Log in

I forgot my password

Latest topics
» Medela Harmony
Tue Mar 05, 2013 3:45 pm by alliey.5241

» Medela PIS
Tue Mar 05, 2013 3:42 pm by alliey.5241

» Quinny Zapp
Tue Mar 05, 2013 3:36 pm by alliey.5241

» Testing tickers, Avatar,Signature Etc
Mon Dec 05, 2011 10:28 am by mrssyediz

» Selamat Datang!
Mon Dec 05, 2011 9:47 am by mrssyediz

» Aktiviti Penyusuan Susuibu sepanjang Bulan Julai 2011
Wed Jul 13, 2011 7:16 pm by Hayatie

» Salam kenal..
Wed Jul 13, 2011 7:13 pm by Hayatie

» Hai saya orang Baru
Mon Jun 20, 2011 2:00 pm by Hayatie

» oooouuuh~ terjumpa sudah!
Mon Jun 20, 2011 1:02 am by Hayatie

Cit Chat Cak

Pumping accessories

View previous topic View next topic Go down

Pumping accessories

Post  nonnie78 on Mon Jun 22, 2009 4:58 pm

Salam.

1st of all, sorry kalau salah tmpt nak post thread ni. Aku ada sikit kemusykilan. Aku kat opis ni mmg sangatlh tidak ada masa nk bangun duduk berjalan berlari memandangkan aku kn slalu ada kat workstation. Lepas pump slalunya aku gegas gi pantry tuk store EBM dalam fridge dan basuh botol ngan air sabun etc.

soklan aku, kalau aku tak basuh boleh tak? simpan dalam plastik then sumbat dalam fridge. atau takat basuh2 gitu pakai air paip je ok tak? tak yah guna sabun? dan kena ke each time pumping session tu all accessories sterillise? Rolling Eyes

nonnie78
Kenalan Baru

Posts : 13
Reputation : 0
Join date : 21/04/2009
Age : 38
Location : Bandar Tun Razak / Tmn Cheras Indah

View user profile http://www.cuppycakeyumyum.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Pumping accessories

Post  HerniComel on Mon Jun 22, 2009 5:55 pm

nonnie78 wrote:Salam.

1st of all, sorry kalau salah tmpt nak post thread ni. Aku ada sikit kemusykilan. Aku kat opis ni mmg sangatlh tidak ada masa nk bangun duduk berjalan berlari memandangkan aku kn slalu ada kat workstation. Lepas pump slalunya aku gegas gi pantry tuk store EBM dalam fridge dan basuh botol ngan air sabun etc.

soklan aku, kalau aku tak basuh boleh tak? simpan dalam plastik then sumbat dalam fridge. atau takat basuh2 gitu pakai air paip je ok tak? tak yah guna sabun? dan kena ke each time pumping session tu all accessories sterillise? Rolling Eyes

meh ku tolong takat yg ku tau nonnie ekk...pam tu kita leh jugak masuk fridge setiap kali lepas pakai...macam ku, ku masuk kan dlm satu tupperware bila pas ngepam dan masuk peti...dah pakai satu hari (kenkadang 2hari) baru ku basuh hehe...kalu kt opis mu leh jugak letak dlm cooler bag.

ibu2 lain cmne? cyclops

HerniComel
Moderator

Posts : 191
Reputation : 0
Join date : 19/04/2009
Age : 35
Location : gombak, kl

View user profile http://dmostsantai.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Pumping accessories

Post  ummuTasnim on Mon Jun 22, 2009 5:59 pm

salam...
saye budak br belaja Surprised
owhh xyah basuh pon xpe ek after kite pump...
hmm skrg masih di rumah lagi...so tiap kali pas pump je basuh...rajin kunun... Razz
Then next pumping time if xkering bleh pakai trus x...ke kene keringkan juga (yg dah basuh la...)

ummuTasnim
Kenalan Baru

Posts : 8
Reputation : 0
Join date : 19/06/2009
Age : 34
Location : Batu Gajah, Perak.

View user profile http://tasnim-amani.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Pumping accessories

Post  nonnie78 on Tue Jun 23, 2009 1:10 pm

HerniComel wrote:
nonnie78 wrote:Salam.

1st of all, sorry kalau salah tmpt nak post thread ni. Aku ada sikit kemusykilan. Aku kat opis ni mmg sangatlh tidak ada masa nk bangun duduk berjalan berlari memandangkan aku kn slalu ada kat workstation. Lepas pump slalunya aku gegas gi pantry tuk store EBM dalam fridge dan basuh botol ngan air sabun etc.

soklan aku, kalau aku tak basuh boleh tak? simpan dalam plastik then sumbat dalam fridge. atau takat basuh2 gitu pakai air paip je ok tak? tak yah guna sabun? dan kena ke each time pumping session tu all accessories sterillise? Rolling Eyes

meh ku tolong takat yg ku tau nonnie ekk...pam tu kita leh jugak masuk fridge setiap kali lepas pakai...macam ku, ku masuk kan dlm satu tupperware bila pas ngepam dan masuk peti...dah pakai satu hari (kenkadang 2hari) baru ku basuh hehe...kalu kt opis mu leh jugak letak dlm cooler bag.

ibu2 lain cmne? cyclops

bolehlah ye, herni? aduh.. ku takut tul kalau nanti susu jadi basi sbb balance susu yang kat botol / corong tu kan lain suhu nya.

nonnie78
Kenalan Baru

Posts : 13
Reputation : 0
Join date : 21/04/2009
Age : 38
Location : Bandar Tun Razak / Tmn Cheras Indah

View user profile http://www.cuppycakeyumyum.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Pumping accessories

Post  Hayatie on Wed Jun 24, 2009 12:51 am

mengikut pengalaman ku ini..corongnya tu takyah dbasuh setiap kali pam..memadai kalau basuh satu kali sahaja. Steril pun sama..tapi kalau rajin nak steril hari2 lagi bagus..hihi..ku kdg2 penyakit M datang ..tak sempat steril pun ..buleh kah! hahah. Tapi untuk botol-botol utk mengepam biasanya ku akan pakai botol baru yang bersih setiap kali mengepam, so untuk memudahkan kerja mengepam ku..ku memang spare botol yang agak byk ku ada total 60 btol MLO kesemuanya..hahha!..supaya ku takyah nak bash each time aku pam..ku kumpul satu hari punya botol baru basuh..

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Pumping accessories

Post  nik-mm on Wed Jun 24, 2009 2:02 am

wah..banyaknye botol mlo mu.banyak..banyak..

nik-mm
Kenalan Baru

Posts : 296
Reputation : 1
Join date : 21/04/2009
Age : 32
Location : klang, selangor.

View user profile http://www.nik-kingsyah.blogspot.com.my

Back to top Go down

Re: Pumping accessories

Post  nonnie78 on Mon Jun 29, 2009 12:14 pm

Hayatie wrote:mengikut pengalaman ku ini..corongnya tu takyah dbasuh setiap kali pam..memadai kalau basuh satu kali sahaja. Steril pun sama..tapi kalau rajin nak steril hari2 lagi bagus..hihi..ku kdg2 penyakit M datang ..tak sempat steril pun ..buleh kah! hahah. Tapi untuk botol-botol utk mengepam biasanya ku akan pakai botol baru yang bersih setiap kali mengepam, so untuk memudahkan kerja mengepam ku..ku memang spare botol yang agak byk ku ada total 60 btol MLO kesemuanya..hahha!..supaya ku takyah nak bash each time aku pam..ku kumpul satu hari punya botol baru basuh..

ala.. ku simpan susu dalam bekas dadih. botol tuk pum itulah sebijik medela tu.. hihihi.. bukan ku kedekut nak beli byk tp kata cik abang, wat pe membazir.. amalan syaitan.. Razz Botol tu suma kat office ni ku basuh sekali lalu je ngan air tp each time nk pump ku basuh lagi.. takut kot ada bakteria yang hinggap.. boleh gitu??? Question

nonnie78
Kenalan Baru

Posts : 13
Reputation : 0
Join date : 21/04/2009
Age : 38
Location : Bandar Tun Razak / Tmn Cheras Indah

View user profile http://www.cuppycakeyumyum.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Pumping accessories

Post  dania on Fri Dec 18, 2009 2:26 pm

Kalau ikut cara sy diofis atau dirmh sy hanya cuci dan steril sehari sekali, setiap pagi. Setiap kali slps pam sy akan masukkan pam dlm fridge x kiralah samaada difridge ofis atau dirmh. Klu travel, pam tu sy masuk dlm coleman. Lain org lain cara. Hehe.. sekadar perkongsian!!

dania
Kenalan Baru

Posts : 4
Reputation : 0
Join date : 12/09/2009
Age : 36

View user profile

Back to top Go down

Re: Pumping accessories

Post  norulhz on Sat Dec 19, 2009 7:04 pm

boleh ke tak yah basuh? tak mde bakteria ke? kan ada susu still melekat lagi kat corong?

norulhz
Kenalan Baru

Posts : 12
Reputation : 0
Join date : 23/10/2009
Age : 36
Location : KL

View user profile

Back to top Go down

Re: Pumping accessories

Post  nik-mm on Mon Dec 21, 2009 7:38 pm

norulhz wrote:boleh ke tak yah basuh? tak mde bakteria ke? kan ada susu still melekat lagi kat corong?

nurolhz, buleh kalo tak nak basuh tapi perlu diletakkan dalam cooler bag atau peti sejuk..boleh baca kat sini.working-mom-breasfeeding..

harap membantu..

nik-mm
Kenalan Baru

Posts : 296
Reputation : 1
Join date : 21/04/2009
Age : 32
Location : klang, selangor.

View user profile http://www.nik-kingsyah.blogspot.com.my

Back to top Go down

Re: Pumping accessories

Post  norulhz on Mon Dec 21, 2009 10:15 pm

ok.. tq yea...

norulhz
Kenalan Baru

Posts : 12
Reputation : 0
Join date : 23/10/2009
Age : 36
Location : KL

View user profile

Back to top Go down

Re: Pumping accessories

Post  Sponsored content Today at 2:49 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum