Log in

I forgot my password

Latest topics
» Medela Harmony
Tue Mar 05, 2013 3:45 pm by alliey.5241

» Medela PIS
Tue Mar 05, 2013 3:42 pm by alliey.5241

» Quinny Zapp
Tue Mar 05, 2013 3:36 pm by alliey.5241

» Testing tickers, Avatar,Signature Etc
Mon Dec 05, 2011 10:28 am by mrssyediz

» Selamat Datang!
Mon Dec 05, 2011 9:47 am by mrssyediz

» Aktiviti Penyusuan Susuibu sepanjang Bulan Julai 2011
Wed Jul 13, 2011 7:16 pm by Hayatie

» Salam kenal..
Wed Jul 13, 2011 7:13 pm by Hayatie

» Hai saya orang Baru
Mon Jun 20, 2011 2:00 pm by Hayatie

» oooouuuh~ terjumpa sudah!
Mon Jun 20, 2011 1:02 am by Hayatie

Cit Chat Cak

penyusuan di bulan puasa..pengalaman,pendapat dan cadangan.

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

penyusuan di bulan puasa..pengalaman,pendapat dan cadangan.

Post  nik-mm on Thu May 28, 2009 10:05 am

bulan puasa tak lama lagi..sabagai ibu yg baru nak mengalaminya dalam tempoh susukan anak ni.. ku nak tahu la dari otai2 apa yg patut di lakukan..risau la jugak kalo xde susu.. sharing is caring..

nik-mm
Kenalan Baru

Posts : 296
Reputation : 1
Join date : 21/04/2009
Age : 32
Location : klang, selangor.

View user profile http://www.nik-kingsyah.blogspot.com.my

Back to top Go down

Re: penyusuan di bulan puasa..pengalaman,pendapat dan cadangan.

Post  Hayatie on Thu May 28, 2009 8:20 pm

nik-mm wrote:bulan puasa tak lama lagi..sabagai ibu yg baru nak mengalaminya dalam tempoh susukan anak ni.. ku nak tahu la dari otai2 apa yg patut di lakukan..risau la jugak kalo xde susu.. sharing is caring..



ku pon takda experience..puasa ni kira pertama kali lah sambil menyusu.. tahun lepas puasa, pregnant lak..tu pon byk ponteng..adoi tak ganti lagi ni hah....

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: penyusuan di bulan puasa..pengalaman,pendapat dan cadangan.

Post  nik-mm on Thu May 28, 2009 11:26 pm

Hayatie wrote:
nik-mm wrote:bulan puasa tak lama lagi..sabagai ibu yg baru nak mengalaminya dalam tempoh susukan anak ni.. ku nak tahu la dari otai2 apa yg patut di lakukan..risau la jugak kalo xde susu.. sharing is caring..



ku pon takda experience..puasa ni kira pertama kali lah sambil menyusu.. tahun lepas puasa, pregnant lak..tu pon byk ponteng..adoi tak ganti lagi ni hah....
thn lepas 3per4 bulan x pose..bile mau ganti nih..dulu xpose sbb ngandung..ku nekad nk kmpulkan stok ebm byk2 sblm pose bermula..camana ne?

nik-mm
Kenalan Baru

Posts : 296
Reputation : 1
Join date : 21/04/2009
Age : 32
Location : klang, selangor.

View user profile http://www.nik-kingsyah.blogspot.com.my

Back to top Go down

Re: penyusuan di bulan puasa..pengalaman,pendapat dan cadangan.

Post  nik-mm on Fri May 29, 2009 12:26 am

ini ku jumpa dlm forum SI..dari mama.Walau bagaimanapun, untuk mengatasi keadaan ini, saya cadangkan beberapa petua:
1. Sepanjang waktu malam (iaitu ketika kita boleh makan dan minum) susukanlah bayi kita semaksimum yang mungkin. Ini dapat mengurangkan permintaannya terhadap susu ibu di siang hari.
2. Minumlah lebih air di malam hari. Makan makanan yang berkhasiat serta amalkan sunnah nabi iaitu buah kurma. Kandungan khasiat di dalam buah kurma amat tinggi dan dapat membantu ibu menyusu.
3. Apabila telah hampir waktu imsak, bacalah ayat Al-kauthar dan minumlah seteguk air kosong sambil berdoa agar dikurangkan rasa dahaga sepanjang waktu berpuasa.(kerana lazimnya ibu menyusu akan berasa dahaga selepas menyusukan bayi)
4. Jika perlu, ambillah vitamin dan makanan tambahan untuk sepanjang bulan puasa untuk memastikan badan kita mempunyai tenaga yang mencukupi untuk menjalani ibadah puasa serta meneruskan tanggungjawab sebagai ibu.
5. Seterusnya berdoalah agar kita diberikan kekuatan dan dipermudahkan untuk melakukan kedua-dua ibadah ini kerana susu ibu adalah rezeki yang dikurniakan Allah terhadap anak kita dan jika telah ditentukan rezeki untuknya, pasti ada jalan untuk rezeki itu sampai kepada bayi kita dengan apa cara sekalipun.

ku jadi silent reader je kat sana..

nik-mm
Kenalan Baru

Posts : 296
Reputation : 1
Join date : 21/04/2009
Age : 32
Location : klang, selangor.

View user profile http://www.nik-kingsyah.blogspot.com.my

Back to top Go down

Re: penyusuan di bulan puasa..pengalaman,pendapat dan cadangan.

Post  amyshazz on Fri May 29, 2009 12:20 pm

nik-mm wrote:ini ku jumpa dlm forum SI..dari mama.Walau bagaimanapun, untuk mengatasi keadaan ini, saya cadangkan beberapa petua:
1. Sepanjang waktu malam (iaitu ketika kita boleh makan dan minum) susukanlah bayi kita semaksimum yang mungkin. Ini dapat mengurangkan permintaannya terhadap susu ibu di siang hari.
2. Minumlah lebih air di malam hari. Makan makanan yang berkhasiat serta amalkan sunnah nabi iaitu buah kurma. Kandungan khasiat di dalam buah kurma amat tinggi dan dapat membantu ibu menyusu.
3. Apabila telah hampir waktu imsak, bacalah ayat Al-kauthar dan minumlah seteguk air kosong sambil berdoa agar dikurangkan rasa dahaga sepanjang waktu berpuasa.(kerana lazimnya ibu menyusu akan berasa dahaga selepas menyusukan bayi)
4. Jika perlu, ambillah vitamin dan makanan tambahan untuk sepanjang bulan puasa untuk memastikan badan kita mempunyai tenaga yang mencukupi untuk menjalani ibadah puasa serta meneruskan tanggungjawab sebagai ibu.
5. Seterusnya berdoalah agar kita diberikan kekuatan dan dipermudahkan untuk melakukan kedua-dua ibadah ini kerana susu ibu adalah rezeki yang dikurniakan Allah terhadap anak kita dan jika telah ditentukan rezeki untuknya, pasti ada jalan untuk rezeki itu sampai kepada bayi kita dengan apa cara sekalipun.

ku jadi silent reader je kat sana..

hmm BF during bulan puasa yeah2 thn ke 2 thn ni..

last yr ada ponteng tp tak ler banyak ... bila dah kekeringan la... stok macam biasa cukup ...cuma rasa letih n haus tu la yg sensara ...lapar tak sangat...

berbuka tu n bersahur tu kena la ambik makanan yg sepatutnya ..air mmg kena sentiasa minum selepas buka sampai sahur...

cuma susu ku kaput bila raya..maybe body dah leh adjust ngan timing puasa...mmg haru

amyshazz
Kenalan Baru

Posts : 94
Reputation : 0
Join date : 11/05/2009
Age : 34
Location : Kuala Lumpur

View user profile http://mylilaida.blogspot.com

Back to top Go down

Re: penyusuan di bulan puasa..pengalaman,pendapat dan cadangan.

Post  nik-mm on Fri May 29, 2009 7:33 pm

suplemen ape ye yg seswai mase bulan pose?

nik-mm
Kenalan Baru

Posts : 296
Reputation : 1
Join date : 21/04/2009
Age : 32
Location : klang, selangor.

View user profile http://www.nik-kingsyah.blogspot.com.my

Back to top Go down

Re: penyusuan di bulan puasa..pengalaman,pendapat dan cadangan.

Post  amyshazz on Sat May 30, 2009 11:11 am

nik-mm wrote:suplemen ape ye yg seswai mase bulan pose?

makan la buah kurma Smile, soya, oats...

amyshazz
Kenalan Baru

Posts : 94
Reputation : 0
Join date : 11/05/2009
Age : 34
Location : Kuala Lumpur

View user profile http://mylilaida.blogspot.com

Back to top Go down

Re: penyusuan di bulan puasa..pengalaman,pendapat dan cadangan.

Post  umi_nisa on Mon Jun 08, 2009 9:25 am

nik-mm wrote:suplemen ape ye yg seswai mase bulan pose?

makan USANA.dia leh bantu tambah energy. 2 biji je dah lengkap dgn 38 jenis vitamins.nisa makan tu mase preggy so last year nisa pose penuh... Cool walaupun mase tu preggy dah 6mo+.so sesiapa nak try supliment ni leh bgtau..papa ku dealer... Laughing Cool promote sket... bounce bounce


Last edited by umi_nisa on Mon Jun 08, 2009 9:30 am; edited 1 time in total

umi_nisa
Kenalan Baru

Posts : 57
Reputation : 0
Join date : 18/05/2009
Age : 32
Location : Batu Caves

View user profile

Back to top Go down

Re: penyusuan di bulan puasa..pengalaman,pendapat dan cadangan.

Post  umi_nisa on Mon Jun 08, 2009 9:27 am

amyshazz wrote:
nik-mm wrote:suplemen ape ye yg seswai mase bulan pose?

makan la buah kurma Smile, soya, oats...

kalau xleh makan kurma camne..ku xleh makan kurma.tekak xleh terima.kalau org balik mekah jer leh kan kurma..ngengade tekak ku ni... Laughing

umi_nisa
Kenalan Baru

Posts : 57
Reputation : 0
Join date : 18/05/2009
Age : 32
Location : Batu Caves

View user profile

Back to top Go down

Re: penyusuan di bulan puasa..pengalaman,pendapat dan cadangan.

Post  amyshazz on Mon Jun 08, 2009 12:20 pm

umi_nisa wrote:
amyshazz wrote:
nik-mm wrote:suplemen ape ye yg seswai mase bulan pose?

makan la buah kurma Smile, soya, oats...

kalau xleh makan kurma camne..ku xleh makan kurma.tekak xleh terima.kalau org balik mekah jer leh kan kurma..ngengade tekak ku ni... Laughing

makan la oats, soya tak pun buat la air kurma hehehe..blend with soya sedap...

amyshazz
Kenalan Baru

Posts : 94
Reputation : 0
Join date : 11/05/2009
Age : 34
Location : Kuala Lumpur

View user profile http://mylilaida.blogspot.com

Back to top Go down

Re: penyusuan di bulan puasa..pengalaman,pendapat dan cadangan.

Post  afne on Tue Jun 09, 2009 11:19 am

ramadhan yg lps afne amalkn mkn/mnm ni..

sahur - kurma/nestum oat/soya melilea/roti+cheese
berbuka - kurma/nasi berlauk/ice blended longan @ice blended soya+kurma/soya
supper - roti+cheese/soya/nestum oat

100 plus utk tambah tenaga & berkesan utk afne menambah susu.

afne
Kenalan Baru

Posts : 16
Reputation : 0
Join date : 01/06/2009
Age : 35
Location : Bangsar/Desa Petaling

View user profile http://noorafne.blogspot.com

Back to top Go down

Re: penyusuan di bulan puasa..pengalaman,pendapat dan cadangan.

Post  amyshazz on Tue Jun 09, 2009 11:35 am

afne wrote:ramadhan yg lps afne amalkn mkn/mnm ni..

sahur - kurma/nestum oat/soya melilea/roti+cheese
berbuka - kurma/nasi berlauk/ice blended longan @ice blended soya+kurma/soya
supper - roti+cheese/soya/nestum oat

100 plus utk tambah tenaga & berkesan utk afne menambah susu.

afne

ku mmg dah cuba @ice blended soya+kurma/soya mmg best la...marvelous hehehehe...

amyshazz
Kenalan Baru

Posts : 94
Reputation : 0
Join date : 11/05/2009
Age : 34
Location : Kuala Lumpur

View user profile http://mylilaida.blogspot.com

Back to top Go down

Re: penyusuan di bulan puasa..pengalaman,pendapat dan cadangan.

Post  afne on Tue Jun 09, 2009 12:09 pm

amyshazz wrote:
afne wrote:ramadhan yg lps afne amalkn mkn/mnm ni..

sahur - kurma/nestum oat/soya melilea/roti+cheese
berbuka - kurma/nasi berlauk/ice blended longan @ice blended soya+kurma/soya
supper - roti+cheese/soya/nestum oat

100 plus utk tambah tenaga & berkesan utk afne menambah susu.

afne

ku mmg dah cuba @ice blended soya+kurma/soya mmg best la...marvelous hehehehe...

klu time berbuka tak cukup segelas Laughing

afne
Kenalan Baru

Posts : 16
Reputation : 0
Join date : 01/06/2009
Age : 35
Location : Bangsar/Desa Petaling

View user profile http://noorafne.blogspot.com

Back to top Go down

Re: penyusuan di bulan puasa..pengalaman,pendapat dan cadangan.

Post  Hayatie on Wed Jun 10, 2009 12:42 am

berdebar-debar nak tunggu bulan pose ni..ermm. ok ku nak tanya berkaitan hukum lak..ape hukumnya kalau kita tak puasa sbb kita menyusukan anak? ada penah ku baca pasal ni tapi ku dah lupa..malas lak nak godek balik. sapa tahu leh jawab ehh..

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: penyusuan di bulan puasa..pengalaman,pendapat dan cadangan.

Post  amyshazz on Wed Jun 10, 2009 10:59 am

Hayatie wrote:berdebar-debar nak tunggu bulan pose ni..ermm. ok ku nak tanya berkaitan hukum lak..ape hukumnya kalau kita tak puasa sbb kita menyusukan anak? ada penah ku baca pasal ni tapi ku dah lupa..malas lak nak godek balik. sapa tahu leh jawab ehh..

hukum tak puasa if menyusu...

ku tak pandai sangat tp setahu aku ...if mu puasa and susu mu terjejas macam kurang n surut tidak mcukupi untuk anak mu...n itu jer source anak mu makan ...rasanya harus tak puasa tapi mu kena ganti pose n byar fidyah(beras)

tapi kalau mu tak puasa sebab mu yang tak larat ..sila la ganti puasa sahaja hehehe...ntah la ku tak pandai la tha

amyshazz
Kenalan Baru

Posts : 94
Reputation : 0
Join date : 11/05/2009
Age : 34
Location : Kuala Lumpur

View user profile http://mylilaida.blogspot.com

Back to top Go down

Re: penyusuan di bulan puasa..pengalaman,pendapat dan cadangan.

Post  umi_nisa on Wed Jun 10, 2009 11:08 am

amyshazz wrote:
Hayatie wrote:berdebar-debar nak tunggu bulan pose ni..ermm. ok ku nak tanya berkaitan hukum lak..ape hukumnya kalau kita tak puasa sbb kita menyusukan anak? ada penah ku baca pasal ni tapi ku dah lupa..malas lak nak godek balik. sapa tahu leh jawab ehh..

hukum tak puasa if menyusu...

ku tak pandai sangat tp setahu aku ...if mu puasa and susu mu terjejas macam kurang n surut tidak mcukupi untuk anak mu...n itu jer source anak mu makan ...rasanya harus tak puasa tapi mu kena ganti pose n byar fidyah(beras)

tapi kalau mu tak puasa sebab mu yang tak larat ..sila la ganti puasa sahaja hehehe...ntah la ku tak pandai la tha

betul tu..kat umah ade buku hukum puasa..nnt nisa cek n bgtau ye...

umi_nisa
Kenalan Baru

Posts : 57
Reputation : 0
Join date : 18/05/2009
Age : 32
Location : Batu Caves

View user profile

Back to top Go down

Re: penyusuan di bulan puasa..pengalaman,pendapat dan cadangan.

Post  Hayatie on Wed Jun 10, 2009 2:06 pm

tu larr..skang ku risau..klu ku tak makan & minum dgn cukup..susu ku agak kurang sedikit..untuk hari2 biasa ni lah..tapi tak tahu la klu di bulan pose ni nnti..klu niat yang baik tu dipermudahkan oleh Allah s.w.t ...

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: penyusuan di bulan puasa..pengalaman,pendapat dan cadangan.

Post  amyshazz on Wed Jun 10, 2009 2:09 pm

Hayatie wrote:tu larr..skang ku risau..klu ku tak makan & minum dgn cukup..susu ku agak kurang sedikit..untuk hari2 biasa ni lah..tapi tak tahu la klu di bulan pose ni nnti..klu niat yang baik tu dipermudahkan oleh Allah s.w.t ...

tha dari pengalaman ku..ku ada gak ar terponteng pose sebab ku yg tak larat naik lembik dah...tp susu ku mmg takda prob masa bln pose ckup sampai leh buat stok tp tak leh banyak...tp susu ku drop bila raya sampai habis stok ..ku cuti 3hari sebab takda ada nak dbekalkan tuk anak aku....

amyshazz
Kenalan Baru

Posts : 94
Reputation : 0
Join date : 11/05/2009
Age : 34
Location : Kuala Lumpur

View user profile http://mylilaida.blogspot.com

Back to top Go down

Re: penyusuan di bulan puasa..pengalaman,pendapat dan cadangan.

Post  Hayatie on Thu Jun 11, 2009 4:03 pm

amyshazz wrote:
Hayatie wrote:tu larr..skang ku risau..klu ku tak makan & minum dgn cukup..susu ku agak kurang sedikit..untuk hari2 biasa ni lah..tapi tak tahu la klu di bulan pose ni nnti..klu niat yang baik tu dipermudahkan oleh Allah s.w.t ...

tha dari pengalaman ku..ku ada gak ar terponteng pose sebab ku yg tak larat naik lembik dah...tp susu ku mmg takda prob masa bln pose ckup sampai leh buat stok tp tak leh banyak...tp susu ku drop bila raya sampai habis stok ..ku cuti 3hari sebab takda ada nak dbekalkan tuk anak aku....

ye kah..hmm..ku nak kena pasang niat dulu ni smoga semua2nya dimudahkan..Hopefully azri ku pon taklah minum byk sgt mcm skang ni..

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: penyusuan di bulan puasa..pengalaman,pendapat dan cadangan.

Post  tumitu on Fri Jun 19, 2009 10:49 am

meh ku tambah ya.. tahun lepas ku alamainya.. berpuasa dan menyusukan..
biasanya seminggu pertama tu susu akan drop sket sbb badan baru nk adjust.. jadik ku sarankan..kita maik barakah rejab dan syaaban untuk berlatih berpuasa.. supaya body tak terkejut...

masa sahur n buka kena minum n mkn .. kurma.. oat semua...
insyaAllah dipermudahkan....

tahun ni plak.. zafran 2 tahun 5 Ogos ni... means sebelum puasa....
tapi ku cuba juala upkan stok untuk ebm dia.. tapi ku still sedih bab nak cerai susu.. uuwaaaa

tumitu
Kenalan Baru

Posts : 60
Reputation : 0
Join date : 21/04/2009

View user profile http://gemalam.blogspot.com

Back to top Go down

Re: penyusuan di bulan puasa..pengalaman,pendapat dan cadangan.

Post  didahaida on Fri Jun 19, 2009 11:31 am

tumitu wrote: tapi ku still sedih bab nak cerai susu.. uuwaaaa

haza..cerai aa pelan2..dah brisi ker..

didahaida
Kenalan Baru

Posts : 34
Reputation : 0
Join date : 20/04/2009
Age : 38
Location : klang, selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: penyusuan di bulan puasa..pengalaman,pendapat dan cadangan.

Post  tumitu on Fri Jun 19, 2009 11:42 am

didahaida wrote:
tumitu wrote: tapi ku still sedih bab nak cerai susu.. uuwaaaa

haza..cerai aa pelan2..dah brisi ker..

hahhaa.. tak la.. tapi sedih... kita mesti rindu saat itu..

tumitu
Kenalan Baru

Posts : 60
Reputation : 0
Join date : 21/04/2009

View user profile http://gemalam.blogspot.com

Back to top Go down

Re: penyusuan di bulan puasa..pengalaman,pendapat dan cadangan.

Post  Hayatie on Fri Jun 19, 2009 12:31 pm

tumitu wrote:

hahhaa.. tak la.. tapi sedih... kita mesti rindu saat itu..

napa nak ceraikan...mu sambung je la..bape2 yang tinggal tu...

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: penyusuan di bulan puasa..pengalaman,pendapat dan cadangan.

Post  tumitu on Fri Jun 19, 2009 1:17 pm

tak tak.. bukan nak cerai sekarang.. maksudku nanti2.. bila tiba masanya... mungkin bila umur dia dekat 3 tahun ke.. 2 tahun lebih ke.. bila masa dia dah tak nak.. mesti kita pon rindu.. saat kita mnyusukan... iskh.. ** syahdu lak ku rasa

tumitu
Kenalan Baru

Posts : 60
Reputation : 0
Join date : 21/04/2009

View user profile http://gemalam.blogspot.com

Back to top Go down

Re: penyusuan di bulan puasa..pengalaman,pendapat dan cadangan.

Post  nik-mm on Sun Jun 21, 2009 7:18 pm

tumitu wrote:tak tak.. bukan nak cerai sekarang.. maksudku nanti2.. bila tiba masanya... mungkin bila umur dia dekat 3 tahun ke.. 2 tahun lebih ke.. bila masa dia dah tak nak.. mesti kita pon rindu.. saat kita mnyusukan... iskh.. ** syahdu lak ku rasa

haza, jangan syahdu2..pe kata utk hilangkan syahdu mu banje mommy kat sini ngan tart buah mu..hish..sedap..

nik-mm
Kenalan Baru

Posts : 296
Reputation : 1
Join date : 21/04/2009
Age : 32
Location : klang, selangor.

View user profile http://www.nik-kingsyah.blogspot.com.my

Back to top Go down

Re: penyusuan di bulan puasa..pengalaman,pendapat dan cadangan.

Post  Sponsored content Today at 10:37 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum