Log in

I forgot my password

Latest topics
» Medela Harmony
Tue Mar 05, 2013 3:45 pm by alliey.5241

» Medela PIS
Tue Mar 05, 2013 3:42 pm by alliey.5241

» Quinny Zapp
Tue Mar 05, 2013 3:36 pm by alliey.5241

» Testing tickers, Avatar,Signature Etc
Mon Dec 05, 2011 10:28 am by mrssyediz

» Selamat Datang!
Mon Dec 05, 2011 9:47 am by mrssyediz

» Aktiviti Penyusuan Susuibu sepanjang Bulan Julai 2011
Wed Jul 13, 2011 7:16 pm by Hayatie

» Salam kenal..
Wed Jul 13, 2011 7:13 pm by Hayatie

» Hai saya orang Baru
Mon Jun 20, 2011 2:00 pm by Hayatie

» oooouuuh~ terjumpa sudah!
Mon Jun 20, 2011 1:02 am by Hayatie

Cit Chat Cak

nak bwa EBM jalan jauh..

View previous topic View next topic Go down

nak bwa EBM jalan jauh..

Post  mamababy on Fri Jul 10, 2009 3:35 pm

hi kwan..
ku nk tya korg sume cmna ku nk bwk koleksi EBM jalan jauh?
mksudku cmni..nti ku akan brsalin & brpntng di kampung..
so mybe aku akan brada disana lbh kurang 2blan..
so cmna aku nk wak blk koleksi EBM ku nti spaya xrosak& cair dlm prjalanan?
katakanlah ku diberi rezki yg lebih dimana EBM mncecah puluhan botol&ratusan (InsyaAllah..amin..) nti cmna ku nk usung wak blk sume tu ye supaya xrosak?
klu ku letak dlm peti/tong cooler yg org letak ikan tu bleh ke?
sbb slalu klu letak ais dlm tu cm lmbat cair..cthnya, slalu ayahku guna utk letak hasil2 ikan2 dia bla g mncing spya ikan xbsuk..@ org akan guna utk letak stok ais time kndri kndara.
korg fhmkan peti yg ku mksudkan tu..ku xtau nk pgil pe peti tu..
ke klu letak dlm beg, beg pe yg ok utk jumlah yg byk tu?
maaf la pnjng lak soalan ku.. Laughing lol! lol!

mamababy
Kenalan Baru

Posts : 44
Reputation : 0
Join date : 20/05/2009
Age : 33
Location : atas kerusi..

View user profile

Back to top Go down

Re: nak bwa EBM jalan jauh..

Post  luvhaziq on Fri Jul 10, 2009 11:28 pm

wah...soalan nie gak berlegar2 di mindaku ini.bkan apa tanya siap2 le walau pn ku xmerancang nk menambah lg skang nie.sapa boleh jawab angkat kaki n tangan... flower

luvhaziq
Kenalan Baru

Posts : 118
Reputation : 0
Join date : 18/04/2009
Age : 34
Location : kl<>jitra

View user profile http://luvhaziq.blogspot.com

Back to top Go down

Re: nak bwa EBM jalan jauh..

Post  dhamiraqistina on Fri Jul 10, 2009 11:33 pm

sebelum ku pn mnjwab dgn panjang lebar..
ku nk tau gak..brape hari brape mlm jam perjlnn dr kampong ke umah mu itew???

ku rasa klu dh smpi beratus beriban EBM mu nnt...
mu pkila kotak ais kaler merah cm org wat knduri tu....mu msukn skali ais dlm tu...ais ketul yg besar tu...

ku rasa mnjelang nk smpi umah mu...EBM tu xcair kot..still selamat n diberkati.

dhamiraqistina
Kenalan Baru

Posts : 209
Reputation : 0
Join date : 21/04/2009
Age : 31
Location : klang, selangor

View user profile http://cintakusayangmu.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: nak bwa EBM jalan jauh..

Post  luvhaziq on Fri Jul 10, 2009 11:57 pm

dhamiraqistina wrote:sebelum ku pn mnjwab dgn panjang lebar..
ku nk tau gak..brape hari brape mlm jam perjlnn dr kampong ke umah mu itew???

ku rasa klu dh smpi beratus beriban EBM mu nnt...
mu pkila kotak ais kaler merah cm org wat knduri tu....mu msukn skali ais dlm tu...ais ketul yg besar tu...

ku rasa mnjelang nk smpi umah mu...EBM tu xcair kot..still selamat n diberkati.

tp ebm yang keras kong tue akan cair walau pn sket kan.still kena use within 24 hours sbb dikira dh dithaw kan.ku dulu terpaksa pulang awal sbb memikirkan nak wat stock b4 masuk keja.sayang oo cuti bersalin tue xabih lg dh blk kl. Crying or Very sad

luvhaziq
Kenalan Baru

Posts : 118
Reputation : 0
Join date : 18/04/2009
Age : 34
Location : kl<>jitra

View user profile http://luvhaziq.blogspot.com

Back to top Go down

Re: nak bwa EBM jalan jauh..

Post  Hayatie on Sat Jul 11, 2009 1:43 am

Wahh..tahniah mamababy..semangat itu penting..

Pada pendapatan ku..kene tengok dulu brapa byk stock ebm yang telah dikumpul. Kerana, jika stok ebm tu dah kira 'berpuluh-puluh' kan. tidak sesuai utk diletakkan dalam cooler bag. So cold storege container lebih sesuai. Dan size nya perlu lah bergantung pada kuantiti stok itu sendiri. Bukan apa, kita nak beli container yang ngam2 jer dgn EBM, tidak terlalu besar, bila besar sgt ruangnya, kesejukan lebih cepat bekurangan berbanding yang muat2 jer. Bila ruang jadi besar, chillers pun perlu lebih byk utk memaintain suhu die.

Container tu buleh beli yang pelbagai, ikut bajet, klu bajet ciput, beli yang polistrin putih, yang orang selalu letak ikan, dadih etc tu..tapi kene sealed keliling penutupnya. Kalau bajet lebih, beli la coleman container tu. Agak lebih mahal, tapi kesejukannya terjamin, (again, bergantung pada chiller apa yang digunakan). Caution jika nak guna ais. make sure ais tu jgn dilambakkan direct dgn botol2 EBM tu. Sure ais2 tu akan cair, dan merendam frozen2 itu skali. Dan EBM tu akan ter-thaw walaupun dlm keadaan yang sejuk. Lebih baik buat ais batu ketul dalam plastik ikat getah..kalau nak beli ais yang dah siap tu pun boleh, make sure masuk dalam plastik dulu. Lepas tu, letak towel pada bahagian bawah stok tu. Towel ni bertujuan untuk menyerap air batu yang cair (in case kalau plastik tu bocor). Tapi kalau dah gune container tu, memang perlu letak ais batu juga sbb chiller2 (brite ice, techni ice) tu tak cukup power nak sejukkan satu container besar tu. Chiller tu hanya boleh untuk ruang yang lebih kecil, seperti cooler bag.

ku kalau balik kg mmg akan bawa satu cooler beg besar (letak 5 frozen,7 fresh) dan chiller yang digunakan(2 ketul brite ice medium, 1 sheet techni ice tu(24 ketul). untuk 3 jam perjalanan (batu pahat-kajang), alhamdulillah, yang frozen stay frozen, yang fresh tu stay chill juga.

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: nak bwa EBM jalan jauh..

Post  mamababy on Sat Jul 11, 2009 12:51 pm

thanks kwn2 sume sudi mmberi jwpan kepada prsoalanku..cheers
oo peti coleman ye nm dia? Very Happy
a'a peti tu la ku mksudkan..o klu guna polistrin putih yg org slalu letak dadih tu pn bleh ye?
qis, prjalanan ku nti lebih kurang yatie gaks lebih kurang 3jam cmtu..
o kita xleh letak direct ais atas EBM ye..kena bungkus..thanks ye bgtau..
yatie mu beli kt ner cooler beg bsr tu?
mahal x?
coz ku tgok2 online yg saiz biasa pn dh over rm50..klu lgik bsr bpa rm agaknya tuh ye? Rolling Eyes
byk modal gak ye nk mulakan fully BF baby nih..
stakat nih ku dh sediakan BP, warmer, strilizer, bottle milik & BM strorage..cooler beg je blum da..
hope B ku mewah la nti ngn susu.. lol! lol!

mamababy
Kenalan Baru

Posts : 44
Reputation : 0
Join date : 20/05/2009
Age : 33
Location : atas kerusi..

View user profile

Back to top Go down

Re: nak bwa EBM jalan jauh..

Post  nik-mm on Sun Jul 12, 2009 1:16 am

jangan lupa letak garam kat ais tu..so suhu ais akan drop below zero degree celcius..sekadar utk perlahankan proses melting pada ice..

nik-mm
Kenalan Baru

Posts : 296
Reputation : 1
Join date : 21/04/2009
Age : 32
Location : klang, selangor.

View user profile http://www.nik-kingsyah.blogspot.com.my

Back to top Go down

Re: nak bwa EBM jalan jauh..

Post  mamababy on Sun Jul 12, 2009 11:36 am

nik-mm wrote:jangan lupa letak garam kat ais tu..so suhu ais akan drop below zero degree celcius..sekadar utk perlahankan proses melting pada ice..

oo kena letak garam ye..wah byk info brguna lah!!! cheers cheers
thanks ye nik!! cheers

mamababy
Kenalan Baru

Posts : 44
Reputation : 0
Join date : 20/05/2009
Age : 33
Location : atas kerusi..

View user profile

Back to top Go down

Re: nak bwa EBM jalan jauh..

Post  afne on Thu Aug 06, 2009 1:00 pm

insyaallah dlm masa 2-3 mggu ni afne akan deliver 2nd baby & berpantang di kg. paham2 je la bila dkt bln ramadhan tentu2 akan blk ke kl slps raya puasa. so dh berkira2 nk start buat stok ebm di kg nnti.

korg2 yg biasa membeli.. afne nk tanya skit, antara techni ice sheet (yg afne baca blh hold 4-6 bottles) & moms precious ice packs (yg ni tak sure) which one yg korg rasa lbh efektif utk digunakan bila travel? (for 2-3 hours punya journey).

afne
Kenalan Baru

Posts : 16
Reputation : 0
Join date : 01/06/2009
Age : 35
Location : Bangsar/Desa Petaling

View user profile http://noorafne.blogspot.com

Back to top Go down

Re: nak bwa EBM jalan jauh..

Post  Hayatie on Thu Aug 06, 2009 2:30 pm

afne wrote:insyaallah dlm masa 2-3 mggu ni afne akan deliver 2nd baby & berpantang di kg. paham2 je la bila dkt bln ramadhan tentu2 akan blk ke kl slps raya puasa. so dh berkira2 nk start buat stok ebm di kg nnti.

korg2 yg biasa membeli.. afne nk tanya skit, antara techni ice sheet (yg afne baca blh hold 4-6 bottles) & moms precious ice packs (yg ni tak sure) which one yg korg rasa lbh efektif utk digunakan bila travel? (for 2-3 hours punya journey).


ku guna techni ice dengan coleman briteman. MLO tak penah guna...sebab byk yang ku dengar kata MLO punya cepat cair. spt yang dah ku tulis di posting atas2 tu, selama ulang-alik batupahat-kajang, lebih kurang 3-4 jam perjalanan, ku hanya gune ice pack2 tersebut sahaja..tapi ni kes ebm yang tak brapa byk la...
kalau stock berpuluh, terpaksa gune coolerbox tuh, pastu kena letak ais batu...

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: nak bwa EBM jalan jauh..

Post  afne on Sat Aug 08, 2009 11:29 am

tq yatie sbb sudi membalas Smile

afne
Kenalan Baru

Posts : 16
Reputation : 0
Join date : 01/06/2009
Age : 35
Location : Bangsar/Desa Petaling

View user profile http://noorafne.blogspot.com

Back to top Go down

Re: nak bwa EBM jalan jauh..

Post  dhamiraqistina on Tue Aug 25, 2009 1:27 am

kak afne...
ni berdasarkn experience qis dok pikul ebm ulang alik medan-msia...

xde pn pki segala mcm ice tu..
qis ltk stok ebm tu dlm tupperware besar...
pastu balut dgn srt khbr setebal2nye....
pastu msuk dlm luggage...
smpi je umah tru msukn dlm freezer....
alhamdulillah xde lak cair...
maintain beku je....

dhamiraqistina
Kenalan Baru

Posts : 209
Reputation : 0
Join date : 21/04/2009
Age : 31
Location : klang, selangor

View user profile http://cintakusayangmu.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: nak bwa EBM jalan jauh..

Post  niznim on Wed Aug 26, 2009 1:14 pm

dhamiraqistina wrote:kak afne...
ni berdasarkn experience qis dok pikul ebm ulang alik medan-msia...

xde pn pki segala mcm ice tu..
qis ltk stok ebm tu dlm tupperware besar...
pastu balut dgn srt khbr setebal2nye....
pastu msuk dlm luggage...
smpi je umah tru msukn dlm freezer....
alhamdulillah xde lak cair...
maintain beku je....

Perjalanan tu ambik masa brp jam Qis? saya tgh survey2 cara nak wat balik frozen EBM raya ni, maybe amik masa 7-8 jam or more?? jgn la jam Crying or Very sad biasala rakyat kelate ghama di perantauan..he..he..Lum study lg kat mana2 forum ttg uruskan frozen EBM nih.Nanti ku roger2 bila free

niznim
Kenalan Baru

Posts : 4
Reputation : 0
Join date : 12/06/2009
Age : 40
Location : Bangi

View user profile http://niznim2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: nak bwa EBM jalan jauh..

Post  dhamiraqistina on Wed Aug 26, 2009 10:27 pm

niznim, perjlnn tu slalunye 45mnt je..
tp dgn check in lg..ond da way nk g airport lg..so t,bh tolak ader la dlm 5 jam...


dhamiraqistina
Kenalan Baru

Posts : 209
Reputation : 0
Join date : 21/04/2009
Age : 31
Location : klang, selangor

View user profile http://cintakusayangmu.blogspot.com/

Back to top Go down

Tolong!!

Post  sakura4880 on Sat Sep 04, 2010 10:46 pm

Salam semua,

sakura skrg ni tgh pantang and stok ebm dah membuak dlm peti ais mak tu..dah hbs pantang baru balik kl..ni la masalahnya..camne nk bwk stok EBM byk2 tu balik kl?perjalanan amik masa dlm 8 jam..sayang plak kalo nak buang je EBM byk2 tu...pls help!! Rolling Eyes

sakura4880
Kenalan Baru

Posts : 3
Reputation : 0
Join date : 03/09/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: nak bwa EBM jalan jauh..

Post  Hayatie on Sat Sep 04, 2010 11:13 pm

sakura4880 wrote:Salam semua,

sakura skrg ni tgh pantang and stok ebm dah membuak dlm peti ais mak tu..dah hbs pantang baru balik kl..ni la masalahnya..camne nk bwk stok EBM byk2 tu balik kl?perjalanan amik masa dlm 8 jam..sayang plak kalo nak buang je EBM byk2 tu...pls help!! Rolling Eyes

Salam sakura,..

Jangan risau, takda masalah sebenarnya untuk memindahkan ebm beku. Sakura perlukan bekas hot/cold box atau klu nak yg lebih baik boleh beli coleman box tu.

Untuk step2 lanjut bagaimana nak membawa ebm beku tu, sakura boleh klik ke blog ibu ini untuk melihat bagaimana dia membawa EBM2 dari kluang ke Penang.

http://izzahazfar.blogspot.com/2009/11/kisah-transfer-susu-dari-kluang-ke.html

dan juga yang ini:

http://izzahazfar.blogspot.com/2009/11/medela-freestylecoolerbox-coleman.html

Wink

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: nak bwa EBM jalan jauh..

Post  sakura4880 on Sat Sep 04, 2010 11:37 pm

tq hayatie for the info..insyaAllah akan digunakan nanti..tp nak pujuk hubby beli coleman tu..hehehe.. Rolling Eyes ..susah gak tu..

sakura4880
Kenalan Baru

Posts : 3
Reputation : 0
Join date : 03/09/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: nak bwa EBM jalan jauh..

Post  Hayatie on Sat Sep 04, 2010 11:41 pm

kalau nak guna polisterin box yang putih tu pun boleh juga. Lagi murah. Letak kain keliling, atas bawah, pastu letak dengan ice pack skali..kemudian balut lagi dengan kain. Kalau saya, sy suke guna napkin tu. Letak byk2 dlm box tu supaya sejuk tu tak dpt terserap keluar. lepas tu seal box tu dengan selotep ke.hihi..insyallah..

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: nak bwa EBM jalan jauh..

Post  Sponsored content Today at 10:33 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum