Log in

I forgot my password

Latest topics
» Medela Harmony
Tue Mar 05, 2013 3:45 pm by alliey.5241

» Medela PIS
Tue Mar 05, 2013 3:42 pm by alliey.5241

» Quinny Zapp
Tue Mar 05, 2013 3:36 pm by alliey.5241

» Testing tickers, Avatar,Signature Etc
Mon Dec 05, 2011 10:28 am by mrssyediz

» Selamat Datang!
Mon Dec 05, 2011 9:47 am by mrssyediz

» Aktiviti Penyusuan Susuibu sepanjang Bulan Julai 2011
Wed Jul 13, 2011 7:16 pm by Hayatie

» Salam kenal..
Wed Jul 13, 2011 7:13 pm by Hayatie

» Hai saya orang Baru
Mon Jun 20, 2011 2:00 pm by Hayatie

» oooouuuh~ terjumpa sudah!
Mon Jun 20, 2011 1:02 am by Hayatie

Cit Chat Cak

BLOCKED DUCT

View previous topic View next topic Go down

BLOCKED DUCT

Post  amyshazz on Thu May 21, 2009 12:37 pm

Kawan2, mari kongsi apa yang korang buat if blocked duct melanda..

tips, petua di alu2kan...

amyshazz
Kenalan Baru

Posts : 94
Reputation : 0
Join date : 11/05/2009
Age : 34
Location : Kuala Lumpur

View user profile http://mylilaida.blogspot.com

Back to top Go down

Re: BLOCKED DUCT

Post  Hayatie on Tue Jun 30, 2009 11:28 am

amyshazz wrote:Kawan2, mari kongsi apa yang korang buat if blocked duct melanda..

tips, petua di alu2kan...

ecahh..cuba ko cite kan pengalaman ko terkena blocked duct dulu tu...macammana die start..ape rasa nya...puncanya...dan solution die....

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: BLOCKED DUCT

Post  amyshazz on Tue Jun 30, 2009 11:38 am

melekat la nama aku ecah sabar jer...punca ntah le aku pun tak sure la...maybe masa BF anak aku baring kot duct aku tertindih so lead la kot tu block duct...
macam mana rasanye hmm sakit, bisa 1st time kena bahagian tepi ok lagi ku leh rendam dlm air suam B aku and xpress pastu OK settle..
kali ke 2 aku kena bahagian atas camne nak rendam...hmm tuam semua tak jalan...skin dah merah, demam, dah jd masititis g clinic doc kasi antibiotik advise x bf effected side..tp ku yer kan jer balik ku kasi gak anak aku dah bengang sebab suck x kuar sumbat ...seksa gila masa nie....tuam gak, last2 aku msg kuat sikit la n hand xpress mmg sakit tp ku telan la....baru la OK...4hari aku MC ....


amyshazz
Kenalan Baru

Posts : 94
Reputation : 0
Join date : 11/05/2009
Age : 34
Location : Kuala Lumpur

View user profile http://mylilaida.blogspot.com

Back to top Go down

Re: BLOCKED DUCT

Post  Hayatie on Tue Jun 30, 2009 3:51 pm

oo...nasib ko tak kene pi spital wat operate tu yer..ape yer nama tu..dr iranian tu cakap 'aspritation'..nnti ku godek2..kene tahu gak pasal ni..pasal kebanyakan BF moms mesti eksperien mende ni..aku lak tak tahu camana ghupenya.rasanya..tak tahu camana nak advice orang...

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: BLOCKED DUCT

Post  amyshazz on Tue Jun 30, 2009 3:56 pm

Hayatie wrote:oo...nasib ko tak kene pi spital wat operate tu yer..ape yer nama tu..dr iranian tu cakap 'aspritation'..nnti ku godek2..kene tahu gak pasal ni..pasal kebanyakan BF moms mesti eksperien mende ni..aku lak tak tahu camana ghupenya.rasanya..tak tahu camana nak advice orang...

hmm tak nak aku g spital lg horror nt ..oh tidak..tak yah ar ko pkir nak merasa seksa babe...bisa tu tak tahan...

amyshazz
Kenalan Baru

Posts : 94
Reputation : 0
Join date : 11/05/2009
Age : 34
Location : Kuala Lumpur

View user profile http://mylilaida.blogspot.com

Back to top Go down

Re: BLOCKED DUCT

Post  tumitu on Fri Jul 03, 2009 4:08 pm

rasanya... erm.. hehe.. rasa dia adalah.. berdenyut nyut nyut... sakit weih..

tumitu
Kenalan Baru

Posts : 60
Reputation : 0
Join date : 21/04/2009

View user profile http://gemalam.blogspot.com

Back to top Go down

Re: BLOCKED DUCT

Post  HerniComel on Fri Jul 03, 2009 5:04 pm

ku punyer xperiences lak...(byk kali dah kena haha) ada time Iman suka minum main2...dia dah stimulate baru nak let down dia pi main...kalo ku paksa dia ngamuk lak...dulu ku bior je, duct tu ok sendiri..

sampailah satu hari tu..Iman ulang peel dia..aku lak pi sapu/melantak keju...(kes terlupa)...pe lagik...blocked duct di merata2 kws yg sama waktu dgnnya huhu...serik mak nokkk...pe yg ku buat:

1. kalo kena, stop kan dulu mknn yg tmbh susu sbb boleh buat lg teruk
2. sambil nyusu sikat2 B ke arah aerola biar lega sket
3. perah, perah dan perah sambil sikat sampai rasa kosong..
4. tuam2 dgn air suam
5. time mandi pon sikat2 sket

aduhhh sakit tok sah citer la weiii...pas hari tuh..terus ku amik langkah berjaga2 bila nyusu Iman spt 5 langka di atas adehhh..padan muka aku tongue

HerniComel
Moderator

Posts : 191
Reputation : 0
Join date : 19/04/2009
Age : 35
Location : gombak, kl

View user profile http://dmostsantai.blogspot.com

Back to top Go down

Re: BLOCKED DUCT

Post  Hayatie on Fri Jul 03, 2009 7:34 pm

oo..gitu eh..kalau kerap pam ada chance kene dakk?..wisau gak ku ni..mana la tahu kan..so far alhamdulilah ,segalanya berjalan lancar..hopefully lah..

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: BLOCKED DUCT

Post  HerniComel on Fri Jul 03, 2009 9:29 pm

ku rasa ok tha...dgn syarat pam mesti sampai abis...mcm ku yg fully direct nih...kena lah make sure bb minum sampai habis...kalo tak habis kena sambung ngepam lak...kalo tak harussss blocked duct tuh jadik

HerniComel
Moderator

Posts : 191
Reputation : 0
Join date : 19/04/2009
Age : 35
Location : gombak, kl

View user profile http://dmostsantai.blogspot.com

Back to top Go down

Blocked Duct

Post  akkema on Thu Jul 23, 2009 6:08 pm

Salam semua..

Saye pun ade masalah dgn blocked duct. Mmg sakit. Rase mcm kene toreh dgn pisau (drama sket). Jenuh tuam, massage, picit, sume tak jln. Byk kali cuci nipple pun, sekejap je, mesti jadi balik. Saye pun tatau la ape punce nyer. Walaupun breast rase berat, tapi bile pam dpt 3oz je. Jenuh tekan2, tak kluar jugak. Bile kasi baby, baru lega sbb die dah sedut. Takde dah ketul2 dlm breast.

Anybody ade tips selain tuam, massage, picit? Skang saye pakai pam manual, sbb walaupun dah pusing tahap max Spectra 3 tu, ketul2 itu masih berketul di dlm breast. Pam manual lg senang saye nak adjust. Sambil pam sambil picit sambil urut. Sesape ade petua utk memudahkan atau melancarkan blocked duct ni? Dan saye nak tanyer, ape tanda2 kite dpt mastitis tu? Alhamdulillah walaupun selalu dpt blocked duct ni, saye tak penah demam. Cume rase sakit2 kat bahagian blakang dan area2 breast. Dan yg unik nyer, blocked duct ni selalu jadi kat breast kanan. Maka menyebabkan breast kanan itu lebih besar dan lebih berat dr sebelah kiri.

Rase2 nyer, ade ke ubat utk memecahkan blocked duct ni? If kite jumpe doc, selalunyer ape solution yg akan doc bg kat kite?

akkema
Kenalan Baru

Posts : 2
Reputation : 0
Join date : 23/07/2009
Age : 34

View user profile

Back to top Go down

Re: BLOCKED DUCT

Post  Hayatie on Thu Jul 23, 2009 8:32 pm

akkema, masa ku pegi support group meeting susu ibu tempohari..kak kamariah ada mentioned yang makan EPO boleh kurangkan kejadian blocked duct ni...

Blocked duct kalau tak ditreat awal2..akan jadi mastitis..tu yang buat demam sume tu..so cara conventional mmh kena tuam dgn air panas..senang jer..amik botol MLO tu isi air panas..pastu golek2 kat breast jer....

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: BLOCKED DUCT

Post  akkema on Thu Jul 23, 2009 9:05 pm

Hayatie wrote:akkema, masa ku pegi support group meeting susu ibu tempohari..kak kamariah ada mentioned yang makan EPO boleh kurangkan kejadian blocked duct ni...

Blocked duct kalau tak ditreat awal2..akan jadi mastitis..tu yang buat demam sume tu..so cara conventional mmh kena tuam dgn air panas..senang jer..amik botol MLO tu isi air panas..pastu golek2 kat breast jer....

Kak Yatie, EPO tu Evening Primrose Oil ek? Maap la saye budak baru belajar. Hehe.

Saye ade bace gak kat internet, Lecithin pun bole lancarkan blocked duct. Tapi sejauh mana keberkesanan nyer, saye pun tak tahu.

p/s: Kak Yatie ingat saye tak? Saye penah emel Kak Yatie pasal bf gak. Hihi

akkema
Kenalan Baru

Posts : 2
Reputation : 0
Join date : 23/07/2009
Age : 34

View user profile

Back to top Go down

Re: BLOCKED DUCT

Post  Hayatie on Fri Jul 24, 2009 4:01 pm

yup akkema...cuba la try..tapi saya tak pernah try...

oh yer kah ada email tu..tak perasan lak..hihi..tapi rasa macam ada ..hihi...hpefully everything ok yer..pape jgn malu2 btanya kat sini... Wink

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: BLOCKED DUCT

Post  HerniComel on Sat Jul 25, 2009 1:25 am

akkema wrote:Salam semua..

Saye pun ade masalah dgn blocked duct. Mmg sakit. Rase mcm kene toreh dgn pisau (drama sket). Jenuh tuam, massage, picit, sume tak jln. Byk kali cuci nipple pun, sekejap je, mesti jadi balik. Saye pun tatau la ape punce nyer. Walaupun breast rase berat, tapi bile pam dpt 3oz je. Jenuh tekan2, tak kluar jugak. Bile kasi baby, baru lega sbb die dah sedut. Takde dah ketul2 dlm breast.

Anybody ade tips selain tuam, massage, picit? Skang saye pakai pam manual, sbb walaupun dah pusing tahap max Spectra 3 tu, ketul2 itu masih berketul di dlm breast. Pam manual lg senang saye nak adjust. Sambil pam sambil picit sambil urut. Sesape ade petua utk memudahkan atau melancarkan blocked duct ni? Dan saye nak tanyer, ape tanda2 kite dpt mastitis tu? Alhamdulillah walaupun selalu dpt blocked duct ni, saye tak penah demam. Cume rase sakit2 kat bahagian blakang dan area2 breast. Dan yg unik nyer, blocked duct ni selalu jadi kat breast kanan. Maka menyebabkan breast kanan itu lebih besar dan lebih berat dr sebelah kiri.

Rase2 nyer, ade ke ubat utk memecahkan blocked duct ni? If kite jumpe doc, selalunyer ape solution yg akan doc bg kat kite?

huhu ku paham situasi mu akkema...blocked duct mmg memeritkan...cuba akkema pastikan setiap kali bb nyusu tuh kosongkan B betul2..kalo belum kosong, sambung pam pulak..

sebenarnya blocked duct memang tak membantu keluarkan susu dgn lebih byk..kenapa? sebab semua lorong2 gelap susu tu dah di blok oleh susu yg dah bertukar menjadi keju yg tak habis tuh...sebab tuh susu kita sket je kuar...

mcm kita pakai straw hirup sirap limau, bila biji2 limau tersumbat dlm straw tuh..kan ke sket je air kita dapat sedut...wakaka metafora sunggoh Razz

dlm sgm ke4 dulu mama kamariah ada bgtahu/bertanya...kenapa semua org sebuk nak let down refleks?? tahu kah yg let down refleks tuh pon bukanlah yg terbaik sebenarnya...malahan let down refleks nih menandakan susu kita tak digunakan dgn teratur contohnya mis waktu ngepam, mis kasik baby minum on time etc...malahan ia juga boleh lead ke blocked duct...

sekian lah karangan ku huh sorry lah akkema terpanjang lak...hrp2 paham..tak clear tanya balik ekk hihihi Razz

HerniComel
Moderator

Posts : 191
Reputation : 0
Join date : 19/04/2009
Age : 35
Location : gombak, kl

View user profile http://dmostsantai.blogspot.com

Back to top Go down

Re: BLOCKED DUCT

Post  Sponsored content Today at 2:49 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum