Log in

I forgot my password

Latest topics
» Medela Harmony
Tue Mar 05, 2013 3:45 pm by alliey.5241

» Medela PIS
Tue Mar 05, 2013 3:42 pm by alliey.5241

» Quinny Zapp
Tue Mar 05, 2013 3:36 pm by alliey.5241

» Testing tickers, Avatar,Signature Etc
Mon Dec 05, 2011 10:28 am by mrssyediz

» Selamat Datang!
Mon Dec 05, 2011 9:47 am by mrssyediz

» Aktiviti Penyusuan Susuibu sepanjang Bulan Julai 2011
Wed Jul 13, 2011 7:16 pm by Hayatie

» Salam kenal..
Wed Jul 13, 2011 7:13 pm by Hayatie

» Hai saya orang Baru
Mon Jun 20, 2011 2:00 pm by Hayatie

» oooouuuh~ terjumpa sudah!
Mon Jun 20, 2011 1:02 am by Hayatie

Cit Chat Cak

Menu solid food untuk sicomel anda

View previous topic View next topic Go down

Menu solid food untuk sicomel anda

Post  Hayatie on Tue Sep 01, 2009 10:33 am

Hihi Very Happy

Jom share menu apa yang korang masak untuk sicomel kalians setiap hari..malasler nak browse2 dekat tenet...ekeke adeh! bulehkah..(sebab bukan interest, tu yang maleh nak surf tu..huhu) Mane tahu leh cilok2 resepi korangs...janji senang,mudah nak buat...huhu!

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menu solid food untuk sicomel anda

Post  niznim on Tue Sep 01, 2009 3:53 pm

Ku nak tgk gak resepi kwn2 sbb anak 1st tak masak pun, bg nestum jer.Pastu bbsitter dia yg masak.Kalau ummi masak dia takmo..huhu..tak kreatif lah ummi ni + M..huhu..tp anak 2nd ni nak rajin2kan diri masak sendiri dah cam BF gakla. Anak 1st fail ank 2nd ni nak usaha sedaya mungkin. Bb ku dah 5bln++ & dah ada tanda2 nak mkn sgt. Kalau time bukak posa tu direnung2nya mknn, meleleh2 air liur..kekeke..smlm menjerit2 tanak baring,last2 ku suap kurma sket, sakan dia menghisap. Nampaknya dah boleh bg mknn dah ni. Ingat nak bg tepat 6bln bbrp minggu lg.Br suh abah beli blender Very Happy Rasanya baru je lahirkan dia, dah nak makan dah ya Laughing

niznim
Kenalan Baru

Posts : 4
Reputation : 0
Join date : 12/06/2009
Age : 40
Location : Bangi

View user profile http://niznim2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menu solid food untuk sicomel anda

Post  nik-mm on Wed Sep 02, 2009 2:08 am

ku pun malas gakk..

tapi ada 1 resepi nak berkongsi nih..

nasi lembik ngan sup.
ni skang faberet hero2 ku..

gane nak wat?

masak nasi lembik..masak air nasi mcm biasa tapi guna air yang sangat banyak..bila nasi dah lembik tu..slalu la kacau2 ngan senduk..tapi kalo +M (bak kata kak niznim) guna rice cooker la..jgn lupa air msti banyak..
nnati bila nasi tu masak, dia akan lembik dan melekat antara satu sama lain..

utk sup, buat je apa2 sup..budak2 ni suka sup yang ku letak kakas kasar (opps! macam rempah yang nak wat sup tu..sup bunjut pon blh gak kot)..kalo guna daging, daging ti hiris nipis2 halus2..sama gak ayam pun..+++ sayur2 cam karet, salero or babycorn or mushroom..

cara nak makan..
sendukkan nasi lembik dalam mangkuk. letak la sup..dan boleh di suao pada anak. sambil2 tu. ibunya pun ngap sama..kenyang..burp!!!

nik-mm
Kenalan Baru

Posts : 296
Reputation : 1
Join date : 21/04/2009
Age : 32
Location : klang, selangor.

View user profile http://www.nik-kingsyah.blogspot.com.my

Back to top Go down

Re: Menu solid food untuk sicomel anda

Post  nik-mm on Wed Sep 02, 2009 2:09 am

jom..tepek resepi masing2..tuan tanah meroyan nak masak tu.. tongue

nik-mm
Kenalan Baru

Posts : 296
Reputation : 1
Join date : 21/04/2009
Age : 32
Location : klang, selangor.

View user profile http://www.nik-kingsyah.blogspot.com.my

Back to top Go down

Re: Menu solid food untuk sicomel anda

Post  dania on Fri Dec 18, 2009 1:59 pm

Dania baru 2 minggu mkn solid food. Minggu yg pertama ku masak nasi+ubi kentang dan blend masuk dlm bekas dadih. Ini makannya utk seminggu, kubuat begitu sbb ku bekerja xde masa nk masak hari2. Ku simpan dan ltk kt freezer. Bila nk mkn baru panaskan dlm warmer.Lgpun baby usia 6 bln x mkn byk. Klu hari2 msk ckit membazir gas dan tenaga. Huuuuu.. lain org lain cara. Ini hanya perkongsian.

Minggu kedua, kumasak nasi, carrot dan labu. Masak asing. Carrot dan labu ku buat puri. Asingkan ketiga2 makanan tersebut dan simpan dlm bekas dadih. Bila nk htr kermh bbsitter ku campurkan antara nasi dgn carrot atau nasi dgn labu. Xdelah anak jemu.

dania
Kenalan Baru

Posts : 4
Reputation : 0
Join date : 12/09/2009
Age : 36

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu solid food untuk sicomel anda

Post  norulhz on Thu Feb 11, 2010 9:48 am

anak nurul dah 3 minggu makan.. mula2 buat bubur dgn campur 1 sayur jer.. kemiduan barulah combined kan.. macam bubur + labu + kurma.. tiap2 ari sekarang campur kurma or kesmis... baru beli slow cooker.. sebelum nie.. beras tue blend so sekejap jer lah masaknta...

norulhz
Kenalan Baru

Posts : 12
Reputation : 0
Join date : 23/10/2009
Age : 36
Location : KL

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu solid food untuk sicomel anda

Post  Sponsored content Today at 2:49 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum