber

Post  akma on Sat Jul 04, 2009 10:04 am

owhhh remdam ekk ku ingatkan basuh leh la try wat ne w/ pun tak keras n melepek mcm insert tha ok kot ku wat mcm ne kan herni

akma
Kenalan Baru

Posts : 238
Reputation : 0
Join date : 19/04/2009
Age : 33
Location : bATU cAVES

View user profile

Back to top Go down

Re: Insert mfiber

Post  akma on Sat Jul 04, 2009 10:10 am

kwn2 ku nak tanya pendpt korang la psl tahap kebersihan insert ne cos ade org mcm pertikaikan tahap kebersihan insert ne ku pun mcm tak terjwb gak so nak minta pendpt sifu2 cd utk bantu ku jwb soalan kwn kita yg tak berapa phm akan kebersihan cd ne
dia tanya akma mcm bb poo so insert tu kita jirus2 ngan air yg banyakkan tp dia tanya lak tak berkuman ke cos insert tu dh serap poo ke insert tu (dia risau yg insert tu leh berkumpul kuman2 dr poo) pastu dia leh ckp dh la inser basuh ngan sabun yg sikit sgt mcm mana insert tu leh bebas dr kuman
so leh tak kwn2 yg pkar bercd help akma
mcm mana akma nak explain kat kwn kita ne
hope ade la yg sudi membantu yeee
Laughing Laughing

akma
Kenalan Baru

Posts : 238
Reputation : 0
Join date : 19/04/2009
Age : 33
Location : bATU cAVES

View user profile

Back to top Go down

Re: Insert mfiber

Post  HerniComel on Sat Jul 04, 2009 2:56 pm

akma..mmg mencabar minda soklan tuh...ku nak tolong pon tak brapa pandai tp leh la ku share sket2 yg ku tahu...cuba mu refer article bwh ni...

Baking soda, otherwise known as bicarbonate of soda, sodium bicarbonate, and, less commonly, saleratus, is a chemical salt with diverse practical uses. With a chemical formula of NaHCO3, baking soda is a white powder with crystalline grains. Although it can be produced by artificial means, in its natural form, baking soda is called nahcolite, taking its name from its chemical formula.

Baking soda is weakly alkaline. As such, it acts to neutralize acids and break down proteins. This quality accounts for its usefulness as a tenderizer and a leaven. Also, it is baking soda’s neutralizing action on acidic scent molecules that makes it an effective deodorizer. Added to the water when doing laundry, baking soda stabilizes the pH level, enhancing the detergent’s effectiveness. Baking soda may also be added to swimming pool water to balance the pH and keep the water clear.



Baca lebih lanjut di http://www.wisegeek.com/what-is-baking-soda.htm

so maknanya...mu leh jwb...

1. leh guna baking soda once a while tuk natural kan balik insert tu, stabilkan ph dan bersihkan dr sisa2 protein yg terkumpul.

2. rendam air panas pon leh matikan kuman (mcm kita sterilize botol susu gak kan)

3. pasal guna sabun sket tuh ku konpius sbenarnya...tanya kwnmu, kenapa nak guna sket lak...gunakan lah dgn kadar berpatutan...mcm ku sendiri mmg ku guna ikut sukatan

ku guna pureen HAD sbb so far xbyk jenama sabun yg betul2 free dr pelembut, pemutih dan pewangi...puren HAD nih sifat dia neutral, maksudku xmengandungi bahan2 tu sbb tu dia sesuai tuk kulit bb yg sensitif...kiranya dah jd sabun utama kt umah ku lah tuk membasuh...

dulu ku guna khas tuk basuh brg baby je tp skrg ku mmg guna spenuhnya tuk seme pakaian...remeh la pulok nak guna sabun asing2...walopon pricey sket..tp ku rasa tahan lama ku guna sbb skop dia pon kocik je hehe (ku bukan promoter brg ni yeee)...lagi satu ku guna sabun nih sbb sayang CD nyerr pasal hahaha! sanggup wehhhh janji CD ku bertahan lama tongue Razz Very Happy

hehe pnjg lak mak ngarut tp gitu arr lebih kurg serba sikit kot2 mu rasa nak pakai lah jwpn ku tuh ngeh3... lol! lol! lol!

HerniComel
Moderator

Posts : 191
Reputation : 0
Join date : 19/04/2009
Age : 35
Location : gombak, kl

View user profile http://dmostsantai.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Insert mfiber

Post  akma on Mon Jul 06, 2009 5:46 pm

THANKS HERNI 4 THE INFO
AKN KU CUBA STORY MORY KAT KWN KITA TU

akma
Kenalan Baru

Posts : 238
Reputation : 0
Join date : 19/04/2009
Age : 33
Location : bATU cAVES

View user profile

Back to top Go down

Re: Insert mfiber

Post  nik-mm on Thu Jul 09, 2009 2:25 am

akma, dah betul dah apa herni cakap..ku baru ajar budak tadi pasal acid and alkali..
acid + alkali ---> salt + water

maksudnya bile acid (buangan kat insert) + alkali (Soda bikabonat) ---> berlaku peneutralan pada insert..

sama je kalo pakai sabun, sabun bersifat alkali guna banyak atau sikit tetap akan meneutralkan keasidan pada insert..hehehe.. sekadar berkongsi mengikut apa yg slalu ku praktikkan..[u]

nik-mm
Kenalan Baru

Posts : 296
Reputation : 1
Join date : 21/04/2009
Age : 32
Location : klang, selangor.

View user profile http://www.nik-kingsyah.blogspot.com.my

Back to top Go down

Re: Insert mfiber

Post  HerniComel on Fri Jul 10, 2009 2:03 am

tuuuu dia~! cekgu sains dah bukak kitab...tabek spring sket...toing2! Razz lol! lol! lol!

HerniComel
Moderator

Posts : 191
Reputation : 0
Join date : 19/04/2009
Age : 35
Location : gombak, kl

View user profile http://dmostsantai.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Insert mfiber

Post  mamababy on Fri Jul 10, 2009 3:12 pm

oo klu rendam ngn air panas..resapan insert makin power ye? ku nk cuba lah..
ku klu hri ujan mmg ku akan pakaikan DD kt anakku bila tdo mlm..coz c'firm akn bcor klu guna CD..pnh skali tu dr kul 10.30mlm-7.00pg 3x ku trpksa tukar CD gara2 bocor..yelah ujan2 kn sejuk..so byk la kali la dia pee..haduii..korg da xprob cmni? sori lari topik lak.. lol!

mamababy
Kenalan Baru

Posts : 44
Reputation : 0
Join date : 20/05/2009
Age : 33
Location : atas kerusi..

View user profile

Back to top Go down

Re: Insert mfiber

Post  dhamiraqistina on Fri Jul 10, 2009 11:39 pm

mamababy wrote:oo klu rendam ngn air panas..resapan insert makin power ye? ku nk cuba lah..
ku klu hri ujan mmg ku akan pakaikan DD kt anakku bila tdo mlm..coz c'firm akn bcor klu guna CD..pnh skali tu dr kul 10.30mlm-7.00pg 3x ku trpksa tukar CD gara2 bocor..yelah ujan2 kn sejuk..so byk la kali la dia pee..haduii..korg da xprob cmni? sori lari topik lak.. lol!

perkara ni akan terjadi pd ku bila ku dgn keadaan mamai2 taik mata selepet tu nk tkr CD anku di tgh mlm yg hening ketika mimpikn abg jep mmg akan jd kebocoran cmni..
sbb nye...ku dgn xsabar nye...nk smbung mimpi semula...
so ku pakaikn ala kadar je..
tnpa memerhatikn adakah CD tu dh suit betul ngn peha anku...mklumla..peha ayam serama...blom lg jd peha ayam israel... bounce
wakakakak..... Twisted Evil

dhamiraqistina
Kenalan Baru

Posts : 209
Reputation : 0
Join date : 21/04/2009
Age : 31
Location : klang, selangor

View user profile http://cintakusayangmu.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Insert mfiber

Post  luvhaziq on Sat Jul 11, 2009 12:06 am

nik-mm wrote:akma, dah betul dah apa herni cakap..ku baru ajar budak tadi pasal acid and alkali..
acid + alkali ---> salt + water

maksudnya bile acid (buangan kat insert) + alkali (Soda bikabonat) ---> berlaku peneutralan pada insert..

sama je kalo pakai sabun, sabun bersifat alkali guna banyak atau sikit tetap akan meneutralkan keasidan pada insert..hehehe.. sekadar berkongsi mengikut apa yg slalu ku praktikkan..[u]

caiyok caiyok tuan tanah kedaung ptt bg award kt cikgu kita ler sbb rungkaikan permasalahan nie.ku suka le mak orang kt sini sumer berilmu,beramal,berbakti cogan kata sekolah menengahku
bagi bunga arr kt ustazah herni n cikgu nik flower flower

luvhaziq
Kenalan Baru

Posts : 118
Reputation : 0
Join date : 18/04/2009
Age : 34
Location : kl<>jitra

View user profile http://luvhaziq.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Insert mfiber

Post  akma on Sat Jul 11, 2009 11:28 am

nik-mm wrote:akma, dah betul dah apa herni cakap..ku baru ajar budak tadi pasal acid and alkali..
acid + alkali ---> salt + water

maksudnya bile acid (buangan kat insert) + alkali (Soda bikabonat) ---> berlaku peneutralan pada insert..

sama je kalo pakai sabun, sabun bersifat alkali guna banyak atau sikit tetap akan meneutralkan keasidan pada insert..hehehe.. sekadar berkongsi mengikut apa yg slalu ku praktikkan..[u]

wahhhh tau la mu cigu
tp ape pun thanks for the info
memang berguna sgt2 info dr kwn2 di sini
muahhhhhhhhhhhhhhhhhhhh la utk korang

akma
Kenalan Baru

Posts : 238
Reputation : 0
Join date : 19/04/2009
Age : 33
Location : bATU cAVES

View user profile

Back to top Go down

Re: Insert mfiber

Post  mamababy on Sat Jul 11, 2009 2:54 pm

dhamiraqistina wrote:
mamababy wrote:oo klu rendam ngn air panas..resapan insert makin power ye? ku nk cuba lah..
ku klu hri ujan mmg ku akan pakaikan DD kt anakku bila tdo mlm..coz c'firm akn bcor klu guna CD..pnh skali tu dr kul 10.30mlm-7.00pg 3x ku trpksa tukar CD gara2 bocor..yelah ujan2 kn sejuk..so byk la kali la dia pee..haduii..korg da xprob cmni? sori lari topik lak.. lol!

perkara ni akan terjadi pd ku bila ku dgn keadaan mamai2 taik mata selepet tu nk tkr CD anku di tgh mlm yg hening ketika mimpikn abg jep mmg akan jd kebocoran cmni..
sbb nye...ku dgn xsabar nye...nk smbung mimpi semula...
so ku pakaikn ala kadar je..
tnpa memerhatikn adakah CD tu dh suit betul ngn peha anku...mklumla..peha ayam serama...blom lg jd peha ayam israel... bounce
wakakakak..... Twisted Evil

itu yg mmbuat ku kdg2 hangin hilang sabar tuh..smpai 3x trpksa bgn tkr..yelah tmbhan plak wt ms skrg anak sulungku still mnum FM..mn dengan bgun bncuh susu+tkr CD lgik..hadui..ngntuk giler g ofs esknya..

oo sbun bleh guna lebih skit ye time mmbsuh tu? ku prsan skrg CD& insertku cm still brbau ankku nya pee lah bila dh bsuh n keringkan..knape ye?..sbb jemur dkt tmpt xkena pnas ke?
ku biasanya jemur dlm umah on weekdays n by weekend je sidai kt luar bg kena pns..coz weekdays kn kja..klu sidai luar ujan nti ku jgak yg skit hati.. lol!

mamababy
Kenalan Baru

Posts : 44
Reputation : 0
Join date : 20/05/2009
Age : 33
Location : atas kerusi..

View user profile

Back to top Go down

Re: Insert mfiber

Post  nik-mm on Sun Jul 12, 2009 12:54 am

mamababy wrote:
dhamiraqistina wrote:
mamababy wrote:oo klu rendam ngn air panas..resapan insert makin power ye? ku nk cuba lah..
ku klu hri ujan mmg ku akan pakaikan DD kt anakku bila tdo mlm..coz c'firm akn bcor klu guna CD..pnh skali tu dr kul 10.30mlm-7.00pg 3x ku trpksa tukar CD gara2 bocor..yelah ujan2 kn sejuk..so byk la kali la dia pee..haduii..korg da xprob cmni? sori lari topik lak.. lol!

perkara ni akan terjadi pd ku bila ku dgn keadaan mamai2 taik mata selepet tu nk tkr CD anku di tgh mlm yg hening ketika mimpikn abg jep mmg akan jd kebocoran cmni..
sbb nye...ku dgn xsabar nye...nk smbung mimpi semula...
so ku pakaikn ala kadar je..
tnpa memerhatikn adakah CD tu dh suit betul ngn peha anku...mklumla..peha ayam serama...blom lg jd peha ayam israel... bounce
wakakakak..... Twisted Evil

itu yg mmbuat ku kdg2 hangin hilang sabar tuh..smpai 3x trpksa bgn tkr..yelah tmbhan plak wt ms skrg anak sulungku still mnum FM..mn dengan bgun bncuh susu+tkr CD lgik..hadui..ngntuk giler g ofs esknya..

oo sbun bleh guna lebih skit ye time mmbsuh tu? ku prsan skrg CD& insertku cm still brbau ankku nya pee lah bila dh bsuh n keringkan..knape ye?..sbb jemur dkt tmpt xkena pnas ke?
ku biasanya jemur dlm umah on weekdays n by weekend je sidai kt luar bg kena pns..coz weekdays kn kja..klu sidai luar ujan nti ku jgak yg skit hati.. lol!

kalo taknak masih bau lagi pee anak, kalo boleh sebelum di campak ke washing machine, bilas dulu insert tu biar sume bau hancing hilang..then boleh la di basuh macam biasa..

ku tak cube lagi siram ngan air panas..macam menaruk je..nak try la esok..

nik-mm
Kenalan Baru

Posts : 296
Reputation : 1
Join date : 21/04/2009
Age : 32
Location : klang, selangor.

View user profile http://www.nik-kingsyah.blogspot.com.my

Back to top Go down

Re: Insert mfiber

Post  nik-mm on Sun Jul 12, 2009 12:56 am

luvhaziq wrote:
nik-mm wrote:akma, dah betul dah apa herni cakap..ku baru ajar budak tadi pasal acid and alkali..
acid + alkali ---> salt + water

maksudnya bile acid (buangan kat insert) + alkali (Soda bikabonat) ---> berlaku peneutralan pada insert..

sama je kalo pakai sabun, sabun bersifat alkali guna banyak atau sikit tetap akan meneutralkan keasidan pada insert..hehehe.. sekadar berkongsi mengikut apa yg slalu ku praktikkan..[u]

caiyok caiyok tuan tanah kedaung ptt bg award kt cikgu kita ler sbb rungkaikan permasalahan nie.ku suka le mak orang kt sini sumer berilmu,beramal,berbakti cogan kata sekolah menengahku
bagi bunga arr kt ustazah herni n cikgu nik flower flower

ala luv, berkongsi je..kalo ade tersilap ampun banyak2.. tima kasih munge, nanti ku letak dalam bilik guru..

nik-mm
Kenalan Baru

Posts : 296
Reputation : 1
Join date : 21/04/2009
Age : 32
Location : klang, selangor.

View user profile http://www.nik-kingsyah.blogspot.com.my

Back to top Go down

Re: Insert mfiber

Post  nik-mm on Sun Jul 12, 2009 12:57 am

akma wrote:
nik-mm wrote:akma, dah betul dah apa herni cakap..ku baru ajar budak tadi pasal acid and alkali..
acid + alkali ---> salt + water

maksudnya bile acid (buangan kat insert) + alkali (Soda bikabonat) ---> berlaku peneutralan pada insert..

sama je kalo pakai sabun, sabun bersifat alkali guna banyak atau sikit tetap akan meneutralkan keasidan pada insert..hehehe.. sekadar berkongsi mengikut apa yg slalu ku praktikkan..[u]

wahhhh tau la mu cigu
tp ape pun thanks for the info
memang berguna sgt2 info dr kwn2 di sini
muahhhhhhhhhhhhhhhhhhhh la utk korang

akma, sharing is caring..luv u alls..

nik-mm
Kenalan Baru

Posts : 296
Reputation : 1
Join date : 21/04/2009
Age : 32
Location : klang, selangor.

View user profile http://www.nik-kingsyah.blogspot.com.my

Back to top Go down

Re: Insert mfiber

Post  Sponsored content Today at 10:35 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum