Log in

I forgot my password

Latest topics
» Medela Harmony
Tue Mar 05, 2013 3:45 pm by alliey.5241

» Medela PIS
Tue Mar 05, 2013 3:42 pm by alliey.5241

» Quinny Zapp
Tue Mar 05, 2013 3:36 pm by alliey.5241

» Testing tickers, Avatar,Signature Etc
Mon Dec 05, 2011 10:28 am by mrssyediz

» Selamat Datang!
Mon Dec 05, 2011 9:47 am by mrssyediz

» Aktiviti Penyusuan Susuibu sepanjang Bulan Julai 2011
Wed Jul 13, 2011 7:16 pm by Hayatie

» Salam kenal..
Wed Jul 13, 2011 7:13 pm by Hayatie

» Hai saya orang Baru
Mon Jun 20, 2011 2:00 pm by Hayatie

» oooouuuh~ terjumpa sudah!
Mon Jun 20, 2011 1:02 am by Hayatie

Cit Chat Cak

Solid food

View previous topic View next topic Go down

Solid food

Post  Hayatie on Fri Jul 03, 2009 9:08 pm

Salam kalian..

kalau kita nak buat rencah ikan bilis masuk dalam
bubur kan..ikan bilis tu perlu digoreng dulukan..sebelum dikisar. Nak
goreng tu nak goreng minyak cam biasa ker atau ada cara2 lain yang nak
digoreng eh... Rolling Eyes

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Solid food

Post  HerniComel on Fri Jul 03, 2009 9:25 pm

tha, kalu mu nak oreng dulu bole dn syarat pakai minyak zaitun la...minyak bese tak elok tuk bb...ku nye style lak ku tak goreng...ku sangai je atas kuali (tanpa minyak) sampai betul2 ok...then blend kasik halus

HerniComel
Moderator

Posts : 191
Reputation : 0
Join date : 19/04/2009
Age : 35
Location : gombak, kl

View user profile http://dmostsantai.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Solid food

Post  akma on Sat Jul 04, 2009 11:02 am

Hayatie wrote:Salam kalian..

kalau kita nak buat rencah ikan bilis masuk dalam
bubur kan..ikan bilis tu perlu digoreng dulukan..sebelum dikisar. Nak
goreng tu nak goreng minyak cam biasa ker atau ada cara2 lain yang nak
digoreng eh... Rolling Eyes

ne ku nak share la experince ku yg tak seberapa ne
kalau ku
ku wat mcm ne (betul kut cara ku)
bersihkan ikan bilis tu kalau leh kupik2 bg kecik or halus
keringkan dulu cos kalau basuh ikan kering tu lbt nak garing pastu kadang2 dh nak rentung tp stll tak garing 2 lg
so pd ku kena keringkan (jemur tengah panas pun tak pe beb lepas basuh tu tpo kena ingat la kat mana u all jemur tkt nnt kucing yg mkn ikan2 bilis tu)
lepas dh kering bru ku sangai or letak gak la minyak tp ku pakai minyak jagung cos ank ku kan slim so nak bg dia mcm berlemak tp lemak jagung hahahahaha (jahatkan ibu dia ank dh slim nak gak bg lemak)
lepas dh goreng n sejukkan pastu leh la tumbuk or blend pastu leh d simpan or terus letakkan dlm bubur ank anda
SELAMAT MENCUBA Razz Razz Very Happy Very Happy

akma
Kenalan Baru

Posts : 238
Reputation : 0
Join date : 19/04/2009
Age : 33
Location : bATU cAVES

View user profile

Back to top Go down

Re: Solid food

Post  nik-mm on Thu Jul 09, 2009 3:04 am

kalo ku pulak, ku beli ikan bilis yang paling kecik tu pastu sangai atas kuali..ke dalam kuali? pape je la..kejap je dah garing..kalo utk mikhail ku blend bersama2 bubur kalo muslim ku letak je dalam bubur dia..kadang2 kalo malas sgt nk tggu ikan bilis tu tersangai, lalu ku goreng secara lemah dan gemalai guna minyak carotino..boleh kot..

nik-mm
Kenalan Baru

Posts : 296
Reputation : 1
Join date : 21/04/2009
Age : 32
Location : klang, selangor.

View user profile http://www.nik-kingsyah.blogspot.com.my

Back to top Go down

Re: Solid food

Post  nik-mm on Thu Jul 09, 2009 3:06 am

satu lagi musykil nih..bubur utk mikhail, buleh ke kalo ku bekukan? tahan bape lama? cane nak cairkan..kene masak semula ke..

nik-mm
Kenalan Baru

Posts : 296
Reputation : 1
Join date : 21/04/2009
Age : 32
Location : klang, selangor.

View user profile http://www.nik-kingsyah.blogspot.com.my

Back to top Go down

Re: Solid food

Post  Hayatie on Thu Jul 09, 2009 10:55 am

oowwhh..ku dah buat..tapi ku salai sahaja ikan bilis itu..tapi ku lumur minyak cikit jer..takut tak jadi..tapi hari ini ku takmao buh minyak.. mmm...sedapp juga..ku pun makan sekali..Very Happy

nik..ku pernah bekukan bubur tu..tapi oleh kerana ku masak bubur+kentang..kentang tu jadi kenyal mcm getah apabila nak di cairkan...setelah dibeku. Mmg tak jadi halus sperti sebelum tu, kena blender skali lagi..lalu ku tak pernah bekukan..ku rasa sebab kentang itu. kalau bubur nasi je ok kot..cuba la try

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Solid food

Post  HerniComel on Fri Jul 10, 2009 1:58 am

dear fren, suka-suki nak share...tips nak bekukan solid food, make sure seme kandungan dibekukan secara berasingan...

contohnya, satu bekas carrot yg diblender, satu bekas kcg peas, satu bekas lain sayur bla2..kenapa? sebab ni penting nak pastikan kesegaran dan kandungan nutrien2 mknn nih terpelihara...

tuk bubur pula..bagiku, menurut pengalaman ku sendiri, amatlah tak elok nak dibekukan..nnt bubur nasi tuh tukar mcm kapas beb..dan susah nak melting balik...ku sendiri mkn pon rasa cam kunyah kapas huhu..tp kalau setakat letak fridge tuk satu hari punye kira ok lagik arrr...letak dlm freezer...better tak yah la kot huhu

Laughing

HerniComel
Moderator

Posts : 191
Reputation : 0
Join date : 19/04/2009
Age : 35
Location : gombak, kl

View user profile http://dmostsantai.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Solid food

Post  Hayatie on Fri Jul 10, 2009 1:03 pm

HerniComel wrote:dear fren, suka-suki nak share...tips nak bekukan solid food, make sure seme kandungan dibekukan secara berasingan...

contohnya, satu bekas carrot yg diblender, satu bekas kcg peas, satu bekas lain sayur bla2..kenapa? sebab ni penting nak pastikan kesegaran dan kandungan nutrien2 mknn nih terpelihara...

tuk bubur pula..bagiku, menurut pengalaman ku sendiri, amatlah tak elok nak dibekukan..nnt bubur nasi tuh tukar mcm kapas beb..dan susah nak melting balik...ku sendiri mkn pon rasa cam kunyah kapas huhu..tp kalau setakat letak fridge tuk satu hari punye kira ok lagik arrr...letak dlm freezer...better tak yah la kot huhu

Laughing

oo ye ler..baru ku tahu..bagus mu..kudoss to sifu solid food.. cheers

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Solid food

Post  luvhaziq on Fri Jul 10, 2009 11:46 pm

nak share sket le.ikutkata senior lady kt tmpat kerjaku,kalau nk goreng ikan bilis biar tanpa minyak.satu lg ikan bilis tue buang tulang halus2 yg lekat kt badan dia sbb tulang tue kadang2 xhancur bila diblend.bila lekat kt kerongkong baby,baby akan batuk berterusan jer.ku amalkan jugak ler,time ku rajin,kalau x ku belasah goreng camtue je.lg satu rendam lama sket ikan bilis tue sbb nk hilangkan masin pd ikan tue. Very Happy

luvhaziq
Kenalan Baru

Posts : 118
Reputation : 0
Join date : 18/04/2009
Age : 34
Location : kl<>jitra

View user profile http://luvhaziq.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Solid food

Post  zaza on Tue Jul 14, 2009 2:16 pm

macamana pulak kalau campurkan susu ibu dgn bubur tuh? ok ke..ku tak penah lagi buat bubur untuk fina..tak cukup masa. bagi nestum aje..tapi stok ebm banyak lagi dlm freez..rasa2 nak campur je dgn nestum tu kira ok tak? tolong kawan2, bagi pendapat kalian..

zaza
Kenalan Baru

Posts : 11
Reputation : 0
Join date : 28/04/2009
Age : 34
Location : putrajaya

View user profile

Back to top Go down

Re: Solid food

Post  akma on Thu Jul 16, 2009 11:17 am

zaza wrote:macamana pulak kalau campurkan susu ibu dgn bubur tuh? ok ke..ku tak penah lagi buat bubur untuk fina..tak cukup masa. bagi nestum aje..tapi stok ebm banyak lagi dlm freez..rasa2 nak campur je dgn nestum tu kira ok tak? tolong kawan2, bagi pendapat kalian..

salam zaza
ne nak campur susu ibu ngan nestum ke
ku tak pernah wat lak
biasa SI ngan bubur nasi ade la
ngan nestum tak pernah lak cuba

akma
Kenalan Baru

Posts : 238
Reputation : 0
Join date : 19/04/2009
Age : 33
Location : bATU cAVES

View user profile

Back to top Go down

Re: Solid food

Post  nik-mm on Thu Jul 16, 2009 11:48 pm

Hayatie wrote:
HerniComel wrote:dear fren, suka-suki nak share...tips nak bekukan solid food, make sure seme kandungan dibekukan secara berasingan...

contohnya, satu bekas carrot yg diblender, satu bekas kcg peas, satu bekas lain sayur bla2..kenapa? sebab ni penting nak pastikan kesegaran dan kandungan nutrien2 mknn nih terpelihara...

tuk bubur pula..bagiku, menurut pengalaman ku sendiri, amatlah tak elok nak dibekukan..nnt bubur nasi tuh tukar mcm kapas beb..dan susah nak melting balik...ku sendiri mkn pon rasa cam kunyah kapas huhu..tp kalau setakat letak fridge tuk satu hari punye kira ok lagik arrr...letak dlm freezer...better tak yah la kot huhu

Laughing

oo ye ler..baru ku tahu..bagus mu..kudoss to sifu solid food.. cheers

ku pun sama..tenkiu..tenkiu..
pasni dh kene bagi yg fresh la..nampak sangat ku ni malas..

nik-mm
Kenalan Baru

Posts : 296
Reputation : 1
Join date : 21/04/2009
Age : 32
Location : klang, selangor.

View user profile http://www.nik-kingsyah.blogspot.com.my

Back to top Go down

Re: Solid food

Post  nik-mm on Thu Jul 16, 2009 11:54 pm

akma wrote:
zaza wrote:macamana pulak kalau campurkan susu ibu dgn bubur tuh? ok ke..ku tak penah lagi buat bubur untuk fina..tak cukup masa. bagi nestum aje..tapi stok ebm banyak lagi dlm freez..rasa2 nak campur je dgn nestum tu kira ok tak? tolong kawan2, bagi pendapat kalian..

salam zaza
ne nak campur susu ibu ngan nestum ke
ku tak pernah wat lak
biasa SI ngan bubur nasi ade la
ngan nestum tak pernah lak cuba

zaza, boleh campor SI ngan nestum..ku penah wat..hehe..mikhail bantai je..

nik-mm
Kenalan Baru

Posts : 296
Reputation : 1
Join date : 21/04/2009
Age : 32
Location : klang, selangor.

View user profile http://www.nik-kingsyah.blogspot.com.my

Back to top Go down

Re: Solid food

Post  umi_nisa on Tue Jul 21, 2009 9:55 am

HerniComel wrote:dear fren, suka-suki nak share...tips nak bekukan solid food, make sure seme kandungan dibekukan secara berasingan...

contohnya, satu bekas carrot yg diblender, satu bekas kcg peas, satu bekas lain sayur bla2..kenapa? sebab ni penting nak pastikan kesegaran dan kandungan nutrien2 mknn nih terpelihara...

tuk bubur pula..bagiku, menurut pengalaman ku sendiri, amatlah tak elok nak dibekukan..nnt bubur nasi tuh tukar mcm kapas beb..dan susah nak melting balik...ku sendiri mkn pon rasa cam kunyah kapas huhu..tp kalau setakat letak fridge tuk satu hari punye kira ok lagik arrr...letak dlm freezer...better tak yah la kot huhu

Laughing

ooo..mcm kapas ye..last week nisa try bekukan bubur dlm bekas dadih.ingtkan nak wat 1 bekas tuk 1 hari.pastu cairkan n masak balik..sebelum tu tumis dulu tapi xtau pulak dia jadi kapas..tak try pulak..nnt balik nisa try rase ye...

umi_nisa
Kenalan Baru

Posts : 57
Reputation : 0
Join date : 18/05/2009
Age : 32
Location : Batu Caves

View user profile

Back to top Go down

Re: Solid food

Post  HerniComel on Wed Jul 22, 2009 2:30 am

luv, tul lah tu..ku pon kalo handle ikan bilis mcm tu gak...mamaku sendiri ajar cam tuh, tp mmg leceh sket lah..kalo skali buat terus buat lebih sket...kalo Iman dah tak selera ku pon apa lagi...sesedap rasa mengenakkan lagi masakan ku menggunakan serbuk ikan bilis tersebut muahahaa...senang tak yah tumbuk bagai ekeke...

kalianss, dulu memula kenalkan Iman ngan solid food ku mmg buat bubur kosong cmpur SI dulu...kira tips lah takot bb terkejut tetiba rasa len mcm...so bila letak SI tuh still ada rasa SI kita tak lah janggal sgt..

bab SI+nestum nih...tak silap ku masa sgm dah bbrpa kali ada selit pasal ni...just nak share sama2 alang2 teringat nih...nestum tuh mmg senang handle tp sbenarnya nestum pon mengandungi kandungan susu lembu, adik beradik fm...so ku personally mmg tak vote lah nestum pas tahu pasal tuh..

plus nestum mmg dibuat dgn ada rasa manis sket tuk menarik minat dan rasa pada bayi..kalo tawar 'hebe' sure tak sedap so nnt susah lak nak laku bila jual...try lah cek betul2 kandungan nestum pada tin tuh...then search ingredients dia kt tenet, nanti leh kita share sama2...masa sgm Purple aka misah ada share pasal ni...hehehe just my 2cents.. Laughing

HerniComel
Moderator

Posts : 191
Reputation : 0
Join date : 19/04/2009
Age : 35
Location : gombak, kl

View user profile http://dmostsantai.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Solid food

Post  Hayatie on Fri Jul 24, 2009 7:02 pm

kalian..ku takut nak letak ikan bilis dah...hari tu ku buat 2 hari berturut2,sedap memang sedap, azri pun nampak mcm selera. Sudahnya azriku tak berak 3 hari weh..aku lak yang cuak...

skang ni azri dah takmo mamam bubur nasi+kentang lagi. Skang die nak kentang jer. so aku buat la kentang+brocoli+carrot+kdg2 letak ayam atau ikan skit So far azri ku suke jer ok ker makan kentang je ni ,,dah giler kentang ni,.hoho

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Solid food

Post  HerniComel on Sat Jul 25, 2009 1:15 am

Razz iman ku dah ada geng antu kentang wakaka lol!

taste anak2 zaman skrg memang tinggi hoho cheers

HerniComel
Moderator

Posts : 191
Reputation : 0
Join date : 19/04/2009
Age : 35
Location : gombak, kl

View user profile http://dmostsantai.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Solid food

Post  akma on Sat Jul 25, 2009 1:38 pm

kentang hahahahahah leh geng gak la beb ank2 ku pun hantu kentang cheers cheers cheers

akma
Kenalan Baru

Posts : 238
Reputation : 0
Join date : 19/04/2009
Age : 33
Location : bATU cAVES

View user profile

Back to top Go down

geng giler kentang

Post  Hayatie on Thu Jul 30, 2009 3:33 am

haha...series, memang aku masak kentang jer..tapi aku nak buat ala2 gravy yang macam KFC tu..tapi xyah ar letak perasa ker garam ker..saper tahu..huhu

pssst: makan kentang jer ker takpa kah...orang tua2 kata, dak2 makan kentang byk2, angin, nanti kembung....ye kah? ker kata orang tua2 je

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Solid food

Post  HerniComel on Thu Jul 30, 2009 8:47 pm

alhmdlh tha..takat ni iman manjang mkn kntg xde lak angin...dlm sbulan skali 2 je mkn nasi...selebihnya..kntg cmpur carrot, cmpur kcg peas lah..sawi lah..ikan bla2...xdelak angin...
xtahulah kot kalo ikut lain badan lain...hehe Very Happy

HerniComel
Moderator

Posts : 191
Reputation : 0
Join date : 19/04/2009
Age : 35
Location : gombak, kl

View user profile http://dmostsantai.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Solid food

Post  Hayatie on Wed Aug 05, 2009 12:28 pm

HerniComel wrote:alhmdlh tha..takat ni iman manjang mkn kntg xde lak angin...dlm sbulan skali 2 je mkn nasi...selebihnya..kntg cmpur carrot, cmpur kcg peas lah..sawi lah..ikan bla2...xdelak angin...
xtahulah kot kalo ikut lain badan lain...hehe Very Happy

oo..gitu yer...so tak risau ler aku masak kentang jer...ibuku lak kata, letak lah nasi, baru padu sikit..adoi, dah byk kali ku katakan kentang dan nasi tu kategori yang sama jer, karbohidrat...tapi die tetap kata masuk nasi gak baru kenyang dan kuat sikit...kui kui

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Solid food

Post  norulhz on Thu Feb 11, 2010 10:15 am

KENTANG TAK LEH MAKAN DENGAN NASIK KE? GRAVY TUE KENTANG REBUS DAN DILENYEK2 KAN.. CAMPURKAN SUSU CAIR OR SUSU IBU DAN BUTTER.. LENYEK2 KAN..

SOS DIA TUE.. AIR REBUSAN AYAM + TEPUNG GAMDUM + ISI AYAM DAN KALAU NAK SEDAP LETAK KICAP OR LADA SULAH.. TAPI KALAU UNTUK BABY, LETAK KICAP LER SEBBA NAK BAGI COLOR COKLAT SIKIT...

norulhz
Kenalan Baru

Posts : 12
Reputation : 0
Join date : 23/10/2009
Age : 36
Location : KL

View user profile

Back to top Go down

Re: Solid food

Post  Hayatie on Fri Feb 12, 2010 12:43 pm

oo begitu kah norulhz...gravy tu kalau tak salah yang kuah/sos yang disiram atas kentang lenyek tu..begitu cara-caranya, nnt boleh cuba lah..hehe thanks

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Solid food

Post  norulhz on Fri Feb 12, 2010 2:08 pm

ITU RESEPI UNTUK BABY LAH.. TANPA LADA SULAH OR LADA HITAM... SESUAI UNTUK KANAK2 DAN BABY TANPA PERASA.. YANG BASIC2 AJER...

norulhz
Kenalan Baru

Posts : 12
Reputation : 0
Join date : 23/10/2009
Age : 36
Location : KL

View user profile

Back to top Go down

Re: Solid food

Post  Sponsored content Today at 10:36 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum