Log in

I forgot my password

Latest topics
» Medela Harmony
Tue Mar 05, 2013 3:45 pm by alliey.5241

» Medela PIS
Tue Mar 05, 2013 3:42 pm by alliey.5241

» Quinny Zapp
Tue Mar 05, 2013 3:36 pm by alliey.5241

» Testing tickers, Avatar,Signature Etc
Mon Dec 05, 2011 10:28 am by mrssyediz

» Selamat Datang!
Mon Dec 05, 2011 9:47 am by mrssyediz

» Aktiviti Penyusuan Susuibu sepanjang Bulan Julai 2011
Wed Jul 13, 2011 7:16 pm by Hayatie

» Salam kenal..
Wed Jul 13, 2011 7:13 pm by Hayatie

» Hai saya orang Baru
Mon Jun 20, 2011 2:00 pm by Hayatie

» oooouuuh~ terjumpa sudah!
Mon Jun 20, 2011 1:02 am by Hayatie

Cit Chat Cak

Cabaran2 yang dihadapi semasa Exclusive Pumping

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Cabaran2 yang dihadapi semasa Exclusive Pumping

Post  Hayatie on Mon Apr 20, 2009 12:56 pm

Korangs,, ape cabaran-cabaran dan halangan2 yg korang hadapi semasa bergelar EP ini.

Macam saya,

Cabaran:,

1. Waktu time nak keluar berjalan, saya banyak korbankan kebanyakan masa-masa outing saya kerana kesusahan memikirkan bila nak mengepam, nak simpan EBM dan sebangainya (ni terutamanya bila nak berjalan keluar jauh atau lama2)

2. Tanggapan orang keliling yang tidak faham situasi kita ini. Cthya: mereka sering mempersoal kenapa perlunya kita bersusah-susah untuk mengepam, mengapa kita tidak boleh direct BF seperti biasa dan sebagainya).

3. Cabaran dari segi mental & emosi. Kerana saya beranggapan tugas mengepam ini memerlukan kekuatan emosi dan daya kesungguhan. Kerana, saya sering berasa seolah-seolah yang saya berseorangan dalam apa yang sy buat ini. saya tidak ada kawan yang dlm situasi seperti saya. Dan ini membuatkan kadang2 saya nak give up. (Alhamdulillah, saya masih kuat lagi setakat). Sebab itu saya mewujudkan kumpulan exclusive pumping ini..

4. utk memastikann susu sentiasa ada..dengan MENGEPAM DAN TERUS MENGEPAM. Sy utk exclusive pumpers, kite bergantung sepenuhnya pada pum utk menwujudkan stimulasi pada breast. Jadi kita perlu STRICT dalam waktu mengepam agar susu tetap maintain...

sunny

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Cabaran2 yang dihadapi semasa Exclusive Pumping

Post  nik-mm on Tue Apr 21, 2009 1:54 am

ku juga ade cabaran-cabaran mase nak ngepam ni.. memula nak kena itro dulu, yang ku ni kejenye jadi cikgu.. jadi ku kene tunggu time ku takde kelas baru blh ngepam. 1 period free hanya ade 40 min je.. lokasi ku ngepam pulak di bilik jahitan..sbb xde tempat lain yang privacy skt di skolah tu..takkan ku nak ngepam di blk guru yang open itew..hik!hik! mau ku kena sound.. tapi kengkadang pulak...
[list][*]mase tengah syok ngepam tiba2 ade ckgu laki msk blk jahitan sbb nk amik fail coz file KH simpan di blk jahitan..waktu tu ku dah mula terjerit2 ayu sbb tanak dia masuk.. kdg2 time ku ngepam dah terbabas jadik ku terpakse mak lmbt next class...rasa mcm jadik guru yg x berwibawa pulak..tp syok gakbile time ngepam ramai pulak cikgu pompuan yang dtg intebiu ku

walau pepun cobaan akn ku trskn jua episod cikgu nique ngepam susu di bilik jahitan (da ramai ank muridku pernah terserempak ku tgh buat projek)hik!hik!

nik-mm
Kenalan Baru

Posts : 296
Reputation : 1
Join date : 21/04/2009
Age : 32
Location : klang, selangor.

View user profile http://www.nik-kingsyah.blogspot.com.my

Back to top Go down

Re: Cabaran2 yang dihadapi semasa Exclusive Pumping

Post  Hayatie on Tue Apr 21, 2009 2:19 am

nique-mm wrote:ku juga ade cabaran-cabaran mase nak ngepam ni.. memula nak kena itro dulu, yang ku ni kejenye jadi cikgu.. jadi ku kene tunggu time ku takde kelas baru blh ngepam. 1 period free hanya ade 40 min je.. lokasi ku ngepam pulak di bilik jahitan..sbb xde tempat lain yang privacy skt di skolah tu..takkan ku nak ngepam di blk guru yang open itew..hik!hik! mau ku kena sound.. tapi kengkadang pulak...
[list]
[*]mase tengah syok ngepam tiba2 ade ckgu laki msk blk jahitan sbb nk amik fail coz file KH simpan di blk jahitan..waktu tu ku dah mula terjerit2 ayu sbb tanak dia masuk.. kdg2 time ku ngepam dah terbabas jadik ku terpakse mak lmbt next class...rasa mcm jadik guru yg x berwibawa pulak..tp syok gakbile time ngepam ramai pulak cikgu pompuan yang dtg intebiu ku

walau pepun cobaan akn ku trskn jua episod cikgu nique ngepam susu di bilik jahitan (da ramai ank muridku pernah terserempak ku tgh buat projek)hik!hik!

haha..cikgu nique, secara tak langsung mu telah membuat pendedahan awal pada murid-murid skolah, betapa pentingnya penyusuan susu ibu ini..hahaha..mu skolah menengah kah, skolah rendah..klu sek rendah...hmm..awalll bangattt..kekeke..

Ku ada persoalan..disebabkan kumpulan ku ini half EP dan half BF..so mu kategori mana? fully pumping juga kah.... study

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Cabaran2 yang dihadapi semasa Exclusive Pumping

Post  nik-mm on Tue Apr 21, 2009 4:11 am

Hayatie wrote:
nique-mm wrote:ku juga ade cabaran-cabaran mase nak ngepam ni.. memula nak kena itro dulu, yang ku ni kejenye jadi cikgu.. jadi ku kene tunggu time ku takde kelas baru blh ngepam. 1 period free hanya ade 40 min je.. lokasi ku ngepam pulak di bilik jahitan..sbb xde tempat lain yang privacy skt di skolah tu..takkan ku nak ngepam di blk guru yang open itew..hik!hik! mau ku kena sound.. tapi kengkadang pulak...
[list]
[*]mase tengah syok ngepam tiba2 ade ckgu laki msk blk jahitan sbb nk amik fail coz file KH simpan di blk jahitan..waktu tu ku dah mula terjerit2 ayu sbb tanak dia masuk.. kdg2 time ku ngepam dah terbabas jadik ku terpakse mak lmbt next class...rasa mcm jadik guru yg x berwibawa pulak..tp syok gakbile time ngepam ramai pulak cikgu pompuan yang dtg intebiu ku

walau pepun cobaan akn ku trskn jua episod cikgu nique ngepam susu di bilik jahitan (da ramai ank muridku pernah terserempak ku tgh buat projek)hik!hik!

haha..cikgu nique, secara tak langsung mu telah membuat pendedahan awal pada murid-murid skolah, betapa pentingnya penyusuan susu ibu ini..hahaha..mu skolah menengah kah, skolah rendah..klu sek rendah...hmm..awalll bangattt..kekeke..

Ku ada persoalan..disebabkan kumpulan ku ini half EP dan half BF..so mu kategori mana? fully pumping juga kah.... study

Embarassed hik!hik! ku masih baru dalam bidang ni..THA, EP tu ape? malu..malu..anakku fully BF..ku ngajar di sekolah menengah.. mane2 cikgu yg tgh pregnant, sume ku cdgkn walaupun suruh BF ank.

nik-mm
Kenalan Baru

Posts : 296
Reputation : 1
Join date : 21/04/2009
Age : 32
Location : klang, selangor.

View user profile http://www.nik-kingsyah.blogspot.com.my

Back to top Go down

Re: Cabaran2 yang dihadapi semasa Exclusive Pumping

Post  HerniComel on Tue Apr 21, 2009 11:24 am

nique-mm wrote:
Hayatie wrote:
nique-mm wrote:ku juga ade cabaran-cabaran mase nak ngepam ni.. memula nak kena itro dulu, yang ku ni kejenye jadi cikgu.. jadi ku kene tunggu time ku takde kelas baru blh ngepam. 1 period free hanya ade 40 min je.. lokasi ku ngepam pulak di bilik jahitan..sbb xde tempat lain yang privacy skt di skolah tu..takkan ku nak ngepam di blk guru yang open itew..hik!hik! mau ku kena sound.. tapi kengkadang pulak...
[list]
[*]mase tengah syok ngepam tiba2 ade ckgu laki msk blk jahitan sbb nk amik fail coz file KH simpan di blk jahitan..waktu tu ku dah mula terjerit2 ayu sbb tanak dia masuk.. kdg2 time ku ngepam dah terbabas jadik ku terpakse mak lmbt next class...rasa mcm jadik guru yg x berwibawa pulak..tp syok gakbile time ngepam ramai pulak cikgu pompuan yang dtg intebiu ku

walau pepun cobaan akn ku trskn jua episod cikgu nique ngepam susu di bilik jahitan (da ramai ank muridku pernah terserempak ku tgh buat projek)hik!hik!

haha..cikgu nique, secara tak langsung mu telah membuat pendedahan awal pada murid-murid skolah, betapa pentingnya penyusuan susu ibu ini..hahaha..mu skolah menengah kah, skolah rendah..klu sek rendah...hmm..awalll bangattt..kekeke..

Ku ada persoalan..disebabkan kumpulan ku ini half EP dan half BF..so mu kategori mana? fully pumping juga kah.... study

Embarassed hik!hik! ku masih baru dalam bidang ni..THA, EP tu ape? malu..malu..anakku fully BF..ku ngajar di sekolah menengah.. mane2 cikgu yg tgh pregnant, sume ku cdgkn walaupun suruh BF ank.

slm nique_mm...meh ku tolong jawab walopon ku pon rabun2 ayam lg hehe~

EP~exclusive pumper aka exclusive pumping

tuan umah kita ni pumper tegar sbb bb azrinya langsung x direct bf...begitulah pemahaman ku berkaitan hal ini~ kawan2...ada sebarang cadangan lain atau sebarang bantahan?!! hehe~takot gak ku bg ilmu songsang nnt...

cekgu nique...bagus2, jgn malu2 xphm tanya je...rakan2 di sini seme baik2 belaka mesti mereka tolon punyerr Laughing

HerniComel
Moderator

Posts : 191
Reputation : 0
Join date : 19/04/2009
Age : 35
Location : gombak, kl

View user profile http://dmostsantai.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Cabaran2 yang dihadapi semasa Exclusive Pumping

Post  foreville on Tue Apr 21, 2009 12:51 pm

cabaran saya pun ada lah lebih kurg mcm yatie jugak.... since saya exclusive pumpers, so nak ke mana2 mmg kena usung pump... dan biasanya avent itulah yg ku usung ke sana ke mari... kalau berjalan2 ke penang ke, ke KL ke, dalam keta pun ku mengepam juge.. hehe.. keta tgh berjalan kan.. takde org nampaknyer... Laughing

anyway, 1 lagi cabarannya nak ikut timing pumping yg tetap especially kalau hari cuti.. anak sulung dah umur 3 thn stgh.. so dia pun mmg demand kan attention.. kdg kita dah set nak pump, ada jela benda nak kena settle.. whether yg melibatkan kerja rumah, atau pun hal anak2.. so hari cuti biasanya mmg timing pump akan lari dlm sejam atau stgh jam gitu... kalau hari kerja no hal.. di ofis takde problem...

foreville
Kenalan Baru

Posts : 5
Reputation : 0
Join date : 20/04/2009
Age : 37
Location : Alor Star

View user profile

Back to top Go down

Re: Cabaran2 yang dihadapi semasa Exclusive Pumping

Post  mdmza on Wed Apr 22, 2009 12:04 pm

i pon skrg pumping jer. i nak citer psl kejadian smlm.. lepas i simpan EBM dlm fridge office, my friend tanya knp pam? baik bg direct jer, mcm tak puas la tgk susu tu sikit jer.

aduh, sedihnya. i tau susu i memang tak semeriah mane, coz i baru start pump dlm sebulan. sebelum ni, byk bg FM sbb terlalu cetek ilmu mase tu. down jgk bila org tegur susu kita tak byk.

macamanapun, hanya i yg tau susu i dh bertambah berbanding i mula2 pam. so, i tetap akan teruskan!

mdmza
Kenalan Baru

Posts : 5
Reputation : 0
Join date : 22/04/2009
Location : bandar baru bangi

View user profile

Back to top Go down

Re: Cabaran2 yang dihadapi semasa Exclusive Pumping

Post  nik-mm on Wed Apr 22, 2009 12:10 pm

mdmza wrote:i pon skrg pumping jer. i nak citer psl kejadian smlm.. lepas i simpan EBM dlm fridge office, my friend tanya knp pam? baik bg direct jer, mcm tak puas la tgk susu tu sikit jer.

aduh, sedihnya. i tau susu i memang tak semeriah mane, coz i baru start pump dlm sebulan. sebelum ni, byk bg FM sbb terlalu cetek ilmu mase tu. down jgk bila org tegur susu kita tak byk.

macamanapun, hanya i yg tau susu i dh bertambah berbanding i mula2 pam. so, i tetap akan teruskan!

salam,mdmza kuat kan semangat..ku pernah alami situasi camni..ku simpan ebm ku di peti sejuk sekolah (dlm blk guru) bile ckgu lain nampak diorang terkejut mcm kene sawan..adakah ini 1 perkara yg pelik..siap ejek2 lagi..tapi sume tu aku buat derk je..dan untuk menjaga reputasiku sbgi cikgu sains..ku briefing le diorang kelebihan susu ku ibu..dan nampaknya sekarang bukan ebm ku je yang menghuni peti sejuk itu..

nik-mm
Kenalan Baru

Posts : 296
Reputation : 1
Join date : 21/04/2009
Age : 32
Location : klang, selangor.

View user profile http://www.nik-kingsyah.blogspot.com.my

Back to top Go down

Re: Cabaran2 yang dihadapi semasa Exclusive Pumping

Post  chippo on Wed Apr 22, 2009 3:02 pm

mdmza wrote:i pon skrg pumping jer. i nak citer psl kejadian smlm.. lepas i simpan EBM dlm fridge office, my friend tanya knp pam? baik bg direct jer, mcm tak puas la tgk susu tu sikit jer.

aduh, sedihnya. i tau susu i memang tak semeriah mane, coz i baru start pump dlm sebulan. sebelum ni, byk bg FM sbb terlalu cetek ilmu mase tu. down jgk bila org tegur susu kita tak byk.

macamanapun, hanya i yg tau susu i dh bertambah berbanding i mula2 pam. so, i tetap akan teruskan!

Betul..betul..hanya kita je yang tau susu kita dah bertambah. Saya dulu pam kuar angin jer. Skg dah meningkat pun.. cheers

Sejak mendedikasikan diri jadi pengepam ni saya mula blaja wat BODO je bila org tanya itu ini. Satu mende je lum abis blaja lagik..nak jawab "aku pam kat tek mu ke?"..hehe macam sadis plak ayat tu..

chippo
Kenalan Baru

Posts : 11
Reputation : 0
Join date : 21/04/2009
Age : 36
Location : PJ

View user profile

Back to top Go down

Re: Cabaran2 yang dihadapi semasa Exclusive Pumping

Post  mdmza on Wed Apr 22, 2009 3:24 pm

chippo,

ngeri gak dgr ayat tue..hehe.. mlm ni i nk p berurut utk melancarkan pengaliran susu. usaha tangga kejayaan. chaiyok2!!

mdmza
Kenalan Baru

Posts : 5
Reputation : 0
Join date : 22/04/2009
Location : bandar baru bangi

View user profile

Back to top Go down

Re: Cabaran2 yang dihadapi semasa Exclusive Pumping

Post  Hayatie on Wed Apr 22, 2009 3:27 pm

KUdoss tu kalianss yang masih bersemangat utk terus mengepam. Seriess ku semakin bersemangat bile membaca story2 kalians.. Ku mmg faham sebagai seorang yang fully pumping ini. Emosi kita perlu lebih KUATsebenarnya jika kita mahu meneruskan penyusuan susu ibu ini. Kerana situasi kita amat berlainan dari mereka yang dapat fully BF. Kerana bagi mereka yg fully BF, baby akan sentiasa BF on the demand n secara tidak lngsung kita tiada pilihan untuk MENGELAT kan. Tetapi for those yang fully pumping ini..KITA SENDIRI YANG TERPAKSA BERUSAHA UNTUK MENG-CREATE DEMAND HANYA DGN mengepam sahaja utk memastikan susu sentiasa up to that level. Tapi malangnya, beberapa ramai yang boleh untuk strict mengepam sama seperti demand baby yg BF, mesti tersangatlah mencabarkan..disinilah mula timbul penyakit 'M', mengelat, tangguh2 dan sebagainya..yang akhirnya menyebabkan susu mulai berkurangan...

ehehe..ku termeroyann pulaaa....

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Cabaran2 yang dihadapi semasa Exclusive Pumping

Post  chippo on Wed Apr 22, 2009 3:35 pm

mdmza wrote:

mlm ni i nk p berurut utk melancarkan pengaliran susu. usaha tangga kejayaan. chaiyok2!!

Berurut leh lancarkan susu ek? Tgh konpius ni..tek rasa bengkak..macam masa dalam pantang dulu. Tapi bila pam kuar sikit sgt. Nape yek?

chippo
Kenalan Baru

Posts : 11
Reputation : 0
Join date : 21/04/2009
Age : 36
Location : PJ

View user profile

Back to top Go down

Re: Cabaran2 yang dihadapi semasa Exclusive Pumping

Post  mdmza on Wed Apr 22, 2009 3:43 pm

chippo wrote:
mdmza wrote:

mlm ni i nk p berurut utk melancarkan pengaliran susu. usaha tangga kejayaan. chaiyok2!!

Berurut leh lancarkan susu ek? Tgh konpius ni..tek rasa bengkak..macam masa dalam pantang dulu. Tapi bila pam kuar sikit sgt. Nape yek?

I pon x la arif sgt. lps bersalin, susu i byk lps i berurut, itupun hari ke 8. penah gak terbaca poster kat klinik n dlm buku panduan menyusu ibu berkerjaya, slh satu cara nak lncarkan dgn cara urut di bhgn blkg bdn. kat ngn bahu. nk mntk tlg husb urut dia xpandai sgt.

eh, i pon slalu rs B berat, tp pam kuar sikit je. biasenye org cakap tersumbat. x sure la, chippo.

mdmza
Kenalan Baru

Posts : 5
Reputation : 0
Join date : 22/04/2009
Location : bandar baru bangi

View user profile

Back to top Go down

Re: Cabaran2 yang dihadapi semasa Exclusive Pumping

Post  chippo on Wed Apr 22, 2009 3:59 pm

Hmm..nak wat camana yek? Saya ada la tanya mama kamariah. dia suh tuam ngn air panas..Isnin lepas dah wat appointment ngn dia tapi last2 minit kena kensel plak sbb dia ada conference. Baru je ingat nak tanya macam2..

chippo
Kenalan Baru

Posts : 11
Reputation : 0
Join date : 21/04/2009
Age : 36
Location : PJ

View user profile

Back to top Go down

Re: Cabaran2 yang dihadapi semasa Exclusive Pumping

Post  Hayatie on Wed Apr 22, 2009 4:04 pm

chippo wrote:Hmm..nak wat camana yek? Saya ada la tanya mama kamariah. dia suh tuam ngn air panas..Isnin lepas dah wat appointment ngn dia tapi last2 minit kena kensel plak sbb dia ada conference. Baru je ingat nak tanya macam2..

bestt tu dpt wat epoimen dgn kak kamariah..nnti leh tanya dia mcm2 lagi. klu b bengkak tapi pam kuar skit tu maknanya ada plugged duct atau clogged duct atau liang tersumbatla..sbb tersumbat tu selalu susu lebihan yang tertinggal kat liang2 tu kadi beku, sbb tu susu yang baru, nak kuar jadi sempit atau takleh keluar langsung...hoho..from apa yang ku baca laa...

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Cabaran2 yang dihadapi semasa Exclusive Pumping

Post  mdmza on Wed Apr 22, 2009 4:13 pm

chippo wrote:Hmm..nak wat camana yek? Saya ada la tanya mama kamariah. dia suh tuam ngn air panas..Isnin lepas dah wat appointment ngn dia tapi last2 minit kena kensel plak sbb dia ada conference. Baru je ingat nak tanya macam2..

tuam ngn air panas is another way lancarkan susu. mmg betul. chippo try la dulu. lg satu, possible gak liang tersumbat coz from my experience, waktu mandi i bersihkan nipple n urut2 B sikit, menitik2 susu waktu tue. after that sikat B ke arah aereola before pam, insyaAllah membantu. i pon skrg nie tgh cuba mcm2..kita sama2 kongsi xperience ye.

mdmza
Kenalan Baru

Posts : 5
Reputation : 0
Join date : 22/04/2009
Location : bandar baru bangi

View user profile

Back to top Go down

Re: Cabaran2 yang dihadapi semasa Exclusive Pumping

Post  ibuEiymann aka e-caR on Wed Apr 22, 2009 4:38 pm

ku slalu amlkn evrytime nk pam, urut B approx. 3-5mins..buat cmnie:

-klu nk pam B kanan, angkt tgn kanan & ltakkn/silangkn kt blkg bahu kiri -->tgn+jemari kiri lak urut B kanan secara pusingan ikut lwn jam..
-klu nk pam B kiri -->> tukar tgn lak

agk2 korunks paham ke x nie?? scratch

dlu pun ku pnh bngkak tetek..makku slalu urut kt blkg gak..dia ckp kt situ urat tetek..

teknik lain leh cube ltak tuala suam kt B or mndi air suam..

slmt mencuba resepi tips ku.. flower

ibuEiymann aka e-caR
Kenalan Baru

Posts : 29
Reputation : 0
Join date : 22/04/2009
Age : 36
Location : Bandar Seri Putra, Bangi

View user profile http://ecarnazrin.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Cabaran2 yang dihadapi semasa Exclusive Pumping

Post  chippo on Wed Apr 22, 2009 4:47 pm

ku tak berapa paham tang urut kat belakang badan tu. Nak urut kat tulang belikat tu ke? Shocked

chippo
Kenalan Baru

Posts : 11
Reputation : 0
Join date : 21/04/2009
Age : 36
Location : PJ

View user profile

Back to top Go down

Re: Cabaran2 yang dihadapi semasa Exclusive Pumping

Post  tumitu on Thu Apr 23, 2009 9:20 am

ku duk baca baca and baca..blom sempat nak posting.. hari ni ku nak menaip lak... secara jujurnya ku tabik spring toing toing kepada pengepam tegar seperti tha n yg lelain.. yg mana anak mereka tidak mahu direct feeding.. ku tahu.. tak mudah.. tapi kerna semngat kental kamu..kamu dan kamu... anak2 berjaya dapatkan yg terbaik.. syabbas!! amik tgn kanan.. tepuk bahu kiri..bravo!

cabaran pumping ku... le ni ku duk geram.. mamat2 consultant selalu la sgt amik port kat sebelah tempatku ni untuk diskas.. sebelum ni tadak org guna.. so ku dgn mudahnya ngepam..
bila diornag guna... makanya terganggu la.. smlm ada sekali ku tgh syiok ngepam.. (sib baik sempat abih) .. then nak simpan susu masuk dalam cooler bag.. ada la mamat sornag tu mai (pangkat bos2 la...).. nak ty ku something..ku gelabah la simpan semua dalm beg.. tup2.. lepas dia berlalu pergi.... tu dia.. ada 1 BOTOL SUSU ATAS MEJA... huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.. ntah dia perasan ke idak.. lantak ler...

lelain cabaran..black out.. mulut2 berbisik2... n cabran2 biasa... yg semua yg ingin bf akan tempuhi...

all the best semua,ya!

tumitu
Kenalan Baru

Posts : 60
Reputation : 0
Join date : 21/04/2009

View user profile http://gemalam.blogspot.com

Back to top Go down

masih belum berjaya

Post  aleasofea on Sun May 03, 2009 3:10 am

samapai ke saat ini, linda masih belum berjaya utk jadi pengepam tegar..

bukan nak beri alasan, tp itu lah hakikat..

masa tak cukup utk linda pump ikut waktu mcm 2-3 jam sekali..linda betul2 tak faham mcmana mummy2 semua urus masa..bukankah kita pump 15-20 minit utk sebelahkan? so kat situ dah jadi 40 minit..mcmana bahagi masa utk bb, keja umah,masak lagi, berblog lagi,berniaga dari umah lagi, buat itu buat ini..kadang2 hampir pengsan bila pump 5 x dalam hari tu..linda pun tak tau mcmana jd gitu..

Mad

setakat ni mmg still campur, linda guna s3, tapi bila kuar berjalan bagai mmg linda tak pump..sbb tak dapat pump atas keta. tak beli alat tuy..

tolong lah bg sedikit nasihat..byk pun tak per..semangat tak penah pudar cuma linda kesian hubby habiskan byk duit utk beli pump buat linda.. Crying or Very sad

aleasofea
Kenalan Baru

Posts : 3
Reputation : 0
Join date : 28/04/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: Cabaran2 yang dihadapi semasa Exclusive Pumping

Post  Hayatie on Mon May 04, 2009 12:52 pm

aleasofea wrote:samapai ke saat ini, linda masih belum berjaya utk jadi pengepam tegar..

bukan nak beri alasan, tp itu lah hakikat..

masa tak cukup utk linda pump ikut waktu mcm 2-3 jam sekali..linda betul2 tak faham mcmana mummy2 semua urus masa..bukankah kita pump 15-20 minit utk sebelahkan? so kat situ dah jadi 40 minit..mcmana bahagi masa utk bb, keja umah,masak lagi, berblog lagi,berniaga dari umah lagi, buat itu buat ini..kadang2 hampir pengsan bila pump 5 x dalam hari tu..linda pun tak tau mcmana jd gitu..

Mad

setakat ni mmg still campur, linda guna s3, tapi bila kuar berjalan bagai mmg linda tak pump..sbb tak dapat pump atas keta. tak beli alat tuy..

tolong lah bg sedikit nasihat..byk pun tak per..semangat tak penah pudar cuma linda kesian hubby habiskan byk duit utk beli pump buat linda.. Crying or Very sad

Linda, memang kena pump every breast for 30 min tapi klu buat double pumping, pam kedua2 belah serentak, kan dah jimat masa so, pam kedua2nya dlm masa 30 minit ajer. Yatie pam satu hari 8x. Takde excuse.. Pasal nak urus masa tu mmg mencabarla awal2..tapi bila dah masuk 6 bulan lebih ku mengepam ni..alhamdulilah buleh la cilok2 sini sana. yang paling mencabar bila nak mengepam, baby pula dah bangun. kalau mcm tu, mmg kena tenang2kan dia atau pam jer serentak sambil layan2 dia..tak lama cuma 30 min jer kan. Pasal berbeloging tu..yatie selalu sambil mengepam sambil layan tenet..kalau baby tido la..keje2 rumah tu mmg kena tolak kendian2 la..haha..bila dah habis setel ngepam, baby dah tido, baru tekedek2 nak buat keje rumah..haha Very Happy kalau time kuar mmg usung s3 tu, bila car adapter tu. Insyallah linda, klu kita usaha sungguh2 suma akan jadi biasa..tapi kita manusia juga..kadang2 ada gak rasa tensi, penat, letih...mmg tak lari sume tu.. Wink

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Cabaran2 yang dihadapi semasa Exclusive Pumping

Post  nik-mm on Sat May 09, 2009 4:37 pm

nak mengepam ni perlukan keazaman yang sangat tinngi..walaupon ku bkn EP namun bila di pikirkan, xkan nak top up ngan FM..anak ibu kene minum susu ibu bukan susu lembu..

nik-mm
Kenalan Baru

Posts : 296
Reputation : 1
Join date : 21/04/2009
Age : 32
Location : klang, selangor.

View user profile http://www.nik-kingsyah.blogspot.com.my

Back to top Go down

Re: Cabaran2 yang dihadapi semasa Exclusive Pumping

Post  amyatie on Sat May 09, 2009 5:50 pm

tetek ku bengkak sbb lain, bila somi ku usik2 otomatik bengkak....

amyatie
Moderator

Posts : 117
Reputation : 0
Join date : 18/04/2009
Age : 34
Location : Sunway, Selangor

View user profile http://amyatie.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Cabaran2 yang dihadapi semasa Exclusive Pumping

Post  nik-mm on Sat May 09, 2009 5:53 pm

oit amyatie..oo mu dah mem'blue' dipetang hari..ayoyo..

nik-mm
Kenalan Baru

Posts : 296
Reputation : 1
Join date : 21/04/2009
Age : 32
Location : klang, selangor.

View user profile http://www.nik-kingsyah.blogspot.com.my

Back to top Go down

Re: Cabaran2 yang dihadapi semasa Exclusive Pumping

Post  mamanoa on Thu May 28, 2009 10:52 am

tumitu wrote:ku duk baca baca and baca..blom sempat nak posting.. hari ni ku nak menaip lak... secara jujurnya ku tabik spring toing toing kepada pengepam tegar seperti tha n yg lelain.. yg mana anak mereka tidak mahu direct feeding.. ku tahu.. tak mudah.. tapi kerna semngat kental kamu..kamu dan kamu... anak2 berjaya dapatkan yg terbaik.. syabbas!! amik tgn kanan.. tepuk bahu kiri..bravo!

cabaran pumping ku... le ni ku duk geram.. mamat2 consultant selalu la sgt amik port kat sebelah tempatku ni untuk diskas.. sebelum ni tadak org guna.. so ku dgn mudahnya ngepam..
bila diornag guna... makanya terganggu la.. smlm ada sekali ku tgh syiok ngepam.. (sib baik sempat abih) .. then nak simpan susu masuk dalam cooler bag.. ada la mamat sornag tu mai (pangkat bos2 la...).. nak ty ku something..ku gelabah la simpan semua dalm beg.. tup2.. lepas dia berlalu pergi.... tu dia.. ada 1 BOTOL SUSU ATAS MEJA... huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.. ntah dia perasan ke idak.. lantak ler...


HOHO..tumitu..i memuler pam kat opis dlu alala memalu rimau gituh ms nk usung EBM nk masuk freeze opis,siap suruk2 lg kalu nmpk staff laki.. What a Face tp skang ni..i mls nk sorok2, pirat selamber jer usung btol pnuh susu ltak lam freeze,1 opis da tau i pam susu pg tghari n ptg..diorg siap bg ruang (xkaco i la)ms i tgh pam lam bilik i..siap tanyer kalu nk masuk..."TGH PAM KER PUAN..." huhuhuhu.. lol! at d'same time i educate diorg suh bg fully BF.. flower

mamanoa
Kenalan Baru

Posts : 15
Reputation : 0
Join date : 26/05/2009
Age : 35
Location : eiy-pooh

View user profile http://mamanoa-themoment.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Cabaran2 yang dihadapi semasa Exclusive Pumping

Post  Sponsored content Today at 2:49 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum