Log in

I forgot my password

Latest topics
» Medela Harmony
Tue Mar 05, 2013 3:45 pm by alliey.5241

» Medela PIS
Tue Mar 05, 2013 3:42 pm by alliey.5241

» Quinny Zapp
Tue Mar 05, 2013 3:36 pm by alliey.5241

» Testing tickers, Avatar,Signature Etc
Mon Dec 05, 2011 10:28 am by mrssyediz

» Selamat Datang!
Mon Dec 05, 2011 9:47 am by mrssyediz

» Aktiviti Penyusuan Susuibu sepanjang Bulan Julai 2011
Wed Jul 13, 2011 7:16 pm by Hayatie

» Salam kenal..
Wed Jul 13, 2011 7:13 pm by Hayatie

» Hai saya orang Baru
Mon Jun 20, 2011 2:00 pm by Hayatie

» oooouuuh~ terjumpa sudah!
Mon Jun 20, 2011 1:02 am by Hayatie

Cit Chat Cak

Cabaran2 yang dihadapi semasa Exclusive Pumping

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

Re: Cabaran2 yang dihadapi semasa Exclusive Pumping

Post  elly on Fri Jun 18, 2010 4:42 am

salam semua..

akak jadi 'takot' nak pump sebab sang somi sudah mula suruh 'henti2 la pam tu.. get back to your normal life' sedeh tau! dulu dia galakkan.. siap lecture2 pasal kebaikkan susu ibu.. la ni dia plak suruh benti coz dia tengok output tak ler banyak mana.. lepas jer somi kata gitu.. susu trus drop. tapi akak pam jugak.. sambil2 tu terpikir betul2 ke somi suruh benti? bila tanya dia.. dia kata 'tak laa'... tapi deep down? ni ke punca susu akak merudum ni eh?

akak rasa yg menggagalkan proses nak banyakkan susu ni sebab emosi akak dah tergugat dgn kata2 dia..

elly
Kenalan Baru

Posts : 7
Reputation : 0
Join date : 18/06/2010
Age : 47
Location : Pandan Indah

View user profile

Back to top Go down

Re: Cabaran2 yang dihadapi semasa Exclusive Pumping

Post  Hayatie on Fri Jun 18, 2010 10:45 am

elly wrote:salam semua..

akak jadi 'takot' nak pump sebab sang somi sudah mula suruh 'henti2 la pam tu.. get back to your normal life' sedeh tau! dulu dia galakkan.. siap lecture2 pasal kebaikkan susu ibu.. la ni dia plak suruh benti coz dia tengok output tak ler banyak mana.. lepas jer somi kata gitu.. susu trus drop. tapi akak pam jugak.. sambil2 tu terpikir betul2 ke somi suruh benti? bila tanya dia.. dia kata 'tak laa'... tapi deep down? ni ke punca susu akak merudum ni eh?

akak rasa yg menggagalkan proses nak banyakkan susu ni sebab emosi akak dah tergugat dgn kata2 dia..

Akak, tidak dinafikan bila kita fully memerah sahaja..kita akan lebih banyak berkepit dengan pam berbanding suami. Kadang-kadang suami pun terasa bosan kerana selang 2 jam kita dah mengepam. Ini lah diantara cabaran jika memerah 24 jam sahaja..ianya berbeza diantara menyusu & memerah.

Saya juga tidak lari dari masalah ini. Akak jgn down, sebab suami akak faham cuma kadang-kadang mungkin sebab dia terasa dirinya tak dipedulikan sangat sbb kita terlalu obsess untuk memerah. Yaa, ada masanya dulu saya begitu, mujur sempat balik ke 'jalan yang benar'.. Laughing

akak, jadi proses memerah itu suatu yang menyeronokkan. Bayangkan muka anak yang dapat juga menikmati khasiat susu akak walaupun akak kena memerah (Jika fully memerahlah). Pada permulaan mungkin kita akan rasa a little bit kekok dengan jadual perah yg hectic dan life tidak spt biasa.
Tapi lama-lama akak akan jadi lebih organize malah akan lebih hasler dari orang lain...

Don't stress urself..ingat ada orang lain yang berjaya menempuhinya..and why not you! cheers

_________________

Jom singgah belog ku ::http://xclusivelyxpressing.blogspot.com::

Hayatie
Admin

Posts : 344
Reputation : 1
Join date : 18/04/2009
Age : 35
Location : Kajang

View user profile http://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Cabaran2 yang dihadapi semasa Exclusive Pumping

Post  elly on Fri Jun 18, 2010 1:50 pm

semoga Allah bagi akak kekuatan dalaman la yatie.. takot jer hasben sound keje2 lain terbengkalai nih... aduhhh!!!

skrang ni akak pam ngam2 utk tiap kali feeding.. dah tak der 3hourly atau 2hourly dah... dapat 2oz.. masuk dlm botol.. pastu masak2 kejap.. pam lagi 2oz.. tu pun tak cukup utk baby.. tapi yg tu jer yg bleh produce Sad

elly
Kenalan Baru

Posts : 7
Reputation : 0
Join date : 18/06/2010
Age : 47
Location : Pandan Indah

View user profile

Back to top Go down

Re: Cabaran2 yang dihadapi semasa Exclusive Pumping

Post  Sponsored content Today at 2:48 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum