Log in

I forgot my password

Latest topics
» Medela Harmony
Tue Mar 05, 2013 3:45 pm by alliey.5241

» Medela PIS
Tue Mar 05, 2013 3:42 pm by alliey.5241

» Quinny Zapp
Tue Mar 05, 2013 3:36 pm by alliey.5241

» Testing tickers, Avatar,Signature Etc
Mon Dec 05, 2011 10:28 am by mrssyediz

» Selamat Datang!
Mon Dec 05, 2011 9:47 am by mrssyediz

» Aktiviti Penyusuan Susuibu sepanjang Bulan Julai 2011
Wed Jul 13, 2011 7:16 pm by Hayatie

» Salam kenal..
Wed Jul 13, 2011 7:13 pm by Hayatie

» Hai saya orang Baru
Mon Jun 20, 2011 2:00 pm by Hayatie

» oooouuuh~ terjumpa sudah!
Mon Jun 20, 2011 1:02 am by Hayatie

Cit Chat Cak

salam, saya newbie... sila tunjuk ajar.... huhuhu

View previous topic View next topic Go down

salam, saya newbie... sila tunjuk ajar.... huhuhu

Post  jajagary on Mon Feb 01, 2010 2:27 am

salam semua,

saya nak join forum nie sebab saya akan try relactation 4 my 9mths old princess... memang mcm da lewat kan? tp saya xpuas ati selagi saya xcuba... with no support 4m family n hubby agak mencabar... saya baru nk beli pump insyaallah 2-3 ari lagi sampai la spectra 3 saya tu n boleyla saya start pumping...

susu mmg da xde... tp sejak saya minum soya milelia tetiba sambil saya baca berkenaan BF n EP di internet breast saya mcm pedih @ tegang (betulke term pedih nie? huhuhu lebih kurang laa...) rasanyer itu LDR...

2-3 ari lepas tu ada cecair jernih terbit skt... itu yg membuat saya yakin yg saya masih boley relactation. skg saya amek domperidone... dgn harapan saya akan berjaya EP if not BF (si kecik mmg da reject breast abis abisan... hope dia nk la susu saya kalau ada nanti)

so, saya join kerana nk tambah ilmu berkenaan EP n mengharapkan support dr mummy2 yg spt saya....

do pray for me... (^^)

lol!

jajagary mummy to sweet princess mia arissa April 27 2009

jajagary
Kenalan Baru

Posts : 1
Reputation : 0
Join date : 01/02/2010
Age : 32
Location : kl

View user profile http://splurgesteal.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: salam, saya newbie... sila tunjuk ajar.... huhuhu

Post  Hayatie on Thu Feb 04, 2010 2:27 am

Salam jajagary..

Mekasih kerana sudi ke forum nih..tapi forum ni sunyi termasuklah tuan tanahnya sekali..ahaks!

Jaja, all the best untuk usaha ini. Perlu diingat relaktasi ini perlukan mental yang sangat kuat dan kesabaran yang sangat tinggi. Hanya yang betul2 cekal sahaja yang akan dapat melihat hasilnya..

Maybe jaja boleh baca true story pasal relactation kat sini http://xclusivelyxpressing.forumotion.com/pengeluaran-susu-f5/relactation-story-t88.htm#2045

sedikit tips untuk permulaan, breast perlu dirangsang (by pumping) setiap 2 jam sekali dengan konsisten dan disiplin... dont expect to get 2-3 oz within a week..in fact from previous experience dari mereka-mereka yg telah mencuba utk relaktasi paling tinggi mereka dapat dalam masa sebulan dari 0.5-1 oz..tapi jika kita sabar, insyallah..

As you go along..you are always welcome to seek motivation, support or any tips from me ..saya cuba membantu mana yang termampu

*Maybe ada yang telah experience relaktasi ni nanti boleh share story ker..

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: salam, saya newbie... sila tunjuk ajar.... huhuhu

Post  asofa on Thu Mar 18, 2010 2:24 pm

Assalamualaikum..
sy org baru dr putrajaya, nyusukn anak usia 3 bln..byk nk blaja lg drp senior2...
tengkiyu...

asofa
Kenalan Baru

Posts : 2
Reputation : 0
Join date : 18/03/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: salam, saya newbie... sila tunjuk ajar.... huhuhu

Post  julianashahri on Thu Mar 18, 2010 2:50 pm

Salam...

Saye org br kat sini Smile

N saye da start relaktasi dr bulan jan 2010.

Daripade titik2 saye pam 8x sehari until dpt paling byk 15oz sehari...

Skrg hasil pump merudum n rase fed up nk pump...

Tolong la bg saye semangat...

p/s : kalo pumping sessions slalu berubah time bley affect production SI ke?

julianashahri
Kenalan Baru

Posts : 2
Reputation : 0
Join date : 18/03/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: salam, saya newbie... sila tunjuk ajar.... huhuhu

Post  asofa on Thu Mar 18, 2010 3:00 pm

sy pn nk tnya soklan yg sama cm juliana..
hrp membantu..t.kasih

asofa
Kenalan Baru

Posts : 2
Reputation : 0
Join date : 18/03/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: salam, saya newbie... sila tunjuk ajar.... huhuhu

Post  Hayatie on Sun Mar 21, 2010 10:09 am

julianashahri wrote:Salam...

Saye org br kat sini Smile

N saye da start relaktasi dr bulan jan 2010.

Daripade titik2 saye pam 8x sehari until dpt paling byk 15oz sehari...

Skrg hasil pump merudum n rase fed up nk pump...

Tolong la bg saye semangat...

p/s : kalo pumping sessions slalu berubah time bley affect production SI ke?

wow, tahniah juliana, dari titik-titik boleh dapat sampai 15 oz...juliana, boleh tak share cerita bagaimana,dari bulan bila mula naik peningkatan tu, saya sgt kagum, sbb ramai yang telah datang kepada saya utk berelaktasi, tapi memang tidak berjaya, saya hanya mampu memberi sokongan dan nasihat, selebihnya mmg terpulang pada kekuatan individu itu juga,

Yes, fully pumping ni sangat strict, tiada istilah holiday, berehat-rehat ke etc..hatta pumping session mula berubah (lari-lari) sekali pun, later ia akan effect production. Sbb tu displin dan konsisten dari mula hingga akhir sangat penting....

Insyallah juliana, teruskan, anda dah buktikan dari zero, pernah dpt ke 15 oz...cuma biasalah, kita takkan terlepas dari perasaan letih, malas etc..


p/s: share cerita yer

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: salam, saya newbie... sila tunjuk ajar.... huhuhu

Post  Sponsored content Today at 2:48 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum